Купуємо хату в селі! Запрошую на толоку...

Тема у розділі 'Строительство дома - общие вопросы', створена користувачем Михайло Маломитницький, 6 вер 2016.

  1. Михайло Маломитницький

    Михайло Маломитницький Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.173
    Симпатії:
    5.354
    Адреса:
    м. Миронівка Київська обл.
    SOSСьогодні після поїздки на свою батьківщину з надією заглянув на сторінку...:cry:.Зроблю ще одну спробу зацікавити наших "найрукастих" і наймудріших взяти участь в обговоренні...
    Кілька років тому зробив ремонт в хаті 1937 року побудови. "Трипільська" архітектура і технологія, як і в будинку, що купуватиму. Починають "підмокати" кути в кімнатах, а у ванній повний "капець"- за ГКЛ, очевидно, поселився грибок.
    Вночі більше годинки "крутився" і обдумував як уникнути повторення помилки. Від гіпсокартону на стелі нікуди не дінешся-сволоки потрібно заховати і вирівняти площину. Значить, подумалось, потрібно забути про точкові фонарики на стелі, щоб уникнути попадання вологи на глиняну стелю за ГКЛ. Стіни ж прийдеться рівняти родбандом, скільки б його не пішло, а вже потім облицьовувати плиткою. так ми уникнемо контакту глиняних стін з вологою? Думаю, що так, тому що вдома робив ванну в подібних умовах (глиняні стіни і стеля), але стіни виводив пісчаноцементною сумішшю на металевусітку. Мікроклімат нормальний. На стелю кріпив перед монтажем ГКЛ фольговану підкладку, але наскільки це змінило ситуацію не знаю - за стелю ж не заглянеш. Хвилює питання, що там відбувається з "материнською" стіною, закуту з обох сторін в "кам'яні" лати. Що з цього приводу думаєте, дядьки?..:bratan:
     
  2. buddybuild

    buddybuild Заслужений майстер

    Повідомлення:
    5.307
    Симпатії:
    6.176
    Адреса:
    Черкассы
    в разі відсутності горизонтальної ізоляції по фундаменту та малій товщині стін та стель, вентиляціїї та достатнього опалення відбувається накопичення вологи.
    а ГКЛ то лише замилення очей.
    отож
    берете бтішний план та рулетку з лопатою і визначаєте існуючий стан.
    фундамент та горизонтальна ізоляція, товщини стін та стель. матеріали та конструктиви цих конструкцій. також робите розрізи будинку. як є деревяний каркас то робите схему каркасу. бачите на стелі балки то робите схему балок перекриття. робите схему крокв. скрізь вказуєте відстані, вишини, довжини.... , розміри перетинів. для себе помічаєте стан за візуальними ознаками.
    Трипільскька хата це двоповерхова будівля
    Легедзино..
    https://www.google.com.ua/search?q=...X&ved=0ahUKEwiFsYGI7IvPAhWGOSwKHbwBBb0QsAQILg
     
    Володимир П подобається це.
  3. Михайло Маломитницький

    Михайло Маломитницький Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.173
    Симпатії:
    5.354
    Адреса:
    м. Миронівка Київська обл.
    і?.. Про що кіно? dntknw
     
  4. buddybuild

    buddybuild Заслужений майстер

    Повідомлення:
    5.307
    Симпатії:
    6.176
    Адреса:
    Черкассы
    про причини та наслідки
     
  5. Михайло Маломитницький

    Михайло Маломитницький Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.173
    Симпатії:
    5.354
    Адреса:
    м. Миронівка Київська обл.
    Питання стоїть так: в який спосіб (матеріали, технологія) обробити (вирівняти і відштукатурити) стіни хати, яка має дерев'яний каркас обмазаний глиною? Ззовні планую пінопласт з короїдом. Про свої сумніви, щодо цього писав вище. Що робити в приміщенні? В ванній кімнаті, стіни якої будуть облицьовуватись плиткою, та в інших кімнатах, про оздоблення яких теж необхідно подумати. ГКЛ відпадає-це вже розумію з власних "гуль". Які можуть бути варіанти? Що зміниться від того, що я поколупаю хату і намалюю план сволоків, які і так у мене перед очима? Стіни тепер сухі, інакше я про це писав би? :bratan:
     
  6. Julla

    Julla Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.335
    Симпатії:
    3.793
    Адреса:
    Київ
    Десь тут на Форумі проскакувала порада, чим обробити глиняну стіну перед вирівнюванням.
    Якщо правильно пам'ятаю, то рекомендували попередньо обробити по глині церезит СТ 16.
    Пошукайте!
     
  7. buddybuild

    buddybuild Заслужений майстер

    Повідомлення:
    5.307
    Симпатії:
    6.176
    Адреса:
    Черкассы
    а що Вас ще цікавить крім оздоблення? чи питань і сумнівів вже ніяких нема? все ясно, можливо, тільки для Вас.
    наприклад - розташування ванної в середині будівлі і в куті з зовнішніми стінами різні речі.
    каркаси і товщина стін будинків теж різні.
    --- добавлено: 13 вер 2016 у 14:28 ---
    для початку треба знати - чому вона не рівна. це наслідок виконання робіт, це наслідок зволоження та осаду лише глини, це наслідок руйнації стовпів каркасу заритих в землю, чи плити бухнули зверху на все вищеперелічене, чи щось інше?
     
    Останнє редагування модератором: 21 вер 2016
    Julla подобається це.
  8. Whisker

    Whisker Інженер

    Повідомлення:
    770
    Симпатії:
    1.982
    Адреса:
    Київ
    1. Спочатку трошки історії. Подібні будівлі не мають нічого спільного з трипільською архітектурою, не зважаючи на те, що ці будови розміщені на землях, які входять у трипільську спадщину.
    Якщо чесно сказати, ми не знаємо, як жили трипільці тоді, але добре знаємо, як жили перші власники цих хатів - наші бабусі і дідусі.
    Можна сказати, що вони жили дуже погано і це буде лише верхівка айсбергу. У 20 столітті на долю мешканців цих хат випала перша та друга світові війни, Голодомор, колгоспи, побудова комунізму та інший клопіт. Не могло населення у таких умовах і обставинах побудувати щось пристойне. Це не життя, а виживання. Тому і використовувалися матеріали з того, що можна знайти під ногами - дерево, глина та солома. Звичайно, трипільці використовували теж ці матеріали - і це все що об"єднує ці хати з трипільцями.
    Є ще таке поняття "шевченкова хата". Можна далі заглибитися в історію і зробити такий самий висновок - протягом останніх 300-400 років український селянин не жив заможно і добре тривалий час. Тому у нього не могло бути надійного комфортного житла.
    І тому не треба плекати ілюзій, що стара глиняна хата віком 50-100 років - це неабиякий спадок, екологічне помешкання і все таке. Всі ці "казки", як класно спиться у бабусиній хаті в селі родом з дитинства, коли малий і думки не мав що таке обслуговувати глиняну хату протягом року.
    Не треба плутати туризм та еміграцію, як у відомому анекдоті.

    2. Тепер про конструктив. Це каркас, переважно з сосни. Хоча опори можуть бути і з дуба і з акації. Міжкаркасні стійки закладені дошкою, по них набита дранка і по дранці накидано глину з тим наповнювачем, який був під рукою - тирса, солома, якесь кукурудзяне листя, кізяки тощо.
    Перекриття - глина з соломою по дошках. "Типова" площа - мізерна по сучасних мірках - десь 30 -50 м2.
    Опалення - піч, розміщена в центрі.
    Вікна. Вони маленьки і не відкриваються. Такі хати майже не провітрювалися, тому там стояв такий специфічний запах. Запах старих речей і хати. Деколи зустрінеш бабусю - у неї вся одежа просякнута таким запахом. Поняття "санвузол" відсутнє як клас, милися у ночвах, туалет на вулиці. Тобто це житло для суто аскетичного побуту, про комфорт та зонування розмову можна не вести.

    3. Етапи реконструкції. Звичайно, ті, хто ставали спадкоємцем такої хати намагалися щось покращити.
    З того що я бачив у нас на хуторі можна описати так:
    3.1. жити в старій, поруч будувати нову ( як на мене - найкращий варіант)
    3.2 обкласти стару хату цеглою , підняти дах. Коротше - побудова нової навколо старої
    3.3 підтримувати те що є з елементами заміни та добудови
    3.4 продати(покинути) і втекти в місто варіант не розглядаю.

    Чому я так "бадьоро і весело" про це розповідаю? Бо маю власний досвід по хаті 1928 року народження.
    Розпишу етапи так(лише по хаті, господарство не описую):
    Дід:
    Побудував. Перекрив - замінив солому на бляху. Помер.
    Тесть:
    По периметру хати зробив "фундамент". Справжнім фундаментом назвати складно, бо під низ не підливав. Просто пояс по периметру, щоб хата не роз"їхалася. Нижні балки попідгнивали і глина просто сповзала. Прибудував маленьку веранду з цегли. На одне "ліжкомісце". Літом можна спати, зимою ні - не опалюється. Хлів (там була корова впритул до хати) розібрав. Побудував кухню в межах цього ж периметру. Провів газ. Замінив крокви, перекрив хату ондуліном. Збудував сарай (коробка з цегли під шифером). Займався цим всім років 15-17. Помер.
    Я:
    Замінив вікна на металопласт. Завів воду у хату, мийка, душ, бойлер, пральна машина. Застелив глиняну підлогу старим лінолеумом.
    Замінив електропроводку, поставив газовий конвектор, піч перебрав і залишив.
    Зніс глиняну стіну з північної сторони - вона розмокла і осипалася. Вигнав з цегли.
    Зробив це один вхід. Прибудував ще одну веранду з північної сторони.
    Коли тесть помер, звільнилося місце за пічкою. Туди втулив маленьку ванну і унітаз.
    Це все десь 7 років.
    Що роблю в цьому сезоні опишу нижче.


    Про мікроклімат можна буде поговорити, коли будете мати досвід проживання у хаті протягом 4-х сезонів. Особливу в сиру дощову осінь, холодну зиму. Літом "мікроклімат" нормальний навіть якщо ліг спати у капцях і трусах під грушу на стару куфайку :)

    Про вологість та глиняні стіни. Така хата "заточена" під опалення пічкою. Навіть у травні (або у вересні) ми частенько протоплюємо перед сном. Так, пару брусків, щоб пішов теплий дух. Зразу стає сухіше. Якщо не підсушувати, то таке враження, що і постіль сира.Отака вона , глиняна хата.

    Про ротбанд. Безумовно, можна "впертися рогом" на "вилизати" стіни гіпсовою штукатуркою під рівень.
    Треба лише давати сітку. Але такий варіант оздоблення виправданий лише в тому випадку, що хата ще простоїть 40-50 років, тобто її має вистачити на вік господаря. Зважайте на те, що коли людині вже за 70, то хоч він ще живий, але вже не робітник.

    До чого я це все веду. Жодній дитині не потрібна ваша хата. У молодих своє бачення на життя. Тому не треба на них розраховувати. А готуватися до того, що старість прийде лише до двох, з дружиною. Бажано у теплій і сухій хаті, нехай навіть мінімальної площі, але яка не вимагає постійного догляду та
    ремонту.

    Що я роблю у цьому сезоні? Обідрав вапняну побілку зовні по периметру. Глиняна обмазка нагадує карту світу - потріскалася. Щілини заробив глиняно-пісочним розчином. Потім дав сітку і штукатурив таким самим розчином. Потім грунтовка. Зараз клею пінопласт 50мм, потім зверху сітка та армуюча суміш. З цим планую зайти в зиму. Тому поділитися досвідом можу тільки перезимувавши :)
    Я прекрасно усвідомлюю, що по інформації з інтернету, глина не любить пінопласт. Тіпа він не дихає, а вона дихає і треба робити мінватою.
    Але я вже почав, не думаю, що стане гірше ніж було. Що таке проста глиняна стіна без захисту я вже бачив, спробую тепер під шаром пінопласту. Тепловий калькулятор показує, що точка роси попадає на пінопласт.
    До речі, ми часто провітрюємо, бо пічка жере кисень. Якщо добряче натопити, без свіжого повітря можна прокинутися з важкою головою.

    В тих будинках, де приходилося бувати, не має значння глина чи цегла, зауважив, що у санвузлах, обкладених плиткою переважно сиро і холодно навіть влітку. Скоріше всього, неправильно зроблена вентиляція. Наразі остаточної відповіді немаю. У хаті втулив це все за пічку(вже писав). Там так тепло, що волога не затримується.
     
    Romek_, sanyan, Олександер_1 та 2 іншим подобається це.
  9. чарнівіц

    чарнівіц Майстер

    Повідомлення:
    700
    Симпатії:
    67
    Адреса:
    Надсяння
    вся ця хата мені щось нагадує
    --- добавлено: 13 вер 2016 у 19:06 ---
    краще за все взагалі цю хату не чіпайте, використовуйте її як вагончик. Розпочинайте нове будівництво біля цієї хати. Бо змарнуєте молоді роки на ремонт який немає сенсу, а коли захочете розширитись все щось буде заважати
    IMG_0074.JPG
     

    Вкладення:

    Останнє редагування модератором: 21 вер 2016
  10. Михайло Маломитницький

    Михайло Маломитницький Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.173
    Симпатії:
    5.354
    Адреса:
    м. Миронівка Київська обл.
    Про все, що мене цікавить,( і в чому я потребую Вашої поради і допомоги - адже форум для того існує), я писав на початках цієї сторінки. Будьте уважні і терпимі, панове!:-[ Санвузол буде там, де тепер коридор (на плані 1-2) і про це я також писав. Тут без варіантів. Про утеплення я подбаю. Свої міркування і сумніви з цього приводу також на початку.
    Що стосується стін. Тут все "просто як божий день, як казала моя покійна бабця. Всі стіни у таких хат нерівні і завалені. Інших в природі не існує. Мало того, я думаю, що наші предки робили це свідомо. Тобто не ставили стіни в глинобитних чи каркасно-глиняних хатах вертикально. Коли почав вирівнювати першу внутрішню стіну в батьківській хаті, був шокований- 12 см відхиленні при висоті 2,40 м. Подумалось, що робилась вона після обіду з добрим самогоном. Але інші стіни мали таке ж відхилення від вертикалі. Але, увага! всі стіни були завалені на 10-12 см всередину будівлі! Далі можна "поумнічать"-для чого? Це я відхилився від теми...
    А взагалі, хата в доброму стані, як для неї...
    --- добавлено: 13 вер 2016 у 19:58 ---
    Багато "буков" і не в тему...:-[

    Багато "буков", тепер в тему. Я виріс в селі і цю "трипільську" технологію спостерігав ще засопляним безштаньком. Але комусь може стати в нагоді...;) Далі, з Вашого дозволу, відповідатиму без цитування.
    Хата, повторююсь, збудована орієнтовно більше 50-ти років тому. Доглянута. Накрита шифером. Вікна дерев'яні нормального розміру. Потерпіть, всі фото десь через тиждень...
    Я говорив про нормальний мікроклімат в своїй (батьківській) хаті. Про нормальний мікроклімат у санвузлі, який я збудував в 2007 році. І зробив висновок, що таким він є завдяки тому, що глинобитні стіни я заштукатурив пісчано-цементною сумішшю (з армуванням металевою сіткою), а не вирівнював їх ГКЛ по профілях. В цій хаті фуфайками теж не смердить...
    Мені 56. Хати вистачить на мій вік. Тут ми будемо з дружиною не "доживати", а жити. Вона так сказала.
    Буду намагатись зробити так, щоб вона (хата) була потрібна комусь і після нас.
    У ванних кімнатах завжди прохолодно-плитка. Згоден, що в цій хаті буде холодніше-плитка+ глина.
    Утеплення, вентиляція і тепла підлога.
     
    Останнє редагування модератором: 21 вер 2016

Поділитися цією сторінкою