Стяжка теплої підлоги: з гравієм чи без?

Тема у розділі 'Теплые полы', створена користувачем Voyutichi, 5 тра 2010.

  1. jurkom

    jurkom Стажер

    Повідомлення:
    17
    Симпатії:
    17
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    На мою думку, нічого поганого в додаванні наповнювача (щебінь, камінці від річкового шутру і т.п.) немає. Лиш аби він був щільний (не пористий). Це забезпечить добру теплопровідність. У цьому випадку граніт - найкращий варіант, бо це розплав каменю. Як скло.
    Навіть цементу піде менше. Це не пісок, де цемент повинен обволокти кожну частинку.
    Додавання пластифікатору обов'язкове, бо він підвищує пластичність суміші і дозволяє укладати бетонну суміш більш щільно (а значить із вищою теплопровідністю), з використанням меншої кількості води, котра потім випарується, а на її місці місці залишиться пустота (ну мікропора, як кому подобається).
    Рекомендації про використання тільки піщано-цементної суміші, на моє думку, ґрунтуються тільки на тому, що її легше укладати. Все таки таку суміш укладають напівсухою. А на поверхню потім прямо укладають підлогове покриття (тафтинг, ламінат і т.п.), що здешевлює і прискорює роботи. Комерц, однако. З напівсухою сумішшю з наповнювачем потрібно трохи змучитись, щоб отримати гладеньку поверхню.
    Тут уже філософія: перехід кількісних змін в якісні.
    Щодо ймовірності пошкодження труб, провідників при деформаціях, то це малоймовірно. Зміна температури - не більше 30 градусів. 15-20 град - холодна підлога, 35-40 - максимально нагріта. Це зовсім небагато для слабопористих матеріалів. Там деформації будуть в межах кількох десятих міліметра (лінь рахувати, не варто). Візьміть до уваги що температурно деформується і труба, і стяжка навколо труби. Тобто взаємне переміщення матеріалів буде ще менше. Як вони можуть пошкодити один одного, поки що не придумав.
     
    Voyutichi подобається це.
  2. Ilun

    Ilun Підмайстер

    Повідомлення:
    48
    Симпатії:
    11
    Адреса:
    Киев, Лесной массив, СЦ DEVI
    Убедите меня, что при заложенной мощности 100 Вт/кв.м. при лучшей теплопроводности стяжки с гравием мы получим 200 Вт/кв.м и дополнительно больше тепла. Да, скорость нагревания системы отопления через конструкцию пола выше, если это где-то важно к применению, но такая же и скорость остывания. Да, лучше распределение тепла и уменьшение провалов температуры на линии трубы и между, но для нагревательного кабеля стяжка в 3 см уже равномерно распределяет температуру с шагом укладки в 12.5 см, а риск возникновения механического повреждения при работе нагревательного кабеля выше.
     
  3. jurkom

    jurkom Стажер

    Повідомлення:
    17
    Симпатії:
    17
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    Тут потрібно було фізику учити. Є закон збереження енергії. І більше тепла на буде, як ви подасте.
    Тут проблема в іншому. Потрібно розрізняти, як працює водяна і електрична підлоги.
    У водяній тепло заходить, трохи його залишається у стяжці, а трохи повертається назад у систему із теплоносієм. Можна труби покласти у пінопласті, і нічого не буде. Теплоносій якої температури зайшов, такої і повернеться.
    В електричній, згідно із законом Джоуля-Ленца тепло виділяється завжди. Скільки електролічильник показав, стільки в помешканні його і виділилося. Тобто електрична буде гріти завжди. Якщо покладете її в пінопласті, то нагрівальний елемент його розплавить.
    З цього робимо висновок, що теплопровідність стяжки впливає на температуру приграничних шарів біля нагрівального елемента. Тобто, чим вища теплопровідність, тим менша буде різниця між поверхнею підлоги і нагрівальним елементом, а значить менші взаємні деформації, котрі на вашу думку будуть оуйнувати нагрівальний елемент. Хоча, що таке врізання каменя на 0,2 мм в ізоляцію кабеля або пластикову трубу із товщиною стінки 3 мм. Візьміть натисніть нігтем на ізоляцію електричного кабеля. Ви зробите глибшу позначку, яка потім зникне, оскільки модуль пружності і деформації у пластиків досить великий.
     
  4. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Ну нету внутри схватившегося бетона никаких торчащих острых краёв камней. Он там сплошной не острый.

    Что значит "равномерно"? Не чувствуется пяткой через тапок? Не чувствуется через носок?
    Бо пирометру оно неравномерно с любым шагом и толщиной.

    Тут ещё про теплоёмкость немного говорили.
    Для Ваших систем с аккумуляцией только для офисов на ночные тарифы наоборот бы побольше плотного тяжёлого наполнителя, например.
    Ну а "заложенной мощности" необходимой разве не достаточно?
    Ну вот для чего может понадобиться разница в 10-14 градусов, между воздухом и поверхностью пола? В каких таких случаях?
     
  5. rondlyk

    rondlyk Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.435
    Симпатії:
    1.237
    Адреса:
    Тримісто
    Як на мене то піщано-цементна стяжка суцільний гемор та мінуси.
    Річковий (шутровий) відсів це Бомба! Легко вимішується, напродчуд податливий при укладанні, готова стяжка набагато міцніша, бо то є курча бЕтон (наголос на Е).
    І труба у ній останні 15 років почувається не погано.
     
  6. Ilun

    Ilun Підмайстер

    Повідомлення:
    48
    Симпатії:
    11
    Адреса:
    Киев, Лесной массив, СЦ DEVI
    IMG_4160.jpg
    Теплопроводность стяжки не так влияет на деформацию нагревательного кабеля, которая и так достаточно высокая, хоть в стяжке, хоть в воздухе, а в отводе температуры от нагревательной секции и если его закрыть кусочком пенопласта, не дать возможности отвести тепло в слой стяжки, то нагревательный кабель не пенопласт расплавляет, а перегревает сам себя из-за критической температуры вокруг нагревательных жил.
    IMG_4119.jpg
    Не имеет большого значения для работы нагревательного кабеля, стяжка с гравием или нет, главное для него теплоотвод с поверхности оболочки изоляции, почему и кабель боится запирания, когда уменьшается теплоотвод с поверхности напольного покрытия и в сторону стяжки, а вот риск перетирания и повреждения очень мягкой оболочки кабеля становится выше. Для гидравлической системы может теплопроводность стяжки и важнее, чтобы быстрее распределить перепады температур в начале и конце трубы с теплоносителем и между линиями шага укладки, да и стяжка над трубой намного должна быть больше, чем над нагревательным кабелем или матом, над которым только слой плиточного клея.
     
  7. jurkom

    jurkom Стажер

    Повідомлення:
    17
    Симпатії:
    17
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    Ви тільки підтвердили, що можна використовувати наповнювач.
    Але на всюди є річковий відсів (шутер) . Ви живете в краю, де річки беруть початок в горах. Тут цього добра - завались.
    А на сході України - тільки чорнозем. Навіть з глиною проблеми. Там усе привозне. І пісок, і гравій, і щебінь.
     
  8. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    В трубах в норме разница 2-3 градуса, Вы пяткой не заметите.
    А по теплу есть разница, между трубой и кабелем, только до места, где заканчивается нитка, и начинается бетон. А дальше в бетоне всё одинаково.

    Мы ж тут рассматриваем все нормальные случаи взагали, а не отдельные случаи брака.
    Брак - это не нормально. Его в норме не должно быть. Это как бы и всё, о чём есть смысл говорить.
     
    rondlyk подобається це.

Поділитися цією сторінкою