Гідрострілка: діагональне підключення

Тема у розділі 'Отопление и горячее водоснабжение - общие вопросы', створена користувачем hotray, 25 сер 2015.

  1. hotray

    hotray Стажер

    Повідомлення:
    27
    Симпатії:
    2
    Досить цікаво спостерігати як спочатку, здавалося б, звичайне питання про підключення гідрострілки переросло в дискусію на найвищому рівні вічного протистояння консерватизму та новаторства. Не можу зрозуміти звідки така ненависть до гідрострілок при їх вартості (гідрострілка вітчизняного виробництва на 50 кВт коштує на рівні середньостатистичного насоса 25/7-180, а якщо зробити власними силами то собівартість на рівні -400 грн.) та до конденсаційних котлів при їх очевидних перевагах (особливо в економії газу). Можливо краще було б більш глибше вивчити ці питання, і отримати більше інформації перш ніж, робити негативні висновки щодо новинок, які на перший погляд можуть здаватися недоцільними цяцьками.
    Але це, знову ж таки, моя власна думка...
     
  2. Khomenko_A_S

    Khomenko_A_S Бригадир

    Повідомлення:
    282
    Симпатії:
    189
    Адреса:
    Херсон
    Проти конденсаційного котла начебто і не писали. Писали про не зовсім "конденсаційну систему"
    А про гідрострілку (конкретно по Вашій схемі): Так вона коштує як насос. Після неї додатково треба встановити насос який мотатиме електроенергію ( по мінімуму 7 місяців*30 днів*24 години*40Вт=200кВт*годин). При тому по схемі вона даром не здалась бо можна було все "продавити" котловими насосами. Потужність же теплої підлоги дозволяє приєднати насосно-змішувальний вузол як окремий радіатор- не вплине на гідравлічний режим.
    Проте- купуйте, монтуйте.
    З.і. Я "консерватор" ? В 27 років?? Мені просто продавати не треба. А диплом дає можливість відсіяти зерна від плевел
     
    Володимир П подобається це.
  3. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Нічия власна думка у технічних питаннях не має значення. Це варто того, щоб добре запам'ятати раз та назавжди.

    Очевидність якихось переваг, у технічних питаннях, може бути доведена тільки числами, з достатньою точністю.

    Ви, мабуть через пробіли у отриманій інформації (або просто так розважаєтесь), вважаєте утилізацію тепла конденсації, та, тим більш, гідрострілку чимось новим.
    Вони старі, як лайно мамонтів. Вони походять з тих давен, коли равлик найменьшого насоса був у людський зріст, сальниками насоса були просичені салом мотузки, які підбивались кожен день, а вісь равлика крутила парова машина шкіряним ременем.
    Але саме поява малих та дешевих насосів, дозволяє задаватись питаннями, щодо цих пристроїв, чи не кожному пересічному громадянину.
    Та, разом із дешевими насосами, з'явилось багато дешевих та компактних засобів автоматизації регулювання, які доповнили на рівних ряд технічних засобів вирішення технічних задач. Й жоден технічний спеціаліст, не буде обгрунтовувати доцільність того чи іншого засобу у категоріях: "нове", "старе", "консервативне", - а тільки числами, множинами, та їх операторами...
    Ви будь ласка, є таке прохання, не робіть більше демагогічних закидів, типа, "консервативних протистоянь", та "рівнів середньостатистичних насосів", а просто питайте. Може чиїсь пробіли із Вашими не співпадають, то щось розкажуть, поділяться. Нема нічого соромного чогось не знати, тому не треба виводити розмови у площини, де зручніше агресувати, то зайве.

    Прочитайте будь ласка ще раз, або два, оце
    Та скажіть, де Ви там побачили консервативне протистояння, або ставлення до чогось, як до цяцьки, або негативні висновки, тощо?
     
    Останнє редагування: 13 вер 2015
    Володимир П подобається це.
  4. hotray

    hotray Стажер

    Повідомлення:
    27
    Симпатії:
    2
    Не згоден з тим, що в технічних питаннях не важлива чиясь власна думка - не боги глечики ліплять, а саме дискусії та власні спостереження людей дають можливість вдосконалювати технології та рухатись прогресу. Якщо порівнювати інформацію технічних документів та висловлювання учасників обговорення, то всі розмови та пошуки істини є даремними - в книзі і так все написано.
    Вік живи - вік учись, звичайна необхідність, а не примха мудрих. Власне через те ми всі тут.
    Новинками називаю не технології та фізичні процеси, а власне обладнання яке масово з'явилось на нашому ринку відносно не давно і викликає підозріливу цікавість багатьох.
    Щодо цифр - то я також є не тільки теоретиком але й практиком. До, візьмімо, стрілок звернувся лише після того, коли бажання спростити та здешевити системи повертались певними незручностями в процесі експлуатації систем. Наприклад, неприємний випадок мав місце, коли , як підказує колега
    Khomenko_A_S, насосно-розподільчий вузол був включений в систему як радіатор, і при зупинці котлового насоса і роботі насоса ТП з'являвся неприємний гул термостатичних клапанів радіаторів через зворотній потік. Система трубопроводів виконана прихованим методом. Прийшлось в зворотній вивід клапана підключення кожного радіатора з нижнім під'єднанням вмонтовувати зворотній клапан - цікаво було поворухати мізками як це реалізувати. Результат - купа витраченого часу. В іншому випадку подібна схема залишала без необхідного теплового потоку радіатори, що знаходились після насосно-розподільчого вузла. Знову витрачено час на вирішення проблеми. Хоча більшість подібних систем вдавалось просто збалансувати. Висновок - витрачено час. І т.д.
    Спілкуюсь з Вами не заради розваги (друк також займає де-який час), а дійсно через те що не маю бажання користуватись лише готовими рішеннями. Через те я тут, щоб отримувати інформацію та ділитись нею з Вами, а не конфліктувати. І особиста думка кожного є важливою для мене. Бо думки інженерів є не власними фантазіями а власним досвідом теорії та практики, і відповідно цікаво чути аргументи щодо сприйняття чи не сприйняття тих чи інших речей, а вже погоджуватись з ними чи не погоджуватись - це вже право кожного.
     
  5. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Підколо та надколо. Підколо може виключатися окремо, надколо - ні.
    Треба було вивчити сервіс-мануал котла, залізти в меню, та вимкнути функцію вимкнення насоса. Там роботи три години кнопки потицяти.
    Якби не виявилось такої можливості, треба було викликати сервісанта, щоб він, або в його присутності, реалізувати ту функцію "в залізі".
    Якщо б і такої можливості не виявилось (що дуже-дуже невирогідно) то мав би бути варіант із зовнішним насосом.
    А варіант, із зворотнім клапаном на кожному радіаторі, може бути добрим лише для продавця клапанів.

    То вже хиби з вадами підбору труб та/або потужності генерації.
    В обох випадках, стрілка була б лише милицею, та не дуже вдалою.
     
  6. hotray

    hotray Стажер

    Повідомлення:
    27
    Симпатії:
    2
    При наявності кімнатного регулятора замовнику дуже цікаво було б чому насос не вимикається - питання економії (в першу чергу психологічне).
    Якщо ставимо насос ще й на лінію радіаторного опалення - повертаємося до початку теми.
    Сервісант при введенні в експлуатацію в моїй присутності попередив замовника (пошепки) глянувши на систему що можливий варіант конфліктів насосів :(. Заходив сусід замовника, взагалі сказав що ця система працювати не буде :), на що я запевнив замовника що все буде добре. Таких систем змонтовано багато (правда вперше з радіаторами нижнього підключення). Гідророзрахунок також не показував можливих проблем. Результат - ситуація описана вище. Благо що замовник адекватна людина.
    В сукупності всіх цих факторів виникає питання - чому бажання зробити замовнику послугу може повертатись де-яким дискомфортом для вас і для нього? Питання філософське.
     
    Останнє редагування: 13 вер 2015
  7. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Будь яке питання можна привести до технічного вигляду, й вирішувати згідно перевірених методик, з математично доведеною ефективністю.

    Функція замовника полягає в замовлянні та своєчасній повній сплаті рахунку, а функція інженера полягає у вирішенні що, де, коли й як має включатися та виключатися. Найбільш ефективна та взаємовигідна співпраця там, де кожен своєчасно та в повній мірі виконує свої функції.
    В недалекому минулому, насос за добу спалював аж 33 копійки, в той самий не далеко минулий час, зворотній клапан віддавали грн за 40, тобто насос, взамін клапана, міг калатати 121 добу. Якщо радіаторів, припустим, сім штук, то 850 діб. Але це без ціни встановлення, та клапани насос не заміняють, тому до строку такого "повернення" грошей можна ще додати третину, та подвоїти. Результат перевищить строк експлуатації всієї системи, вже треба буде все нове купляти, поки та економія виправдається. Безглузде рішення.
    Термостат - це реле. Йому байдуже кому контакти замикати: чи то котлу, чи то насосу, чи обидвом разом. Геть не складно було би додати в контур управління термостата ще й підлоговий насос, "гальванічно розв'язати", якщо замовнику вже так були важливі ті долі відсотка щомісячного платежу, за насос, що не вимикається.
     
  8. Uh0

    Uh0 Бригадир

    Повідомлення:
    579
    Симпатії:
    196
    Адреса:
    Lemberg
    Не бачу від вас доведення числами будь-якого з ваших тверджень. Це стосується конденсаційного котла на систему з режимом 80-60. Це при розрахунку на холодну п'ятиденку, хоча реально такої температури останні роки нема.
     
  9. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Бо неуважно читаєте. Хіба я пропоную до використання стрілку та додатковий кислотостійкий теплообмінник, щоб доводити числами необхідність їх застосування?
     
  10. Micro80

    Micro80 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.266
    Симпатії:
    2.070
    Адреса:
    Винница
    Честно говоря, в позапрошлом году ничего не считал, поставил стрелку на две петли ленинградки, два этажа. Комфорт значительно вырос, о тактировании котла забыл, расход газа снизился.
    Показателем расхода можно считать и межсезонье, когда не понятно почему котел жрёт газ, а вроде тепло. Данные расхода у меня есть за много лет по месяцам, а иногда по дням, поэтому и могу судить о расходах.
    Так, что мне очень понравилось. Сделал новую стрелку, под новую мульти-систему (уже немного посчитал). Пока ремонт затянулся, стрелку показать не могу, а фрагменты ничего не дадут в понимании.
     

Поділитися цією сторінкою