Український вулик з соломи: дешево і сердито

Тема у розділі 'Живность', створена користувачем валігура, 12 січ 2016.

  1. NVS

    NVS Новачок

    Повідомлення:
    2
    Симпатії:
    0
    Чудова робота! Вітаю! Я як раз таким цікавлюсь і хочу спробувати зробити з очерета (соломи не маю). Хотілося б детальніше про вулик (розміри, порядок виготовлення і т.д.), про прес (розміри, товщина планок, діаметр гвинтів та інш.) і технологію пресування соломи (порядок дій поетапно, якщо можливо). Також цікавить технологія зв'язування матів і закріплення дроту. Я пробував зшивати ПВХ стрічкою та стрічкою з ПВХ пляшок (щоб не витрачати гроші на дріт). Начебто тримає непогано, хоча зшивати оцинкованим дротом, - це правильно за технологією. І ще: я так зрозумів, що сікатором Ви ріжете лівою рукою, правильно? Який метал використовуєте (товщина) і як зробили саму ріжучу кромку між дерев'яною основою і самим лезом? Яка роль дерев'яної планочки на сікаторі? Буду вдячний за Ваші коментарі. Молодець! Гарний вулик вийшов.
     
  2. валігура

    валігура Майстер

    Повідомлення:
    104
    Симпатії:
    91
    Дякую.З очерету я робив вулика в 2014 р .Фото відео не маю ,тож попробую написати.Вулики в мене українці на вузько-високу рамку.Розміри :800 мм це довжина в середині ,вулик на 20 рамок.Ширина: в середині 320 мм,трохи збільшено,бо стінки солома чи очерет розпирає.Висота:450 до вирізу на рамку, дальше виріз на рамку ,висота 20 мм ширина 11 мм.Потім виріз на стельові дошки,висота 15 мм ширина 11 мм.Товщина стінок 50 мм.І все далі кришка.Зробив преса,я там виклав фото.Спочатку роблю передню і задню стінки.Пресую вручну,без всяких гвинтів ,потрохи кладу солому чи очерет .Зверху бруском довгим прижимаю, і фіксую штирами в 3 місцях .Далі знову 2-3 жмені соломи ,бруском прижав штирі вставив ,потім нижні виняв переставив на верх,і так до кінця.Стінки до купи скручую саморізами 9.5 см по углах доски 20.В очеретяному була бляха, не добре,коробить.Завтра дещо зфотографую.
    --- добавлено: 25 січ 2016 у 20:40 ---
    Мати я зшиваю шпагатом,то вулики дротом.Зробив велику голку і шию.Далі на щот сікатора ви праві я лівша,але його можна зробити і направу.Сам ніж в мене зі старої пилки.До основи вцепив уголка 20 просверлив дирку і вцепив ножа.Планку я вцепив пізніше бо без неї зажовує.Ось мій вулик з очерету весною2015р. Фото1654[1].jpg
     
    Останнє редагування модератором: 2 лют 2016
    григорий 555, Aleks dp, captain Grey та ще 1-му подобається це.
  3. валігура

    валігура Майстер

    Повідомлення:
    104
    Симпатії:
    91
    Зробив сьогодні декілька фото.Тепер по порядку:на 1 фото планка якею я пресую солому,на 2 голка для зшивання матів,3 сам прес зі штирами,4 фото вулик всередині,Там видно планку трикутну яка прижимає солому.5 сам вулик , товщина углової дошки 20 мм ширина 100мм.
     

    Вкладення:

    Останнє редагування модератором: 3 лют 2016
    Aleks dp, captain Grey та WRoman подобається це.
  4. Adler

    Adler Стажер

    Повідомлення:
    2
    Симпатії:
    3
    навіщо красити солому фарбою....??? спортили весь вигляд...!!!! треба було лляною олією обробити, а не хімією... фарба потріскає за рік два і вся та зараза посипиться в землю...Якщо солома не замокає, тобто правильно верх зроблений, то вона ніколи не потемніє...і можна навіть і олією не обробляти... І ще: стінки у 50 мм завеликі. Достатньо 30 мм. Перевірено!
    А так похвально, що робите вулики з соломи, менше дерев зрубаних буде.
    І ще...садіть будь-ласка всі дерева медоноси(липа, акація, клен польовий, верба, карагана(жовта акація), дерезу(повій звичайний)). Садіть де попало...є купа вільного місця по берегах річок, ставків, поля, ....
     
    Останнє редагування: 28 січ 2016
    григорий 555, Sergey85700 та leshiy_40 подобається це.
  5. валігура

    валігура Майстер

    Повідомлення:
    104
    Симпатії:
    91
    Солому покрасив бо з часом солома почорніє.А от очерету нічого не бракує ,який був два роки назад такий і є. А за пораду красити олією дякую.Не знаю який буде вигляд вулика якщо його олією помазати.Ніколи не бачив.Мені здається що пилюка буде припадати .
     
  6. Adler

    Adler Стажер

    Повідомлення:
    2
    Симпатії:
    3
    не почорніє, якщо не замокитиме(головне щоб з дашка не затікало).
    Пилюка припадати не буде. Лляна олія висохне за день-два. Така її властивість полямеризуватись.
     
  7. Sergey85700

    Sergey85700 Стажер

    Повідомлення:
    26
    Симпатії:
    21
    Адреса:
    Донецкая область Волноваха
    Я такие улики видел на форуме пчеловодов, но там процесс изготовления улика шел целиком. Т е. сразу делались все стенки вместе. А вообще идея отличная. Я начинающий пчеловод, у меня всего одна семья, но подумываю если расширятся то делать такие улики.
     
    captain Grey подобається це.
  8. валігура

    валігура Майстер

    Повідомлення:
    104
    Симпатії:
    91
    Я теж в інтернеті бачив процес виготовлення всього вулика разом ,і до речі з красити теж там мужик казав що треба.Але я пасічник початківець і робив з чого було.
    --- добавлено: 30 січ 2016 у 20:35 ---
    Ви пишете що знаєте як дашок має бути щоб вода не затікала,може підкажете чи покажете?
    --- добавлено: 30 січ 2016 у 20:41 ---
    Я вроді виступи по 3 см дав ,але незнаю як буде з затіканням бо вулик ще стоїть в гаражі .А ось з очерету вроді вода не затікає ,правда бджоли зимують першу зиму.На весні побачимо.
     
    Останнє редагування модератором: 7 лют 2016
    WRoman подобається це.
  9. WRoman

    WRoman Майстер

    Повідомлення:
    102
    Симпатії:
    30
    Адреса:
    КиевоСвятошинський Гатне
    Доброго дня цікавий вулик. А яка товщина дошок на дно, і чому фальці під рамку 20мм. Зараз роблю каркасні вулики по прикладу Можейко В. (Білорусь) на піврамку українску, в якості утеплвача пінопласт 30мм. Думаю може спробувати закласти очерет, чи 30мм. очерету замало?
     
  10. валігура

    валігура Майстер

    Повідомлення:
    104
    Симпатії:
    91
    Вечір добрий.Дно у всіх вуликах в мене 50 мм,тобто 20 мм дошка, потім рубероїд далі 30 мм ще одна дошка.Фальці під рамку 20 тому-що сама рамка 10 надрамковий простір має бути 10 потім кладуться стельові дошки.А на щот стінки з очерету 30 мм то я думаю вистачить я так зрозумів що ви його будете обшивати дошками.Бо пінопласт хоч і теплий,але не пропускає вологи а очерет дихає.В вулику з очерету в мене зимують бджоли я сьогодні відкривав і там сухо тож судіть самі.А що то за вулик Можейко В цікаво?Ви б пару фото скинули щоб глянути.
     

Поділитися цією сторінкою