Що таке добро і зло, або як нам жити далі.

Тема у розділі 'Курилка, болталка', створена користувачем Илья Гут, 21 січ 2012.

  1. andrij64

    andrij64 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    6.381
    Симпатії:
    6.893
    Адреса:
    Стебник
    А, взагалі, фашизм- це:
    http://ru.wikipedia.org/wiki/Фашизм
     
    Andrii_M подобається це.
  2. Мирослав

    Мирослав Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.206
    Симпатії:
    4.272
    Адреса:
    м. Ужгород
    Цікаво, чому всі, хто бачить світ в чорно-білій гамі так люблять підміну понять?
    Одні здоровий націоналізм називають фашизмом, впевнено пересмикуючи факти, використовуючи епатажну і безвідповідальну поведінку окремих політиків для характеристики всіх опонентів.
    Інші теж підміняють поняття, прирівнюючи війну з фашизмом і жорстокості радянської влади.

    Насправді все значно складніше.
    Німецький солдат в європейських країнах (і частково на західних землях колишнього СРСР) поводив себе більш-менш пристойно, що правда, придушуючи щонайменше незадоволення жорстоким терором. Але в жителях СРСР німці бачили в першу чергу рабську робочу силу - звідси жорстокі екзекуції, масовий вивіз людей в Німеччинну в рабство і в табори смерті.

    У нас (на Закарпатті) ще живі свідки пристойної поведінки німецьких солдат.
    Але фашизм на Закарпатті був представлений Угорською державою - і для них ми були бунтівниками (Угорщина володіла Закарпаттям майже 1000 років, аж до 1918 року). Результат - бої (Красне поле біля Хуста) і терор у 1939 році і далі аж до визволення Закарпаття. Мого тата, студента торгової академії забрали (разом з однокурсниками) до концтабору лише через те, що в метриці було записано, що він не угорець - тож після визволення він пішов добровольцем до радянської армії і воював з фашизмом, а не за радянську владу.
    Але ... Терор, який влаштувала Радянська влада на порядки перевищив терор угорців - в табори висилали всіх, хто був записаний угорцем! Аналогічно антиукраїнський терор у панській Польщі меркне поряд з тим, що почалося після приєднання західноукраїнських земель до СРСР.

    Підведемо підсумки. Радянська влада щедро вмила схід України кров'ю, але значно скоріше, ніж прийшли гітлерівці з їх озвірілим терором. Для них Перемога однозначно носить благородний визвольний характер. На заході ж терор після визволення ще й посилився. Тому багато хто і плутає перемогу над фашизмом (загарбницьким терористичним режимом) і війну за Радянську владу, що щедро вмила західні землі кров'ю найкращих синів та і просто ні в чому не винних людей.

    Вважаю, що не вшанувати пам'ять воїнів-визволителів - гріх.
    І мішати їх з ордами НКВДистів - теж гріх.

    Шкода, в нашій країні не провели люстрації (що не дивно при революції "зверху", під керівництвом червоних директорів і секретарів ЦК КПУ) і не розклали крапки над "і" в історичній спадщині 20-го століття - то тепер ворожі народу України сили з усіх сил і під любим приводом стараються посварити українців. Ось так.
    То ж єднаймося, якщо хочемо жити в Україні, а не в протекторатах чи губерніях.
    Христос Воскрес!
    Воістину Воскрес!
     
    Andrii_M, kuvivi, andrij64 та 2 іншим подобається це.
  3. Andrii_M

    Andrii_M Адміністратор Команда форуму

    Повідомлення:
    7.147
    Симпатії:
    5.906
    Адреса:
    Київ
    Давайте не займатися популізмом, який так подобається нашим можновладцям! В Україні немає фашизму, бо відсутні притаманні фашизму ознаки. І не треба перекручувати такі терміни як "фашизм" і "націоналізм" - у них є своє чітке визначення. Так, СРСР був переможцем у війні, але якщо глянути скільки мільйонів людей загинуло в боях, таборах, просто розстріляно, то тут я перемоги не бачу. Гляньте як зараз живуть німці і гляньте який рівень життя в нашій країні - мабуть це перемога?
    Сам СРСР - це з самого початку було помилкове державоутворення, бо ґрунтувалося на людиноненависництві - достатньо згадати масові репресії як в Українській так і інших республіках. Мільйони були просто знищені голодом і розстрілами, згнили у таборах. І це було і до, і після війни - то хто ж переміг? Чи може перемогли ті хто проливав кров і живуть зараз за мізерні пенсії - високо ж оцінили їх перемогу...

    Ознаки фашизму як ідеології, політичного руху і соціальної практики:
    - фашисти зазвичай мають тверду позицію проти будь-якого розділу зв'язку політичних поглядів на лівий-правий спектр, вважаючи його недостатнім для опису своїх переконань.
    - обґрунтування переваги і обраності однієї, обраної в силу цього панівної нації (під нацією, як і під державою, розуміється один індивід (як правило, масштабів культу особи), або їх невеличка група, що триває історично і об'єднаних однією ідеєю сильної особистості, мілітаризму, тоталітаризму, постійної війни, і панування) дискримінація стосовно інших «чужорідних», «ворожих» націй і національних меншин, класів, рас, індивідів, груп індивідів (бо можуть мислитись лише в державі), суспільств, партій, профспілок і тд.. Антиіндивідуалізм. Особиста позиція в колективі, наприклад, національного характеру, етнічного, расового або соціальних класів, або щодо організацій громадянського суспільства — пригнічується.
    утвердження насилля і терору з метою придушення політичного противника і будь-яких форм інакодумства; Нижче наведене висловлювання Ренана, Муссоліні вважає передфашистським: "Розум, знання — продукти Людства, але це химера — бажати розуму безпосередньо для народу і через народ"; "Для існування Розуму зовсім немає необхідності, щоб він був загальним надбанням". Позитивне ставлення до насилля.
    - насадження режиму, заснованого на принципах тоталітарно-корпоративної державності, однопартійності та вождизму Фашизм можна розглядати як крайню форму колективізму;
    - заперечення демократії та відкритості влади;
    - мілітаризація суспільства, створення воєнізованих формувань, і війна як обов'язок. Фашизм рясно користується популістською термінологією: заклики до героїчних масових сил, щоб відновити славу минулого, і вимагає вірності єдиному лідеру, який, як правило, досягає масштабів культу особи.
    - проти ліберальних доктрин. Фашистське розуміння "влади" не має нічого спільного з поліцейською державою.
    --- добавлено: May 7, 2013 9:54 AM ---
    Нарешті дочитав до кінця, і цілком і повністю підтримую думку Мирослава!
    Золоті слова! :vo:
     
    andrij64, Ahfyrtyintqy та Мирослав подобається це.
  4. Мастер ЭВН

    Мастер ЭВН Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.290
    Симпатії:
    4.441
    Адреса:
    Германия
    Очень и очень ошибочно сравнивать современную Германию и страны бСССР в контексте второй мировой войны. Одна сторона победила, другая повержена. Все, точка. Дальше начинается новый отсчет. Разные экономичесике модели(ФРГ и СССР). По сути несравнимые и неимеющие ничего общего. Рынок и центральное планирование. На каком то этапе планирование - это было экономно и выгодно. Это дало хороший толчек. Потом это устарело вместе с руководителями СССР, а вскоре и изжило себя. Война и победа в войне никакого отношения к этому не имеют.
     
    buddybuild та Мирослав подобається це.
  5. andrij64

    andrij64 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    6.381
    Симпатії:
    6.893
    Адреса:
    Стебник
    Ви праві на 100%.
    Про який фашизм в Україні може йти мова? Все набагато простіше-це чергова мулька, підкинута ПРегіоналами, для того, щоб відволікти увагу людей від насущних проблем. Регіонали разом з комуністами показали свою справжню сутність, крадуть безмежно, розісрали все, що тільки можна. Такого бардака ще на було в Україні. Народ на межі зубожіння. А Саша-стоматолог став мільярдером за короткий час. Нам з вами таких статків не заробити ніколи. Синок Азарова теж не відстає. І чим ближче до виборів, тим нагліше обкрадають вони нас.
    А нам підкинули фашизм- гризіться. А народ- повівся.
    --- добавлено: May 7, 2013 10:16 AM ---
    Так якраз різні економічні моделі і треба порівнювати. Що толку прівнювати СССР і ,наприклад, Польщу. Однакові моделі, однаково бідні. А час показав, що модель ФРН ефективніша. І, до-речі, в капіталістичній Німеччині соціалізму набагато більше, ніж в соціалістичному СССР.
     
    Мирослав подобається це.
  6. Мастер ЭВН

    Мастер ЭВН Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.290
    Симпатії:
    4.441
    Адреса:
    Германия
    andrij64, я сказал за неправильное сравнение экономический моделей в контексте второй мировой войны , а не за сравнение вообще.
     
    Мирослав подобається це.
  7. andrij64

    andrij64 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    6.381
    Симпатії:
    6.893
    Адреса:
    Стебник
    Та без проблем.beer:Hi:
     
    Мастер ЭВН подобається це.
  8. Илья Гут

    Илья Гут Прораб

    Повідомлення:
    615
    Симпатії:
    327
    Адреса:
    Чернівецька обл.
    Дозволю собі скопіювати з сусідньої теми частину інформації, яка на мій погляд підходить до цієї теми.


    Я сам налаштований проти сталіна, але мені це нагадує: "папіреднікі винні".
    Я згідний з фразою статті:
    А ніби кращий стан з мораллю на Заході пояснюється ще однією фразою, в уточненому вигляді, яка мені сподобалась з іншого форуму:
    "Рефлекс законопослушности граждан на Западе вырабатывался поколениями и с виду очень похож на порядочность."
     
    Ahfyrtyintqy подобається це.
  9. Ahfyrtyintqy

    Ahfyrtyintqy Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.408
    Симпатії:
    1.872
    Адреса:
    Украина не Киев
    В продолжение темы. Когда-то мои соседи по лестничной клетке поехали в гости в Германию, еще Западную. Так вот-по приезду туда их очень просили в магазинах ничего не красть, нигде ничего не кидать(мусор), вести себя очень скромно и со всеми здороваться-даже с не знакомыми. Обьясняли хозяева это тем, что у них РЕПУТАЦИЯ, приезжим пофиг-они приехали и уехали, а про них могут оставить данные в компьютерах полиции и тогда им пятно на всю жизнь. Вот Вам и демократия.
     
  10. Блаж

    Блаж Прораб

    Повідомлення:
    961
    Симпатії:
    369
    ну да...такая себе имитация,бутафория... впрочем законопослушность нисколько и не мешает порядочности...
     

Поділитися цією сторінкою