Металообробні верстати в столярній майстерні

Тема у розділі 'Станки', створена користувачем woxhol, 9 лис 2016.

  1. woxhol

    woxhol Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.129
    Симпатії:
    1.088
    Адреса:
    ЛЬВІВ
    тобто починаючи з наприклад ст30?Розглянемо простий випадок:наприклад потрібно виточити вал для фрезерного дер.обр верстату,маємо кругляк ст45.Процесс:чорнова обробка +0.5мм,гартування,відпускання,чистова обробка в центрах,(посадкові місця підшипників,шківа,робочого валу)правильно?
     
    Останнє редагування: 29 гру 2016
  2. shed1968

    shed1968 Бригадир

    Повідомлення:
    145
    Симпатії:
    114
    Адреса:
    майже центр України
    Так, ті що сталь 20 або леговані 20х для отримання вязкої серцевини і твердої оболонки, спочатку поверхню насичують вуглецем - цементують. В принципі гартують і сталь 35 але в звязку з "пограничным количеством углерода" ні туди ні сюди вона гартується плямами, тобто одна заготовка має зони більшої і меншої твердості. Впевнено гартується сталь40 і вище, з легованими складніше - добавки впливають, тому там тільки через довідник. До сталей типу Ст3 і їй подібним - ставтесь з недовірою це конструкційні низькоякісні сталі - "гвозділіни", це те що ні в який гост по домішкам не влізло, навіть якщо воно має високий вміст вуглецю і точиться погано - це тільки для невідповідальних конструкцій, з запасом >2 .
    --- добавлено: 29 гру 2016 у 23:40 ---
    Розумну пораду не дам, для того щоб знати яку робити ТермоОбробку - треба знати в якому стані заготовка якщо нормалізована то вона вже пройшла ТО і краще дома Ви не зробите, проконтролювати більш-менш точно твердість і температуру для ТО - це основне. Нерозумну пораду - дам, ріжете шматочок грієте поки не перестане магнітитись, калите на масло, відпускаєте тримаючись синього кольру окисної плівки (витримку не пам"ятаю - 1хв-1мм?) - і пробуєте проточить - дуже приблизно це відповідає загартуванню і середньому відпуску. Відпуск має зняти внутрішні напруги і зменшити твердість до більш менш нормальної оброблюваності.
     
    Останнє редагування модератором: 6 січ 2017
    slavko.malynovsky та woxhol подобається це.
  3. shed1968

    shed1968 Бригадир

    Повідомлення:
    145
    Симпатії:
    114
    Адреса:
    майже центр України
    Ви мене таки змусите за книжку взятись, подивився середній отпуск 300-450 цельсію, тобто сіро-синій колір окисної плівки це його нижня межа.
     
  4. woxhol

    woxhol Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.129
    Симпатії:
    1.088
    Адреса:
    ЛЬВІВ
    Поки між свята йде ремонт станків.Рейсмус вже давно просився тому перший "попав під роздачу".Токар що робив токарну роботу до мене трохи нахалявнічав,шийки були накатані,биття тіла валу відносно шийок досить велике,0.2 мм це при тому що вал крутиться на 6000 об\хв.Підшипник довелось замінити на інший з меньшим вн.розміром а шийки переточити.Цетра були позабивані тому люнет став в пригоді.Кругом бігом треба було поправити всі токарні частини а також змінити конічну пару приводу гвинтів підйому.Не маючи достатнього досвіду то намучився я сильно:-D але здобув цінний досвід по алгоритму здобуття точного розміру(зловити сотку).Скоро намічається серйозна робота де потрібно шліфувати тому виготовив собі приблуду і сьогодні випробував,результатом довольний.Привід-болгарка з правильним регулятором обертів,шліфував на мінімальних-2200 об/хв.
     

    Вкладення:

    Останнє редагування: 25 січ 2017
    shed1968, земляк, Олександер_1 та ще 1-му подобається це.
  5. slavko.malynovsky

    slavko.malynovsky Інженер

    Повідомлення:
    685
    Симпатії:
    634
    Адреса:
    Львівщина
    Привіт Орест, як веде себе рейсмус після ремонту ?
     
  6. woxhol

    woxhol Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.129
    Симпатії:
    1.088
    Адреса:
    ЛЬВІВ
    Привіт.Ти знаєш значно краще ніж було але мені вгодити тяжко:-D.Його хоч перестало тіпати і зникла хвилька,всі вали зцентровані і проточені,поміняні всі підшипники,на пару років вистарчить.Протяжні вали по твоїй пораді не обрезинював бо продавлення зубчатим валом на малій стружці припинилось після того як вал після перецентровки проточувався,трохи зменшився в діаметрі і профіль зуба вже став не такий агресивний.
     
  7. slavko.malynovsky

    slavko.malynovsky Інженер

    Повідомлення:
    685
    Симпатії:
    634
    Адреса:
    Львівщина
    Всю вібрацію забрати практично не вдастся, підшипники які ти ставив( маю на увазі якого виробника)
     
  8. woxhol

    woxhol Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.129
    Симпатії:
    1.088
    Адреса:
    ЛЬВІВ
    Та певно що ні...то хіба всю токарку шліфувати в центрах шківи балансувати і т.д,ти бачив там на фото що я навіть мотор троха лічив бо всередині весь побитий був.Підшипники плаваючі 307 вроді(72\30)виробник усср.
     
  9. slavko.malynovsky

    slavko.malynovsky Інженер

    Повідомлення:
    685
    Симпатії:
    634
    Адреса:
    Львівщина
    Є ще фрезеровка, думаю що після проточування фрезеровані поверхні теж будуть втікати
    Я чому питаю про підшипники, в мене колись була проблема на фуганку - токар дав великий натяг підшипники не виходжували року, доки не поставив польські, років п"ять вже відходили.
     
  10. woxhol

    woxhol Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.129
    Симпатії:
    1.088
    Адреса:
    ЛЬВІВ
    А ти думаєш шо фрезерували в центрах на УДГ?Фіг то правдаCrazy,кому охота двигати УДГ 70 кг на станок .....токар по кулачках розмітив а фрезеровщик по розмітці в тісках фрезерує,сам бачив як то ся робе:-D
    Славку я давав сотку в плюсі на вході і чуть-чуть більше до кінця.Там ціла іпопея була...обратними губками штангеля міряв підшипник і штопорив губки,проміряв губки мікрометрон і той розмір принімав за ноль.Працювати згідно шкали мікрометра було опасно бо в майстерні троха зимно там де станок стоїть,ну і заготовка має бути не нагріта після проточування,доводив абразивом для металу 200 зерно потім начисто 400 зерно і шийки блистіли.На днях попробую шліфовкою сотки половити.
    --- добавлено: 28 січ 2017 у 23:34 ---
    На рахунок натягів і допусків то треба мати такий довідник,там вся інформація по класах підшипників обертах і натягах є але в любому випадку на високі оберти давати сильний натяг не можна бо велике розширення.
     
    Останнє редагування модератором: 5 лют 2017

Поділитися цією сторінкою