Контролер котельні з твердопаливним та газовим котлами

Тема у розділі 'Котлы', створена користувачем roosewelt, 25 січ 2015.

  1. roosewelt

    roosewelt Майстер

    Повідомлення:
    67
    Симпатії:
    38
    На продовження цієї теми:
    https://krainamaystriv.com/threads/9798/
    Доробив я контролер до такої котельні на мікроконтролері PIC, з LCD 16х2, клавіатура з 6 кнопок, 6 реле. 4 цифрові датчики 18b20, відслідковується температура ТП котла, бойлера, верху і низу акумулятора. Котел ТП з механічним регулятором тяги.
    Контролер керує роботою:
    1. Помпа між ТП котлом та ТА. При досягненні котлом заданої в налаштуваннях температури включається. Виключається при перегріві або замерзанні.
    2. Помпа між ТП котлом та бойлером. При досягненні котлом заданої в налаштуваннях температури включається і працює, доки бойлер не досягне заданої температури. Нагрів бойлера має вищий пріоритет, ніж нагрів акумулятора.
    3. Помпа на виході ТА. Включається при досягненні заданих температур верху чи низу ТА.
    4. Реле, яке дозволяє роботу газового чи електричного котла на опалення, коли немає нагріву від ТП котла.
    5. Аналогічно щодо нагріву другим котлом бойлера, коли не працює ТП.
    6. Реле, яке замикається при перегріві одного з датчиків. Можна використати для підключення сирени, клапана чи помпи для аварійного охолодження.
    Реле комутують 220В 10А.
    Контролер розпізнає не підключені датчики і перестає керувати відповідними реле. Мінімальна кількість датчиків 2: ТП+бойлер, чи ТП+ТА. Максимум - всі чотири.
    Налаштовуються в меню: температура включення помпи ТП котла, температура бойлера, температура верху і низу ТА, при якій включається помпа на виході.
    Схему і плату робив в P-CAD 2004, програма на С в MPLAB IDE 8.84.
    Плата одностороння, виготовлена за технологією ЛУТ.
    Вже є "в залізі", на реальній котельні ще не тестувався.
    Прошу конструктивну критику.
    IMG_20150125_204602.jpg IMG_20150125_204624.jpg IMG_20150125_205210.jpg
     

    Вкладення:

    • sxema.pdf
      Розмір файлу:
      59,8 КБ
      Переглядів:
      23
    Останнє редагування: 25 січ 2015
    zaner та Voyutichi подобається це.
  2. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Для чого так зробили? Як на мою думку - це зайве обмеження. Воду з акк можна брати при будь-якій температурі в ньому.
    --- добавлено: 26 янв 2015 в 23:36 ---
    добре б було пару каналів управління триходовим в залежності від зовнішньої температури (на радіаторний і підлоговий контури). Тоді це був би більш-менш завершений продукт для системи опалення з ТП котлом . На перспективу можна було б про сонячні колектори подбати, щоб керувались від цього автомату.
     
    Останнє редагування модератором: 3 лют 2015
  3. roosewelt

    roosewelt Майстер

    Повідомлення:
    67
    Симпатії:
    38
    При температурі в ТА, нижчій від заданої, виключена помпа на виході ТА і замкнуте реле, яке дозволяє роботу газового на опалення. Інакше при холодному ТА були би холодні радіатори.

    Досконалість не має меж. В моїй схемі є ще 8 не задіяних каналів контролера. Ви маєте на увазі керування триходовими по принципу погодового регулятора (за температурними кривими)? Це можна доробити без проблем. Буду вивчати, як керуються такі триходові, не мав з ними справи.
     
  4. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    газове опалення бажано так приєднувати до системи, щоб обминути магістралі, які задіяні у комплексі ТПкотел - ТА.
    А щодо роботи і оцінки температури в ТА для роботи системи опалення - слизька справа. Хіба що виставити мінімум на рівні температури в кімнатах..

    саме це буде найцінніше в такому контролері, бо реалізувати описані (і вже робочі) функції вашого контролера можна і не використовуючи цифровий програмований контролер..
     
  5. roosewelt

    roosewelt Майстер

    Повідомлення:
    67
    Симпатії:
    38
    Підтримую. Я мав на увазі керування обладнанням в такій схемі
    Теплова схема.jpg

    Так, але в роботі такої системи рано чи пізно наступить момент, коли ТА слід вважати "розрядженим" і в дію має вступити газовий чи електричний котел. Правильно оцінити цей момент може користувач, налаштування температур доступні в меню, треба експериментувати.

    Забув написати в першому пості про такі функції:
    1. При зниженні температури кожного датчика до +5С, включаються відповідні помпи. Щось замерзає, треба рятувати.
    2. При зниженні температури до 0С, відповідні помпи відключаються. Щось вже замерзло, рятувати не вдасться, а помпа може вижити.
    3. При перевищенні температури понад 95С, відповідні помпи відключаються. Щось перегрілося, треба рятувати систему.
    4. Короткочасне включення всіх помп раз на добу, захист від "залипання".
    Так, можна і без мікроконтролера на компараторах, таймерах і логіці, але схема буде досить складна, точність буде невисока, старіння елементів теж буде негативно впливати. Мені було простіше написати програму. Можна ті самі функції реалізувати і на механічних елементах - термореле, контакторах, таймерах, але складність і вартість буде неадекватна.
    А повертаючись до приводів триходових кранів. Я зрозумів, що є приводи двох типів: такі, які встановлюються тільки в крайні положення і такі, що роблять поворот на кут, пропорційний управляючій напрузі. Для погодового керування мабуть цікавіші другого типу.
    Якщо можете, поділіться інформацією по приводах, з якими ви стикалися. Можна доробити схему і програму під певний привід, але я не можу вибрати, під який саме.
    Також потрібно буде ще 3 датчики температури: температура надворі, температура в контурі радіаторів і температура в контурі теплих підлог. Зробити можна, ресурси контролера це дозволяють.
     
    Останнє редагування: 27 січ 2015
  6. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    в далекому 2011 році я мав зроблену змістовну роботу: огляд триходових клапанів та приводів до них, всіх провідних фірм, які доступні у Європі (вийшло 12), та ще в кожного виробника декілька "сортів" цих регуляторів, та ще плюс різні комбінації+взаємозамінність. Але накрився вінчестер з цією роботою, і в мене залишилась тільки згадка про таку гарну роботу..:(
    Тому Дати конкретний перелік вузлів з теххарактеристиками я зараз не можу, інформацію збирав на протязі місяця, за пів-години тут нічого не відновиш. Прицілюйтесь до коркових триходових, до яких можна примонтувати (є в пропозиції виробника) електричний привід..
    Треба мати на увазі залежність пропускної здатності клапану від переміщення виконавчого приводу. Ця характеристика переважно є індивідуальна, хоча є спроби стандартизувати хоча би коефіцієнти пропорційності. Це вам треба враховувати, тому що пишучи програму керування, потрібно буде узгодити (прописати у програмі) термін подачі виконавчого сигналу, та ще і пам'ятати, який це по черзі від крайнього положення імпульс. Це така програмна компенсація відсутності визначника положення робочого органу клапану, дешеві клапани не мають їх, а вони дорого коштують і адаптовані під контролери виробника, а не уніфіковані.

    датчики застосовуйте максимально поширені і однакові для всіх каналів виміру.

    от міркую, коли він настане? Напевне тоді, коли зворотка системи при певних тепловтратах буде мати більшу температуру від температури ТА. Для різних температурних режимів на вулиці величина цієї температури зворотки буде різною. Тому, коли на вулиці буде холодно, ТА треба відключати при вищій температурі, а коли на вулиці буде тепло, ТА можна відключати при нижчій температурі.
    Це відслідковування треба врахувати в програмі керування контролером.

    детально не аналізував, на перший погляд вражає кількість насосів.. Треба якось це трохи спростити.. якщо вдасться.
     
  7. roosewelt

    roosewelt Майстер

    Повідомлення:
    67
    Симпатії:
    38
    Прикро, коли втрачається інформація.
    Я знайшов опис на приводи Danfoss AMB 162, AMB 182. Є варіанти з керуванням 220 в по крайніх положеннях, такі не дуже пасують для підмісу, бо привід практично весь час буде працювати і швидко виробить ресурс. В такому організувати керування дуже просто - одне реле чи 2 симістори.
    Є інший варіант з аналоговим керуванням напругою 0-10В або струмом 0-20 мА, живлення клапана АС24В. Тут трохи складніше, але теж можна зробити.
    Попробую доробити цю схему до погодового керування такими приводами, як буде час і натхнення.
    Датчики температури я використав цифрові DS18B20.
     
  8. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    roosewelt подобається це.

Поділитися цією сторінкою