Своїми руками Дров’яна піч тривалого горіння на природній тязі

Тема у розділі 'Печи и камины', створена користувачем Savelich, 8 лис 2015.

  1. Savelich

    Savelich Підмайстер

    Повідомлення:
    17
    Симпатії:
    28
    Газ подорожчав... Прем’єр вважає, що не дуже, не дорожче ніж в Європі… Може він і правий, але, от біда, мені не пощастило, зарплатня дещо менша, ніж у тих європейців, а мерзнути не хочеться….

    Ото ж вирішив збудувати собі піч на дровах. Як не рахуй, а дрова тики дешевше за теперішній прем’єрський газ.

    Піч, чи «буржуйку», як хочете називайте, в свою майстерню…

    Пошукав по інтернету, подумав, купив цегли, трохи металу – і десь за місяць неспішної роботи вийшла отака споруда, як показано на фотографіях.

    В цілому конструкція повинна бути зрозуміла з фотографій. Якщо хтось зацікавиться і виникнуть запитання – готовий відповісти.

    Піч на сьогоднішній день палив вже кілька разів, і можна впевнено вважати, що випробування пройшли успішно.

    Декілька зауважень по роботі і конструкції печі. Як з фото зрозуміло, це піч нижнього горіння. Запас палива загружається в бункер зверху, потім бункер закривається герметизованою кришкою (герметизація при допомозі звичайного піску, видно на фото) . Бункер зварений з листового металу (2мм) і зверху обкладений цеглою. Метал необхідний, бо без нього не можна гарантувати надійну герметизацію бункеру з паливом.

    Оскільки стояла задача зробити піч на природній тязі, то вихід продуктів горіння зроблено прямий, без будь яких хитрощів, хіба що якомога вищий і якомога більшої площі контакту розжарених газів з поверхнею печі.

    Одного завантаження, а це приблизно 0.15 складометра дров, вистачає на добу роботи печі. Завдяки великій масі, піч зберігає тепло ще приблизно півдоби після повного згоряння палива.

    Піч можна палити безперервно, добавляючи паливо, по мірі його згоряння і періодично вичищаючи золу з піддувала. В піч можна кидати все, що горить, навіть обпавше листя – все згоряє без питань.

    Отака піч. І нехай там прем’єр зі своїм газом по 7,20…. А я свою майстерню як не як натоплю.
    DSCF1223.JPG DSCF1226.JPG DSCF1228.JPG DSCF1233.JPG DSCF1235.JPG DSCF1237.JPG
     
    Останнє редагування модератором: 9 лис 2015
    Snowman, ANTIPARAZIT, Егорец та 9 іншим подобається це.
  2. урк

    урк Стажер

    Повідомлення:
    26
    Симпатії:
    4
    впринципі все ясно і гарно, але є питання як ви хочете довантажувати піч дровами, якщо вона верхньої загрузки ? хіба що після повного згораня так?
     
  3. Savelich

    Savelich Підмайстер

    Повідомлення:
    17
    Симпатії:
    28
    Ви праві, питання є. Найкраще перед черговою загрузкою дочекатися більш-менш повного згоряння попередньої порції пального, до того моменту, коли на колосниках ще залишається достатньо жару, але інтенсивне горіння вже скінчилося. Тоді можно без проблем відкрити верхню кришку і не кваплячись завантажити нові дрова. Якщо довантажувати дрова в процесі інтенсивного горіння, то треба це робити по-перше, заздалегідь закривши піддувало, а по-друге, якомога швидше, за декілька секунд - відкрив кришку, висипав заздалегідь заготовлену порцію дров, і зразу закрив кришку. Тоді викид диму в приміщення буде мінімальний. Але перший варіант все ж кращий.
     
  4. урк

    урк Стажер

    Повідомлення:
    26
    Симпатії:
    4
    думається мені, що це як у котлах довгого горіння, відкривати їх до повного згорання дров не варто.
    тут є цілий ряд причин, перше і вагоме це дим
     
  5. express150

    express150 Прораб

    Повідомлення:
    404
    Симпатії:
    313
    @Savelich, добрый вечер. Как теплобменник сделан? Как его чистить?
     
  6. Savelich

    Savelich Підмайстер

    Повідомлення:
    17
    Симпатії:
    28
    Специально теплообменника нет. Можно считать теплообменником всю печь. Во-первых, очень хорошо нагревается бункер (на крышке бункера в первую же топку обгорела краска, а это значит там температура как минимум пару сотен градусов) Соответственно нагревается и его кирпичная облицовка. Во-вторых, выпускная шахта (по сути это один сплошной колодец) имеет довольно большие размеры и, соответственно значительную площадь. Кроме того, горячие газы до выхода в вертикальный дымоход проходят по лежаку из стальной трубы диаметром 200 мм и длиной 4 метра и тоже нагревают ее до, примерно сотни градусов. Общая площадь наружных поверхностей печи и газоотводящей магистрали где-то около 7 кв метров. При выходе печи на рабочий режим все эти поверхности имеют температуру до сотни градусов и весьма прилично нагревают помещение...
    Для чистки выпускной шахты предусмотрел ревизию - небольшую дверку в самом ее низу. Пока не чистил, нечего чистить. Печь дымит лишь при растопке и при плохом топливе (мусор, листья, гнилые и мокрые дрова). При хороших дровах и наборе рабочей температуры дыма почти нет.
     
    Володимир П подобається це.
  7. Savelich

    Savelich Підмайстер

    Повідомлення:
    17
    Симпатії:
    28
    По такій самій схемі минулого року зробив дров*яний (резервний до газового) котел для водяного опалення, фото внизу. Палив попередню зиму, в цілому успішно. Але котел в порівнянні з цегляною піччю, дещо примхливіший до якості палива. Без питань горять лише сухі дрова. Якщо палити дровами хвойних порід, то внутрішня поверхня котла швидко покривається шаром дьогтю. При вологих дровах з котла починає капати конденсат. Чим вище температура котла і чим вища якість дров - тим менше проблем.
     

    Вкладення:

    • DSCF1163.JPG
      DSCF1163.JPG
      Розмір файлу:
      248 КБ
      Переглядів:
      407
    Вогнистый Владимир подобається це.
  8. Валерон К

    Валерон К Прораб

    Повідомлення:
    488
    Симпатії:
    378
    Адреса:
    Черкащина
    @Savelich, Давно збираюся зробити подібну піч з ТО.Я думаю,що Ви відчули різницю між залізом і цеглою.Ваша думка,як практика.
     
  9. Savelich

    Savelich Підмайстер

    Повідомлення:
    17
    Симпатії:
    28
    Вибачаюсь, але не до кінця зрозумів запитання. Що таке ТО, і що конкретно Вас цікавить - процес побудови печі і котла, чи особливості їх експлуатації?
     
  10. Валерон К

    Валерон К Прораб

    Повідомлення:
    488
    Симпатії:
    378
    Адреса:
    Черкащина
    @Savelich, ТО-теплообмінник або регістр в печі.А цікавить мене порівняння між піччю і котлом по якості горіння палива.
     

Поділитися цією сторінкою