Термомеханічний перетворювач

Тема у розділі 'Альтернативные источники энергии', створена користувачем Віталій Мірошниченко, 5 січ 2016.

  1. Віталій Мірошниченко

    Віталій Мірошниченко Підмайстер

    Повідомлення:
    35
    Симпатії:
    7
    Адреса:
    Україна
    Сьогодні черговий раз почистив теплообмінник котла і заглянув в "вихлопну" трубу (за допомогою дзеркала, бо інакше не видно). Матір Божа, який ще тут змійовик! Я раніше туди не заглядав, тільки шурував віхтем, а зараз надів довгу рукавицю і пройшовся залізною щіткою. Ніякої системи відбору тепла ставити туди неможливо, бо навіть при високій якості згоряння (як нам здається), стінки покриваюиться залишковими продуктами досить швидко. Теплообмінник для більшої якості роботи повинен мати розгалуджену поверхню, яка ще більше буде забиватись. Максимум, що можна зробити, це знімати тепло з зовнішньої поверхні труби, що, зрозуміло, означає більшу конденсацію.
    @gup_1978, що ви мали на увазі, коли казали про зовнішній рекуператор?

    В короткотерміновій перспективі, щоб не засмічувати мізки, війшов з положення, придбавши 150Вт сінусоідальний інвертор, 220 вольтове реле з 4 групами контактів та позичив у сусіда до весни акумулятор з відпочиваючого автомобіля.
     
  2. melnikovvolody

    melnikovvolody Новачок

    Повідомлення:
    10
    Симпатії:
    1
    Шановний Виталий.Вы не дали в исходных диаметр ивысоту дымоходной трубы. Заказываете у жестянщиков тройник с отводом тупиком см,30-40.обклеиваите его на термостойкий селикон(красный+450°С)тонким слоем асбестовой ткани,асверху приклеете пеностерол 5мм потом вырезаете квадраты 40*40мм ,вставляете 6-7елементов Пельтье ТЭС1-12706,сумарно они дадут1,5-2в*6=12-15в,вт гдето100,пр разнице поверхностей60°. У китайцев я брал по2$, и два мини помпы.Одна на12в вам вместо насоса отопления,вторая для прокачки охлаждения.Потом на элементы ннакладываете на селикон аллюминиевые пластинки50*50мм иобматываете всё это тонкой трубкой,соединённой с радиатором ипомпочкой,которые ставите подальше от котла.И сверху эту конструкцию теплоизолируете. Нинадо -икаких аккомуляторов,шшумных генераторов итд. ЦЕНА вопроса гривен до 500!!
    --- добавлено: 22 лют 2016 у 18:59 ---
     
    Останнє редагування модератором: 1 бер 2016
  3. Дед Хоттабыч

    Дед Хоттабыч Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.445
    Симпатії:
    4.857
    @melnikovvolody, Вы тренеруетесь или готовитесь к Пасхе? С такими записями весь форум будет синий!
    :nu:
     
  4. gup_1978

    gup_1978 Майстер

    Повідомлення:
    185
    Симпатії:
    58
    Якщо з відбором тепла щось і вийде, то безпечно можна відбирати тепло тільки тоді, коли димові гази залишили трубу. В усіх інших випадках забравши занадто велику кількість теплоти димові гази не покинуть дім через трубу, а будуть виходити через котел.
    Тому маю ідею (правда як уявлю, як це буде виглядати - відразу бачу широко відкриті очі та роти у сусідів. А ще пальці біля висків) влаштувати теплообмінник (компактни) над димовою трубою. Тобто, димові гази виходячи із труби в атмосферу повинні віддати тепло теплообміннику.
     
  5. Віталій Мірошниченко

    Віталій Мірошниченко Підмайстер

    Повідомлення:
    35
    Симпатії:
    7
    Адреса:
    Україна
    Колись я купляв на Аліекспресі елемент Пельтьє, але дослідів в якості генератора напруги на ньому ще не ставив. Треба якось буде знайти годину і влаштувати йому іспити. Щодо помпи, то я не впевнений, що проста помпа може працівати в режимі циркулятора (маю на увазі допустиму робочу температуру рідини та ресурс годин). Ті, що я бачив, згодяться хіба що для прокачки водопровідної води не вище 35 градусів.
     
    Останнє редагування модератором: 2 бер 2016
  6. gup_1978

    gup_1978 Майстер

    Повідомлення:
    185
    Симпатії:
    58
    В 2014 році я змонтував аварійну циркуляційну схему для дровяного котла на насосі 12В. Були віддключення електроенергії і коли вимикався основний циркуляційний насос, автоматично вмикався 12-вольтовий. Відпрацювало рік добре, котел не закипав, але температура була 80-90 град. Мінус в тому, що для моєї системи такі насоси замалі (дальні батареї були холодні). Але насос відпрацював без зауважень і зараз в повному порядку (китайський звичайно).
    З елементами ідея дуже красива, але мені сумнівно, що вони дадуть достатню потужність. Напруга це ще не все - який струм вони видадуть? Я б собі купив і спробував, але в мене димовий патрбок за котлом 200 мм, а далі цегляний лежак. Та щей патрубок складної форми - перехід із круглого на квадратний
     
  7. Віталій Мірошниченко

    Віталій Мірошниченко Підмайстер

    Повідомлення:
    35
    Симпатії:
    7
    Адреса:
    Україна
    Звичайно, помпи бувають різні. Я кажу лише про ті, що бачив. Зараз у мене аварійна система - це реле, що перемикає на акумулятор з сінусоідальним інвертором 12-220.
    Так само і в мене з патрубком - він виходить з котла в стіну, за якою цегляний 1м х 1м комин (чи як він зветься) висотою 3 метри і далі азбоцементні труби ще 2.5 метри. Тому дослід з елементами Пельтьє буде в кращому разі науковим.
     
  8. gup_1978

    gup_1978 Майстер

    Повідомлення:
    185
    Симпатії:
    58
    В мене була трохи інша система - аккумулятор, зарядний пристрій, помпа та два реле. Щоб аккумулятор завжди був заряджений. Але через малу потужність помпи відмовився і купив джерело безперебійного живлення з чистою синусоїдою. Не так щоб дешево, але більш надійно. Тепер працюють і котли і насоси при вимиканні електрики.
    А елементи Пельтьє - думаю, що мобільний вони ще зарядять. А от перекачати кілька кубів води за годину по системі - не один десяток знадобиться.
     
  9. melnikovvolody

    melnikovvolody Новачок

    Повідомлення:
    10
    Симпатії:
    1
    ДА инасчёт модулей пельтье.Я эксперемен. Вразных вариациях. При соответствующих условиях один выдаёт от 10 до 30ватт,на сегодня по цене это самый дешовый источник за один ватт. Если ветро исолнечные установки обходятся в2,5евро за ватт.
     
    Останнє редагування: 25 лют 2016

Поділитися цією сторінкою