Пасіка: вулики і бджоли

Тема у розділі 'Живность', створена користувачем Djon, 3 лис 2012.

  1. NEMAN

    NEMAN Інженер

    Повідомлення:
    864
    Симпатії:
    1.027
    Адреса:
    Б Ц
    Та не було кращого місця..А чим горіх поганий для ловушки?
     
  2. slavko.malynovsky

    slavko.malynovsky Інженер

    Повідомлення:
    685
    Симпатії:
    634
    Адреса:
    Львівщина
    На горіхові навіть пташка гнізда не в"є - так в народі кажуть і щось в тому є, років так 20 з гаком в мене біля вікна кухні ріс молодий горіх, вікно влітку було постійно відкрите, але мух там небуло допоки батько не зрізав того горіха.:Hi:
     
  3. Aleks dp

    Aleks dp Бригадир

    Повідомлення:
    62
    Симпатії:
    91
    Адреса:
    Дніпровщина
    У Вас, або у мене горіхи не правильні:) Ось, у мене на дачі, 2016р вийшов ройок і сів на горіх. Недалечко від свого вулика. Причепив рамку, щоб бджоли переходили на неї.
    008.jpg
    Ройок причепивсь не високо, я підставив для комфортності знімання, кілька надставок. Драбина не знадобилась. І на сусідські горіхи запросто сідали мої рої. Фоток нема, ніколи було "зупиняти мить", треба було скоріш сусідів звільнять від небезпечної бороди:) І, до речі, на сусідському горіхові гніздо горлиць. Може, горіхи не правильні:)
    009.jpg
     
    Voyutichi та slavko.malynovsky подобається це.
  4. анрі13

    анрі13 Інженер

    Повідомлення:
    600
    Симпатії:
    937
    Адреса:
    Рівне.
    На 2-х горіхах у мене живуть шпаки і дятли. Роїв з горіхів ніколи не приходилось знімати.:)
     
    slavko.malynovsky та Aleks dp подобається це.
  5. Aleks dp

    Aleks dp Бригадир

    Повідомлення:
    62
    Симпатії:
    91
    Адреса:
    Дніпровщина
    Та, добре, коли не приходиться їх знімать. Коли вправно пасічникується. А я, 1 травня 2015р, збираючись на пасіку, впав в оглядову яму, в гаражі. Травмував ногу. Перелому не було, але нога напухла, тягав її аж до морозів. Нормально працювать було ніяк. На 1 травня було введено, умисне, в ройовий стан материнські б/сім"ї. А я вдома валяюсь. Пішли рої не тільки з материнських сімей. Десь, в середині червня, тягаючи ногу, майже поборов роїння. Але сезон пролетів, бо бджолосім"ї були не в достатньо робочому стані на початок взятку з соняха. І всі матки ройові. У 2016, то вже боровся з наслідками минулого року. Хоч це й протиприродно, але краще, коли бджоли не рояться. Для пасічника.
     
    captain Grey та slavko.malynovsky подобається це.
  6. анрі13

    анрі13 Інженер

    Повідомлення:
    600
    Симпатії:
    937
    Адреса:
    Рівне.
    Якось бачив перед вуликом повзаючу матку, видно стару чи покалічену, бо не літала. Я запереживав за сім"ю, але оглянувши побачив нову матку, бо свіжої кладки не було. То мені сподобалось- бджоли самі замінили матку, без роїння та моїх втручань. Мабуть таке можливе лише за мого недолугого підходу через брак часу.Cherna-facepalm
     
    Aleks dp подобається це.
  7. Aleks dp

    Aleks dp Бригадир

    Повідомлення:
    62
    Симпатії:
    91
    Адреса:
    Дніпровщина
    У кожного способу пасічникування є свої плюси. Є люди, що лізуть до вулика мало не щодня, щоб упевнитись у правильності своїх дій та скерувати ситуацію в потрібному напрямку, на їхній погляд. А результат мають такий, як і у Вас. То, чи варта метушня і затрачений час? Але в кожного своя мета в пасічникуванні. Одні хочуть меду, інші поколупатись у вулику, інші хочуть заробити на бджолах. Якби у Вас була медова зона, як у нас, мабуть би більше займались пасікою. А решта домашньої роботи було б, хобі:)
     
    Bogdan72 та captain Grey подобається це.
  8. анрі13

    анрі13 Інженер

    Повідомлення:
    600
    Симпатії:
    937
    Адреса:
    Рівне.
    Я і сам не чітко розумію- для чого тримаю ті бджоли:mathematic: Як пам"ять про покійного тестя чи як для "престижу":slava: В селі до пасічництва відносяться з повагою. Длубатись з бджолами подобається, аби лише час був. Продажем меду в кращі часи не займався- скоріше давав мед як подяку за послугу. Було, що жінка подругам якесь відро продавала.
    Останнім часом ситуація покращується. Інколи ріпак сіється, соняшник теж потроху сіють, набирає популярності сидеральна культура.
     
    captain Grey подобається це.
  9. Aleks dp

    Aleks dp Бригадир

    Повідомлення:
    62
    Симпатії:
    91
    Адреса:
    Дніпровщина
    Клімат змінюється, то й у ваші краї прийде масово, соняшник, ріпак... аби тільки до того часу вже закінчились у наших аграріїв препарати для обробки соняшнику, закуплені за смішною ціною в Європі. Там їх заборонили використовувать, бо діють згубно на бджіл. Тепер у нас масово пропадають бджоли, майже по всій Україні. Крім тих областей, де найменше вирощують соняшник і ріпак. У фейсбуці хтось карту опублікував. Без хімії тільки ваша область, Волинь, Чернігівська, Запорізька, а решта України в потравах:(
    Так можуть і зовсім бджіл витравить.
    А ще, набуває поширення самозапильний соняшник. Недалеко від моєї пасіки такий знов посіяли.
    Імпортний сорт. Але ще є українські, медоносні. Ще є на що надіяться)
     
    captain Grey подобається це.
  10. анрі13

    анрі13 Інженер

    Повідомлення:
    600
    Симпатії:
    937
    Адреса:
    Рівне.
    Добралась "цивілізація" і до нас. 2 роки тому літав "кукурузник" над соняшниками. "Добивав", щоб одночасно всохли. У мене тоді 2 сім"ї "представилось". Може "совпадєніє"papa
    --- добавлено: 8 чер 2018 у 10:42 ---
    Але ж бджоли на нього літають? Чи медопродуктивний він?
     
    Останнє редагування модератором: 16 чер 2018

Поділитися цією сторінкою