ТН повітря-вода на базі зовнішнього блоку опалюючого кондиціонера

Тема у розділі 'Гелио и геосистеми', створена користувачем Мирослав, 4 лис 2016.

  1. Ol-Dob

    Ol-Dob Стажер

    Повідомлення:
    22
    Симпатії:
    5
    Адреса:
    Закарпаття
    Доброго дня або ночі шановні. Хотів поцікавитись чи підійдуть для роботи в системі з кондиціонером теплообмінники що використовуються в двоконтурних котлах як на фото нище. Вони я думаю теж на високі тиски чи може я помиляюсь ? 1000x700_2teploobmennik-gvs-otoplenie (1).jpg 1000x700_2teploobmennik-gvs-otoplenie (2).jpg
     
  2. Мирослав

    Мирослав Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.206
    Симпатії:
    4.272
    Адреса:
    м. Ужгород
    Ніде не знайов детальних характеристик на ваш теплообмінник, як на мене критично, щоб тиск тримав, десь до 25-30 бар.
    Я використав ALFA LAVAL СВН16-25H, на фото він з напаяними по пораді @birel штуцерами для підключення до фреонової магістралі.
    DSCN6420.jpg

    --- добавлено: 5 січ 2017 у 10:24 ---
    Зараз вимушений чекати, доки всі почнуть працювати після свят - не потурбувався зразу про цифрові датчики температури на компресор і про фільтр для фреону. Думав, що обійдуся, але коли побачив як масляний димок пішов з середини трубки при пайці, порозумів, що без фільтра нікуди, а з урахування, що відтайку буду робити реверсом - фільтр має бути реверсивний.
     
    Останнє редагування модератором: 13 січ 2017
    Ol-Dob подобається це.
  3. Ol-Dob

    Ol-Dob Стажер

    Повідомлення:
    22
    Симпатії:
    5
    Адреса:
    Закарпаття
    Я так розумію відтайка реверсом це тн працює як кондиціонер а тепло буде забиратись із системи опалення через ПТО.
     
  4. Мирослав

    Мирослав Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.206
    Симпатії:
    4.272
    Адреса:
    м. Ужгород
    Саме так.
    Колега по ФБ 9https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1206659052757056&id=100002389185831) досліджував цей алгоритм на своєму ТН повітря вода, де повністю збережено штатну автоматику обігріваючого кондиціонера - кондиціонер для відтаювання вмикається на 4 хвилини через кожні 60 хвилин, певно по таймеру. Це не дуже коректно, бо обмерзання зовнішнього радіатора дуже залежить від вологості зовнішнього повітря.
    В той же час, його спостереження показали, що при обмороженні радіатору зовнішнього блоку падає тиск фреону після компресора. Звідси роблю висновок, що на виході компресора падає і температура (згідно закону Шарля для сталого об'єму газу). Напрошується висновок про те, що значне падіння температури на виході компресора може бути ознакою обмерзання радіатора і може бути використане для ініціювання процесу відтаювання. Для дослідження цього процесу планую встановити на вихідному трубопроводі компресора цифровий датчик температури DS18B20 у герметичному виконанні. Другий такий датчик планую встановити для управління роботою підігріву компресора (т.н. "горячий хомут"), оскільки його ввімкнення рекомендують лише при температурі корпусу компресора нижче нуля. Ті датчики теж чекаю...
     
  5. Ol-Dob

    Ol-Dob Стажер

    Повідомлення:
    22
    Симпатії:
    5
    Адреса:
    Закарпаття
    Добре булоб ще контролювати температуру на теплобміннику щоб випадково не розморозити його, всеж відстань між пластинами дуже мала і не дай бог зупиниться циркуляційний насос наслідки можуть бути погані. Хоча якщо система закрита і під тиском то ...? Ну це моя думка.
     
  6. Мирослав

    Мирослав Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.206
    Симпатії:
    4.272
    Адреса:
    м. Ужгород
    Робочі температури теплообмінника в зоні 35 і вище градусів. Втім, контроль (точніше, моніторинг) всіх чотирьох виводів теплообмінника я планую зробити із погодинним збереженням показників, наприклад, на SD карту - для статистики. Оскільки все це хотілось би організувати на платформі Ардуіно, думаю, буде нескладно задати межі показів датчиків, при виході за які система включить тривогу. Втім, це в перспективі, поки що на труби навішано прості цифрові термометри з виносними датчиками Для управління системою використаю програмований термостат LT-08.
    Зараз маємо температуру води в системі опалення 41,4 на подвчі, 39,1 на "обратці", реальна точність термометрів 0,5 град Цельсія, розбаланс показників 0,2 градуса. В приміщенні 19 градусів, надворі - 15 градусів морозу. DSCN6440.jpg DSCN6442.jpg
     
  7. Ol-Dob

    Ol-Dob Стажер

    Повідомлення:
    22
    Симпатії:
    5
    Адреса:
    Закарпаття
    Христос родився! Шановний Мирослав у Вас обєм води в системі наскільки я памятаю 300 літрів, хотів запитати а скільки батарей і які, цікавить тому що на мій погляд для такоі низькоі теператури подачі площа батарей повинна бути сутєва.
     
  8. Мирослав

    Мирослав Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.206
    Симпатії:
    4.272
    Адреса:
    м. Ужгород
    Батареї - старі радянські, чавунні, покійний тато монтував їх у 60-х роках, з запасом по числу ребер. Наприклад в кімнаті на 18 м.кв. - 18 ребер плюс магістраль трубою 32-40-50 мм. Так робив, бо система з нижньою розводкою була довга, основне плече 26 метрів, і були складнощі з циркуляцією при температурах нижче 65 градусів. У 2000-му вже я поміняв котел, поставив циркуляційний насос і мембранний розширювальний бачок - і система стала достатньо низькотемпературною. Плюс за ці роки багато зробив по зменшенню теплових втрат будинку.
    Ну і ще зауважу, що для Ужгороду погода останніх днів (12-20 градусів морозу і сильний холодний вітер) скоріше аномалія, за звичай у нас взимку температура коливається в межах 3-5 градусів навколо нуля.
     
  9. Ol-Dob

    Ol-Dob Стажер

    Повідомлення:
    22
    Симпатії:
    5
    Адреса:
    Закарпаття
    Дозвольте поцікавитись пане Мирослав за яку ціну ви придбали зовнішній блок 12. Я так розумію це б\в блок. Теж подумовую придбати тому і цікавлюсь ціною. Ще -якої фірми Ви б порадили купувати , на що звертати увагу при покупці, а саме який краще компрессор щоб був. Я покищо новачок в данних питаннях. На рахунку встановлення і запуск тільки одного кондиціонера в якого є функція обігріву, але дуже хотілось би добавити в систему опалення ТН на базі зовнішнього блоку. Опалювана площа у мене приблизно такаж як уВас та і живу я недалеко від Вас - в Ужгородському районі.
     
  10. Мирослав

    Мирослав Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.206
    Симпатії:
    4.272
    Адреса:
    м. Ужгород
    @Ol-Dob, я теж не можу вважати себе спеціалістом, з усіма ньюансами по кондиціонерам і ТН розбираюся вперше і дуже вдячний за консультації колегам, не дуже бачу чим можу бути вам корисним, але з радістю відповім на всі ваші запитання Певно це простіше зробити по телефону (050 5271005) у робочі дні десь після 10-ї ранку (правда, не завжди можу взяти слухавку і поговорити) або особисто - я живу і працюю в сотні метрів від райдержадміністрації Ужгородського району.
     
    tys1303 подобається це.

Поділитися цією сторінкою