ТН повітря-вода на базі зовнішнього блоку опалюючого кондиціонера

Тема у розділі 'Гелио и геосистеми', створена користувачем Мирослав, 4 лис 2016.

  1. birel

    birel Стажер

    Повідомлення:
    19
    Симпатії:
    14
    Адреса:
    Дніпро
    @Мирослав, Температура вказана теплоносія системи опалення.
    Конденсація 15,2bar переохолодження 4К.
    Споживання міряю ваттметром.
    ТН працює постійно бо зараз доволі прохолодно на вулиці.
    Опалюемо 160м2 а температура на дворі постійно змінюється. То краще дивитись на метеопості для міста Дніпро. Бо вчора ввечері було -11 а зараз -3.

    Теплообмінник купляв на алегро http://allegro.pl/producent-wymiennik-ciepla-50-plytowy-55kw-3-4-i5649668573.html
     
    Odissey подобається це.
  2. Мирослав

    Мирослав Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.206
    Симпатії:
    4.272
    Адреса:
    м. Ужгород
    Дякую.
    Хотів би уточнити: ваш ТН працює лише до -5 чи і при нижчих температурах? І яка гранична температура рекомендована виробником зовнішнього блоку? Якщо експлуатуєте і при температурах нижче -5, то чи ваших 5,8 кВт ТН вистачає на опалення 160 м.кв. при -10, чи додаєте від інших джерел тепла? І на скільки сильно утеплений ваш будинок?

    Порівнюю, бо температура теплоносія системи опалення приблизно така, як і у мене, будинок 100 м.кв. процедури по утепленню не завершені, але у нас клімат м'якший.
    Пропозиція на Алегро цікава, 110 Є за теплообмінник 1,15 м.кв. - привабливо. Чи достатньо заявлених 20 бар? Цікаво, чиє то виробництво, етикетка польською то ще не показник. І скільки виходить доставка в Україну? Подібний теплообмінник на Алі-експрес 110$ плюс біля 60$ доставка в Україну. В Україні теплообмінники Thermokey від 4100 гривень плюс доставка Новою Поштою, 30-45 бар 8 пластин, площа не наводиться.

    Я все ще мізкую над теплообмінником з плоским змійовиком з труби ф16, це дає 0,05 м.кв. площі на 1 метр довжини, із змішаною (через виток) укладкою двох окремих змійовиків в один бачок з можливістю одночасного підключення двох окремих зовнішніх блоків меншої потужності, що мадо б знизити навантаження на проводку в більшу частину опалювального сезону.
     
  3. birel

    birel Стажер

    Повідомлення:
    19
    Симпатії:
    14
    Адреса:
    Дніпро
    @Мирослав, Планував щоб ТН повітря-вода працював до -5 а потім переходити на ТН грунт-вода але поки його не зробив то працює і нище -5.

    Звісно що при низких температурах він дає менше 5,8кВт і цього не вистачає для опалення будинку. Але цього вистачало підтримувати вдень температуру до 23 години і вже вночі підключити єлектрокотел у поміч за нічним тарифом.

    За моїми підрахунками при -11 на дворі і вологості 84% Тепловий насос споживав 1,36кВт видаючи 3,76кВт. СОР = 2,78

    Будинок утеплений не дуже гарно бо фасадом займалися 10 років тому стіни мають розрахунковий U=0.55W/m2/K , перекриття U=0.30W/m2/K

    Майте на увазі що теплообмінник типу труба у ємонсті моє коєфіціент теплопередачі 0,2-0,4кВт/м2/К , коаксіальний при швидкості протоку води 1мс 0,8-1,0кВт/м2/К а пластинчатий 4,0-5,0кВт/м2/К
     
  4. Мирослав

    Мирослав Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.206
    Симпатії:
    4.272
    Адреса:
    м. Ужгород
    Дякую за інформацію.

    Ніби зсунулося з мертвої точки, вчора забрав з Нової пошти зовнішній блок. 12-ка, з розрахунку поетапного незалежного підключення двох кондиціонерів до теплообмінника. Схоже, знову неувязка: у відправника було дві дванадцятки, Samsung і LG, обговорювали параметри Samsungа, (була функція обігріву), але після прохання звернути увагу на загальний стан він вислав LG, як виявилося без функції обігріву. Очевидно, потрібно буде перепаяти місцями вхід-вихід компресора =( .

    Що до теплообмінника - спробую таки подвійний плоский змійовик, до трубок буде допаяно мідні пластини для збільшення площі теплообміну.
    Отже найближчий тиждень-півтора займуся придбанням ТРВ, трубки, виготовленням змійовика і перепайкою компресора ...
     
  5. birel

    birel Стажер

    Повідомлення:
    19
    Симпатії:
    14
    Адреса:
    Дніпро
    @Мирослав, Якщо вирішили спробувати саморобний то робіть хочаб коаксіальний. 15м мідної труби 1/2" у 26 металопластику. У стоячій воді не буде зовсім ніякого толку.
    З приводу ТРВ а навіщо він Вам ? Капіллярна трубка теж добре працює і набагато надійніше. Якщо у Вас зовнішній блок без можливості реверсу то це дуже погано. Бо якщо Ви просто перепаяєте трубки у Вас не буде можливості провести відтайку випаровувача.
     
    988888 подобається це.
  6. Мирослав

    Мирослав Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.206
    Симпатії:
    4.272
    Адреса:
    м. Ужгород
    Ну що до стоячої води - теплообмінник стоятиме якраз після циркуляційного насоса, подача знизу вгору і по діагоналі (адже прямокутний) назустріч потоку фреону. Коаксіальний мені не подобається через очікуваний підвищений гідравлічний опір теплоносію.
    По ТРВ ... Книга Патріка мене впевнила, що ТРВ дуже непоганий інструмент автоматичного регулювання системи, до того ж піддається точній настройці, що не скажеш про капілярку.
    Що до обмерзання - теж над тим думав. Варіанти - або з клапанами морочитися (десь знайти неробочий зовнішній блок на запчастини, бо нові - дорого), або використати нагріваючий кабель, наприклад, звідси: http://intercool.com.ua/komplektujuschie/nagrevateli/grejuschij-kabel-s-postojannoj-moschnostju/
     
  7. birel

    birel Стажер

    Повідомлення:
    19
    Симпатії:
    14
    Адреса:
    Дніпро
    @Мирослав,
    Краще спалити 20-30Вт більш потужним циркуляційним насосм але виграти одиницю СОР через менший тепловий напор.
    Якщо Ви не забеспечите швидкість протоку води біля 1м/с а це не можливо у ємності то розраховуйте на 300Вт/м2/К

    Якщо Вас влаштовує тепловий напор 7К то для Вашого ТН 4кВт потрібен теплообмінник 1,9м2 або 47м труби 1/2" = 2600грн на трубу.

    Якщо робити труба у трубі і розраховувати на 1000Вт/м2/К то для теплового напору 7К потрібна площа 0,57м2 або 15м труби 1/2" = 825грн на трубу та 600грн на металопластикову трубу. Всього 1425грн.

    Для того щоб відтаяла крижана шуба при температурі повітря нище +5 потрібен тільки реверс.
    Самий простий варіант продати той блок що у Вас є і придбати нормальний який вміє працювати на тепло. Так буде дешевше і надійніше. Якщо вже вирішили паяти то краще брати зовнішній блок 24бту і впаювати компрессор 12бту. Так буде вище СОР і більший інтервал між відтайками.
     
    988888, o.neymark та Мирослав подобається це.
  8. Мирослав

    Мирослав Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.206
    Симпатії:
    4.272
    Адреса:
    м. Ужгород
    Дякую. Є матеріал для осмислення.
     
  9. birel

    birel Стажер

    Повідомлення:
    19
    Симпатії:
    14
    Адреса:
    Дніпро
    @Мирослав, Доброго дня, як у Вас справи ?

    Трохи статистики :
    При -14°С на дворі і вологості 64% тепловий насос споживав 1330Вт видаючи при цьому 3360Вт тепла.
    СОР = 3360/1330 = 2,52
     
  10. Мирослав

    Мирослав Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.206
    Симпатії:
    4.272
    Адреса:
    м. Ужгород
    @birel, цікава статистика. Хотів би уточнити, яку мінімальну температуру експлуатації рекомендує виробник вашого зовнішнього блоку?

    У мене справи як у приказці: "помалі - але все далі" =).
    Знайти варіант замінити блок на реверсивний не вдалося, але купив реверсивний клапан, на завтра домовився понести блок на перепайку до товариша, що має необхідне обладнання, асортимент припоїв і флюсів і великий досвід. Шкода, довелося випустити з кондиціонера фреон.
    В пошуках клапана вийшов на двох адекватних спеціалістів по кондиціонерах, що дало мені можливість отримати ряд консультацій і домовитися про заправку системи після завершення монтажу. На днях піду підбирати фітінги і кінцево вирішувати з трубкою. Паралельно шукаю нагрівальний шнур для підігріву картера компресора.
    Трохи напружує, те, що по словам спеціаліста-консультанта у мого кондиціонера зовнішні трубки мають бути 1/4 і 1/2 дюйма (тобто приблизно 6 і 13 мм), причому обидвоє нових знайомих стверджували, що 8 метрів магістралі до теплообмінника при цих діаметрах суттєвих втрат не привнесуть.
    Також не знаю поки що як саме автоматично зафіксувати момент обмерзання радіатора зовнішнього блоку для реверсного перемикання кондиціонера на відтаювання.
    По теплообміннику кінцевого рішення поки не прийняв, думаю, раджуся, шукаю.
     

Поділитися цією сторінкою