Пристінна теплиця

Тема у розділі 'Сад и огород', створена користувачем jurkom, 23 кві 2016.

  1. jurkom

    jurkom Стажер

    Повідомлення:
    17
    Симпатії:
    17
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    Це при капітальних спорудах. А тут усе видно, за плівкою. Та й дири є для виходу газу, якщо щось. Горизонтальний відтинок труби - надворі. Він не закритий плівкою. А взагалі, я ще не бачив, щоб щось сталося із газовим обладнанням, окрім того, коли є дурнувате ставлення людини.
    Колись роками не було видно контролерів, споживали газу на порядок більше, а аварій не було. Тепер приходять по два рази на місяць, заставляють щось переробляти, котре десятками років безвідмовно працює. І з цим переробленим починають виникати проблеми, за усунення яких приходиться платити грубі гроші. Комерц, однако.
    --- добавлено: 26 кві 2016 у 16:20 ---
    Ні, там завжди сухо. Грунт піщаний. Пучення не буде. Труба від балки на відстані ~3см.
    Окрім того, вертикальна стійка дюбелями прикріплена до стіни. Якщо буде тиснути вверх, то зламає її.
    Щодо снігового навантаження, то на зиму попередницю просто накривали листами шиферу, щоб сніг не порвав плівку. Як я уже писав, попередниця була значно "хлипкішої" конструкції, практично із відходів, відрізків, одним словом, з чого Бог послав і валялося на подвір'ї. І то простояла 10 років.
    Посередині, вздовж теплиці, заплановано до стропил знизу прикріпити брусок 5х5см довжиною 5м, котрий посередині буде підпертий на 10-й бетонний стопчик (зараз ще не закопаний. На фото у першому пості його видно).
    На подальших фото, буде видно, що балка ще додатково, по обидва боки вікна, підперта брусками. При свердлінні отворів для дюбелів у надвіконній перемичці, вони здалися не дуже надійними.
     
    Останнє редагування модератором: 4 тра 2016
  2. jurkom

    jurkom Стажер

    Повідомлення:
    17
    Симпатії:
    17
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    Протягом двох днів усі дерев'яні елементи були оброблені біозахистом двічі та встигли висохнути. На поверхні утворилися якісь світло-зелені висоли. Напевне дерево не повністю впитало солі, які були в розчині. Судячи по кольору, це може бути залізний купорос.
    Оскільки основні елементи теплиці уже виготовлені і прикручені до стіни, замикаємо конструкцію за допомогою стропил.
    Вони виготовлені із брусків 5х7см. Довжину визначаємо на місці, заодно підбираючи кут нахилу фронтальної рами, щоб вона була перпендикулярна до напряму на сонце у полудень.
    [​IMG]

    Так, як стропила розташовані похило, то підрізуємо їх так, щоб вони дотикалися із поверхнями, на яких лежать, площинами. Закріплюємо їх цвяхами довжиною 100мм, попередньо просвердливши в стропилах отвори. Таким чином зменшуємо ймовірність руйнування конструкції від ударів під час забивання цвяхів.
    [​IMG]
    [​IMG]
    Також вирішив додатково посилити кріплення до стіни рейки, на яку опираються стропила. Для цього по обидві сторони вікна підпер рейку двома брусками, котрі прикріпив до стіни дюбелями довжиною 100мм. Це додатково збільшить максимальне вертикальне навантаження.
    [​IMG]

    За допомогою двох вертикальних та горизонтального бруска формуємо на бокових сторонах місце для дверей та вікон для вентилювання.
    Горизонтальний брусок також надає додаткової жорсткості конструкції, фіксуючи фронтальну раму від обертання відносно нижньої основи.

    Результат роботи чергового дня - каркас теплиці, у якому ще необхідно влаштувати двері, якісь елементи для вентилювання та додатково посилити жорсткість конструкції.
    [​IMG]


    [​IMG]

    [​IMG]
     
    Останнє редагування: 26 кві 2016
  3. jurkom

    jurkom Стажер

    Повідомлення:
    17
    Симпатії:
    17
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    Підійшла черга самого важливого елемента - дверей. Яка теплиця без них. Як попадеш всередину.
    Їх зробили із чотирьох брусків перерізу 50х50мм банально скрутивши шурупами довжиною 80мм, по одному на кожен кут. Для надання рамі жорсткості формуємо трикутник в одному із кутів за допомогою планки, закріпивши її тими ж шурупами.
    [​IMG]
    Також скручуємо із брусків за допомогою шурупів рами вікна для вентиляції. Тут нічого складного немає. Все достатньо примітивно.
    Двері та вентиляційні рами кріпимо до стійок за допомогою карточних завіс. Їх знайшов у ящику з усяким дріб'язком. Навіть не знаю, де зараз їх можна було би використати. А колись тільки їх і вживали. Інших не було.
    [​IMG]
    [​IMG]

    Виявилося, що фронтальна рама має недостатню жорсткість, коли прикладати силу вздовж її площини.
    Жорсткість збільшуємо, формуючи брусками трикутники в секціях рами. Бруски кріпимо зо допомогою шурупів довжиною 80мм, попередньо просвердливши в них направляючі отвори
    [​IMG]
    [​IMG]

    Накривати теплицю будемо суцільним куском плівки. Для того, щоб вона не порвалася на гострих ребрах стропил, кріпимо між ними планки. Верхні грані цих планок розташовуємо на одній лінії із верхніми гранями стропил.
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    На цю роботу витратили половину суботи. Тут прийшлося багато вимірювати, різати, підганяти. Та й кріпити планки між стропилами було не просто.
     
  4. jurkom

    jurkom Стажер

    Повідомлення:
    17
    Симпатії:
    17
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    Оскільки каркас уже готовий то настав час покрити його плівкою.
    Плівку придбав на базарі, оскільки аналогічна в магазинах коштувала значно дорожче.
    Це стабілізована плівка товщиною 100мкм у вигляді рукава шириною 3м. Якщо розрізати цю трубу, то будемо мати полотна шириною 6м. Має добавки, які зменшують її руйнування від ультрафіолетового випромінювання. За словами продавця має служити не менше трьох років.
    Купив відрізок довжиною 7,1 метра. 4,8м пішло на накриття одним куском даху і фронтальної частини (їх сумарна довжина 2,4м + 2,3м). Решту від 6м (1,2м) відрізали і цим куском закрили на боках клиноподібну частину у верху (де знаходяться вентиляційні вікна).
    Для закріплення плівки нарізали із обрізків планки шириною 20мм та товщиною 5мм.
    Попередньо відрізану та приміряну плівку скрутили в рулон і прибивали до стропил та вертикальних стійок планками за допомогою цвяхів довжиною 20мм. Перед тим, як плівку закріпити, її трохи натягували, щоб не тріпотіла від вітру. Рулон розкочували вздовж стіни, кріплячи по одному просвіту. Виконувало цю роботу троє. Марудна це справа, скажу я Вам.
    Боковини обтягуються просто, без проблем. Там все доступно, в межах розмаху рук. Може робити навіть одна людина.

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Протягом наступного дня був досить сильний вітер. Але покриття його легко перенесло. Не тріпотіло, ніде не прорвалося. Подивимось, як буде далі.
     
    Останнє редагування: 27 кві 2016
    Andrii_M та Vladimir1966 подобається це.
  5. jurkom

    jurkom Стажер

    Повідомлення:
    17
    Симпатії:
    17
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    На наступний день перекопали ґрунт, додали 2-ох річного перегною і висадили розсаду. Також перенесли розсаду, яку будемо пересаджувати у відкритий ґрунт, коли не буде заморозків. Протягом 2-х тижнів почуває себе добре. 3 рази були заморозки, але на тепличну живність вони не подіяли. Допомагає стіна будинку. Впродовж дня вона розігрівається, акумулює тепло. А вночі віддає. В теплицях, які стоять посеред ділянки, такого немає.
    Вільне місце між кущами розсади і під стелажами засіяли насінням салату та кропу. Чого земельці пустувати.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  6. jurkom

    jurkom Стажер

    Повідомлення:
    17
    Симпатії:
    17
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    Для зручності тих, кого цікавить ця тема, усі фото процесу спорудження теплиці розташовані в фотоальбомі за адресою
    https://krainamaystriv.com/useralbums/1539/view
     
  7. jurkom

    jurkom Стажер

    Повідомлення:
    17
    Симпатії:
    17
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    Минув місяць часу. Ось результат. Посаджено, в основному, помідори. І в кутику - шість кущів огірків. Різних сортів. Уже є три огірки довжиною ~12см. Також є кілька помідорок діаметром ~2см.
     

    Вкладення:

    • 39.JPG
      39.JPG
      Розмір файлу:
      215,6 КБ
      Переглядів:
      27
    • 40.JPG
      40.JPG
      Розмір файлу:
      184,4 КБ
      Переглядів:
      23
    • 41.JPG
      41.JPG
      Розмір файлу:
      194,5 КБ
      Переглядів:
      24
    bogdansv, Andrii_M, ChameLeon та 2 іншим подобається це.
  8. jurkom

    jurkom Стажер

    Повідомлення:
    17
    Симпатії:
    17
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    Пройшло 40 днів. Слід відзначити, що незважаючи на денну температуру >30 град. рослини в теплиці в набагато кращому стані, аніж на грядках.
     

    Вкладення:

    • 42.JPG
      42.JPG
      Розмір файлу:
      252,9 КБ
      Переглядів:
      23
    • 43.JPG
      43.JPG
      Розмір файлу:
      265 КБ
      Переглядів:
      22
    • 44.JPG
      44.JPG
      Розмір файлу:
      266,4 КБ
      Переглядів:
      23
    • 45.JPG
      45.JPG
      Розмір файлу:
      255,4 КБ
      Переглядів:
      22
    bogdansv подобається це.

Поділитися цією сторінкою