Двигатель Стирлинга - альтернатива

Тема у розділі 'Альтернативные источники энергии', створена користувачем ИгорьУ, 10 лют 2011.

  1. ИгорьУ

    ИгорьУ Бригадир

    Повідомлення:
    380
    Симпатії:
    110
    Адреса:
    Буковина
    Ви путаете потужність з питомою потужністью(тобто приведеною до маси самого двигуна). Так парові двигуни менші за розмірами бо у них при кипінні теплообмін іде у всьому обєму води. Виходить дуже розвинена поверхня теплообміну.
    --- добавлено: 7 ноя 2013 в 00:58 ---
    Я ж казав що теорема Карно погано сприймається, часом навіть агресивно. Недаром Карно помер так і не будучи визнаним. Тільки роботи Клаузіуса в яких він отримав відому формулу і дав їй імя бідаки вернула генія історії. Ви бачили в тій формулі щось про теплоемкість і коєфіціент розширення? Від робочого тіла практично нічого не залежить хіба що вязкість, бо його треба витісняти з охолоджувача до нагрівника і тратити на це частину енергії.
     
  2. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    та ні , не думаю, що я щось плутаю.
    Нам потрібна максимальна зміна об'єму робочого тіла при однакових робочих температурах нагрівача і холодильника. Для простішого відбору енергії.
    Наприклад, замерзає вода в чавунній засувці - засувка тріскає, виконана досить велика робота, значить була задіяна велика сила (для розриву чавунного корпусу). Але ми не зможемо використати цю силу розширення льоду для того ж приводу циркуляційного насосу - величина переміщення робочого тіла (льоду) дуже мала. Якщо будемо робити механічне перетворення такого переміщення у, наприклад, обертання ротору насосу - все втратиться на зазорах механічних вузлів перетворювача.

    Щось Стірлінг в моїх думках поступово перетворюється в традиційний паровий двигун, де пару не холодять, а просто викидають на зовні і заміщають новою порцією пари (чи води)..
    --- добавлено: 7 ноя 2013 в 01:21 ---
    у формулі Карно - тільки температура, для чого ви туди додаєте якусь в'язкість? Не потрібно. Раз температура - то тільки температура, і досить.
     
  3. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Это ж если свободно расширяется? Мы ж хотим чтоб ещё и работу выполняло.. И как быть с конденсацией? Паровоз? :)
    Ртути теплопроводность 8,3, а воды 0,56
    modul_uprugosti_2.gif
     
  4. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    це трохи перебільшено, що погано сприймається..:)
    --- добавлено: 7 ноя 2013 в 01:26 ---
    треба говорити про гази як про робоче тіло. Рідини і тверді тіла відкидаємо з розгляду (для спрощення).
    --- добавлено: 7 ноя 2013 в 01:43 ---
    робота рівна тиску помноженому на величину зміни об'єму, або сили на переміщення. PV/Т - тут нема ніяких специфічних вимог до газу, формула струнка, як формула ККД циклу Карно. Ось тільки гази по різному розширяються при зміні температури на 1 градус..:) Мендєлєєв з Клайпероном це також мав би знати.
    p*V=(m/M)*R*T . Де тут той коефіцієнт температурного розширення?
     
  5. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Ого спрощення!
    Газ сжимаемый, его нужно дольше секунд , до большей температуры греть (и охлаждать), или больший объём, соответственно, что бы он на миллиметр сдвинул сопротивляющийся поршень. В случае с жидкостью, сопротивлением поршня можно, чуть ли не, пренебрегать. Жидкость даст больше миллиметров в секунду.
    --- добавлено: 7 ноя 2013 в 02:00 ---
    Можно от пьезогенератора мотор крутить.

    Работа равна вес на путь. Сколько килограмм переместит поршень на сколько миллиметров. А кпд - отношение работы во времени, к температуре во времени.
     
  6. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    а як ви хотіли? Текучість газу не перевершиться ніякою кращою теплопровідністю рідини. В стірлінгу вам прийдеться найбільше експлуатувати саме текучість, а швидкість нагріву всього об'єму газового робочого тіла можна привести до практично такої величини, як і швидкість нагріву рідкого тіла, тобто довести до такого рівня, що подальше її збільшення (швидкості нагріву) не змінить (покращить) роботу двигуна через другі механічні обмеження.
     
  7. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Да. Но только я даже руками могу сжать чуть-чуть воздух в закрытом насосе, а вода из стальных труб пузыри надувает.
     
  8. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    ні, треба від стірлінга.
     
  9. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Текучесть обретает практический смысл, относительно перемещаемого объёма. Жидкости, для получения той же мощности (работы в секунду) нужно перемещать на порядок меньший объём.

    Я думаю, эксплуатируется всё-таки упругость. Нагрелось - захотело занять больший объём - заняло весь доступный объём (не обязательно весь "желаемый") - остыло - сжалось в доступные рамки, но не обязательно в "желаемые". Жидкость практически не затрачивает тепло на упругое сжатие при температурном расширении, и на упругое расширение при температурном сжатии.
    --- добавлено: 7 ноя 2013 в 02:20 ---
    Значит это будет очень маленький мотор, но с очень большим моментом :)
     
  10. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Вода не ой яку хорошу має теплопровідність, тобто її потрібно перемішувати для кращого теплообміну. А от в'язкість у неї набагато гірша від будь-якого газу. До тепер виробники термостатичних радіаторних головок ведуть "матеріальну" війну, яке наповнення головок краще: газове чи рідинне. Герц погодився, що газові головки швидше реагують на зміну температури, але в загальній системі головка-термостат-радіатор-повітря-головка це не суттєво.. :) Короч, "виноград зелений і кислий", раз не можемо його отримати..
    Тільки газоподібне робоче тіло для стірлінга.
    --- добавлено: 7 ноя 2013 в 02:26 ---
    а тоді давайте на алмазі робоче тіло застосуємо?
    Стірлінг потребує швидкого переміщення робочого тіла від нагрівача до холодильника, які віддалені між собою на значну віддаль. Якщо газ можна майже миттєво перемістити на значну віддаль, то рідину - ніяк не можна швидко рухати. Вогнепальна зброя у приклад..
     

Поділитися цією сторінкою