Своїми руками Твердопаливний котел та теплоакумулятор

Тема у розділі 'Твердотопливные котлы', створена користувачем saleks, 21 гру 2015.

  1. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    А що за датчики?
     
  2. saleks

    saleks Майстер

    Повідомлення:
    85
    Симпатії:
    80
    Диму великого не було, але мені він не сподобався, горять дрова з ним погано і ще його скрутило на німецький хрест, хочу спробувати такий як в "Стропуві". Чи може щось запропонуєте.
    --- добавлено: Jan 22, 2016 5:41 AM ---
    http://catethysis.ru/bmp180-digital-barometer-stm32/
     
    Останнє редагування модератором: 30 січ 2016
  3. Олександер_1

    Олександер_1 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.208
    Симпатії:
    3.210
    Адреса:
    Між поділлям і поліссям
    Зараз пробую різні варіанти, буте щось нормальне покажу. В Iven цікава і проста конструкція.
     
    Останнє редагування модератором: 30 січ 2016
  4. saleks

    saleks Майстер

    Повідомлення:
    85
    Симпатії:
    80
    Щось не можу ніде фото знайти, автору написав поки мовчить.
     
  5. Олександер_1

    Олександер_1 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.208
    Симпатії:
    3.210
    Адреса:
    Між поділлям і поліссям
    Фото є в альбомах. Тільки не пам'ятаю хто автор котла. Вроді Таврольот.
     
  6. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Даташіт каже, що в нього точність, якось там по різному вираховується, та є ще ніби режими роботи з гарною точністю.., але сам порядок чисел:
    +/- 12 Па (це 24 Па діапазон від значення)
    -400/+200 Па
    -600/+450 Па
    Ще поки дуже не вчитувався, але є ще якійсь там шум, у ультра хай резолюшн моді, у 3 Па.
    А от наприклад, в інструкціях до ТТ котлів, виробники вказують вимогу до комину: тяга не менше 15 Па, 18 Па, 25 Па..., із зростанням потужності.
    Тобто, виходить, що зміни у тягу, які б мала вносити засувка стабілізуюча, перебувають у діапазоні значно меншому, за чутливість цього бошевського датчика.
    Може статися, що вони будуть щось показувать, але користі від того не буде.
    Може краще було би, облаштувати димар якимось дефлектором, флюгером, заспокоювачем.. а керувати тягою засувкою, між нагнітачем та котлом, за потребою у потужності?
     
    Останнє редагування модератором: 30 січ 2016
  7. saleks

    saleks Майстер

    Повідомлення:
    85
    Симпатії:
    80
    Все вірно точність цього "копійочного" датчика невисока, але вони з калібровкою. Я хочу їх два рядом положити і максимально точно відкалібрувати. Є проблеми з підключенням одночасно двох таких датчиків до ардуіно, але це вже я придумав як вирішить, на днях підключу.
    На рахунок тяги 15-25 Па то це мінімальна тяга для котлів. З розрахунків виходить що на кожному метрі висоти тиск падає приблизно на 12 Па. А для котлів рекомендують трубу мінімум 5 м, в мене 6м отже там різниця в тиску буде значніша.
    Дефлектор, флюгер, заспокоювач, якось у мене нема бажання щось хімічить на верху димаря потім туди постійно лазити налаштовувати чи регулювати. Спробую з датчиками, можливо з цієї задумки нічого й не вийде, але з'явится хороший досвід на майбутнє.
     
  8. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Я розумію точність, як формальну, законну хибу. Тобто, якщо навіть він може показувати 13 Па, а точність вказана +/- 12 Па, то слід читати: "зараз тиск перебуває в діапазоні 1..25 Па".
    Такий пристрій корисний, якщо наприклад літачок набирає/втрачає висоту, то можна бачити зростання/падіння тиску, у межах кілька метрів. Тобто коли є запас у кілька десятків метрів висоти, то можна цим давачем керуватися. Але вже приземлення на ньому не зробиш, бо точність не та, та можна розбити іграшку.
    Або якщо треба взнати, чи буде риба ходити, тобто як швидко змінюєься атмосферний тиск, щоби вирішити, спати далі, чи йти ловити.

    Так, але це без урахування втрат тиску.
    У рухливого повіря є ще й динамічний напір, та опір йому.
    Коли виробник пише: "котлу треба не менше 15 Па" - це він має на увазі: "різниця між: перепад тиску на кінціях труби, мінус втрати тиску у такому діаметрі такої довжини з такою витратою, дорівнюють або не менше за 15 Па"
    Тобто, на такий порядок чисел й слід розраховувати. Якщо діаметр та висоту труби зробите за рекомендацією, то сила спонукання й буде десь біля рекомендованих 15 Па.
    Це хіба що, ставити вентилятор, який дме 150-200 Па, його дуже затискати засувкою, то, обабіч засувки, такі датчики, що бачать +/- десятку-півтори Па, може якось ще й будуть корисні.
    Але це вирішується, зазвичай, не датчиками, з абсолютними значеннями, а пресостатами, налаштованими на певний критичний поріг. Це дві трубочки, легенька тоненька мембрана, та тоненький легенький контакт, він відстежує відносно різницю.
    Одним, чи декількома, пресостатами відстежується працездатність засувок, фільтрів, двигунів. А стан та позиція засувки, відстежується зворотнім зв'язком приводів.
    Бо вхопити точно абсолютне значення тиску повітря, то дуже складно та дорого.
     
    saleks подобається це.
  9. saleks

    saleks Майстер

    Повідомлення:
    85
    Симпатії:
    80
    Не даром я на цей форум зайшов тут багато грамотних людей. Але вже датчики є і викидати їх не збираюсь, ще трошки поексперементую і якщо нічого не вийде підуть на барометр.
     
  10. DM.

    DM. Новачок

    Повідомлення:
    2
    Симпатії:
    0
    ТА в мене зварений з листового металу товщиною 2 мм і має форму циліндра. Ємність близько 900 літрів. Також утеплений фольгованою базальтовою ватою товщиною 50мм і поверх надітий чехол з шкіряного замінника. В ТА вмонтовані два мідні теплообмінники. Один для ГВС інший для геліосистеми "на майбутнє", також вмонтував три електричні тени також "на майбутнє" під вітряк.
    В системі два насоси. Один ганяє воду з котла в ТА, другий з ТА по будинку. Система відкрита. Насосами керую поки що вручну. Розбираюсь з програмацією ардуіно.

    а як працюють насоси в періоди перебоїв з подачею електрики
     

Поділитися цією сторінкою