Своїми руками Вентиляція в хаті

Тема у розділі 'Вентиляция и кондиционирование', створена користувачем LVV, 28 лют 2015.

?

Голосуєте за цю тему?

Голосування закрито 24 тра 2015.
  1. Так

    100,0%
  2. Ні

    0 голосів
    0,0%
  1. LVV

    LVV Прораб

    Повідомлення:
    431
    Симпатії:
    425
    Адреса:
    Закарпатська обл., Свалявський р-н
    1)Так, таку систему можна монтувати на горищі. Але не забувайте, що ви хочете організувати теплообмін між гофрою і повітрям яке в коробі, а не між повітрям яке в коробі і коробом. Тобто короб потрібно буде теплоізолювати, якщо у вас на горищі холодно.
    2)Так, можна встановити гофру в гофрі, але не забувайте про теплоізоляцію зовнішньої гофри, а також те, що поверхня гофри створює додатковий опір проходженню відпрацьованого повітря назовні. Також внутрішня гофра ОБОВЯЗКОВО повинна бути підвішена вверху короба, бо тепле повітря завжди тримається ближче до стелі короба.
    3)Щодо вентиляторів, то можна встановлювати будь-які, що можуть проштовхнути повітря ззовні всередину. Будь-який повітропровід має опір, який позначається як падіння тиску в паскалях. Опір створюється довжиною і січенням гофри(в мене біля 10Па), шероховатістю поверхні гофри(ще 10Па), вхідними решітками(ще 10Па), вихідними розсіювачами(ще 5Па), колінами і тд. Я точно не рахував, але думаю в мене набереться до 50Па. Тепер є для даного вентилятора крива залежності(див. рис.) і на ній видно що при 50Па мій вентилятор на високих обертах видасть не 250м3/год, а тільки 180м3/год. Для низьких обертів опір буде нижчий, бо швидкість повітря в гофрі нижча. Інші вентилятори на таку протяжність канала можуть і не підійти...треба мати їхні характеристики і тільки тоді вирішувати чи підійде.
    4)Щодо зворотніх клапанів - див. пр. рисунок. Це звичаний пластмасовий клапан із прямокутним фланцем, який добре монтувався на короб і забезпечив також вихід гофри із короба без втрати герметичності короба. Вентилятор.jpg Зднувач із зворотнім клапаном.JPG
    --- добавлено: 5 апр 2015 в 12:49 ---
    Таку систему можна зробити і в стіні, якщо залишити ніши для монтажу гофри по якій буде проходити свіже холодне повітря. Але ніша повинна бути горизонтальна і відпрацьоване повітря повинно попадати в цю нішу. Після монтажа гофри в ніші(виріз в стіні), треба просто прикрити цей виріз гіпсокартоном, або чимось іншим.
    Можна також цю систему робити в вигляді окремого рекуператора, який звитий змійкою(по спіралі) в декілька шарів. При цьому коробом може бути пластмасова гофра, а всередині приклеїти алюмінієву гофру. Отримаємо рекуператор в вигляді циліндра. Єдине підібрати вентилятори, які просували б повітря в цих гофрах.
     
    Останнє редагування модератором: 13 кві 2015
    RomDzhan та Odissey подобається це.
  2. denav

    denav Новачок

    Повідомлення:
    1
    Симпатії:
    0
    Gardner сказал(а):
    Дуже цікава і актуальна на даний час тема. Наразі виникла потреба і в мене у встановленні в будинку системи вентиляції, в зв`язку з цим декілька запитань.
    Чи можливе встановлення подібної системи на горищі жилового будинку?
    Чи можливе встановлення меншої за діаметром гофри у гофру з більшим діаментром?
    Які можливі варіанти встановлення інших вентиляторів, бо на цей ціна більше 3 тис. зовсім не бюджетна?[/quote]
     
    Останнє редагування модератором: 10 кві 2015
  3. LVV

    LVV Прораб

    Повідомлення:
    431
    Симпатії:
    425
    Адреса:
    Закарпатська обл., Свалявський р-н
    Так, щось подібне. Думаю якщо пошукати, то можна ще більше по цій темі знайти, особливо на англомовних сайтах. Як кажуть: все нове - давно забуте старе.
    Щодо конкретної теми у сусідів, то все ж є суттєва різниця - витяжка(тепле повітря) в гофрі. Це означає, що така система більше 2-х років не проживе, бо конденсат зруйнує гофру, так як хоча конденсату і небагато, але він є і залишається в гофрі в канавках гофри. В кінці 2012року в цій темі у сусідів цю проблему вказували і радили гофру використовувати для подачі повітря, як в мене. На той час така система в мене вже була готова, отож ідея не від них.
    Взагалі ідея дуже проста і сама собою прийшла на думку. Тепер буду знати як обізвати таку систему - коаксіальний рекуператор. Дякую.
     
    988888 та dr crazy подобається це.
  4. Odissey

    Odissey Інженер

    Повідомлення:
    734
    Симпатії:
    864
    Дуже актуальна на майбутнє для мене тема! Візьму собі на замітку.
     
  5. Palkan

    Palkan Майстер

    Повідомлення:
    128
    Симпатії:
    32
    Гарна робота!!!
     
  6. barnych

    barnych Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.309
    Симпатії:
    647
    Адреса:
    городок львівської обл.
    рекуператор можна розмістити в підвалі.для вертикальних каналів можна використати комин.горизонтальну розводку можна створити помістивши на стелю пароізолюючичу з ефектом утеплення (пінофол) і підвісивши з зазором 5-8см. гіпсокартонову стелю. продухи в стелі можна сумістити з вбудованими світильниками в які можна помістити все починаючи з жарівок і кінчаючи лед з цоколем як 14 так і 27.тяжче є робити нижню розводку якщо не рухатиметься підлоги то треба мудрувати з настінними жолобами.ну і технічне зауваження забір і викид повітря треба робити на різних фасадах,або в усякому разі не поряд.
    --- добавлено: 3 май 2015 в 13:52 ---
    рекуперація англійське ноу-хау добре працює в помірноу і вологому кліматі.
     
    Останнє редагування модератором: 11 тра 2015
  7. LVV

    LVV Прораб

    Повідомлення:
    431
    Симпатії:
    425
    Адреса:
    Закарпатська обл., Свалявський р-н
    Я б все ж сказав, що можна і на одному фасаді, але обовязково на різних висотах: забір повітря нижче, а викид брудного повітря вище. Основне це те, що відпрацьоване повітря обовязково буде трішки тепліше ніж свіже повітря зовні, бо ккд більше 100% не може бути. А за законами фізики тепле повітря рухається вгору, а холодне вниз і тому вхідне і вихідне повітря не будуть перемішуватись.

    Більш вологе повітря має більшу теплопровідність, так як вода добре передає тепло, і тому ефективність теплообміну вища. Через це краще якщо в кімнатах підтримується необхідна людині вологість, наприклад ультразвуковими зволожувачами. В цьому випадку відпрацьоване повітря краще передасть тепло вхідному. Щодо вхідного повітря, то це вже як природа захоче, але краще коли воно теж більш вологе. В будь-якому випадку крім вологості ще працює закон переміщення теплого повітря вверх, а холодного вниз, тому це забезпечує теплообмін в горизонтально прокладеному рекуператору.
     
  8. Nazariy

    Nazariy Майстер

    Повідомлення:
    39
    Симпатії:
    54
    Адреса:
    Львів
    гарна робота! шкода, мій голос не зарахують :(
    але я би зробив приплив свіжого повітря прямо у приміщення кімнат, а витяжку з коридору. так якось логічніше. та й на всіх пром об'єктах з такою системою вентиляції так завжди роблять.
     
  9. LVV

    LVV Прораб

    Повідомлення:
    431
    Симпатії:
    425
    Адреса:
    Закарпатська обл., Свалявський р-н
    Дякую. Якщо робити приплив повітря в кожну окрему кімнату, тоді прийдеться ставити вентилятор на вході гофри де повітря холодне, а при мінусових температурах вентилятор і години не пропрацює. Також подавати повітря в кімнату треба знизу, а це ускладнення конструкції. До того ж витяжка з коридора...як повітря із кімнати зайде в коридор, а потім в короб де відбувається теплообмін між вх. і вих. потоками повітря?
    В будь-якому випадку варіантів є багато, тому кожен може придумати щось своє, саме для геометрії своєї хати.
     
  10. Andrii_M

    Andrii_M Адміністратор Команда форуму

    Повідомлення:
    7.147
    Симпатії:
    5.906
    Адреса:
    Київ
    Голосування першого туру завершено!
    Загальна кількість голосів: 30.
    Зараховано: 15.
    Голоси таких форумчан не зараховані, в зв’язку з тим, що вони мають менше 20 дописів: Михаил73, tecton, mrtog, DmitryVladimirovich, gorar, alexstarsme, vladelec, ramerman, dr crazy, ALEX_LIS, igogo, Maksimvladi, ArtVasyl, Toljanos, yzik
     

Поділитися цією сторінкою