Влажность в доме, помогите разобраться.

Тема у розділі 'Звукоизоляция и теплоизоляция', створена користувачем VKL, 22 гру 2016.

  1. andrij64

    andrij64 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    6.381
    Симпатії:
    6.893
    Адреса:
    Стебник
    Абсолютно правильно, але Енкі мав на увазі вологу в приміщенні.:):Hi:
     
  2. barnych

    barnych Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.309
    Симпатії:
    648
    Адреса:
    городок львівської обл.
    Тепер про те що писав Богдан при періодтчному нагріві і охолоджненні людину дістає конденсат всюди на вікнах, на стінах і т.д.і не важливо що то при нагріві трохи вираровується.волога все одно не зменшується. при недостатній вентиляціі тільки збільшується в результаті життєдіяльності.
    Далі при малій товщині ппс в стінах виникають зони конденсаціі. при опаленні коли парціяльні тиски пари в приміщенні і на дворі різні то "заганяє" H2O в стіни аж до перепони тобто ппс. Потрібно щоб зона конденсаціі знаходилась в ппс.а при якій відносній вологості і температурі то буде?
    При відносній на вулиці 100% плюс то що випарувалось у вас з чайника при температурах зовні 0+5С-5С ,що є реальною картиною для львівщини в опалювальний сезон,як мені відноситись до людини що радить ліпити ппс за своі гроші і на свій же фасад?пане ви ж житель львівщини?чи ваш стебник вже десь на Марсі?
    При 100% відносноі конденсація відбуватиметься при близно при 20С, то як треба нагріти приміщення щоб на стінах була більша температура?
     
    Останнє редагування: 5 січ 2019
  3. andrij64

    andrij64 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    6.381
    Симпатії:
    6.893
    Адреса:
    Стебник
    Ніц не зрозумів. dntknwЯк все написане вами відноситься до написаного Енкі? І до чого тут мій Стебник, а тим більше Марс?Cherna-facepalm
    А що, Енкі звати Богдан? Ні ком, ні крапок...їх на ваші клавіатурі нема чи просто поспішаєте дуже?
     
    WalterCV подобається це.
  4. barnych

    barnych Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.309
    Симпатії:
    648
    Адреса:
    городок львівської обл.
    Буде більше часу і терпіння а тим більше комп то поставлю крапки і коми.А зара дякувати Богу що вистачає терпеливлсті.
     
    andrij64 подобається це.
  5. andrij64

    andrij64 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    6.381
    Симпатії:
    6.893
    Адреса:
    Стебник
    Ok.:Hi:
     
  6. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Хто вам сказав що ппс є паробар'єром?
    Ви хоч раз розрахунок робили? Знаєте, що паропроникність в стіні має не матеріал, а шар матеріалу? І дуже часто шар ппсу має кращу проникність, ніж пиріг до нього. ?
    І що це за маячня про ДБНи? Якби люди мали би звичку керуватись правилами, то цей форум тричі менший був би, за рахунок зайвих питань.
     
    bud подобається це.
  7. Erni

    Erni Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.439
    Симпатії:
    1.856
    Адреса:
    Житомир
    у 2006 році був на виставці в Познані. там пропонувалась маса рішень ППС 15, ППС25 вже подірявлених отворами 2-4 мм з сіткою отворів 40-50мм для кращого паровиділення. тобто в Європі ця проблема вже була виявлена і виробники ППС плит вже відгукнулись на цю проблему. в отворах до 5 мм стояче повітря і на теплопроводність суттєво не впливає, а паровиділення покращується.
    ДБН, ДБН... - читають після того, як все зроблять і виявлять проблему. у знайомого, що пінопласт повідривало- був 30мм екструдований для підлоги. ну як він вологу пропустить на стіні. До того стіновий пінопласт треба брати з присадками проти грибка, зовнішнє оздоблення пінопласту повинно бути паропропускне. про це пишуть в усіх інструкціях на всіх упакуваннях.

    Богдане, ще перегляньте місткі холода, по них також йде конденсація вологи в приміщенні. як я писав раніше , допомогло прокладання додаткових труб обігріву по периметру зовнішніх стін прибудови. нема вологи на поверхні стіни - грибок перестає рости. у Вашому випадку економія на опаленні - цвіль в хаті. Наприклад я запалюю котла о 10-12 дня і котел горить 10-15 годин при температурі носія 60-70С . на ніч котел не палю- зранку на зовнішніх вікнах є запотівання, а на стінах цього немає- стіни прогрілись , закумулювали тепло і точка роси не дісталась поверхні стіни. вентилювання приміщення- шпарини в підлозі. проте замки та цвяхи на вхідних дверях покриваються в морози інеєм. тут нічого не поробиш.
    ще я проводив експеримент- поклейка внутрішніх вікон з прокладеним утеплювачем дає + 4С в приміщення , прибирається зайва " вентиляція".
     
    WalterCV подобається це.
  8. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Ну це взагалі дурість. Такі випадки не слід розглядати.
    Паропроникність числом це скіки міліграм вологи пройде за годину через метр матеріалу, за умови перепаду тиску обабіч 1 Па.
    Для пінобетону це число наприклад 0,2. Якщо стіна з піноблоків буде 2 метри товщиною то пройде 0,2/2=0,1 міліграма за годину при 1 Па. Якщо півметра, то 0,2/0,5=0,4 міліграма. Тонша стіна більше пропустить.
    Для пінопласта типу ПСБ таке число 0,05. В чотири рази гірше за блоки з пінобетону.
    От не будем зара звертати на оздоблення, грунтовки, проміжні шари, і т.і. Просто візьмемо поширений випадок. Стіна з блоку сороковки, обліплена соткою пінопласта.
    Паропроникність шару блоків 0,2/0.4=0,5
    Проникність шару пінопласту 0,05/0,1=0,5
    Однакова. Чотири рази гірше, але в чотири рази тонше, тому однаково.
    Цегла гірше за блоки проводить пару, то ж товщина стіни може бути тоншою, а шар пінопласту товще, щоб було однаково.
    В бетона взагалі фігова проникність, нема про що балакати.
    Оце хіба з мазанками питання можуть бути, бо ніхто не скаже яка там проникність.
    Є ще одне, про що мало хто говорить. Бувають старі хати, де "крізь стіни" десь в кутку в горі, в ночі можна бачити світло зірок. Десь щось похилилось, посунулось, трісло, відійшло... і дме там потихеньку.
    В процесі утеплення замащуються, запінюються, затуляються.. діри й шпарини, якими хата вентилювалась. За природньої тяги, через щілину 3 на 800 мм, може проходити до 200 кубів повітря на годину, а цього цілком достатньо на всю хату.
    Здебільшого це є причиною цвілі - хата була дірява, дірки позатуляли, вентиляції не стало, і з'явилась зайва волога, яка завжди найде собі місце де вилізти.
    А не через пінопласт.
    Якщо вентиляція є, то через будь-які стіни виходить така мізерна частка вологи, що можна не згадувати.
    А якщо вентиляції нема, то вся волога виходить через стіни, бо де ж їй діватися. Але вентиляція має бути, тому такий випадок нема чого розглядати, це дурість, яку слід виправити, а потім вже умнічать про паропроникність.
     
    Останнє редагування: 8 січ 2019
    bud, Михайло Маломитницький та andrij64 подобається це.
  9. bud

    bud Підмайстер

    Повідомлення:
    61
    Симпатії:
    17
    Адреса:
    Сумы
    VKL
    3-на втором этаже рисунок и фото прилагаю, оранжевым цветом обозначены места утепления, северную и восточную сторону утеплили, пенопласт остался и им утеплили угол, как раз хватило.
    Красным цветом я обозначил места где появились этой зимой, раньше точно не были, мокрые пятна под потолком, а под номером 4, это санузел, весь угол мокрый по плитке.
    ...
    Для тех кто плохо читал тему: дом утеплен только частично. Даже не понимаю к чему весь дискусс?
    Кстати о дбн. Я по работе привык так, ибо гаск и прокуратура и проектировщики очень четко за эти годы научили что это закон. Увы, у нас погиб ребёнок в городе из-за нарушения правил эксплуатации и несанкционированного вмешательства в систему управления лифта и нормы и правила это не пустой звук.
     
    Останнє редагування: 8 січ 2019
  10. barnych

    barnych Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.309
    Симпатії:
    648
    Адреса:
    городок львівської обл.
    Я бачу проблему в тому що при 5см.ппс і періодичному опаленні твердопаливним котлом на стінах є конденсат, який файно розподіляєтьса капілярним ефектом по товщині стін.При тому мізерному паропропусканні що має пінопласт він все ж не дає висушити стіни назовні навіть влітку.
    У випадку Богдана найкраще зробити вентиляцію з допомогою рекуператорів як він і хоче.То трохи вирівняє графік обігріву і видалить лишню волгу.
    А щодо облаштування паробар'єру з внутрішньоі строни я маю можливість спостерігати в себе дома на прикладі кухні, яка раніше була майстернею.
    Стіни 1,5цегла, перекриття 15см.керамзитобетон,20см.ппс, 10см.тирсобетон і холодне горище.
    Коли робив кухню обклав стіни і стелю пінофоломА фольгою до середини і гкл.Планував ще зовні на стінах вату, але поки що то не зробив.Проте і з таким половинчатим рішенням мені стеля і стіни є сухі і безпроблемні.
    2 см.гіпсокартону покриті двома мм.клею з сіткою і міліметром вапняного штуку я запросто даю собі раду висушити і з середини приміщення навіть взимку.І ніякого контурного підігріву як пропонує пан Ерні не треба.
    Решту хати де є утеплення ватою я в розгляд не беру.То є зовсім інша історія.
     
    Останнє редагування: 9 січ 2019
    Vladimir1966 та WalterCV подобається це.

Поділитися цією сторінкою