Допоможіть визначитись з системою отоплення

Тема у розділі 'Отопление и горячее водоснабжение - общие вопросы', створена користувачем Dental_master, 7 чер 2015.

  1. viktor_sh

    viktor_sh Стажер

    Повідомлення:
    23
    Симпатії:
    13
    Dental_master,
    Для конкретної поради надайте трохи більше інформації про Ваш будинок, а ше краще поверхневе планування і розташування існуючих печей, а також побажання у їх модернізації. "Дядьки" колись будували на совість, тому фундаменти можна буде використати. Окрім того стара якісна цегла це також реритет. Але печі потрібно скласти по сучасному.
    Перш за все потрібно врахувати, а можливо і перепланувати будинок таким чином, щоб піч опалювала, як мінімум 3 кімнати, що постійно будуть у користуванні. Кімнати, що використовуються, як гостьові потрібно опалювати менш інтенсивно.
    Яку систему опалення Ви б не вибрали, але відмовлятись від насолоди спостереження за палаючим багаттям у періоди різкого похолодання безглуздо!!! Тому печі альтернативи у плані насолоди немає. Питання каміну відкрите і залежить від уподобань власника, тому що топочні дверцята з термостійким склом дозволяють сумістити камін і піч . Моя порада звернути увагу на ковпакові печі і печі з противотоком. Саме у них найбільше втілено мудрих ідей у теперішній час і саме такі печі найпростіше зробити комбінованими. Не бійтесь електричної складової. Тризоннй тариф ніхто ніколи не відмінить, тому враховуючи коефіцієнт зниження до нічного тарифу безглуздим є відмова від використання електроенергії у нічний період для розігріву печі по максимуму і акумулювання теплової енергії для обігріву приміщення в подальшому протягом світлового дня. Коротше "фарширувати" і використовувати піч можна досить сучасно, було б бажання.
     
  2. leshiy_40

    leshiy_40 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    8.806
    Симпатії:
    10.846
    Адреса:
    Зах. УкраЇна
    Приліплю сюди і свого п"ятака.
    Одна справа, обговорювати опалення сидячи під кондиціонером, а інша, біля розпаляного каміну. Тому тут треба шукати середину(в істині).
     
  3. viktor_sh

    viktor_sh Стажер

    Повідомлення:
    23
    Симпатії:
    13
    P.S.
    Dental_master,
    На рахунок печі каміну АВХ -це не дешева іграшка і, нажаль підійде для невеликої дачки або бані . Для будинку потрібно пічку по серйозніше. Стосовно електроконвекторів і радіаторів, то потрібно мати на увазі, що їх основний недолік, ак як і у печі каміну АВХ - відсутність теплоакумулюючої здатності. Поки подаєш напругу або кидаєш дрова доти грієшся, перестав - все пропало. Тому подумайте над теплоакумулюючою електро-дров'яною пічкою з цегли. А в загаліна на який бюджет Ви розраховуєте?
     
    Dental_master подобається це.
  4. Dental_master

    Dental_master Підмайстер

    Повідомлення:
    53
    Симпатії:
    13
    Скоріше всього буду робити по тій схемі, що планував з самого початку карпремонта будинку, а саме-підвід лініі орієнтовно на 7-10 квт (всеодно треба це робити), та встановлення електрорадіаторів в кожній кімнаті, ну звичайно тариф на отоплення електрикою, та щось твердотопливне-реконструкція нинішніх грубок або будівництво нових або встановлення каміну, чи камінофену (от нарахунок цих варіантів я ще думаю що конкретно робити).
    --- добавлено: 12 сер 2015 у 21:37 ---
    Зараз в домі стоять 2 цегляні пічки, обшиті кафелем, але ім років таяк хаті, тобто майже 40, вони потребують ремонту, бо піддимлюють, думаю кафель зняти та облицювати рваним каменем, або чимось подібним, але чомусь думаю, що робити з 0 буде набагато простіше. Печі-каміни спокушають своім розміром та широким вибором моделей. Орієнтовний бюджет на цю затію десь до 20-25 тисяч грн(на саму піч) Хочу комбінувати і електрику і опалення дровами. Електрика нехай гріє поки немає нікого дома, а піч буду топити ввечері. Також обов'язково буду встановлювати термостати на електробатареі (хоча вони мають бути на них напевно).
     
    Останнє редагування модератором: 20 сер 2015
  5. Dental_master

    Dental_master Підмайстер

    Повідомлення:
    53
    Симпатії:
    13
    http://market-dim.com.ua/ua/production/kafel/good1562/ ось наткнувся на таку штуку, веду до того що бачив подібну пічку в нашому місцевому будівельному магазині, але ціна в 3 рази дешевша чим в інтернеті, а якщо конкретно то не 30, а 9 тисяч за готову піч. Хто що може сказати на цей рахунок, чи краще робити звичайну 4 кутню піч і нічого не вигадувати?
     
  6. viktor_sh

    viktor_sh Стажер

    Повідомлення:
    23
    Симпатії:
    13
    Dental_master,
    Перш за все, хочу застерегти вас від ризиків і небезпек, пов'язаних з переоблицюванням аварійних "піддимлюючих" печей. Чадний газ це дуже небезпечно і з ним неможна шуткувати!!! Однозначно печі потрібно замінити. На рахунок металевих печей обложених кахелем, це всеж таки пристрої з другої кліматичної зони. Там за Карпатами все ж таки затишніше. У нас пару місяців треба грітись конкретно. А от пічні двері зі склом і деяку фурнітуру звичайно потрібно купляти тільки закордонного виробника.
    Звідки ввзялись такі великі потужності. Вам обов'язково потрібно провести 3-фазну мережу живлення і встановити 3-х зонний лічильник. За ампераж звичайно прийдеться поборотись, але навіть 16А дозволить Вам оперувати потужностями до з,5 кВт на кожній фазі. На рахунок використання комбінованої системи опалення Ви абсолютно праві, але електроопалення має одну специфічну ваду і щоб досягнути максимального економічного ефекту електроопалювальна система повинна якраз максимально працювати на всю потужність у ночі, коли діє коефіцієнт зниження до тарифу. Електробатареї і електроконвектори до цього не придатні, тому що не мають теплоакумулюючої властивості, а термостати виробник більше застосовує для запобіганню перегріву нагрівального елементу. Доречі, чому Ви розглядаєте окремо електроопалення(радіатори або конвектори) і пічне опалення. Досить реально поєднати це все в одному пристрої і навіть пов'язати цей пристрій з системою гарячого водопостачання Вашого будинку.
     
    Dental_master подобається це.
  7. Dental_master

    Dental_master Підмайстер

    Повідомлення:
    53
    Симпатії:
    13
    Ну саме 3 фазку малось наувазі. Розглядаю окремо, тому, що небачив ніколи такого поєднання, чув що в піч монтують бак з водою і роблять від нього розводку до радіаторів. Радіатори та конвектори розглядаю перш за все через зручнічть монтажу та користування, по-друге, остаточно визначився що буду робити нову піч, на місці староі (обігріває 2 сусідні кімнати), просто ще не визначився з іі облицюванням-кахелю не хочу чомусь, хочеться облицювати рваним каменем, або клінкерною плиткою гарною-якщо це можливо, а якщо 2 кімнати обігріватимуться пічкою, то залишиться ще одна кімната+кухня+ванна+невеликий коридор, у ванній хочу електроконвектор бо вона не є великою, та кімната, що залишилась то буде вітальня, там в перспективі думаю ставити камін, тай тимбільше вітальня не буде в постійному користуванні, тому там температура може бути нижчою-ак я собі це все уявляю. А один з найголовніших факторів, який впливає на мій вибір-тариф на електроотоплення, а саме-в отоплювальний сезон-3600 квт на місяць за ціною 0.36 грн за квт до 3600 і по 1 грн після 3600, на мою думку для дому у 80 квадратів на місяць ліміт в 3600квт є більш ніж достатньо, а також грає роль дороговизна підключення до газовоі мережі та вартість самого газу. Ось якось так я це все бачу.
    --- добавлено: 13 сер 2015 у 22:38 ---
    П.с-дім вже утеплений ззовні 10 см пінопластом, та встановлені енергозберігаючі вікна та двері(як неодноразово писав вище). Горище думаю утеплити 15-20 см пінопластом, а також утеплити підлогу(скоріше за все 5 см), а в вітальній буде електрорадіатор на даний момент. Коли я з батьками жив в цьому будинку колись то грілись ми так-нинішня піч обігрівала ті 2 суміжні кімнати і більше нічого там небуло,на кухні теж піч, а остання кімната лише електрообігрівачами, коридор та кімнатка в якій зараз має бути ванна взагалі неотоплювались і при цьому всьому в домі було дуже тепло, а найбільше електрики в насбуло використано це 8000 квт за одну зиму.
    --- добавлено: 13 сер 2015 у 22:38 ---
    П.с-дім вже утеплений ззовні 10 см пінопластом, та встановлені енергозберігаючі вікна та двері(як неодноразово писав вище). Горище думаю утеплити 15-20 см пінопластом, а також утеплити підлогу(скоріше за все 5 см), а в вітальній буде електрорадіатор на даний момент. Коли я з батьками жив в цьому будинку колись то грілись ми так-нинішня піч обігрівала ті 2 суміжні кімнати і більше нічого там небуло,на кухні теж піч, а остання кімната лише електрообігрівачами, коридор та кімнатка в якій зараз має бути ванна взагалі неотоплювались і при цьому всьому в домі було дуже тепло, а найбільше електрики в насбуло використано це 8000 квт за одну зиму. Колись дім не був утеплений і вікна з дверима були звичайні дерев'яні
     
    Останнє редагування модератором: 21 сер 2015
  8. viktor_sh

    viktor_sh Стажер

    Повідомлення:
    23
    Симпатії:
    13
    Dental_master,

    Засовувати бак у піч це дурня повна. Сучасні печі повинні обов'язково мати ядро-топливник, камеру догоряння і систему каналів, які викладені з шамотної цегли. Притому бажано, щоб канали знаходились ззовні топливника. Поверх ядра шар базальтового картону і теплоакумулюючу оболонку з товщиною 1/2 відібраної якісної глиняної цегли. Якщо Вам подобається рваний камінь то в місцях оздоблення товщину зовнішньої оболонки роблять 1\4 цегли і вивільняють місця під облицювання. Взагаля варіантів оздоблення дуже багато, але це не основне. Саме основне це наявність ядра і теплоакумулюючої оболонки, що фактично забезпечує подвіний захист від чадних газів і дає можливість розігрівати ядро до високих температур і в подальшому поступово через інертну теплоакумулюючу оболонку помірно забезбечувати комфортним теплом .

    Теплообмінник вмонтовується тільки у канали. Його бажано виготовляти з труби із нержавіючої аустенітної сталі . Якщо піч симетрична, то можна встановити два теплообмінника . У Вашому випадку один задіяти на опалювальні радіатори, а другий на підігрів води у бойлері. Також можна використовувати теплообмінник , як потужний конвектор, тоді труби потрібно брати більшого діаметру.

    Для більш конкретних порад потрібно план розташування кімнат і позначення місць бажаного встановлення печі і каміну. Не забувайте, про приказку , що хата будується від печі, правда у Вашому випадку реконструююється.

    Стосовно кахлів, то основний їх недолік це пустотілість і якість виготовлення, навіть і за кордоном. Повітря не може слугувати теплоакумулятором . Тому у кахельних грубок потрібно постійно підтримувати горіння, притому помірне, а то все потріскає.
     
  9. NikIN

    NikIN Бригадир

    Повідомлення:
    550
    Симпатії:
    170
    На перспективу, електрика від монополістів буде тільки дорожчати і від цього нікуди не дітися. Звісно це буде оправдано, якщо ії "виробляти" самому. З вересня вже дорожчає потім через кожні 2-3 місяці ціна електрики тільки в гору. Як вони кажуть "до економічно оправданної ціни", раніше казали до "европейських цін", які ми вже фактично подолали. Залишиться чекати коли в них наступить "економічна оправданність", тобто рівень зажерства;)

    А того каміну буде маловато. Вони розразовані для бесідок і літніх мансард. Більше для краси.
    --- добавлено: 18 сер 2015 у 12:15 ---
    Боюсь, що в 3600, якщо однією електрикою топити можете не влізти. Адже будете використовувати для всюго іншого, це насосна станція, холодильник, чайник, плита і т.п. Не кажучи про використання болгарок, зварювальників і іншого. Хоча й рідко але "мотає" здорово.
    В мене схожий по площі будиночок (трохи більший). Теж стіни цегляні не утеплені, вікна багатошарові, горище утеплене саматом і скловатою. Електрикою не опалюю, але "уходить її в літній період 1000-1200кВт, взимку 700-800кВт.
    Я до того, що від 3600кВт можете відняти 800кВт на інші потреби. Взимку 2500-2600 Вам хватить на опалення? І 0,36грн це було, з вересня 63 коп, з листопада ще підніметься і так далі. Як монополіст захоче так і "залупить" ціну. От якби договір підписувався на обопільних узгодженнях, з чітким обговоренням ціни на весь термін дії договору. Тобто підписуєте договір на 5 років по 36 коп. з лімітом в 3600кВт/міс., перевищеня ліміту, наприклад, 63 коп. І ніяких поправок ціни в односторонньому порядку не має бути!

    Тож дивіться самі, думайте. Я за електрику для опалення будинку не ратую.
     
    Останнє редагування модератором: 26 сер 2015
  10. Dental_master

    Dental_master Підмайстер

    Повідомлення:
    53
    Симпатії:
    13
    Електрика буде як допоміжний отоплювач. Вирішив не вигадувати велосипед, а поставити нові кахельні печі та не морочити собі голову, котел твердотопливний ставити небачу сенсу, таяк треба будувати котельню і т д, підключення до газовоі мережі приблизно порахували у 40 тисяч грн, тай по тій ціні яка зараз я небачу сенсу підключати його. Що таке піч і як нею користуватись мені фактично від народження відомо. А за ті гроші шо коштує підключення до газогону я краще будинок утеплю. Думаю на перекриття стелити 20-30 см вати, також сам дах буду утепляти, потім утеплю підлогу. Всеодно все виходить дорого як не крути, тому роблю те що простіше для мене.
     
    Останнє редагування модератором: 26 сер 2015

Поділитися цією сторінкою