Опалення дачі каміном з водяним контуром

Тема у розділі 'Печи и камины', створена користувачем Виктор4787, 23 тра 2011.

  1. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Відповідь: Re: Опалення дачі каміном з водяним контуром.

    кожен із споживачів бере собі тепла стільки скільки потрібно, а генератори віддають стільки, скільки зможуть. Обмін іде через теплоакумулятор-буфер.
     
    1 людині також подобається це.
  2. Виктор4787

    Виктор4787 Новачок

    Повідомлення:
    38
    Симпатії:
    1
    Адреса:
    Львів
    Re: Відповідь: Re: Опалення дачі каміном з водяним контуром.

    Це я зрозумів.Цікаво як це виконано "в залізі", чи це контроллер з купою термодатчиків і виконуючих пристроїв, чи, може яка гідрострілка, а отже, чи можна повторити своїми силами і, звісно, ціна цього питання ?

    Добавлено через 37 минут 33 секунды
    Це питання ціни лишніх вентилів чи так можна підрівнювати гідроопір гілок опалення?
    Прийнято.

    Планувалось на відстані 1 м. Є можливість провести на відстані 0.5 м.,по вентиляційному каналу (див.пост1 мал.1), але це ускладнить монтаж.Варта це робити у моєму випадку?

    Добавлено через 1 час 13 минут 6 секунд
    Прочитав на іншому форумі, що природна циркуляція забезпечується різницею ваги холодного і гарячого стовпа теплоносія в стояках. Чи правильно буде розраховувати на те, що циркуляція не припиниться при раптовому відключенні ел. енергії (припустимо що встановлено Ладомат або байпас біля помпи є),навіть якщо котел не розрахований на природну циркуляцію?( Тобто, нахолодно, без циркуляційного насоса, котел розпалювати не можна)
     
  3. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Відповідь: Опалення дачі каміном з водяним контуром.

    купа зварних робіт забере ось ця велика гребінка (труба в трубі). Організації, які мають дозвіл на проведення зварних робіт під тиском, запросто зварять її за вашим кресленням.

    Добавлено через 51 минуту 14 секунд
    балансувати будете вентилями на радіаторах, там вони дійсно пригодяться, не тільки для балансування. Розводка гребінкою не вимагає такого ретельного балансування, як прокладка через відгалуження від траси.

    ускладнювати монтаж не потрібно, ми ж працюємо над спрощенням.
    циркуляція буде, але її буде недостатньо для відбору запасеного в каміні тепла. А якщо у ньому ще і паливо горітиме на момент пропадання циркуляції - тим більше, камін закипить.
    Про природну циркуляцію я пишу майже через тему на нашому форумі, тому маєте все тут, в одному розділі, тільки пошукайте.
    Аварійне охолодження котла також достатньо обговорене і є практичні прості схеми для реалізації на випадок пропадання циркуляції.
    пс. циркуляція може зникнути не тільки при зникненні електрики, це треба також мати на увазі.
     
    1 людині також подобається це.
  4. Виктор4787

    Виктор4787 Новачок

    Повідомлення:
    38
    Симпатії:
    1
    Адреса:
    Львів
    Re: Опалення дачі каміном з водяним контуром.

    Відкоректував схему СО в частині теплих підлог,спробував домалювати підключення сонячного колектора,хоча до кінця не впевнений у правильності, дуже потрібна порада фахівця. Особливо цікавить; 1) чи можлива одночасна робота каміну і сонячного колектора на бойлер в цій схемі- чи слабший по тиску контур просто закриється сильнішим, зі всіма негативними наслідками? 2) чи буде віддаватися в теплі підлоги накопичене в бойлері тепло при відключенні насосів Р2,Р3 (камін потух), і працюючому насосі теплих підлог,тобто, режим бойлер- як ТА?
     

    Вкладення:

    • моя СО 2.GIF
      моя СО 2.GIF
      Розмір файлу:
      54,3 КБ
      Переглядів:
      160
    • 100_5861.jpg
      100_5861.jpg
      Розмір файлу:
      40,6 КБ
      Переглядів:
      185
    • 100_5863.jpg
      100_5863.jpg
      Розмір файлу:
      94 КБ
      Переглядів:
      165
    • 100_5865.jpg
      100_5865.jpg
      Розмір файлу:
      84,4 КБ
      Переглядів:
      174
    • 100_5870.jpg
      100_5870.jpg
      Розмір файлу:
      72,5 КБ
      Переглядів:
      236
  5. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Відповідь: Опалення дачі каміном з водяним контуром.

    1. Можлива. Для 100% впевненості додайте один балансувальний кран у контур з насосом, довжина якого є менша, тобто ближчого до бойлера (якщо судити по малюнку - то це насос сонячного колектора).
    цим вентилем і притиснете циркуляцію, якщо насос сонячного колектора буде перетискав камінний, або просто зможете відрегулювати частки надходження теплоносія від каміна і колектора.
    2. буде гріти тепла підлога.

    Добавлено через 1 минуту 56 секунд
    пс. навіщо ви шунтуєте насоси зворотніми клапанами?
     
    1 людині також подобається це.
  6. Виктор4787

    Виктор4787 Новачок

    Повідомлення:
    38
    Симпатії:
    1
    Адреса:
    Львів
    Re: Відповідь: Опалення дачі каміном з водяним контуром.

    Дякую за цінну інформацію! Вже заклав у робочому проекті.
    Ви, напевно, і не уявляєте як приємно "чайнику киплячому" отримувати такі звістки.
    Це зв"язано з моїм уявленням як працює сонячний колектор(СК). Його теплова енергія "чиста", дешева (якщо не враховувати ціни СК), але трохи "дикувата". Її постійно треба відводити від самого СК а не то закипить. І,якщо, у осінньо - зимовий період це благо можна пустити на обігрів, то влітку її прийдеться утилізувати тому що не кожний день хтось буде на моїй дачі використовувати 300 л гарячої води. Крім цього, читав на форумхаусі, здається, такий пост - "Клинят насосы Wilo". Інтуїтивно здогадуюсь, що строк служби навіть таких популярних у інсталяторів насосів як Віло чи Грундфос не вічний. Тому,якщо я правильно все намалював, то у моїй схемі має бути дублювання функції насосів в парах: ТП-СК, та ТП-теплообмінник каміну. А це шунтування повинне, по задуму, забезпечити таку взаємовиручку,так би мовити). Дуже хотів би, щоб Ви розглянули мою СО і з цього боку. З повагою - Віктор.
     
  7. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Відповідь: Re: Відповідь: Опалення дачі каміном з водяним контуром.

    якщо температура в системі буде на рівні (або нижче), на який налаштований датчик подачі води в теплу підлогу - тоді ще можна надіятись на такий тандем. Якщо ж температура зросте вище - тоді підстраховуватимуться тільки насоси СК і Камін, і тільки тоді, якщо генерована потужність СК і Каміном буде не більшою від потреби теплої підлоги. Якщо з ладу вийде ТП - все зупиниться через закриття триходового теплої підлоги.
    Тому вигідніше не ставити зворотні клапани на насоси, а за заощаджені гроші купити запасний насос. Ще проти клапанів виступає те, що робочі насоси рідко клинять, коли обертається їх крильчатка, переважно горить обмотка, а механіка залишається справна. Тому через згорівший насос все-таки теплоносій проходитиме, хоча і не стільки, як при актиній крильчатці.

    Добавлено через 18 минут 11 секунд
    тут я хочу застерегти: необхідно все-таки оцінити, які тиски створюватиме кожен з насосів у спільній точці. І ставити балансувальник на контур з насосом, який створюватиме більший тиск, ніж йому необхідно. Відношення тисків повинно дорівнювати відношенню теплового навантаження (чи генерування тепла).
    Я взнати тиск кожного насосу у спільній точці?
    Потрібно задати собі, скільки води повинен насос прокачувати (другими словами - скільки теплоносія з певним перепадом температури ви хочете (можете) прокачувати).
    Тоді порахуєте опір контуру для цієї кількості води (кожна деталька, через яку проходить теплоносій контуру, має графік залежності спаду тиску на собі від проходу через неї певної кількості води, ці графіки подає виробник детальки). Знаходите з графіків опір кожної детальки на свою кількість теплоносія і сумуєте всі ці опори між собою.
    маєте першу складову.
    Тепер берете діаграму насосу, дивитесь, який він створює тиск при вашій кількості теплоносія. Ця величина апріорі має бути більша від величини першої складової. Знаходите різницю між цими величинами - це і буде тиск, який розвине насос у спільній точці.
    паралельне з'єднання двох опорів дає спад тиску Р3=Р1хР2/(Р1+Р2)
    ось так.
    в п
     
    1 людині також подобається це.
  8. Виктор4787

    Виктор4787 Новачок

    Повідомлення:
    38
    Симпатії:
    1
    Адреса:
    Львів
    :Hi: Знову перемалював схему СО. Вирішив відмовитись від ідеї стояків-гребінок на користь стандартної гребінки для теплих підлог, хоч і одразу виникли труднощі з розміщенням її на вузькій стіні. Тому запитання. Чи буде нормально працювати стандартна гребінка, якщо її встановити вертикально, заглушками вверх?(замість заглушок - розповітрювачі, підключення МП трубами - збоку).
    Чи буде у даній схемі робота ТП залежати від сумарної потужності камін + сонячний колектор?
    Як можна покращити останню схему?
    Як її спростити і здешевити при виконанні?
     

    Вкладення:

  9. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Відповідь: Re: Опалення дачі каміном з водяним контуром

    що маєте на увазі? ТП завжди залежить від підведеної каміном+СК потужності.
    на гребінці ТП у вас триходовий на змішування потоків? Треба це чітко визначити.
    викинути швидкісний теплообмінник і насос до нього зі сторони системи. Котлового насосу буде достатньо (може і на СК буде достатньо). Тоді буде дешевше.
     
    1 людині також подобається це.
  10. Виктор4787

    Виктор4787 Новачок

    Повідомлення:
    38
    Симпатії:
    1
    Адреса:
    Львів
    чи буде в поданій схемі СО вузол ТП нормально працювати, якщо підведена потужність СК+камін буде перевищувати потребу ТП. Припущення гіпотетичне, тому що автоматика котла в штатному режимі має тримати на подачі в СО +60град. і прикривати піддув(низькотемпературний режим). Але ж є ще режим швидкого прогріву, примусовий прогрів баку ГВП більше 75, форс-мажорне підвищення температури...
    не вловлюю нюансу терміну змішування. Розглядав варіант показаний на малюнку.
    чи зможе така схема одночасно тримати +60 на зворотці в камін і на подачі в СО ?
    ну не вистачає ширини стінки. Та і МП труби з 2-го поверху не потрібно буде завертати на 180 град. То можна чи ні?:Hi:
     

    Вкладення:

Поділитися цією сторінкою