Своїми руками Теплообмінник для пічки

Тема у розділі 'Печи и камины', створена користувачем Rezentiv, 11 жов 2015.

  1. Rezentiv

    Rezentiv Стажер

    Повідомлення:
    9
    Симпатії:
    12
    Зважаючи на ціни на енергоносії було вирішено забезпечити якусь альтернативу на випадок космічних цін. Спочатку хотіли встановити твердопаливний котел, але не хотілось перетворювати кухню на котельню (для газового опалення використовується старенький КСТ, який маленьким не назвеш).

    Вирішено провести модифікацію кухонної пічки , якою взимку і так користуємось.
    Почитавши про термоядро і оптимальні умови горіння вирішено зробити трубчатий теплообмінник.
    На металобазі було придбано:
    • 40-ва труба 4м;
    • профільна труба 40х60 2м;
    Зважаючи на те, що мої вміння варити залишають бажати кращого, то електродів пішло дуже багато:-D. Загалом виготовив такий теплообмінник:
    IMG_20140928_111953.jpg IMG_20140928_112017.jpg
    Для більшої надійності було вирішено проварити шви труб та профілю. Об'єм даної конструкції приблизно 9 літрів. На фото теплообмінник лежить догори дриґ ом, інших фото не збереглось.

    Загалом по результатам зимового опалювального сезону виявилось, що дана конструкція не дуже ефективна. Я не врахував того, що середньостатистичний об'єм системи опалювання 100 літрів, проти 400-т в нашому випадку.

    Тому як тільки потеплішало дістав теплообмінник, щоб доварити додаткових трубок. В пошуках матеріалу для модернізації випадково трапився на очі 30-ти літровий газовий балон, який пилився без діла. Промайнула ідея використати його.
    Зважаючи, що бажано втиснутись в існуючі розміри печі, вварив в балон дві труби, які слугують каналами для диму.
    фото0212.jpg
    Зі старого теплообмінника вирізав частину: фото0209.jpg
    Фото в зібраному вигляді не збереглось. Фотографував вже коли встановив в пічку, фото правда не дуже якісні.
    фото0216.jpg
    фото0218.jpg
    Система прогрівається до 55-ти градусів десь за півтори години.
     
    StepM, Staratel, Дмитрий ДАР та 4 іншим подобається це.
  2. Dmitrijj0707

    Dmitrijj0707 Стажер

    Повідомлення:
    28
    Симпатії:
    21
    Адреса:
    Мелитополь
    У вас ошибка в том что трубы только по бокам а нужно чтобы рёбра были сверху над пламенем и в идеале снизу вместо колосников тепла будет забирать в разы больше . Недостатки такой системы это невозможность регулировок температуры . Как пример на фото ниже . И П.С . Загружайте меньше дров горение будет лучше и ярче из за выделения и сгорания газов от древесины . (Так называемый пиролизный газ ) Если вы загружаете полную топку то у вас сам процесс горения и дожигания газов происходит в трубе и вы теряете все полезные процессы. И ещё у вас может накапливаться воздух в такой системе что тоже уменьшает её производительность.
    3lDLfVLc1to.jpg BvLLnRWym6s.jpg n_DH2VR6vRU.jpg
     
    Останнє редагування модератором: 19 жов 2015
  3. Rezentiv

    Rezentiv Стажер

    Повідомлення:
    9
    Симпатії:
    12
    В даному випдаку немає можливості розташувати труби зверху, так як завантаження дров відбувається через кільця. Трубки замість колосників це зайве, вони будуть переохолоджувати топку, в результаті чого буде неповне згорання палива. Навідь зараз спостерігається значне збільшення кількості сажі в порівнянні з топкою без теплообмінника, як говориться за все треба платити.
    --- добавлено: 20 жов 2015 у 13:17 ---
    З приводу повітря: я витримував нахили щоб він мав змогу покинути теплообмінник природним шляхом). В системі опалення є циркуляційний насос, так що повітря не проблема.
     
    Останнє редагування модератором: 28 жов 2015
    wertyhzaza подобається це.
  4. Dmitrijj0707

    Dmitrijj0707 Стажер

    Повідомлення:
    28
    Симпатії:
    21
    Адреса:
    Мелитополь

    Трубы вместо колосников будут отбирать тепло у углей тлеющих что увеличит теплоотдачу даже когда само пламя погаснет . А это в плюс .Кстати дёготь и отложения в дымоходе это от того что пламя пытаются придушить перекрывая дымоход или подачу воздуха . Насчёт загрузки дров то поставьте дверцу спереди и будет вам счастье . вам нужно сделать все дверци как можно плотнее и сделать регулируемую подачу воздуха . У меня знакомый установил типа такой приблуды говорит дров палит не много а в доме ташкент :) Но это было до наступления холодов, посмотрим как зимой отработает этот девайс . :)
     
    Останнє редагування модератором: 28 жов 2015
  5. Rezentiv

    Rezentiv Стажер

    Повідомлення:
    9
    Симпатії:
    12
    Ви праві тепло буде відбиратись, але для горіння а тим-паче виділення піролізних газів необхідна певна температура, якої неможливо буде досягти охолоджуючи жар. В результаті жар просто згасне. http://tehnopost.kiev.ua/otoplenie/21-obychnoe-gorenie-drevesiny.html -посилання де це написано красивим словами.
    Тим паче гази на виході мають мати температуру не менше 100 градусів, (як ми знаємо якщо дана умова не виконується, привіт конденсат в димоході).
    Залишки тепла в мене утилізовуються за допомогою грубки.
    Я дотримуюсь іншої думки частинки палива які вилітають з полум'ям просто не встигають згоріти завдяки тому, що стикаються з холодною поверхнею і їх температура знижується.
    Ну в нас так історично склалось,що використовується верхнє завантаження дров, це безпечніше, жар ненароком не потрапить на підлогу. Відкриттям кілець можна регулювати подачу вторинного повітря.
     
  6. Dmitrijj0707

    Dmitrijj0707 Стажер

    Повідомлення:
    28
    Симпатії:
    21
    Адреса:
    Мелитополь
    Для выделения пиролизных газов нужно примерно 300 градусов . температура пламени 1000 с лишним . колосниками вы никак не охладите 700 градусов :) А вот собрать жар когда огонь погаснет и газы закончат выделятся легко сможете . Для горения нужен кислород если подачу кислорода прикрывать то и сгорание будет не полным . Тоже и с прикрытием дымохода газам , смолам и всяким другим веществам перекрывают дорогу и они осаждаются на стенках или не долетают из за низкой тяги . Идеальные условия горения это работа на максимуме . тогда и дёгтя почти нет и сгорает всё . Но вопрос куда девать столько энергии .
     
  7. Rezentiv

    Rezentiv Стажер

    Повідомлення:
    9
    Симпатії:
    12
    По-перше: на тих картинках що ви мені кинули як приклад немає ні одного прикладу колосників з водяним контуром.:) Я бачив такі конструкції, але вони зазвичай використовуються для вугілля (я маю на-увазі колосники з теплообмінником).
    По-друге: Якщо припустити, що теплообмінник замість колосників мегаефективний, то зважаючи на малий діаметр трубок вода в ньому буде постійно кипіти, потрібна примусова циркуляція. Рекомендована товщина водяної рубашки для такого роду теплообмінників не менше 25 мм.
    По-третє: Мені це здається це не досить технологічним, адже трубки мають здатність прогоріти.
    По-четверте: При згадуванні ідеальних умов ви забули про ідеальне паливо. Як відомо що теплотворність дров має досить значну залежність від їх вологості.
    Будь-яка річ з точки зору інженерної думки це набір компромісів.
    З приводу:
    В мене опалювана площа 100 метрів квадратних, система виконана 50-ми трубами регістри зроблені 70-ми трубами. Вважаю недоцільним порівняння, адже початкові умови з великою ймовірністю не однакові. Тим паче система опалювання це комплекс- теплообмінник лише його частина.
     
    Володимир П подобається це.
  8. Dmitrijj0707

    Dmitrijj0707 Стажер

    Повідомлення:
    28
    Симпатії:
    21
    Адреса:
    Мелитополь
    Квадратура у вас одинакова примерно . Трубы у него тоже не меньше 50 диаметра разводка по дому и батареи чугунные не меньше 10 секций под каждым окном . Одна секция примерно два литра воды . Условия примерно одинаковые :)

    Насчёт колосников к третьей фотографии присмотритесь там внизу теплообменник ;) прогореть он не может потому как вода отводит лишнее тепло . Что вам мешает взять трубы большего диаметра ? например дюймовые это уже 30 с лишним мм . За счёт естественной циркуляции горячее подымается вверх (физику никто не отменял . ) поскольку у вас они не заглушены и сообщающиеся сосуды то вот вам и естественная циркуляция . ПС вы ведь говорили ещё что у вас насос всё равно принудительно гоняет воду :) И на последок я вам не говорю что делайте так и никак иначе . А просто предлагаю варианты улучшения на мой взгляд . Принимать их или нет это абсолютно ваше дело . Я у себя издеваюсь над старым твердотопливником с плохим теплосьёмом максимум что я от него добился это 3 часа работы на одной загрузке дров по весне буду либо его переделывать либо новый себе варить котёл . Мне понравился один польский вариант sas nwg 17 по металу всего 7 м2.
     
    Rezentiv подобається це.
  9. Rezentiv

    Rezentiv Стажер

    Повідомлення:
    9
    Симпатії:
    12
    На третій фотографії там ще є якась решітка всередині теплообміннику, я подумав що то є колосники. Тоді нижня частина опиняється взагалі в піддувалі. Чи тут якийсь інший принцип подачі повітря?
    Моя думка, що за рахунок колосників площа теплоз'єму суттєво не збільшиться. Теперішній ККД мене повністю влаштовує, тому що пічка слугує допоміжним обігрівачем. Коли дрова прогорають і температура падає вмикається газовий котел.
    Незнаю наскільки справедливо це для твердопаливника, але для газового бачив як робили додатково щось накшталт такого теплообміннику на димохід: http://www.balteh.ru/assets/equipments/0000/0206/206.jpg
     
  10. Dmitrijj0707

    Dmitrijj0707 Стажер

    Повідомлення:
    28
    Симпатії:
    21
    Адреса:
    Мелитополь
    Для газового єто бессмысленно, температура на выходе очень маленькая у меня максимум градусов 50 на напольном . Для твердотопливного можно но у меня там кирпич и мне лень разбирать 3 метра кладки и снимать 200 кг трубу сверху . В моём котле неправильно сделаны перегородки и теплозаборники с завода . Я на нём просто испытываю всякие приблуды и как будет вести себя пламя . Пришёл к выводу что стабилизатор тяги очень даже нужная вещица . Но покупать её не стал бы потому как сделать её проще простого . Установка на зольник герметичной дверци с отрезком профильной трубы сотой и заслонки на ней позволяет мне сжигать в топке всё что хоть немного горит даже сырое . Дымит коптит но горит как паяльная лампа :) Умудрился сжечь даже старый матрас ватный разлесшийся и чуть ли не компост из травы и листьев
     
    StepM та Rezentiv подобається це.

Поділитися цією сторінкою