Нужен ли увлажнитель воздуха летом?

Тема у розділі 'Вентиляция и кондиционирование', створена користувачем Momo, 30 кві 2010.

  1. DimaZ

    DimaZ Заслужений майстер

    Повідомлення:
    7.743
    Симпатії:
    975
    Адреса:
    Kyiv
    а я думаю что не помешает, но нет такой существенной необходимости как зимой, так как летом в помещениях относительная влажность в норме
    имхо

    П.С. Далеко не всегда то что делают реально необходимо.
     
    1 людині також подобається це.
  2. Анатолич

    Анатолич Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.957
    Симпатії:
    689
    Потрібний, якщо в приміщенні відсутня саморегуляція вологості повітря (дерев"яні вікна або "провітрувач" на пластмасовому вікні), категорично не потрібний в сирих приміщеннях, там навпаки, вологу потрібно збирати.

    ВОЛОГІСТЬ ПОВІТРЯ В КВАРТИРІ
    Вологість - це міра, що характеризує вміст водяної пари у повітрі. Відомо, що людина на 80-90% складається з води, але не всі здогадуються, що рівень вологості в атмосфері відіграє значну роль в житті людини. Вміст вологи у повітрі здатний впливати на загальне самопочуття людини. Відхилення цього параметра від нормальних значень здатне непомітно і поступово знизити імунітет людини, погіршити стан шкіри, підвищити втомлюваність, особливо негативно це позначається на маленьких дітях Всі ми помічаємо, яке морське повітря корисне для здоров'я, і прагнемо проводити вихідні або відпуску, відпочиваючи на березі моря, річки або озера. Нормальний рівень вологості благотворно позначається на нашому самопочутті. Оптимальний рівень - це 45-65% відносної вологості. Перебуваючи у приміщенні, ми порушуємо природний баланс вологості, який підтримується природою. І якщо влітку це практично не помітно, то взимку різниця показників відносної вологості на вулиці і в приміщенні стає дуже помітною. Це відбувається тому, що при нагріві вуличного повітря системою опалювання рівень відносної вологості падає, оскільки кількість вологи в повітрі при його нагріві не змінилася, а здатності повітря поглинати вологу ростуть пропорційно зростанню температури. Внаслідок цього волога починає випаровуватися з підвищеною швидкістю з нашого тіла, що приводить до сухості в горлі (і в цілому до сухості слизистої оболонки носа і дихальних шляхів за рахунок постійної взаємодії з сухим повітрям), сухості шкіри ( насамперед рук і обличчя), пересиханню губ, тощо.

    Симптоми погіршення здоров’я при надмірній сухості:
    пересихання шкіри та губ, подразнення носа, ангіна, проблеми з диханням
    Симптоми погіршення здоров’я при надмірній вологості:
    алергічні реакції, проблеми з астмою, риніт
    Повторюючись з дня у день ця несприятлива ситуація може привести до небажаних наслідків, а саме:
    Втома
    Оскільки пересушене повітря утруднює надходження в організм кисню, перебування в такій атмосфері викликає погіршення самопочуття, втомлюваність, не сприяє зосередженості.
    Захворювання слизових оболонок
    В результаті сухості повітря зазнають уражень вухо-горло-носова і бронхіальна ділянки. Втрачають свою захисну функцію слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, так званий респіраторний епітелій. Втім, після відновлення нормальної вологості, можлива регенерація захисних якостей епітелію. Слизова оболонка очей також втрачає свої захисні функції, відкриваючи дорогу бактеріологічній інфекції. Сухе повітря викликає додаткові подразнення у тих, хто носить контактні лінзи, оскільки це приводить до прискореного пересихання лінз, яке викликає дискомфорт, а при тривалій негативній дії несприятливо відображається на стані очей вцілому.
    Погіршення здоров'я дитини
    Одним із важливих чинників у догляді за дитиною є вологість повітря, яким вона дихає. Для здорової дитини вологість має бути не менше 50%, для хворої респіраторною інфекцією - не менше 60%. Якщо повітря в кімнаті дуже сухе, у дитини пересихає слизова оболонка, закладає ніс і вона часто прокидається вночі. Слиз накопичується і стає живильним середовищем для бактерій. У грудної дитини пересихає слизова оболонка порожнини рота і, як наслідок, може виникати біль при смоктанні грудей.
    Сухість шкіри
    Брак вологи у повітрі прискорює випаровування води з шкіри. Вона стає сухою, схильною до запалення, грубою і починає лущитися.
    Пил
    Вологість "зв'язує" пил. Сухе повітря і додаткове тепло, що виділяється обігрівачами, навпаки, приводять до того, що пил літає по всій кімнаті. Це особливо протипоказано асматикам і алергікам. Одночасно посилюються електростатичні заряди на одязі і предметах.
    Тріщини на предметах з дерева
    Якщо в приміщенні постійно сухе повітря, меблі, паркет та інші дерев'яні предмети поступово втрачають свій зовнішній вигляд. Вони починають зсихатися і з часом з'являються тріщини.Розладнані музичні інструменти - теж результат недостатньої вологості повітря.
    Засихання домашніх рослин
    Також недостача вологості призводить до пересихання домашніх рослин і квітів, листя яких чутливе до рівня вологості. Сухість повітря викликає пожовтіння країв листя, опадання бутонів і квітів.
    Таким чином, інформація про відносну вологість і зволоження повітря в осінньо-зимовий сезон є актуальною для кожної людини, як вдома, так, по можливості, і на роботі. А якщо у вас є діти, то підтримка оптимального рівня вологості - ваше пріоритетне завдання.
    (цитата)
     
  3. DimaZ

    DimaZ Заслужений майстер

    Повідомлення:
    7.743
    Симпатії:
    975
    Адреса:
    Kyiv
    неужели кто-то летом не проветривает помещения?
    Вот и подтверждение в приведенной вами статье:
     
    1 людині також подобається це.
  4. Анатолич

    Анатолич Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.957
    Симпатії:
    689
    Я провітрюю вночі, в день жарко і я вікна прикриваю (південна сторона), а оскільки товщина стін 95см то в приміщенні зберігається постійна прохолодна температура, а зволожувач тільки допомагає і нам і кімнатним рослинам переносити жару, зволожуючи повітря.
     
  5. DimaZ

    DimaZ Заслужений майстер

    Повідомлення:
    7.743
    Симпатії:
    975
    Адреса:
    Kyiv
    да так наверное большинство поступает
    по идее у вас относительная влажность и так должна быть нормальная, а используя увлажнитель для борьбы с жарой вы можете немного переувлажнять помещение, а это не очень хорошо для людей, домашней техники, мебели, вообще очень бы не помешал гигрометр для контроля
     
  6. Анатолич

    Анатолич Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.957
    Симпатії:
    689
    До всього потрібно з розумом, що занадто ?e te? nie jest dobre
     
    1 людині також подобається це.
  7. gosia

    gosia Новачок

    Повідомлення:
    21
    Симпатії:
    5
    при зволожуванні повітря потрібно виробити стандарт часу,при якому користувачеві найбільш комфортно дихати і перебувати в приміщенні.
     
  8. DimaZ

    DimaZ Заслужений майстер

    Повідомлення:
    7.743
    Симпатії:
    975
    Адреса:
    Kyiv
    ощущения могут запросто обманывать человека в зависимости от условий, имхо гораздо разумнее приобрести приборы для измерения
     
  9. gosia

    gosia Новачок

    Повідомлення:
    21
    Симпатії:
    5
    так це найкращий варіант
     
  10. Анатолич

    Анатолич Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.957
    Симпатії:
    689
    Прилад називається Гігрометр, є "по-старинці" - 2 градусники,один сухий, один обмотаний вологим гнітом, до нього потрібна таблиця, щоб вираховувати вологість; а можна і сучасний придбати електроний, там і температура, і вологість, і час.
    Правда коштує дорого, гривень 300.
     

Поділитися цією сторінкою