Двигатель Стирлинга - альтернатива

Тема у розділі 'Альтернативные источники энергии', створена користувачем ИгорьУ, 10 лют 2011.

  1. ИгорьУ

    ИгорьУ Бригадир

    Повідомлення:
    380
    Симпатії:
    110
    Адреса:
    Буковина
    Дійсно така ідея використовується в котлах навіть в побутових на газі. В цих котлах висока температура газу іде на нагрівник стірлінга а вода для побутових потреб гріється на охолоджувачу. В цьому випадку КПД вже не так важливо, якщо генерується просто дармова електроенергія. Яка потужність тих стірлінгів і як вони влаштовані не знаю. Очевидно тільки одне, щоб нагріти воду від газу через "прокладку" з стірлінга треба було здійснити два теплообміни через металеву поверхню а саме на нагрівнику і охолоджувачу. До чого веду, хто розраховував хоч один теплообмінник зрозуміє, потрібна суттєва площа теплообміну щоб досягти відчутних потужностей теплопередачі. При цьому щоб оцінити механічну потужність стірлінга треба ще цю потужність помножити хоча б на Карновський КПД. Все як раз рахується просто, але що з тими розрахунками робити для отримання відчутної потужності, коли і так ясно що все упирається в те як створити велику площу теплообміну не вникаючи навіть в саму конкретну конструкцію двигуна.

    А от деякий висновок можна зробити якщо абстрактно розглядати стірлінг як два теплообмінника. Якщо через циліндричну поверхню гріти газ, а так відбувається в моделях з витискачем, не можна досягти високої теплопередачі. Газ прозорий для червоних променів, він гріється тільки на контакті з поверхнею. А з ростом радіусу витискача стає важко його всього прогріти в об'ємі, тим більше за короткі проміжки часу. Геометрія і фізика накладає суттєве обмеження на потужність.
     
  2. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    один циліндр - не найоптимальніша форма для нагрівання газу. В принципі, я не бачу обмеження на площу теплообміну. Чому повинен бути один товстий великий циліндр? Суттєво збільшити площу теплообміну не збільшуючи габаритів можна замінивши один циліндр багатьма маленькими. Пам'ятаєте голчасті радіатори охолодження з радіотехніки? так ось, голки таких радіаторів можна зробити пустотілими і помістити туди газ, як робоче тіло.
    Де є академічне пояснення роботи двигуна Стірлінга? Чотири і двотактні вивчають у середній школі, так мені би пояснення роботи Стірлінга на рівні середньої школи, а то бракує уяви, як там іде обмін енергією між механікою та джерелом тепла..
     
  3. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    В Википедию Вы принципиально не ходите?
    --- добавлено: 4 ноя 2013 в 01:50 ---
    В одном объёме два поршня. Один с зазорами, второй плотно. Первый, как Архимед в ванной, попеременно вытесняет рабочую среду то в горячую зону объёма, то в холодную. Второй следует за изменением давления рабочей среды от температуры. Первый поршень приводится в движение вторым, чем замыкается цикл. Масса рабочей среды не меняется, меняется объём с плотностью.
     
    Voyutichi подобається це.
  4. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Деколи її перевіряю, що понаписували там..:)
     
  5. andrij64

    andrij64 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    6.381
    Симпатії:
    6.893
    Адреса:
    Стебник
    Ще не знаю досконало всього в Стирлінґу, але зауважив основну відмінність між модельками і потужними робочими двигунами- в двигунах в циліндрі робоче тіло знаходиться під тиском і як робоче тіло використовується не повітря, а водень або гелій. Може тут "собака зарита"?
     
  6. Hover

    Hover Прораб

    Повідомлення:
    493
    Симпатії:
    348
    Вбейте в поисковик Vitotwin 300-W и внимательно вглядитесь....
     
    Илья Гут подобається це.
  7. andrij64

    andrij64 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    6.381
    Симпатії:
    6.893
    Адреса:
    Стебник
    Ну я так і знав- вже випередили...:-D

    То все добре, але там цінаO=- (звернули увагу?).
    Нам би щось з підручних матеріалів зліпити.:)
     
  8. ИгорьУ

    ИгорьУ Бригадир

    Повідомлення:
    380
    Симпатії:
    110
    Адреса:
    Буковина
    Потужний класичний Стірлінг (з витискачем) це як сніжний чоловік, або Лохнеське чудовисько, або інопланетяни. Їх десь бачили але ніде нема.

    Попробую довести це на числах, оскільки більшість не має уяви наскільки теплообмін може лімітувати роботу таких двигунів. Для простоти візьмемо самі прості побутові теплообмінники - радіатори кімнатного опаленя, всі бачуть яка їх плоша. Попробуєм оцінити їх потужність теплопередачі без всяких там формул. Для пересічної кватрири єнергоспоживання складає 10=15 кВт. В квартирі 3-5 батарей. І це при перегріві 40 грС (60-20). Тепер прикинимо що КПД двигуна 0,5 і бачемо яку офігенну площу потрібно, шоб отримати 1 кВт мех потужності.

    Або ще оцінка. В середньому холодильники споживають 200 Вт. Повіремо на слово що такий холодильник виробляє 500 Вт холода. А яка там площа радіатора в холодильній камері? Правда переохолодження (Т1-Т2) там градусів 5.

    На пальцях видно що площі мають бути не дуже а супер великі щоб отримати практичнозначиму потужність. В принципі можна зробити складні теплообмінники з ще більш складними витискачами, але це не для самопалів. Короче кажучи, що там в інтернеті не малюють це все брехня, якшо у них більше 200 Вт.

    Один вихід - забути класичні схеми а шукати і експерементувати з чимось новим. Головне фізика дозволяє, а нові конструкції завжди можна придумати.
     
  9. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    а числом можна виразити?
     
  10. ИгорьУ

    ИгорьУ Бригадир

    Повідомлення:
    380
    Симпатії:
    110
    Адреса:
    Буковина
    Я не ставив ціль доводити до конкретного числа роблячи оцінки, та це і неможливо оскільки є багато невизначеностей. Я хотів показати порядок чисел, масштаб проблеми. Приведених прикладів достатньо шоб зрозуміти як теплопередача обмежує мождивості класичних конструкцій забезпечити значиму потужність для двигунів зовнішнього підводу тепла.

    А конкретні числа можна отримувати рішаючи рівняння

    Для теплопередачі кількість тепла передана газу за од. часу Q=k*S*(Tt-Tg); k коефіціент теплопередачі, S площа теплообміника, Tt температура теплообмінника, Tg температура газа.
    Карновська складова КПД =(Tg1-Tg2)/Tg1. Реально треба брати ще менше внаслідок втрат на тертя і підтікання тепла.
    Берем довідники і робимо оцінки в конкретних числах кому це цікаво.
     
    Andrii_M та Voyutichi подобається це.

Поділитися цією сторінкою