Гайд-парк (Уголок Оратора)

Тема у розділі 'Курилка, болталка', створена користувачем Reno, 18 сер 2014.

  1. sanykrimea

    sanykrimea Firewall Команда форуму

    Повідомлення:
    25.886
    Симпатії:
    82.186
    [​IMG] Глеб Бабич
    7 ч. ·

    "Казочка про веранду, або - Ті, хто тримає дах..."

    В одному файному місті було улюблене всіма місце - величезна, зелена, затишна веранда на березі широкої річки. Тут було зручно сидіти і неквапливо пити пиво, ліниво витріщатися в телевізор, і вести тихі розмови «за життя».

    Відпочивали тут цілими сім'ями - прямо біля фонтану була дитяча зона з гірками і гойдалками. Навколо було розташовано кілька кафе - ціни були приємні, а меню радувало всілякими смаколиками.
    Місто «зависало» тут цілий рік. Веранда була накрита масивним дахом, що тримався на дерев'яних стовпах-колонах. А взимку в отвори вставляли вікна, і запалювали камін.
    Городяни пишалися верандою, називали її «наше місце», і сюди обов'язково заглядав кожен, хто приїжджав в містечко.

    Одного разу, весняним днем, коли усміхнене сонце обіцяло тільки радощі - пролунав страшний тріск. Дерев'яні колони, на яких тримався важкий дах, почали лопатися і просідати одна за одною.

    Просто ніхто не помітив, що вночі хтось спиляв кілька стовпів. І відвіз їх до себе на дачу. А може, і помітили, але не вважали це яскравою подією - адже практично нічого не змінилося.

    Гучний тріск налякав усіх, а пил, що сипався зі стелі, забивав очі та дихання. Частина натовпу, кашляючи, вже почала впадати в паніку. Але тут, багато чоловіків згадали, що вони чоловіки, схопилися на перила балюстради, підперли дах плечима, напружилися - і падіння зупинилося.

    Пил осів, і в дверному отворі почали з'являтися приголомшені, але зацікавлені мешканці, що вискочили на вулицю.

    - Нє, ну ви молодці хлопці, респект!
    - Я, головне сиджу, а тут штукатурка поруч - ляп! Я пиво в руки - і на вулицю ...
    - Дякую, милі - я б діток не встигла вивести ...
    - Стільки людей могло задавити ...
    - Ні, ну я не знала, що навколо стільки справжніх чоловіків ...
    - Пиво героям! ..

    Кілька парубків, які вибігли з усіма на вулицю, рвонули до сусіднього кафе за пивом.
    Чоловікам, що тримали на плечах дах веранди, було не до пива. Конструкція була важкою, незручною, давила на плечі і загрозливо потріскувала.
    Гінці повернулися з пінними келихами, зрозуміли свою помилку, і сіли за столик пити - не пропадати ж напою.

    - Треба ж щось робити, кудись дзвонити? - розгублено сказала одна з жінок.
    - Зараз рятувальників наберемо, мера і поліцію - сказав хтось з пивної компанії, і почав витирати серветкою жирні від риби пальці, щоб дістати телефон ...

    Події на веранді розвивалися, як завжди, не поспішаючи. Хтось телефонував, хтось бродив, зацікавлено розглядаючи пошкодження, і людей під дахом. У центрі зав'язалася суперечка, хто винен - злодій, якій вкрав колони, будівельники, які могли б їх поставити густіше, або охорона парку, в якому стояло кафе? Суперечка ставала голоснішою. У запалі, опоненти іноді кричали один одному «Йди - тримай дах!» Але ніхто не йшов, і не тримав.
    Група міцних молодих людей сперечалася голосніше за всіх. Воно і зрозуміло – самим дієвим вони вважали набити морду винуватому. Але не могли вирішити до кого йти, тому вирішили бити їх всім передбачуваним винуватцям по черзі, а для початку озирнутися на всі боки. Може почати прямо тут? Рано чи пізно - винуватець попадеться.

    Тих, хто тримав дах, все це цікавило мало. Почався дощ - він бив по спинах і тек за комір. А вітер тиснув на конструкцію, і намагався вирвати її з рук. Ставало прохолодно. Затерплі руки і плечі починали костеніти. А очі, не дивлячись на холод - заливав липкий піт.

    Дуже скоро з міста прилетіло два запорошених автобуса. З нього вивантажилися якісь діловиті люди. Вони почали будувати тимчасові підпори, акуратно поїти і годувати тих, хто тримав дах, та перев'язувати подряпини і садна.
    Час від часу деякі з них підміняли втомлених. Процес потихеньку налагодився. Дах більше не тріщав.
    Люди з автобусів потихеньку винесли сміття, і навіть підмели веранду.

    Майже одночасно з ними приїхали журналісти. Вони нишпорили всюди з камерами, а клацання фотоапаратів зливалося в кулеметні черги.
    Кількість версій потроїлася, і деякі стали зовсім фантастичними. У кутку веранди поставили софіти навколо круглого столу. Там, в прямому ефірі, обговорювали версію, що в конструкцію спеціально закладена помилка. Кількість потенційних змовників росла, і наближалася до кількості мешканців міста. Тому більшість зійшлася на тому, що винен мер. Після чого обговорення, як завжди, перейшло до лайки, тобто до грошей і влади.

    Приїхали будівельники. Заміряли все, і щось записали на папірці. Прораб почухав потилицю, і поскаржився, що на складі будматеріалів «хрін ночував». Подзвонили меру. Мер наказав "не бздіти", і мовляв "впораємося"! Будівельники поїхали.

    Приїхали рятувальники. Спробували вивести людей з веранди. Але пиво, і приглушена небезпека зробили свою справу. Рятувальників послали. Рятувальники заперечили. В кутку з круглим столом виникла версія, що винні саме рятувальники. Рятувальники знизали плечима, вийшли, і виставили оточення навколо.

    Телевізор давно включили знову, і народ з цікавістю дивився репортажі про те, що відбувається на веранді. Як правило, вони сильно відрізнялися від того, що люди бачили навколо. Але помічало це не дуже багато людей. Більшість охоче вірило. І навіть той, кого замість Петра журналісти назвали Сергієм - попросив його тепер так і називати, тому, що мама з татом помилилися.
    Тих, хто тримав дах, журналісти прозвали «атлантами», що охоче підхопили всі.
    «Атланти» в бік телевізора намагалися не дивитися. А коли дивилися - придушено матюкалися.

    Поступово життя на веранді повернулося на круги своя. І всі потихеньку стали забувати, що дах тримають не дерев'яні колони, а живі люди. Багато хто, просто бистро навчився не дивитися в їхній бік. На столиках знову з'явилася їжа. А пиво з них і так не зникало.
    У кутку, де як і раніше сперечалися люди разом з журналістами ( що залишилися біля пульсу подій, і пива) - версії події продовжували множитися. Потихеньку стала забуватися головна причина - злодій, який вкрав колони. Це було нецікаво.

    Незабаром, парубки, які сиділи за столом і пили по восьмому келиху, звернули увагу, що хтось стоїть на перилах, і тримає дах.

    - О, хлопці - що ви там стоїте? Кидайте всю цю маячню, і гайда до нас - пиво пити.
    Хлопці, відпльовуючи пота, спробували пояснити, що якщо вони підуть, то дах впаде, і накриє всіх, як мідним тазом.
    - Та схаменіться! Хто вам таке сказав? Вас обманюють! Осьо - подивіться в телевізор - у нас все, як і раніше. Життя йде своєю чергою! Ви ще скажіть, що «хтось стовпи вкрав»!
    Хлопці сказали, що вони думають про телевізор.
    - Ну, не вірите телевізору - подивіться на нас! Ми сидимо тут уже котру годину, спокійно п'ємо пиво, і з нами нічого не сталося - бачите? Вас не переконує реальність того, що відбувається? Ідіть до нас. Нічого не сталося до цього - нічого не трапитися зараз!
    Ті, хто стоїть під стелею сказали, що вони зроблять в першу чергу, коли у них звільняться руки. Сидячі за пивним столом образилися -"Ну, дивіться ... Ми вас туди не посилали!"
    Вони зблизили лоби, і почали перешіптуватися тихіше. Інакше як «ці ср* ні атланти» - людей з дахом на плечах вони більше не називали.

    В процесі, час від часу приїжджали якісь мутні люди. Вони фотографувалися з «атлантами». Підходили до столу в кутку, і розповідали, як би вони швидко все могли вирішити, пригощали всіх пивом (або пили його за чужий рахунок), роздавали яскраві буклети, і їхали геть.
    Після таких візитів пожвавлення в рядах тих, хто сперечався - росло. А журналісти приймалися міркувати, «як би було добре, якщо ...».

    Раніше, тих, хто на час поступався вантажу на плечах і йшов відпочити - всі кликали до себе. Тепер же їх намагалися не помічати, або опускали очі і бурмотіли, що «тут насправді зайнято». Деякі, що спочатку дій пригощали своїх рятівників, почали роздратовано питати «А хто платити буде?. І трясти зім'ятими рахунками.
    Тільки люди з запорошених автобусів, та будівельники, що почали підвозити колоди, дошки і цвяхи - продовжували тихий мурашиний рух.
    Час від часу, вони намагалися переконати тих, хто сидить за столиками приєднатися до спільної роботи.
    Від них мляво відмахувалися. А деякі виходили з себе, і кричали:
    -Що це у вас? Рятувальна операція? Будівельна? Спочатку назвіть будівництво - будівництвом, а потім ...
    - Нехай син мера туди лізе ...
    Люди, які тримають дах, перестали звертати увагу на цей галас. За багатогодинне стояння вони навчилися правильно розподіляти навантаження на м'язи, і робити заміну втомлених.

    Група міцних молодих людей вже встигла набити морду бармену, охоронцеві і торговцю морозивом, що проходив повз. Просто про всяк випадок.
    Об'єднавшись з людьми за столом суперечок, вони швидко вловили коло потенційних винуватців, випили пива, загнуздали натовп, і почали приставати до «атлантів».
    - Пішли з нами. Ми розповімо хто винен. Дах треба тримати не тут! Кидайте все, і пішли на ...
    - Пішли на ... - коротко огризнулися з під даху, і плавно перенесли навантаження на іншу групу м'язів.
    Під'їхала вантажівка з лісом, будівельний кран і екскаватор. Натовп, що скучив по пригодах, весело осатанів.
    - Давай сюди вантажівку! Поїдемо в місто бити морду винуватим, і будувати який-небудь новий дах!
    (При слові «будувати», велика частина натовпу розчаровано потягнулася назад за столики).
    - Екскаватор куплений за міські гроші! На них можна було б побудувати літній кінотеатр і бювет! Ганьба!
    - Кран пригнали не просто так! Зараз він нас усіх підніме, і унесе! ...

    Крики перекрили удари молотка. Зосереджені робітники почали збивати і встановлювати паркан навколо веранди. Крізь почали з'являтися таблички «Не вилазь уб'є!», «Не стій під стрілою!», «Не включати, працюють люди!» І «Прохід закритий. Обійди справа ».

    - Що це? Яке «справа»? За яким правом? Ми тут відпочиваємо ... Ми ...

    Прораб мовчки прибив до паркану табличку зі словом «Будівельний об'єкт».
    - Нас тут мер прислав. Ви просили назвати будівництво - будівництвом? Прошу. Запис в будівельну бригаду - он в тому вагончику.

    Натовп почав стрімко танути. Люди згадували про важливі, незакінчені справи і поспішали додому. Група міцних молодих людей розсипалася на зграйки, і поїхала шукати пригод. Найгучніші і міцні з них, поїхали допивати пиво на дачу, де зі вчора стояли вкрадені колони.
    Веранда спорожніла.

    Залишилися тільки ті, хто тримав у на плечах дах. І ті, хто їм допомагав. Вони дивилися, як робочі приладнують нові стовпи. Густо. З запасом. Щоб більше не впало.

    Веранда продовжувала жити. Вона відроджувалася.
    Завтра люди забудуть про сьогоднішній день. І знову повернуться сюди. Життя піде далі.

    І коли «атланти» і ті, хто їм допомагав, будуть збиратися тут, на веранді, щоб відпочити і випити пива з усім містом - вони не будуть згадувати поганого.
    Вони будуть посміхатися, згадувати смішне, і говорити один одному - «брат».
    І іноді просити зробити тихіше телевізор.

    Неподалік зупинилася машина. З неї вийшла жінка в дорогому пальто. Примруживши очі, вона подивилася на будівельну метушню, і тихо пробурмотіла:
    - Любі мої ... це завдяки нашим зусиллям і наполегливості ...
    Грюкнули двері. На галявині перед верандою залишилося хмара вихлопного газу, і, чомусь, коса.

    Прораб підняв косу, помацав лезо, і хмикнув - «Тупа, однак!»
    І пішов її точити. Ну а що? Знадобиться після будівництва.

    [​IMG]
     
    Пітон, Reno, Бригадир та 2 іншим подобається це.
  2. Бригадир

    Бригадир Заслужений майстер

    Повідомлення:
    10.968
    Симпатії:
    7.147
    Адреса:
    Одесса
    Reno та Пітон подобається це.
  3. ChameLeon

    ChameLeon Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.209
    Симпатії:
    7.694
    Адреса:
    В. Бугаївка, Васильківський р-он
    Julla, Пітон, sanykrimea та 4 іншим подобається це.
  4. Reno

    Reno Заслужений майстер

    Повідомлення:
    9.441
    Симпатії:
    32.894
    S90102-224743(1).jpg
     
    Владмир, Энки та sanykrimea подобається це.
  5. Владмир

    Владмир Заслужений майстер

    Повідомлення:
    7.576
    Симпатії:
    7.924
    Адреса:
    Харьков
    Помогло это шаху?
     
  6. Reno

    Reno Заслужений майстер

    Повідомлення:
    9.441
    Симпатії:
    32.894
    А должно было?
     
  7. Reno

    Reno Заслужений майстер

    Повідомлення:
    9.441
    Симпатії:
    32.894
    upload_2019-1-17_17-0-47.png
     
    акула941, sanykrimea, ChameLeon та ще 1-му подобається це.
  8. ChameLeon

    ChameLeon Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.209
    Симпатії:
    7.694
    Адреса:
    В. Бугаївка, Васильківський р-он
    [​IMG]
     
    Пітон та Reno подобається це.
  9. Reno

    Reno Заслужений майстер

    Повідомлення:
    9.441
    Симпатії:
    32.894
    upload_2019-2-8_12-0-41.png
     
    Julla, Ромаррио та ChameLeon подобається це.
  10. Reno

    Reno Заслужений майстер

    Повідомлення:
    9.441
    Симпатії:
    32.894
    S90209-114405(1).jpg
     
    Julla, акула941, ChameLeon та 4 іншим подобається це.

Поділитися цією сторінкою