Земельний рекуператор

Тема у розділі 'Вентиляция и кондиционирование', створена користувачем Vladimir1964, 22 лис 2010.

  1. Прохожий

    Прохожий Майстер

    Повідомлення:
    314
    Симпатії:
    75
    Адреса:
    Світ
    Re: Відповідь: Земельний рекуператор

    Угу... Коллективно купить программу для расчёта пассивных домов, коллективно расчитать...

    На последней выставке "Фасад" проходившей в Днепропетровске мне, к сожалению, удалось лишь мельком пересечься с господином Максмайером, который занимается продвижением пассивных домов в Украине... Я спросил о расчёте грунтового теплообменника, но он сказал что не может проконсультировать по данному вопросу, так как он не инженер по этим системам.
    В общем мне сбросили информацию по моему вопросу после консультаций с Германией.
    На 1000 кубов в час мне посоветовали 250мм трубу длиной 40 метров и на глубине 2 метра.
    По моим прикидкам необходимо для тысячи кубов несколько больше.
    Я весной собираюсь ложить три паралельных трубы по 35 метров (но возможно положу четыре - 2+2) 250мм трубы. Это позволит снизить скорость воздуха в трубе и увеличит КПД. Уклон буду делать сантиметр на метре. Трубу буду пригружать. Труба будет под давлением, то есть фильтра и нагнетатели будут в месте забора воздуха.
     
  2. Ernst

    Ernst Новачок

    Повідомлення:
    61
    Симпатії:
    10
    Адреса:
    Киев
    Re: Відповідь: Земельний рекуператор

    по моим расчетам, на 1000 мк/ч (для моего пассивного дома в Киеве, который функционирует с этим грунтовым теплообменником вот уже более двух лет) диаметр трубы должен быть не менее 300 мм. Это обеспечивает скорость воздуха около 3 сек. - то-есть максимально допустимую (если интересно - тут есть более подробная инфа: http://www.ernst.kiev.ua/Passiv-Haus_ru.html).

    Добавлено через 5 минут 19 секунд
    бюджетной такая установка не может быть по определению, так как трубу нужно брать ТОЛЬКО РЕХАУ (она посеребренная внутри, во избежание образования грибка и т.п.ужасов, которые вам,поверте, в вашем воздухе в доме СОВСЕМ не нужны.)

    Знаю как минимум 10 примеров домов в Германии - где, через 2-6 лет после установки такого теплообменника - его вырывали, по причине использования обычной трубы и невозможности ее очистки (чистить то надо каждые 2-3 месяца, если не брать антибактериальную Рехаовскую...

    А что касается шаровидного сифона - то тут тоже уже открыть велосипед не удастся - его давно открыли - те же Рахаовцы... нужно только протянуть руку и взять.
     
  3. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Відповідь: Re: Земельний рекуператор

    Vladimir1964, Хочу зауважити, що теплопередача тверде тіло-повітря в разів 20 гірша, чим теплопередача тверде тіло-вода.. Це важливо враховувати при розрахунку потужності теплообмінника. Тобто на однакову потужність площа теплообмінника повітря-поверхня труби повинна бути в 20 разів більша від площі теплообмінника вода-поверхня труби. ТОбто для однакового теплообміну достатньо в 20 разів меншого діаметру водяної труби. 200мм труба для повітря рівняється 10 мм водяній трубі по швидкості (потужності) теплообміну. Звичайно, що запас тепла грунту навколо 200мм повітряної труби більший від запасу тепла навколо водяної труби 10мм у тих же 20 разів. Тому напрошується висновок, що для адекватної заміни повітряної труби на трубу водяну необхідна у 20 разів більша довжина труби.
    Цей експромт-розрахунок необхідно уточнити, оскільки не враховано у ньому теплопровідність грунту, а це важливий параметр для розгляду динаміки теплопередачі в такому теплообміннику. Адже вирівнявши довжиною (її збільшенням) водяної труби запас потенційно однаково можливого відбору тепла відносно повітряної труби, ми у 20 разів збільшуємо потужність нового (водяного) теплообмінника. А це вже плюс до швидкості реакції теплообмінника на запит тепла із будинку.

    проект труби необхідно точно вирахувати, адже дашок, повітряний фільтр - це не абстрактні кусок шиферу і рамка з натягнутою на ній сіткою. Це цілі конструкції, самостійні.
    Для чого бетон? Його вартість хіба нульова?
    є так звана сезонна температура шару грунту, це важлива характеристика місцевості, принаймі для проектування тепловідбору з грунту тепловим насосом. І має таку особливість, що з глибиною грунту коливання мінімальної(зимою) і максимальної (літом) температур зменшуються. Десь у темі про тепловий насос є такий графік (я не знайшов вже). Тобто - чим глибше закопати - тим тепліше буде..
    це суттєві вимоги, які вимагають відповідних затрат.
    Може краще не повітряний теплорекуператор, а водяний?
     
  4. DimaZ

    DimaZ Заслужений майстер

    Повідомлення:
    7.743
    Симпатії:
    975
    Адреса:
    Kyiv
    Re: Відповідь: Земельний рекуператор

    Ох и привыкли же мы к программам разным...:-D
    Можно же и без них, тем более некоторые делаются непонятно по каким данным и формулам, вот например вот тут я один расчет полностью описал, можно ведь и по грунтовому теплообменнику тоже сделать
     
  5. Vladimir1964

    Vladimir1964 Бригадир

    Повідомлення:
    150
    Симпатії:
    115
    Адреса:
    г.Львов
    Подайте інф. по тубам з бактерицидним покриттям ( посрібненим). Думаю на нашому ринку є пропозиція не тільки від Рехау...
    Також шукаю низьковольтовий (12 -24 в) витяжний мотор для подачі повітря.
     
  6. Мирослав

    Мирослав Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.206
    Симпатії:
    4.272
    Адреса:
    м. Ужгород
    Перше, що прийшло в голову - двигун від автомобільного опалювача, але зразу проявились мінуси: реально Вам треба низьковольтний (електробезпека) і низькооборотний (мала шумність) двигун змінного струму (без щіточних вузлів) достатньої потужності з підшипниковим підвісом якоря. Під ці вимоги - навіть не знаю ...
     
  7. gosia

    gosia Новачок

    Повідомлення:
    21
    Симпатії:
    5
    рекуператор це дуже хороше рішення.У мене вдома також нещодавно поставили рекуператор.Ми дуже всі задоволені
     
  8. Анатолич

    Анатолич Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.957
    Симпатії:
    689
    Дякую за хорошу та цікаву тему.:Hi:
    До речі, тема все актуальніша!
     
  9. AndrewLaz

    AndrewLaz Прораб

    Повідомлення:
    571
    Симпатії:
    252
    Адреса:
    Херсон
    можешь глянуть шо у него внутри и пофотать?
     
  10. gosia

    gosia Новачок

    Повідомлення:
    21
    Симпатії:
    5
    так можу
     

Поділитися цією сторінкою