Заміна рідної автоматики ТПК МС-16(мотор січ) на СТСовську

Тема у розділі 'Твердотопливные котлы', створена користувачем meroro, 18 лис 2016.

  1. meroro

    meroro Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.735
    Симпатії:
    6.852
    Адреса:
    Івано-Франківська обл,Долинський р-н
    Вже рік обігріваю дім твердопаливним котлом Мотор Січ.Який купив років 9 назад.
    http://ecos.prom.ua/g5016418-piroliznye-kotly-motor
    Відав за нього 16000(1 доллар-8грн.).
    Отоплюю ним 1-й поверх,гріє БКН на 210 літрів.Власного виготовлення.З позитивного:не вибагливий,горить навіть те що ранком росло,нагріває дуже швидко,розпалюється і розганяється як паяльна лампа-дуже скоро,диму,дегтю,смол,конденсату,сажі я не бачив взазалі.І то при тому що байпасу не було.
    Не сподобалося:повна закладка вигорає скоро-які там 12 годин?!Як пишуть виробники,дуже добре якщо 4 протягне.Якщо вже вийде в пік горіння,лбить підкіпати(не лише в мене),зворотка вертається коло 60 С,поки пройде теплообмінник,наверху вже чути-"бульььь".А саме що найбільше бісило то турбіна.При розпалці виставляв потужність вентилятора на 60 з 100.Розгорілося,тоді 40.Вже нагріло тоді 10-20.А виключить турбіну лише,якщо тем-ра котла упаде менше 30 С.
    А на практиці то,приблизно так. Розпалив,наддув не включаю,через хвилин 4-5,Закриваю заслонку прямої тяги,дверці,включаю турбіну на 60-70 потужнісь.Пішла робота.Хвилин через 30,треба збавити оберти на 40,, через годину на 10.Це означає,що хтось має находитися коло нього,весь цей час,забігати,дивитися,скручувати,підкручувати.Забудеш збавити з 60-підкіпає,не поставиш при розгоранні на 60-70 тепло не скоро буде.Миритися з тим я не хотів.Нізащо.
    Як переробляли всю обвязку,встановлюв ТА,вирішив замінити автоматику на СТСовську.Іван 55555 таку ідею підтримав,допоміг у придбанні,та ще і попросив щоб перепрограмували відключення турбіни по димогазах при 250 С.Він також зразу поставив діагноз-слідів мазуту,конденсату нема взагалі,котел чистий,значить високі димогази.
    Прийшла автоматика,без корпусу і кнопки вкл. викл.Відкрутив штатну.Ще на котлі зверху стояла велика біла коробка,а до неї зверху прикручена розетка,для цирк.насоса.Я думав що в тій білі коробці дуже багато всякої електроніки.А там 7 проводочків і 1 конденсатор -1 МФ.Ну нащо ліпити таку велику розпайочну коробку як в ній нічо нема?!Та і ще по центру котла.Незрозуміло.
     

    Вкладення:

    Останнє редагування: 18 лис 2016
  2. meroro

    meroro Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.735
    Симпатії:
    6.852
    Адреса:
    Івано-Франківська обл,Долинський р-н
    Звеликим задоволенням то все повідкручував,лише стирчали 3 дротики замість тої коробки.Їх зьєднав з платою,пустив під обшивку котла,просвердлив на виході котла на датчик димогазів,приварив гайку-датчик якби там і був!!!Від нього дроти знову під обшивку,до автоматики.все інше тоже розмістив компактно,в тім Ящичку, який зробив,навіть розетку на цирк.насос там притулив.Включили і робить!Красота.
    Затопили.Найперше що я виявив,що оберти турбіни були великі,чи на 100,чи на 20.Майже однакові і великі.Розгорівся і почалося:5 секунд горить і вимикається,30 сек.тихо.Автоматика вимикає вентилятор по димогазах.Спали до 245 і знову таке само.Димогази переходили всі межі!400 С ми бачили навіть в тих переривах стоп-старт.А що було,якщо я його розігнав як раніше.От чого попелу малоі всяких смол не було.
    Мені вже здавалося що навіть хмари висихали над хатою.Іван 55555 почав преживати за датчик,думав що згорить,але минулося.
    Так він толком, того вечера і не горів.
     

    Вкладення:

  3. meroro

    meroro Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.735
    Симпатії:
    6.852
    Адреса:
    Івано-Франківська обл,Долинський р-н
    На другий день треба було щось робити з одинаковими обертами на всіх виставлених положеннях.Замінив кондьер на 16 МФ.Обороти стали дуже малі.Значить ч на вірному шляху.Перепробував які понаходив,найкраще(поки що) дує з конденсатором на 2- 2.5 МФ,цей що в ціркуляційному насосі.Но ще не так як і дуло при рідній автоматиці.Інтересно чого? Гарного управляння вентилятором я так і не добився,як то було при старій автоматиці. А тут хочеш більших обертів-ставиш на 2 МФ,вже розгорілося,запихаю на 3МФ,і вже є малі.Може хтось з форумчан в курсі що то таке,і як то побороти,буду дуже вдячний.Конденсатор,з заводу,на котлі був прикручений до тих 3-х провідків,що пішли до турбіни,а в СТС з плати є вихід на нього.
    Оберти ще не все,але поки залишив.А лишилися дуже великі димогази.Нарізав полоси 45 мм(діаметр труб в теплооб.-50 мм) шириною,довжиною 530 мм,як і ті в котлі.Скрутив в спіраль,доки міг, близько півтора оберта.Всі десять.Після розтопки зразу зрозумів що то явно забагато.Вогню не було взагалі,один білий-білий дим.Кожен раз потроху розкручував,Зупинився на 1\4 оберта.І то не так горить,точніше горить дуже погано,душится,,тліє,може загаснути взагалі.По пораді того ж Іван 55555,уже не я,а жінка(в мене вахта),витягнула 2 турбулятори посередині.Сказала що вже краще,потім ще два крайні,говорила що ще краще.Може поки я приїду всьо звідти повитягує.Незнаю чи то добре.Може тут майстри підкажуть?
     

    Вкладення:

  4. meroro

    meroro Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.735
    Симпатії:
    6.852
    Адреса:
    Івано-Франківська обл,Долинський р-н
    А тепер головне:зовсім не жалію що поміняв автоматику.Тепер я знаю що димогази в нормі(190-230),а якщо 250 С.,товиключить вентилятор, тепло не вилітає в трубу.Що котел,як вигорять дрова,не молотить вентилятором цілу ніч а виключить його якщо димогази впали нижче 100 і якщо,в котлі ще пів топки грані,при досягнені тем-ри до 90 С ,включить цирк. насос,прожене в ТА,виключить його коло 80 С.Точно показує температуру котла,старий(рідний)брехав по різному,доходило погрішність до 7 С. При розпалюванні покращення-потиснув кнопочку "розпал" і вентилятор дує максимально 10 хвилин,поки не набере більше 110 темп-ру димогазів.І головне-я не бігаю до нього кожні 10 хвилин збавити чи підбавити оберти вентилятора.Вона(автоматика) робить то сама.Постійно виставлені максимальні оберти,но, при досягненні 180 С по димогазах,перший раз збавляє оберти,потім ,напевно, ще раз.Я до нього взагалі не ходжу,тільки раз на годин 5, підкинути дров.Там все добре.Є ще питання з обертами,підбору конденсатора(чи якось інакше),щоб і максимальні були максимальними і мінімальними мінімальними.З турбуляторами не все гладко,або їх зовсім розкрутити?Чи дати меншими?Щось мені не подобається,що 6 шт. є а 4 -ох нема.Но,навіть і так дуже добре,якщо зрівнювати з тим як було раньше.
    Дуже велика подяка,тим майстрам,хто відгукнеться з порадою.Успіхів Вам і здоров"я,щоб могли турбулятори з металу 4 мм крутити в 85 років без помічників!
     
  5. Олександер_1

    Олександер_1 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.208
    Симпатії:
    3.210
    Адреса:
    Між поділлям і поліссям
    Вже звичайно пізно, але в знайомого стоїть така:

    Там плавне регулювання обертів, міняє температуру димогазів і тд. Мені дуже сподобалося.:)
     

    Вкладення:

    • 2126746.jpeg
      2126746.jpeg
      Розмір файлу:
      51,2 КБ
      Переглядів:
      59
    silverneo та meroro подобається це.
  6. meroro

    meroro Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.735
    Симпатії:
    6.852
    Адреса:
    Івано-Франківська обл,Долинський р-н
    Нічого я не втратив.Впевнений що від СТС ні в чому не уступає,а по надійності вже і не натякаю.
    І навіть не шкодить і не мішає те що вона розрахована на димосос,а не на турбіну.Там багато всяких"фішок",простих і практичних."Від дурня" захищена дуже добре,навіть якщо тумблером виключити,на панелі,то вкл. циркуляційний насос.Хіба що з розетки витягнути хоть тоже попре само в ТА.
     
    Олександер_1 подобається це.
  7. silverneo

    silverneo Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.000
    Симпатії:
    858
    Адреса:
    Харьковская обл.
    meroro@ я вот почитал о "прекрасном котле"который вы купили за 2 килобакса по тому курсу,аж офигел,за те же деньги Вы могли купить Виссман,Атмос,Дакон,СТС тот же,не могу понять кто Вам его посоветовал,у меня у знакомых у двоих тоже это чудо,у одного как Ваш 16,у другого 25,они ещё и родственники,так я когда спросил кто советовал,нафиг купили,есть за те же деньги намного лутьше котлы,да ещё и иномарки вылизанные,ответили это лутьший котёл по отзывам в Украине,спрашиваю а где они эти отзывы,где почитать,знаете что ответили, у них на сайте,я в осадок выпал.По поводу как он горит,так там дикие дымогазы,горит как и у Вас максимум 5 часов и то при плюсе на улице,шамота правда напихали полную топку это да,дымит сизым дымом постоянно,парок там и приблизительно не бывает как у других норм.котлах.По поводу контроллера что купили,если не секрет скоко денег отдали,а главное зачем такие заморочки,если польские контроллеры с ПИД регулировкой делают тоже самое,со всеми опциями,даже Вашу дутелку определят при подключении и будут работать с ней по заданному алгоритму прописанному на заводе под оптимальные параметры конкретной дутелки,ведь СТС-вский контроллер строго пропилен под котёл СТС,дымосос и сервопривод заслонки ПВ и ВВ.А хорошие поляки универсальны и подходят под любой даже огненный ящик, да и по цене я думаю всё равно дешевле СТС,а внешний вид и дисплей на порядок выше.
     
  8. meroro

    meroro Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.735
    Симпатії:
    6.852
    Адреса:
    Івано-Франківська обл,Долинський р-н
    А чого "прекрасном котле""в лапках?Це ж ви написали то слово.В мне його не могли прочитати,я так не думаю і не писав.Інакше чому би я його всяко пере і доробляв?!
    А скажіть,будь ласка,в якому році курс був по 8 грн?Не трудітся,я пілкажу,в 2011 році.Тоді я купив цей котел.Коли газ дешевше-дешевшого і встановлювати ТПК ніхто і не думав.Навіть у нас,на Прикарпатті,де дров як "гуталіну в Простоквашино".Тобіш,на ТПК попиту не було,ну і пропозиціїї тоже не дуже.І СТСу не було а був БСК.Тим більше Віссман з Даконом.А так,як ще недавно(2011 рік) доллар був по 4 грн. і раптово став по 8,а подавало надію що буде ще більше(як ми і переконалися),треба було щось купляти.Віссман заказувати з Німеччини,маючи 20 000 грн.,я побоявся,не вкладуся.
    Я писав-диму ніякого я не бачив ніразу,в процесі горіння.Хіба коли розпалюєш.Навіть не димів коли я туда кинув скат r-13.
    Не строго і я це доказав.Прекрасно себе там почуває.А що польські гарний дизайн,то я вже вийшов з того віку.Мені треба щоб було надійно,практично.Це жінку я довго шукав-вибирав симпатичну,гарну з приємним дизайном і високим дисплеем. якщо щось вийде з ладу,то за 1.5години максимум, я міг ту запчастину поміняти.Наприклад -датчик димогазів зламався.Година-13 00,дроти датчика зкручую до купи,котел робить в аварійному режимі но робить.Година-14 25, я прикручую новий датчик.Коштує 50 грн.
    І в цілому котел не є з поганих,но не за таку сумму.
    А тепер хочу нагадати,в мене вже є котел,з 2011 року і автоматика є.Я не просив щоб мені допомогли вибрати,уже є, а щоб підказали як хтось в курсі.
     

    Вкладення:

    Останнє редагування: 19 лис 2016
  9. bogdan_1983

    bogdan_1983 Бригадир

    Повідомлення:
    135
    Симпатії:
    143
    Адреса:
    Івано-Франківська область
    Чи є реальна економія палива з цією автоматикою в порівнянні з РТ ?
     
  10. Олександер_1

    Олександер_1 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.208
    Симпатії:
    3.210
    Адреса:
    Між поділлям і поліссям
    Дана автоматика стоїть на зовсім іншому котлі. Мені дуже було б цікаво поставити її на свою 20- ку. Але на жаль не можу :(.
     
    bogdan_1983 подобається це.

Поділитися цією сторінкою