Сервірування столу

Тема у розділі 'Готовим сами', створена користувачем Voyutichi, 7 січ 2016.

  1. Sass

    Sass Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.084
    Симпатії:
    12.381
    Ви - ідеаліст.
    І це чудово.
     
    Энки подобається це.
  2. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Нема питань, звісно. Але це спеціальний одноразовий етикет.
    От на святвечір, за столом мають бути лише рідні, має бути не менше дванадцяти страв, із обов'язковими, їсти можна лише ложкою, чарками не цокають, після вечері їжа залишається на столі, та ложки мають лежати всі в одну сторону, та не гасять світло. Оце церемоніальний етикет, на одну вечерю за рік. Але ж не треба кожен день таким чином вечеряти.
    Ті всі дивні правила, виконання яких хтось вимагає, насмикані з таких приблизно церемоній, для когось вражаючих, повністю не усвідомлених. Це смішно.
     
    Voyutichi подобається це.
  3. Sass

    Sass Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.084
    Симпатії:
    12.381
    А дарма...
    Це зовсім непогано.
    Це, як ввічливість при спілкуванні з людьми. Як грамотність при написанні текстів. Хоча сучасні невігласи вважають то марнотратством та тупістю...
    Нехай. Особисто я так не вважав і не вважаю.
     
    Voyutichi та Мирослав подобається це.
  4. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Грамотність, та ввічливість - це окремі речі.
    Це так смішно, якби наприклад, якійсь хлопець з центральної Африки, зненацька потрапив би на святвечір в заможню родину, і так би його вразили смак холодцю з хріном, вогники ялинки, та авторитет хазяїна, що приїхавши до себе, примушував би своє плем'я після кожної вечері лишати їжу на столі, та запалювати свічку, наприклад, бо так роблять заможні круті люди, десь в трошки іншій цивілізації. Йому може сказали, що робиться це раз на рік, на свято, але він був дуже вражений, та не запам'ятав, чи не зрозумів. Так оте плем'я, із свічкою кожен вечір, смішне.
     
  5. Sass

    Sass Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.084
    Симпатії:
    12.381
    Ні. Не окремі.
    Це все з одного казанка взагалі-то...
    Прикладу з хлопцем з африканського племені, вибачте, взагалі не допетрав... Не помітив жодних асоціацій з правилами етикету в суспільстві, чесно кажучі..
     
  6. Saisan

    Saisan Інженер

    Повідомлення:
    423
    Симпатії:
    1.040
    Адреса:
    Луцьк
    А якщо людина сидить за столом, гарно, грамотно - за етикетом, їсть ту ж рибу, але при цьому у розмові всіх матом криє, сквернословить, то тоді як? Згоден з паном Энки, грамотність, та ввічливість - це окремі речі.:kozak:
     
    Энки подобається це.
  7. Мирослав

    Мирослав Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.206
    Симпатії:
    4.272
    Адреса:
    м. Ужгород
    Цікава бесіда, хлопці. Дозвольте, і я слово додам. Як на мене, все про що писали вище - складові одного: культури. І тут не можна сказати трішки культурний - це як трішки вагітний: або тая культура у вас є, або немає. Інша справа, що у нашій свідомості речі розташовані шарами: поверхневий, глибше, ще глибше ... І чим глибше занурюєтеся, тим більше тонкощів бачите ...
     
    andrij64, Sass, Julla та ще 1-му подобається це.
  8. Sass

    Sass Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.084
    Симпатії:
    12.381
    Зустрічне питання. А якщо людина ввічливо та грамотно розмовляє, а при цьому хапає їжу руками та запихає в рота, то тоді як ?
    Це безглуздо.
    Культура або є, або її нема. Етикет - така ж невід"ємна частина культури, як і грамота та ввічливість. А якщо людина не вміє користуватись якимось реманентом на столі, то той же етикет припускає поцікавитись у хазяїв, як саме це треба робити. Просто поводитись треба природньо, а не клеїти дурня.
     
    Мирослав, Julla та Saisan подобається це.
  9. Saisan

    Saisan Інженер

    Повідомлення:
    423
    Симпатії:
    1.040
    Адреса:
    Луцьк
    ... людина ввічливо та грамотно розмовляє, а при цьому хапає їжу руками та запихає в рота... то людина дотримувалась посту і нарешті настало Різдво :-D:-D:-D
     
    Karmadon, Энки, Мирослав та 2 іншим подобається це.
  10. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    З якого казана..
    От аж просто, людина може бути:
    грамотна ввічлива,
    неграмотна ввічлива,
    неграмотна неввічлива,
    грамотна неввічлилива.
    Це окремі речі.
    От була собі дитина, в селі не було школи, або чобіт не було зимою туди ходити, то не ходила взагалі. А раннє дитинство провела у атмосфері позитиву, ніхто на неї не кричав, не бив, не примушував нічого. От вирісла людина, так жодної книжки не прочитавши, та підпис ставивши хрестиком, але дуже ввічлива та привітна. Запросто.


    Або ще, наприклад, може бути: жила була собі заможна дама, був в неї дворецький, в якого пахло з рота. Коли вона до нього зверталась, він підскакував, та казав "йесс меем". Їй це набридло, то вона вигадала шифри, та йому, як правила, розповіла: "якщо я хочу солодкого чаю, то повертаю кружку так, а ложку ложу так, Ви мовчки ллєте; якщо я хочу свіжих троянд в кімнату, то чипляю тут хустинку, а якщо лілей, то отут...," тощо.
    Приїздили до неї бідні родичі з села, побачили ті шифри, та давай собі на чаюванні кружками вертіти, збагачувати собі культуру. Побачив ще хтось, та пішло межи люди. Всі забули ту даму, давно нема її та дворецького. Ніхто не пам'ятає відки й для чого ті шифри, але чашками крутять. Це не етикет, воно не на комфорт та зручність, це щось інше.
    Ну тобто, якщо нема дворецького, або в нього не тхне з рота, то може й не треба чашкою крутити..
    --- добавлено: 11 січ 2016 у 22:46 ---
    Культура різною буває.
    Пропоную, про культуру далі там
    А тут про виделки.
     
    Останнє редагування модератором: 19 січ 2016

Поділитися цією сторінкою