БОРЩ

Тема у розділі 'Готовим сами', створена користувачем sunnira, 3 лис 2014.

  1. МАМАЙ)

    МАМАЙ) Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.131
    Симпатії:
    3.395
    Адреса:
    Київ
    Пісний борщ добрий і холодний, і гарячий. Можна в такий борщик запустити невеликих, з пів-долоні, смажених карасиків. Смакота. d:)

    Мене більше дивує в рецептах відсутність бурякового квасу, квашеного буряка, помідорів (замість пасти) і нормальної квасольки (замість маринованої). dntknw
     
    sunnira та Andrii_M подобається це.
  2. Andrii_M

    Andrii_M Адміністратор Команда форуму

    Повідомлення:
    7.147
    Симпатії:
    5.906
    Адреса:
    Київ
    Я борщ починаю з того що замочую квасолю, щоб набухла гарно (зазвичай кладу на ніч) - так вона швидше вварюється. Потім, коли квасоля набухла гарно в кастрюлю кладу декілька кісточок з м’ясом (можна і без нього звичайно). Вару м’ясо, коли воно поварилося з пів-годинки, кидаю туди квасолю, заздалегідь замочену. Швидко чищу і нарізаю картоплю, кидаю до м’яса і квасолі. Поки воно все вариться роблю зажарку з цибульки, свіжого столового бурячка, моркви і домашньої томатної пасти, або можна декілька помідорок взяти і болгарський перчик. Нарізаю капусту і (коли картопля майже готова) кидаю капусту. Потрібно також звернути увагу на сорт капусти. Якщо капуста рання, то можна робити так як написано вище, а якщо капуста пізня - тверда, раджу кидати її в кастрюлю варити одночасно із картоплею. Після того як все зварилося, кидаю зажарку, зелень, приправи і довожу до кипіння.
    Дуже смачний борщ з української печі, він добре вварюється і має своєрідний запах і смак)
     
    Algebra, Энки та sunnira подобається це.
  3. sunnira

    sunnira Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.477
    Симпатії:
    7.065
    Дуже приємно, що тема зацікавила багатьох форумчан. За ті декілька десятиріч, що я готую, мені приходилося варити борщ з різних інгредієнтів, з різним м’ясом - з цукровим кісточками, домашніми курочками та півниками, але найкращим для домашнього сімейниго борщику вважаю яловичу грудинку. Далі, квасольку, звичайно варили і самостійно, порядок приготування дуже близький до того, що описав шановний Sergey_M, тільки буряк шинкую і кладу десь приблизно з квасолькою. Тільки обов’язково наприкінці покласти половинку дрібненько порізаної цибульки.
    Шановний МАМАЙ), нагадав, що в борщик можна покласти смажених карасиків. Особисто я так не готувала, але моя бабуся іноді так робила. Люди кажуть, дуже смачно! Крім того, іноді бабуся затовкала борщ старим салом з цибулею.
    В пісні борщики іноді також кладуть гриби або чернослив, але чернослив не всім подобається.
    Іще, хочеться додати, що наведений мною рецепт поширений на півдні, а в центральній та північній Україні обовязкова присутність квашеного бурячку, і колір борщика повинен бути приблизно такий
    [​IMG]
    А взагалі всі рецепти смачні і корисні, аби було любов’ю приготовлено, а в різноманітті -наша сила!
     
    Останнє редагування: 4 лис 2014
    Энки, Мастер ЭВН та МАМАЙ) подобається це.
  4. Мастер ЭВН

    Мастер ЭВН Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.290
    Симпатії:
    4.441
    Адреса:
    Германия
    Попробуйте вместе с мясом кинуть головку лука. Когда борщ сварится, лук можно вытащить.

    Отправлено с моего GT-I8160 через Tapatalk
     
    sunnira подобається це.
  5. Irbis SD

    Irbis SD Майстер

    Повідомлення:
    46
    Симпатії:
    71
    Не помню от кого услышала фразу "Рецепт дам, секрет - не открою", но в случае с борщом - фраза исключительно верная.
    Я, переехав в Украину, полгода не могла сварить БОРЩ. Вроде продукты как в рецепте, и зажарку "правильную" делала, а по факту получала красивые ЩИ:stena:Секретик-нюанс оказался прост - закинув в кипящий бульон капусту, кастрюлю крышкой не накрывать некоторое время!
    Так что, народ - не скупимся на нюансы;)
     
    sunnira та Руслан_77_ подобається це.
  6. Мастер ЭВН

    Мастер ЭВН Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.290
    Симпатії:
    4.441
    Адреса:
    Германия
    Крышку закрывать нужно когда борщ сварится. И варить нужно на самом медленном огне. Тогда навар будет со всего

    Отправлено с моего GT-I8160 через Tapatalk
     
    Algebra та sunnira подобається це.
  7. Пандуся

    Пандуся Інженер

    Повідомлення:
    196
    Симпатії:
    639
    Адреса:
    м. Хмельницький
    Борщ в нашій родині-то святе.Чоловік на нього молиться і їсть майже щодня. Борщ варю тільки на бульоні, можна ребра, можна кісточку, можна курочку.Коли м'ясо трохи покипіло,додаю замочену звечора квасолю, часто буває і без квасолі. Першими кидаю буряк, порізанний соломкою, потім через де який час картошка і потім капуста.На сковороді піджарюю подрібнену цибулину додаю домашній соус, можна томатну пасту і багато сметани.Коли борщ майже готовий додаю зажарку в кастрюлю.Літом замість квасолі можна молодий горошок, восени додаю порізанний болгарский перчик.Зеленнь посипаю вже в тарілці і обовязково додаю багацько сметани. Ну ми так полюбляєм.Сметану завжди купую домашню.
    Да, літом в кастрюлю кидаю кріп, не подрібнений, прямо з шапочкою з насінням.

    Була в знайомих в селі під м. Сатанів, там нас пригощали борщом просто білого кольру від сметани і всі овочі порізані соломко.Дуже смачний. Може хтось поділиться рецептом, а то скільки не пробувала, не получалось.
     
    sunnira подобається це.
  8. Irbis SD

    Irbis SD Майстер

    Повідомлення:
    46
    Симпатії:
    71
    Вот с этого места по-подробнее, а то многие буряк варят. У меня зажарка похожая, но если вдаваться в подробности, то первым на сковородку идет бурячок (натертый на крупную терку, у меня Бернер). Буряк чуть посыпаю сахаром и он под крышкой жарится-парится. Затем сдвигаю весь буряк на одну половину сковороды, а рядом выкладываю секторами лук и морковь. Обжариваю. Потом уже все вместе перемешиваю, добавляю томатную пасту или домашний томатный сок и все это тушится под крышкой. Иногда туда же добавляю пару ложек сметаны. Вот такая зажарка уходит в кастрюлю к почти готовой картошке и капусте (если вдохновилась заранее, то и к фасольке). В самом конце добавляю зелень - укроп-петрушка, или только петрушка.
     
    sunnira та Andrii_M подобається це.
  9. Andrii_M

    Andrii_M Адміністратор Команда форуму

    Повідомлення:
    7.147
    Симпатії:
    5.906
    Адреса:
    Київ
    На сковорідку (пательню) лию олію. Коли олія нагрівається кидаю цибульку. Поки це все діло смажиться тру на міленьку тертку бурячок і морквину. Як цибулька має золотистий колір, кидаю потерті буряк і поркву, все перемішую, додаю томатну домашню пасту. все воно тушкується потім на маленькому вогні. Іноді болгарський перець (теж на мілку тертку і кидаю туди ж). Можна терти ще солодке яблучко, або грушку, тоді борщ дещо густіший і ситніший виходе. А цукор сипати - це за смаком. Бо дехто любе кислий борщик, а дехто злегка солодкуватий)
     
    sunnira та Irbis SD подобається це.
  10. Irbis SD

    Irbis SD Майстер

    Повідомлення:
    46
    Симпатії:
    71
    О! Напомнили! Опять-таки - нюанс, который, вроде как, знают все и про это можно не упоминать:-D Чтобы бурячок не терял свой роскошный цвет в процессе обжарки/тушения я добавляю чуть-чуть лимонной кислоты. Ну, а немного сахара усиливают вкус самого бурячка. :)
    --- добавлено: 4 ноя 2014 в 17:37 ---
    А пампушки в этой теме будут обсуждать?:-[ А то какой же борщ без пампушек?:-[
     
    Останнє редагування модератором: 12 лис 2014
    sunnira та Andrii_M подобається це.

Поділитися цією сторінкою