Электрорубанок

Тема у розділі 'Деревообработка', створена користувачем ALF2, 19 чер 2019.

  1. ALF2

    ALF2 Новачок

    Повідомлення:
    2
    Симпатії:
    0
    Подскажите, какой рубанок лучше, с односторонними ножами или с двухсторонними?
    Насколько я понял из конструкции ножей, то в случае односторонних ножей, их можно самостоятельно заточить.
    А при использовании рубанка с двух сторонними ножами заточка по факту будет не нужна. Надо только перевернуть нож.
    Насколько важна функция выборки четверти? Заметил что в случае односторонних ножей грубина выборки четверти в разы больше.
    Можно ли стругать доску шириной 100мм рубанком на 82 мм и не будут ли сколы или ступенька между проходами. Или всё-таки лучше взять уже Рубанок шириной 110 мм?
     
  2. krisa

    krisa Стажер

    Повідомлення:
    12
    Симпатії:
    5
    Адреса:
    Київ
    Які конкретно моделі цікавлять? Для чого вибирається рубанок? Якось дивно ви запитуєте про ножі і ширину, але нічого не кажете про задачі і моделі. Ну і нічого не відомо про рівність ваших рук, а саме від цього залежить, чи зможете ви вузьким рубанком вирівняти широку дошку. Принципово це можливо, але не всім вдається.
    Я особисто чверті ні рубанком, ні фуганком не вибирав ніколи, зате користувався функцією фугування під 45 градусів. Але це ж не значить, що ви будете робити те ж саме, що і я?
    А про ножі "взагалі" говорити немає жодного сенсу. Бо справа не стільки в кількості сторін заточки, скільки в якості сталі, заводської заточки, способу виставлення і (як наслідок) кількості перезаточувань.

    Рубанок на 110мм крім більшої ширини має і значно більші габарити і масу... Потягайте його пару годин по брусу - може і передумаєте...

    Ну і виходячи з запитань, я так розумію, ви вибираєте серед дешевих китайських моделей. Якщо так, то в першу чергу звертайте увагу на підошву, вона в них частенько крива або дві половинки не паралельні між собою, що призводить до виготовлення поверхонь будь-якої форми крім площини.
     
  3. ALF2

    ALF2 Новачок

    Повідомлення:
    2
    Симпатії:
    0
    Мне надо просто построгать доску. Для пола. Да и станок фуганочный далеко и надо транспорт куда бы два куба влезло длиной минимум 4 метра.
    А вот руки у меня прямее некоторых это точно. Доска шириной 100мм.
    Идея в том что сделать козла из стальной балки. Балка ровная. Положить на неё доску и отстругать рубанком.

    Выборка четверти интересует потому что выбрав четверть можно сделать двери.

    Но я так и не услышал что лучше и какие ножи одно или двух сторонние. Двухсторонние скорее всего то и точить не надо.. Но как показывает практика из цепи бензопилы точить цепь не надо. Но это другая тема.
     
  4. krisa

    krisa Стажер

    Повідомлення:
    12
    Симпатії:
    5
    Адреса:
    Київ
    Я вам, здається, написав, що саме по собі це питання не має жодного сенсу. Односторонній ніж з доброї сталі може тримати заточку краще ніж 3 2-сторонніх з пластиліну. Ви все ще хочете відповіді на гіпотетичне питання без вказання марки інструменту і сталі, з якої виготовлено ніж?
    Я не просто так пишу, в мене є рубанок 82мм китайский з двостороннім ножем і трішки кращий китаєць з одностороннім 110мм. І односторонній тримає заточку краще ніж дві сторони 2-стороннього, бо 2-сторонній її взагалі не тримає. Але це мої рубанки, звідки я знаю, які вибираєте ви і яка в них буде сталь?
     

Поділитися цією сторінкою