Допоможіть з проектом опалення приватного будинку

Тема у розділі 'Отопление и горячее водоснабжение - общие вопросы', створена користувачем МайстерОК, 17 кві 2016.

  1. rondlyk

    rondlyk Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.435
    Симпатії:
    1.237
    Адреса:
    Тримісто
    Та ні не до слова, реальна подія. У цього чоловіка два рази рвало, одного разу помпа вмерла, другого кран перекритий (видиш один). Рвануло труби у підлозі по периметру кімнати, х.з. чому так. Можливо там труби якісь інші проклали, не вникав. Саме цікаво що не прорвало у одному місці а десь біля 10 метрів.
    --- добавлено: 28 січ 2017 у 17:48 ---
    Ну у багатьох випадках не справляється. Випадки просто різні бувають.
    Я не знаю як саме все відбулося чи кран був закритий і порвало, чи кран був закритий і його відкили...
     
    Останнє редагування модератором: 5 лют 2017
  2. Вася1986

    Вася1986 Новачок

    Повідомлення:
    14
    Симпатії:
    0
    да я не спорю якби, говорю не сильний спеціаліст в цьому питанні, так елементарне тільки...просто мені здається що, якщо на виході з "котла" закритий кран (чи два крани) і "котел" не оборудований автоматикою (як в моєму випадку), та "рвати" іменно мало би котел, а не труби..якщо все таки вода пішла в систему, то стоїть розширительний бак (переважно закритого типу, відкритого практично ніхто не ставить, це савдеповська фішка для опалення з 76-50 трубою і природньою циркуляцією) на якому є взривний клапан (який не перекривається і не закривається),який і мав би спрацювати...на крайній випадок, мені здається "рвало" би грушу в баці, ніпель на груші, з"єднання - все таки місця слабші, ніж труба...якщо метрів 10 розірвало труби - то напевно іменно труба не якісна, і розірвало би її всерівно, не залежно від того кран перекритий був чи ні...но це так, мысли в слух, можливо і не прав я
     
    Останнє редагування модератором: 5 лют 2017
  3. lisnyk

    lisnyk Прораб

    Повідомлення:
    545
    Симпатії:
    294
    Адреса:
    Львівська область
    Всі надіються на зривний клапан але не всі враховують його прохідність. Групу безпеки треба ставити біля котла. Розповітрювач на котлі прийдеться ставити обов"язково, то вже і клапан біля нього вліпіть.
    Ваша схема працювати не буде. Радіатори підключайте після насоса.
     
  4. Вася1986

    Вася1986 Новачок

    Повідомлення:
    14
    Симпатії:
    0
    розповітрювач - це шоб повітря випустити з системи? питання якраз в тому: хіба насос не прожене повітря по системі до радіаторів, щоб через кран Маєвського на кожному радіаторі розвоздушити систему? для прикладу, не раз приходилось робити ремонт в квартирах, де опаленння від двохконтурного котла і 4-5 радіаторів + полотенцесушитель в ванній + ТП...на кожному споживачі є кран Маєвського, через які і розвоздушують всю систему, окремо ніяких розвоздушувачів ніде не бачив...тоді яка різниця між опаленням в квартирі і моїм? чи я чогось не розумію? друге питання про насос: переважно насос ставлять на обратку і переважно в котельні (в більшості котельня присутня, не так як в мене), то есть перед самим котлом....получається всі споживачі (радіатори) підключені ПЕРЕД насосом - і все працює...як це пояснити? я ж просив з аргументами, а не просто "працювати не буде" і все...поясніть чому не буде...я ж говорю пока не почав робити опалення, хочу знати буде чи не буде
     
  5. lisnyk

    lisnyk Прораб

    Повідомлення:
    545
    Симпатії:
    294
    Адреса:
    Львівська область
    На всіх навісних двоконтурних котлах є автомати-розповітрювачі, не задумувались для чого?
    ви самі відповіли на своє запитання, основне тут - всі. Насос за собою створює розрідження, проаналізуйте свою схему з урахуванням цього.
     
  6. Вася1986

    Вася1986 Новачок

    Повідомлення:
    14
    Симпатії:
    0
    чесно, не бачив...та і перший запуск котла переважно роблять майстри з магазину, щоб гарантія не зрушилась...просто коли знімають радіатори на час ремонту, то потім сам всю систему розвоздушував через радіатори, в котлі ніколи воздух ніде не спускав і не чув про таке, да не суть...розвоздушувач поставити можна, не проблема
    по Вашому така схема не працює? Рисунок 8.jpg
    її ще по інакшому можна перемалювати (та сама схема): Рисунок 9.jpg
    жирна лінія - труба РР25, тонка лінія - труба РР20...якщо я правильно Вас зрозумів - через радіатори вода проходити буде погано?
     
  7. lisnyk

    lisnyk Прораб

    Повідомлення:
    545
    Симпатії:
    294
    Адреса:
    Львівська область
    Насос повинен бути на подачі після котла але перед радіаторами, або на зворотній лінії перед котлом але після радіаторів. Та це найменша проблема.
    don ivan вам все описав. Потрібно порахувати тепловтрати, кількість і потужність радіаторів. Як буде регулюватись температура в приміщеннях, чи вистарчить потужності самопального "радіатора-котла".
    "У всіх так зроблено і вроді працює, должно хватить" не смішіть.
    Найголовніше питання це безпека, в сучасних газових котлах складна система захисту, деякі функції дублюються, тому не можна їх порівнювати з вашим котлом.
     
  8. rondlyk

    rondlyk Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.435
    Симпатії:
    1.237
    Адреса:
    Тримісто
    Та ні, суть саме у цьому "і не чув про таке". Якщо ви не чули то це не означає що цього не має, У настінних газ котлах присутні автоматичні розповітрювачі.
    І схема ваша якась... "дивна", намалюйте собі стрілочки руху теплоносія.
     
  9. Вася1986

    Вася1986 Новачок

    Повідомлення:
    14
    Симпатії:
    0
    да якраз не суть, я і не говорив, що цього немає там...схема не дивна, а нестандартна просто,но оптимальна в моєму випадку, питання чи працювати буде...а яка схема правильна і як все повинно бути я і сам знаю для малих доміків, даі в принципі складу схему для 2-поверхового особняка з паралельними котламі і бойлером косвенного нагрева...тільки все купляється в магазині, сертифіковане і будуть там всі системи захисту і автоматика...тільки в мене по-перше приміщення під котельню немає (насос і бак вішаю на стіну в кладовці, більше нема де повісити), по-друге я хочу відкритий камін на дровах, а не буржуйку яку потом обробляють як камін (водяних рубашок з автоматикою і захистом, які монтуються в камін, в магазинах Франківська не бачив, та їх і в принципі немає),то ж приходиться все робити саморобне.
    да, про схему, я думаю і так понятно як буде рухатись теплоносій, червоний - подача з котла, синій - обратка в котел (стандартні позначення в проектах ), теплоносій з котла виходить гарячий, віддає тепло, повертається в котел холодний, но намалюю вам стрілки. буде теплоносій так рухатись як намальовано чи не буде? Рисунок 10.jpg
    --- добавлено: 28 січ 2017 у 22:17 ---
    я Вас прошу, щоб все порахувати - не один день треба посидіти в інтернеті...допустим порахував тепловтрати, тоді рахувати ще який діаметр труб мені підходить? вот Вам ссилка як рахується діаметр труб проектировщиками http://infobos.ru/str/732.html
    тільки ніхто так не робить, принято для опалення труба РР25 і РР20, на стояки ставлять деколи РР32 - і всі так роблять, ніхто по тих формулах не рахує..на рахунок безпеки я тоже в шоці, ви так говорите, якби я опалення на урановому паливі робив...газу не буде, яка безпека блін? два взривніка поставлю (один на виході з каміну, один на розш.бачку - і то чисто страховка, в случае чого - якийсь один та і спрацює)...регулюватись як буде? в приміщеннях температура регулюватись по-перше терморегуляторами на радіаторах, по-друге інтенсивністю горіння в каміні....температура теплоносія як регулюватись буде? примітивно: на виході з каміна термометр, вище 90-95 град температуру не піднімати, то есть дрова не кидати...коли дома нікого не буде - опалюватись не буде...якщо всю ніч опалення буде працювати, а зранку всі на роботу - то не опуститься до обіду температура в приміщеннні до нуля, вода в системі не замерзне тоже...тут просто все, да не газ, неудобств багато, сам знаю, но це не критично...
     
    Останнє редагування модератором: 5 лют 2017
  10. rondlyk

    rondlyk Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.435
    Симпатії:
    1.237
    Адреса:
    Тримісто
    --- добавлено: 28 січ 2017 у 22:20 ---
    А ось цього точно не робіть.
    --- добавлено: 28 січ 2017 у 22:21 ---
    І це у ППР ?
     
    Останнє редагування модератором: 5 лют 2017

Поділитися цією сторінкою