Своїми руками Сонячний колектор: поєднання водяного та повітряного для одного приміщення

Тема у розділі 'Гелио и геосистеми', створена користувачем kogutksm, 11 лис 2014.

  1. kogutksm

    kogutksm Бригадир

    Повідомлення:
    105
    Симпатії:
    105
    Адреса:
    Львов
    DINAMIT-UA,
    Саме так. Ви все правильно зрозуміли.
    Оскільки в іншій кімнаті (теж на другому поверсі) я тестую повітряний сонячний колектор, то тепла від них двох назбирується багато на-протязі сонячного дня.
    Хочу одне з них з-акумулювати, а саме тепло з водяного СК, і використати його вже тоді, коли сонце зайде, або ще пізніше вечором.
    Поставлю в дитячій, в тому місці де заходять трубки з навдвору, тепловий акумулятор, який зроблю зі старого б/у бойлера на 100 літрів. З боків засвердлю два отвори, запхаю в бойлер теплообмінник в декілька витків з гофрованої нержавіючої труби, і через цих два отвори приєднаю до СК, попередньо закрутивши в отвори через гумові прокладки півдюймові згони. Одне коло готове.
    Зроблю ще два отвори, один з самого низу а інший з самого верху. І тоді вже до них приєднаю батарею. Все.
    Таким чином по природній циркуляції з відкритою системою через теплообмінник з нержавійки СК гліцерином гріє воду в бойлері. А вода в бойлері по природній циркуляції рухається вже іншим колом, тобто в батареєю. Отримаю два кола з природною циркуляцією. Там і там даю розширювальний бачок у найвищих точках.
    Поки що у пошуках 100 літрового б/у бойлера за халявною ціною, або даром :)
    IMG_0847.JPG
     
    Останнє редагування модератором: 13 лис 2014
    RomanR, leshiy_40, Авиатор90 та ще 1-му подобається це.
  2. Авиатор90

    Авиатор90 Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    1.176
    Симпатії:
    1.483
    kogutksm.
    Было бы очень хорошо, если бы Вы более подробно изобразили принципиальную схему
    Вашей системы использования энергии солнца в КОМПЛЕКСЕ.
    Все, что сделано и задумано на будущее по достигнутым результатам.
    Более подробно и главное системно результаты практической эксплуатации.
    Финансовые и трудовые затраты.
    Что брали за прототипы, какую использовали литературу и что полезного
    почерпнули из форума.
    Это будет очень ценный и полезный материал для всех участников форума.
    Желаю дальнейших успехов.
     
    tecton та leshiy_40 подобається це.
  3. RomanR

    RomanR Майстер

    Повідомлення:
    105
    Симпатії:
    35
    Адреса:
    Львів
    Є одне зауваження як вам вдасться добитись природної циркуляції в другому колі (бойлер батарея) якщо бойлер знаходиться в тій же ж кімнаті що і батарея. І чому ви використали в системі з сонячним колектором саме гліцерин, оскільки як мені здається у нього досить велика в'язкість а система з природною циркуляцією.
    І ще одне питання, як у вас реалізована система управління вентилятором, якшо такий є, в повітряному колекторі. Бо термореле з старого кондиціонера, яке я поставив у своїй системі має дуже велику інерційність.
     
  4. RomanR

    RomanR Майстер

    Повідомлення:
    105
    Симпатії:
    35
    Адреса:
    Львів
    Цікаво скільки він коштує зараз і чи можна купити? Я в своїй системі поставив вентилятор (125 Вентс, залишився з витяжки) на виході (подачі теплого повітря), а знизу клапан, дуже добре працює. пробував вентилятор від компютера 12в, заслабий.
     
  5. kogutksm

    kogutksm Бригадир

    Повідомлення:
    105
    Симпатії:
    105
    Адреса:
    Львов
    Дам відповідь спочатку на запитання RomanR.
    Кола бойлер-батарея поки немає. Це у найближчих планах. Коли дістану халявний бойлер. Я так думаю, що коли поставити на підлогу бойлер та батарею і підключити їх двома трубками, то тепло з бойлера буде дуже помалу переходити в батарею, що мені і потрібно. Бойлер з батареєю має вистигнути до наступного ранку. Мені здається що це відбудеться. Якщо ні, тоді прийдеться стратитись на найменший циркуляційний насос і в подальшому на електрику :).

    Відповідь на "чому саме гліцерин" дуже проста, він попався мені даром. Правильно кажете, що він трохи густий. Я розбавив його до кіселеподібного стану, може чуть рідше. Перевірив його в морозілці. І все. З функціями на нього покладеними він чудово справляється. Звичайно фірмова рідина була б напевне краще, але не факт.

    Тепер про повітряний ск. Трішки не в цій темі але казна з ним. Використав я реле харківського виробництва "Терпморегулятор цифровой модель ТР-2". Фото додаю. Дуже гарна річ, рекомендую. Ніякої інерції, градація навіть в десятих, працює на підігрів і охолодження. Правда заплатив за нього два роки тому 110 або 120 грн. вже забув :)

    Схема підключення дуже проста. Реле в розетку, датчик температури від нього запхав подальше у вихідну трубу, скільки вистачило кабелю, попередньо натягнувши на сам датчик маленький кусочок поролону, але головку залишив, це доля того щоб він не доторкався до труби і не брехав. Тоді в реле включив сам вентилятор. Вентилятор запхав у нижню вхідну трубу. Реле настроїв на включення 28, 5 і на виключення 28. Готово. Все працює просто супер. Є ще одна дуже гарна вигода з цього реле. Коли немає сонця, то воно слугує у мене простим градусником для заміру температурі надворі.
     

    Вкладення:

    Останнє редагування: 13 лис 2014
  6. niiil

    niiil Стажер

    Повідомлення:
    4
    Симпатії:
    1
    Адреса:
    Запорожье
    Тепер про повітряний ск. Трішки не в цій темі але казна з ним. Використав я реле харківського виробництва "Терпморегулятор цифровой модель ТР-2". Фото додаю. Дуже гарна річ, рекомендую. Ніякої інерції, градація навіть в десятих, працює на підігрів і охолодження. Правда заплатив за нього два роки тому 110 або 120 грн. вже забув :)
     
    Останнє редагування модератором: 17 лис 2014
  7. kogutksm

    kogutksm Бригадир

    Повідомлення:
    105
    Симпатії:
    105
    Адреса:
    Львов
    RomanR,
    Рекомендую Вам поставити вентилятор таким чином, щоб він задував холодне повітря в колектор, а не витягував з колектора гаряче. Я літом тестував свій колектор, хотів зробити тимчасово сушку для яблук. Поставив вентилятор на витяг гарячого повітря з колектора. Вентилятор сплавився. Фото додається.
    Поплавлений вентилятор 1.jpg Поплавлений вентилятор 2.jpg
     
    Останнє редагування модератором: 14 лис 2014
    Oriolano подобається це.
  8. kogutksm

    kogutksm Бригадир

    Повідомлення:
    105
    Симпатії:
    105
    Адреса:
    Львов
    Тепер напишу про більш глобальне.
    Моя ціль - отримати комфортні умови прожиття в будинку (щоб було тепло взимку і не гаряче влітку, щоб була холодна та гаряча вода, щоб було світло, щоб було в оселі завжди свіже повітря) і при цьому затратити мінімум зусиль. Не хочу рубати та носити дрова, хіба що для задоволення. Не хочу платити гроші ні по газовим ні по електричним ні по водяним квитанціям. На виконання цієї цілі затратити мінімум коштів, та отримати власний розвиток в цих питаннях. Можливо навіть кращу роботу, ніж маю зараз.

    Тепер про тепло взимку. Хочу використати по максимуму сонце. Тобто як тільки воно виглянуло, то відразу працює на мене. Вірніше сказати замість мене :)

    Читаючи цей форум (основну кількість інформації черпав тут і прототип ск теж тут, книжок на цю тему поки на жаль не прочитав жодної, але я це виправлю в дуже ближчому майбутньому, моя освіта тільки школа та Львівський технікум радіо електроніки) я зрозумів що опалення приміщення має відбуватись не одним способом. Їх повинно бути декілька, і доповнювати один одного. Також не хочеться тратити великі кошти, а вони таки великі, на габаритні теплові акумулятори, на багато панелей водяних СК, бо вони дорогі навіть власного виробництва, на дорогу обв'язку з дуже багатьма кранами, насосами, фільтрами, теплообмінниками і тд. В подальшому їх обслуговування теж буде виносити копійку.
    На даний час зробив та тестую два СК. Один повітряний а другий водяний (їх площа орієнтовно однакова). Вони підключені до двох кімнат на другому поверсі будинку (кімнати плюс мінус однакові, сильно в це не вдавався) Фото було в 702 пості. Вже зараз зробив висновок що тепла приносить більше повітряний колектор (як сказала моя дружина "Він дме як дуйка" а я добавив "Так, тільки світла не тягне") В подальшому буду ще аналізувати.
    Також ще одним суттєвим плюсом повітряного колектора є його дешевизна. Адсорбер з баночок буде коштувати копійки на відміну від дорогого водяного. Крім того його взимку не прихватить десь, а літом він не закипить. Але є недолік у повітряного ск, сонце зайшло, теплого повітря немає. Закумулювати повітря можна, але це великий клопіт. Тому потрібно ще один ск, вже водяний. Тут акумуляція простіша. Не хочу робити один великий акумулятор на весь дім. Це затратно, і обв'язка, як я вже казав дорога. Тому на одне приміщення буду використовувати один повітряний а другий водяний ск. Водяний ск підключаю до акумулятора (природня циркуляція). Накопичене тепло водяним ск використовую тоді, коли приміщення почне вистигати від повітряного ск (природня циркуляція). Дальше температуру підтримуємо газом (це поки що :) ) Ось така схема. Цієї зими я її обов'язково протесту. Два колектори вже є, чавунна батарея теж. Залишилось знайти тільки акумулятор. Це буде 100-літровий б/у бойлер. Треба десь знайти халявний.

    Про затрати на СК:
    Я не люблю впусту тратити гроші. Але відсутність результату це теж результат. Головне зробити правильні висновки. Використовую по максимуму матеріали з повторним використанням. Наприклад скло. Пункти прийому металобрухту теж час від часу відвідую. Знайомства на металобазах вносять свою лепту в ціну СК. Ось орієнтовно прикинув що я потратив на водяний ск.
    1. Лист бляхи 2,5 мм 1,2*2,4 м теперішня орієнтовна ціна 500 грн. мені попалась даром (ще є декілька в запасі).
    2. Трубки в асортименті 150 грн. грошики витягнув з кишені :) купив на металобазі з суттєвою знижкою.
    3. Робота газозварювальника 200 грн. взяв так дешебо бо сам цікавився цією темою.
    4. Куски вати знайшов на чердаку :) (залишки від утеплення будинку)
    5. Дошки на корпус лежали довший час в гаражі, чекали своєї черги і фанера заді теж.
    6. Скло на смітнику, люди міняють вікна, старі викидують.
    7. труби на опори лежали біля гаражу :), теж чекали своєї черги.
    8. Жменька цементу, піску і щебня.
    9. Фарба жаростійка з балончика 400 мл. 2 штуки по 50 грн, герметик 70 грн, ущільнювач орієнтовно 50 грн.
    Одним словом, коли б я все це купляв по нормальних цінах, собівартість панельки була б орієнтовно до 1500 грн.

    Не вдався сильно в розрахунки, скільки кіловат виробили сконструйовані СК. Мої тестувальники це двоє синів та дружина. Вони і критики і контролери і похвалять, коли щось вийшло добре. Добиваюсь комфортної температури від 20 до 23. Ну і звичайно затратити на це мінімум зусиль. Поки що все йде добре, як світить сонце :)
     
    RomanR та max-002 подобається це.
  9. RomanR

    RomanR Майстер

    Повідомлення:
    105
    Симпатії:
    35
    Адреса:
    Львів
    Дякую за інформацію що температура настільки піднімається. Вентилятор поставив на витяг гарячого повітря оскільки для управління (включенням, виключенням ) вентилятора використав термореле від кондиціонера з досить коротким капіляром, та проводами. До весни спаяю термореле на терморезисторі то і перероблю.
    Одразу виникло ще таке питання, якщо так покрутило пластмасу на вентиляторі то чи витримає літом сотовий полікарбонат, якщо його поставити замість скла?
     
  10. kogutksm

    kogutksm Бригадир

    Повідомлення:
    105
    Симпатії:
    105
    Адреса:
    Львов
    RomanR,
    Полікарбонат я не ставив, але ск з його використанням бачив. Причому масового виробництва.
    Так що сміло можете ставити. Я пробував у дуже жарку погоду скло, воно звичайно було тепле але на ньому руку тримав вільно.
    Врахуйте що за полікарбонат потрібно заплатити грошики, а скло при бажанні можна знайти даром.
     

Поділитися цією сторінкою