Які труби вибрати для системи ОВ (мідь vs не мідь)?

Тема у розділі 'Отопление и горячее водоснабжение - общие вопросы', створена користувачем toya, 15 січ 2010.

  1. toya

    toya Стажер

    Повідомлення:
    11
    Симпатії:
    3
    Шановні, майстри та дописувачі форуму.
    Мене мучить питання вибору труб системи опалення.
    Якщо порівнювати всі за і проти мідних та пластикових (в т.ч. металопвх) в мене є застереження, точніше два, щодо можливості використання мідних.
    - Вартість системи;
    - Наявність і доступність інших елементів ОВ щоб були сумісні із мідними трубами.

    Хто може, із свого практичного досвіду, сказати на скільки дороща система ОВ (повністтю) і тільки система труб, зібрана на міді (твердій), в порівнянні із металопастиковою (для порівняння по цінах фірми Вавін)???
    І друге питання. Які умови «накладають» мідні труби на інше обладнання - котел, теплообмінник, розшир бак, бойлер, крани та інше?

    Наперед вдячний.beer
     
  2. Капитан Врунгель

    Капитан Врунгель Майстер

    Повідомлення:
    101
    Симпатії:
    8
    у меня все трубы медные. Радиаторы стальные панельные и медные Регулус, АГВ со стальным теплообменником. Всё успешно работает уже 10 лет
     
    1 людині також подобається це.
  3. toya

    toya Стажер

    Повідомлення:
    11
    Симпатії:
    3
    Дякую, Капитан Врунгель.

    А проклав труби утепленими? І чи можна їх прокладати під підлогою, стяжкою?

    Є котли із мідними теплообмінниками, я не знаю, чи це спеціально задумано для мідних труб? Чи можна брати котел, не зважаючи на матеріал теплообмінника?
     
  4. Капитан Врунгель

    Капитан Врунгель Майстер

    Повідомлення:
    101
    Симпатії:
    8
    если у вас новострой и стяжка не залита, то лучше конечно и трубы в утеплителе (гофре) проложить в ней, и гофру или металлорукав для проводов , кабелей туда же кинуть.
    Лучше медный теплообменник в котле и медные радиаторы (правда Регулус немного гудят в процессе работы).

    Я до залития стяжки и трубы , и дополнительно металлорукав для кабелей положил.

    [​IMG]
     
  5. Korni

    Korni Бригадир

    Повідомлення:
    391
    Симпатії:
    116
    Адреса:
    Киев, Шполянка
    С вавином не сравнивал. Но система на меди сопоставима с качественной МП системой. Иногда и дешевле - в квартирах, например. Где немного трубы и много фитингов.

    В сравнении с Рехау - дешевле ровно в два раза. И полностью, и по отдельности.

    Может-поможет.
    Мои фотоальбомы с медью тут
     
  6. toya

    toya Стажер

    Повідомлення:
    11
    Симпатії:
    3
    Дякую за інфу ...

    Я неможу зрозуміти, чому "люди присіли" на МП (ПВХ) труби?
    В чому вигода? Раз системи, взагальному, однакової вартості - мідь і МП.

    В якомусь журналі вичитав, що невигідно ставити мідні труби, бо дорого, та система буде служити довше можливого терміну існування самого будинку. А якщо взяти безаварійність трубопроводів, та екологічну чистоту - відсутність випарів фармальдегідів. Як відомо, ПВХ при нагріванні більше 40-50грЦ. випаровує фармальдегіди. ...
     
  7. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Відповідь: Які труби вибрати для системи ОВ (мідь vs не мідь)?

    з ПХВ вже давно нічого не монтують в опаленні.
    Потрібно рахувати вартість проекту у такому чи іншому виконанні, а не порівнювати вартість одного якогось складника системи. У кого велика протяжність трас до нагрівачів повітря - тому бажано вибирати МП (У мене будинок 13х9 метрів, два поверхи, траси ідуть по зовнішній стіні, майже замикаються у коло, на поверсі - 7 радіаторів. Міддю мені виходило мінімум в два рази дорожче). А кому недалеко тягнути і траса має вигляд "дерева" - може міддю і краще. Чим мені подобається мідь - своєю мініатюрністю. ЇЇ запросто можна сховати у плінтус і ніхто не догадається.:) Ще і вимоги до рівності рук у міді вищі, ніж у металопластику.
    А ще мідь боїться корозії..
     
  8. toya

    toya Стажер

    Повідомлення:
    11
    Симпатії:
    3
    Якраз це основне питання на яке я шукаю відповідь.

    Не зовсім згідний. Сужу з інформації, не з практики. Якраз багато проблем виникають від поспіху (кривизни рук) при монтажі МП. А мідні труби запаяні тримаються намертво, якщо і виявляється протікання то просто допаюють (пропаюють) місце протікання. Тут немає аналогії з МП - зєднання ремонту не підлягає.
    Це Ви маєте на увазі від води із свердловин? В мене з цим нормально. Вода водопровідна, і підкачку буду робити через фільтр (правда ще незнаю який ;-).

    В мене майже такаж конструкція, як Ви описали. І також думаю вести по периметру зовнішніх стін під підлогою.

    Voyutichi, чи задоволені такою схемою системи, чи по ефективності краще вибрати "зірку" ("дерево")?
    Мабуть, зручніше і краще вести по стінах. Але чи достатній тиск і температура носія в кінці вітки? Як у Вас?
     
  9. Капитан Врунгель

    Капитан Врунгель Майстер

    Повідомлення:
    101
    Симпатії:
    8
  10. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Відповідь: Які труби вибрати для системи ОВ (мідь vs не мідь)?

    МП різні бувають, якщо поліпропілен на пайку - тоді так, ще більше вимог до майстра. Якщо на опресування поліетилен - то тут навчання на три хвилини разом із здачею заліку. Якщо ж вже хомутнули на рівному місці - тоді розрізається пресувальна гільза і, виправивши помилку, замінюється на нову. Я мідь тоже трохи паяв, так що суджу про складність не напустому місці. Але все це нестрашно: нарізка, монтаж, майка. При певному рівні старанності можна зразу отримати хороший результат при будь-якому матеріалі.
    це не гарантія для хімічної стійкості міді. З міддю завжди залишається шанс, що вона десь та дістане дірку. Навіть якщо ви всі прилади поставите в системі з міді - це не гарантія стійкості до корозії. Мідь має малий електричний опір, отже в трубопроводах можуть легко генеруватися електричні струми від електромагнітних полів. Цей страх ніби "на сміх курям", але маю два випадки, коли монтажник, (а тепер власник фірми по монтажу) відмовився від міді на об"єкті, оскільки не могли виявити причину виникнення внутрішньої корозії мідної траси в одному (!) місці. Як тільки не перпаювали,якого виробника міді не купували і монтували - труба ставала дірява за 2 місяці. Силових електричних кабелів поряд не було (приватна будова) і трубопровід не мав випадкових оммічних контактів з конструкціями будинку (ну крім батарей і котла, само собою). Ось. Як би я такого випадку не знав -
    я би наскріб грошей на мідь зразу, а не ставив би МП (поліетилен RT)
    хороший варіант, якщо потім при застелянні паркету або прибитті плінтусу ва не нароблять дірок в цій трубі. Якщо немаєте під вікнами ніш - тоді розгляньте поверхневий монтаж МП під плінтусом. Я таке не міг собі дозволити, тому що батареї в нішах, а щоб зайти в нішу і вийти з неї далі - необхідно 8 кутників, що, як було зазначено вище, не дешево. Тому я монтував в штабах у стіні, попередньо вигнувши трубу траси (Ф20мм) по контуру ніші.
    Ось скан екскізу системи - вибачайте за якість - все, що залишилось. Системою задоволений, крайні батареї віток (а це дві батареї на відстані 20 м і величиною 12 секцій (чавун) такі ж гарячі, якк і ті, що біля котла (перші по контуру). Насос грунфос 6 м3
     

    Вкладення:

Поділитися цією сторінкою