Підбір циркуляційного насоса

Тема у розділі 'Отопление и горячее водоснабжение - общие вопросы', створена користувачем mcroma, 23 лис 2014.

  1. mcroma

    mcroma Стажер

    Повідомлення:
    14
    Симпатії:
    3
    Є готова система опалення з газового котла з єдиним колектором і розводкою труб по схемі зірка на 10 батарей також 2 теплі підлоги. Зробив металопластиковою трубою 16мм. Відрацювала на газі років 5. Зараз гостре питання економії газу, самі знаєте чому ))). Тому, нарешті цієї зими підключити хочу старий кчм для дров. Звичайно, є питання по схемі підключення і оптимізації взагалі системи палення, але буду собі цим займатися впродовж зими теплими вечорами. Схему розмалюю згодом. За 2 роки сміття дерев’яного зібралося зо 3 машини. Потрібно купити циркуляційний насос для котла кчм. Виникло кілька питань:
    Який брати? зупинюся на марці спрут, так як недорогий китайський. При його ціні можна що 4 роки міняти. Ресурс вийде як у європейських. Отже вони є з напором 6 м і 4 м, також по об’єму перекачуваної рідини на 20 л/хв, 40 л/хв, і 60 л/хв. Бачу, що їх підбирають по графіку для кожної системи. Як це для моєї зробити не знаю. Хіба емпірично спробувати або прислухатись до вашого досвіду. Ваші думки та поради прошу сюди ))
     
    Останнє редагування модератором: 25 лис 2014
  2. Uh0

    Uh0 Бригадир

    Повідомлення:
    579
    Симпатії:
    196
    Адреса:
    Lemberg
  3. mcroma

    mcroma Стажер

    Повідомлення:
    14
    Симпатії:
    3
    та уже замовив. просто можливо не потрібно було аж такий брати. але так як відповідей ніхто не дав і пояснень щодо підбору, то узяв аналогічний по параметрах бо подорожчав за цих кілька днів на 14 відсотків . тому взяв поки ціна ще більше не виросла. але принцип підбору насоса все ж незрозумілий. можливо хтось пояснить як підбирати. наразі тепла підлога працює без циркуляційного насоса але мабуть також треба буде поставити і ще гідрострілка мала би бути при 3 насосах в системі. чи на потужність 24 квт її не порібно?
     
  4. Uh0

    Uh0 Бригадир

    Повідомлення:
    579
    Симпатії:
    196
    Адреса:
    Lemberg
    насос підбирається по характеристиках системи. вираховується загальний опір та витрата теплоносія - в результаті, по цим характеристикам підбирається насос.

    це вже залежить від схеми обвязки. зазвичай якщо 2 насоси котлові і підмішувальна система ТП з насосом, то не потрібно. можливо ви ставите буфер для твердяка, тоді він виконує роль гідрострілки. спершу визначтесь з обвязкою. тут на форумі багато подібних тем.
     
  5. mcroma

    mcroma Стажер

    Повідомлення:
    14
    Симпатії:
    3
    буфер не ставлю по причині що новий дуже дорогий - а саморобний уже часу немає робити буде на наступний рік )) система готова. лише треба підключити твердопаливний котел. як рахувати втрату теплоносія і загальний опір в такому випадку? система дуже проста (променева) з коллектором на 14 точок. Розведено 16 металопластиковою трубою із зйомними фітингами. батареї алюмінієві. вихід з колектора для котлів 1 дюйм, труби від котлів такого ж діаметру. насос газового котла заводський стоїть всередині котла. циркуляційний насос твердопаливного котла стоятиме також до колектора недалеко від тт-котла. тому і питав про гідрострілку. я так вважаю що працювати вони будуть в одному напрямку то можливо її і не потрібно але перепитав на всяк випадок. можу малюнок намалювати якщо є потреба. то як вирахувати той опір тако системи? як на мене ніхто не рахує опір системи. мабуть ставлять з запасом як кажуть на око. чи все ж таки помиляюсь?
     
  6. Uh0

    Uh0 Бригадир

    Повідомлення:
    579
    Симпатії:
    196
    Адреса:
    Lemberg
    зазвичай насоси мають 3 швидкості і одна модель підходить для різних систем.
    щоб знати витрату для вашої системи можете скористатись ф-лою G=3.6*Q[Вт]/(c[кДж/(кг*С)]*(tп-tо)), кг/год.
    для обрахунку втрат тиску використовують цілу методику гідравлічного розрахунку.

    малюйте
     

Поділитися цією сторінкою