Комнатные термостаты и программаторы для котлов

Тема у розділі 'Отопление и горячее водоснабжение - общие вопросы', створена користувачем THRASH, 3 лис 2014.

  1. viktor28465

    viktor28465 Інженер

    Повідомлення:
    602
    Симпатії:
    900
    Нажаль не у всіх. Олігархи, які виводять бабло в офшори,- патріоти ,чи в них мозги виключені.

    Ви порахували номінальне споживання:bratan:. Економія це інше, надіюсь розберетесь Якщо н, то поясню.

    Для мене не секрет і те,що більшість насосів чахнуть не через пускові токи, а через великі токи при заблокованому валові , який як правило блокується після довгих простоїв, і саме тому при першому пускові його треба провернути.Я погоджусь що коли котел простий ,то хай насос крутить з осені до весни. Але якщо в котла є системи антиблокування насосу і безпеки, то ганяти його вхолосту і зїдати нетак електрику, як ресурс(насос в районі 2000грн)-АБСУРД.

    Не мішає . Рахуємо. 75ват х 24год х187днів /1000=336,6квт-номінальне споживання за сезон х 0,4194 грн/квт=141,17грн-за сезон далі приймемо відношення, скільки котел працює ,а скільки стоїть ,може й помилюсь ,але приблизно 60/40. 141,17/100х40=56,46грн економії.Візьмемо мех термостат за 200 грн /56,46=4 роки строк окупності лише на електриці, далі ви будете її економити вчисту (якщо термостат не здохне) І весь час буде економія на газі за рахунок того що, котел не буде перегрівати повітря вище встановленого.
    Яка вона буде, сказати важко ,продавани розказують про 10 % нехай збрехали в 2 рази вийде 5% Мій котел зїдає близько 3000м3/100х5=150кубів за рік х 1,788грн=268грн -економія на газі за рік.А скільки буде за 20 років? :K І газ буде дорожчати полюбому.Як бачите навіть мінімальне здорожчання системи згодом приносить економію.

    Звичайно не через годину.Як бонус відпаде потреба підкручувати котел.

    Повністю згідний.І здавий смисл підказує патріоту, що економія енергоресурсів і особливо тих що імпортуються, це питання безпеки держави. Поляки споживають газу в 2 рази менше, а ввп в 4 рази більший нашого. Чому? думаю зрозуміло.:p
     
    don ivan та bogdansv подобається це.
  2. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Ну а сам насос, работы по замене, и вполне вероятно, замену кранов, труб и секций размороженного радиатора на веранде, например, новые коврики на веранде, и мелкий ремонт пола, после сушки?
    Или диффманометр, и систему оповещения о заблокированном роторе, то-есть не мех термостат, а контроллер-программатор не самый простой?
    Берите, пожалуйста, минимум долларов 500. Именно такая вероятная стоимость устранения/предотвращения последствий, или на столько пусть :-D будет дороже "фирменный" насос с "фирменным" котлом. И мощность берите 50 Вт ( у УПСа маленького, например, 25; 35; 45; Вт по скоростям), и получаем, что за эти деньги, насос может без остановки, по текущим ценам, работать 50 лет круглосуточно, если применить процент вероятности, то лет 30 круглосуточно.
    То-есть, те полторы сотни гривен, что вы экономите в сезон, вы, достаточно вероятно, выкинете, и ещё раз пятьдесят по столько-же, за один вечер. Достаточно вероятно для того, чтобы не выключать лишний раз насос.
    Вероятности надо учитывать.
    Я вот сейчас жду, пока люди найдут откуда вытянуть деньги на два насоса. Один за 10000 грн, второй за 3000. Я им два года назад говорил, чтоб не баловались, и что не правильно они экономию считают. Они не послушались. Оба крякнули при пуске системы, вечером, накануне заморозка. И эпопея, с поиском, где бы позычить хотя бы один насос, любой, лишь бы монтажный размер такой же. Насосы были "фирменные", отработали по пять лет. А чтоб послушали меня, то ещё бы пять лет крутили.
     
    Voyutichi подобається це.
  3. Jonic

    Jonic Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.956
    Симпатії:
    3.713
    Поясніте.
     
  4. viktor28465

    viktor28465 Інженер

    Повідомлення:
    602
    Симпатії:
    900
    Я нікого не закликав обвішати простий котел непотрібними понтами, до яких відношу програматор ,не потрібний він і до фірмових(сенс ставити є лише в тих випадках, коли стіни мають низьку інерційність по теплу ,наприклад з пінополістирольних блоків ,а стиль життя сімї передбачоє їх повну евакуацію з ранку до вечора і бажано на вихідні)Я таких не знаю.Зате знаю випадок коли модні майстри обвішали модний котел датчиками внутр. і зовн. температур, програматором, упсами ,акумуляторами(господарі їхали на заробітки в італію до дочки і головною вимогою було ,щоб котел не став зимою, поки нікого не буде)З похолоданням прийшла сестра ,включила котел а він не запускається ,насос заблокувався ,визвала майстрів ,ну вони запустили і з чуством гордості сказали ,що до весни нема чого сюди й заглядати ,все буде добре ,навіть якщо і світло відключать на кілька год.Сказано -зроблено.Не знаю хто там протупив але через 3 місяці коли нікого не було (зима однако)ресовці обрізали світло за несплату.Про наслідки я думаю всі зрозуміли.Хтось міг таке уявити А треба були не понти ,а незамерзайка в системі.

    Ще й добавлю, що коли він чавунний, то це вимога обовязковa.

    У мому випадку тільки термостат (система антиблокування насосу є в котлі)програматор і датчик зовніньої температури непотрібні.
    У мому випадку 75вт і без регулювань

    Рахую 56електр.+268газ=324 грн за рік при нинішніх цінах ,в те що ,вони такими і залишаться не вірю(прогнозую як мінімум 2 кратне зростанн за 5 років)Тобто економія зростатиме.Навіть при 500 грн в рік ,за 20 років буде 10000. В цій сумі 200 грн за термостат і не видно.

    Насос який працює без зупинок теж має непогані шанси стати ,і призвести до таких наслідків.

    А в цьому пості є ключ до істинни-крякнули при пускові системи.Насоси крякають з двох причин 1.тупо кінчився ресурс 2.згорів бо був заблокований(забився мусором ,пригнула напруга ,не розглядаємо)У першому -зчахне скоріше той ,що крутиться постійно У другому- той що з перервами ,чим довша перерва ,тим більше шансів ,тому то при першому пускові насос треба розблокувати(в інструкції це вказано а якщо господар забув ,то попав на гроші ,а якщо боїться забути ,то нехай насос крутить цілий рік ,і по закону подлості всерівно вмре зимою .шанси насосу заблокуватись, якщо він включатиметься декілька разів на добу мінімальні(система антиблокування фірмового котла включае насос на 180сек після 24год простою)Тому ставити термостат чи ні -в різних випадках різні відповіді.

    Жителям віддалених сіл, до яких дороги перемітає ,і система не гравітаційна ,не зайвим буде купити запасний насос відразу.
     
    don ivan та bogdansv подобається це.
  5. viktor28465

    viktor28465 Інженер

    Повідомлення:
    602
    Симпатії:
    900
    Немає кращого пояснення, як на приклaді.
    ЗАДАЧА
    Курець випалював постійно в день 20 цигарок(30грн) ,а сьогодні 15. Скільки він зекономив ?
    РОЗВЯЗОК
    ((20/15)х100)-100=33,33333333333333%-це у відносному виразі
    20-15=5штук-це у абсолютному виразі
    30/20х5=7,5грн -це у грошовому еквіваленті.
    А згідно вашої логіки виходить що зекономив 20 цигарок, хоч це номінальне споживання.
    І сам не чекав, що вспомню такі подробиці, з того моменту як вивчав Економіку багато часу вже пройшло.:Hi:
     
  6. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Первый случай заканчивается вторым.
    Насос, с ресурсом на исходе, может долго тарахтеть, но после выключения не запустится. Насос с изношенным подшипником может всю зиму работать с шумом и перегревом, но, при пуске, его клинит, перегревается пропитка обмоток, и они перегорают.
    Это, скорее, разные стадии одного случая естественного износа.
     
  7. Jonic

    Jonic Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.956
    Симпатії:
    3.713
    Немає кращого пояснення, як на приклaді.
    ЗАДАЧА
    Курець випалював постійно в день 20 цигарок(30грн) ,а сьогодні 5. Скільки він зекономив ?
    РОЗВЯЗОК
    ((20/5)х100)-100=300%-це у відносному виразі
    Вот - экономист!
     
    Энки подобається це.
  8. bogdansv

    bogdansv Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.847
    Симпатії:
    1.985
    Адреса:
    Черкассы
    300%
    Это как?????????
    Ему ещё и доплатили ?
    20шт -15шт это экономия 25 %
     
    viktor28465 подобається це.
  9. viktor28465

    viktor28465 Інженер

    Повідомлення:
    602
    Симпатії:
    900
    20шт-15шт=5шт 5/2ох100=25% :facepalm:Помилку визнаю і навіть хтів виправити бо зрозумів ще до того як розумна людина ткнула мордою в гам..... що такий знайдеться не сумнівався але час редагування вже пішов(всетаки засідання за компом з пивом до 04,07 ранку свою роботу робить.Помилився я на 8,33333% а Jonic,

    на 275% при цьому, не відрізняючи номінального споживання ,від економії(дивитись вище)І якщо я в результаті увімкнення тормозу ,заробов перездачу екземену, то з помилками Jonic, женуть копняками під зад навіть з бугалтерського пту.
     
    Останнє редагування: 14 лис 2014
  10. viktor28465

    viktor28465 Інженер

    Повідомлення:
    602
    Симпатії:
    900
    Свій приклад я навів для того, щоб довести що економія буде ,і при певних умовах термостат можна ставити і до простого котла(про них нижче)Дзвонив до своїх продаванів-монтажників-сервісантів, розказали що згорівшого насоса не припомнять(воно й зрозуміло електроніка не дає)але випадки приклинювань після 5 років у системах з чавунними батареями не поодинокі ,але після чистки працюють(і якщо насос без захисту то він:elektrik:)Не заспокоївся ,виключив котла, зняв кришку ,відкрутив корок,зоблокував насос ,включив, тримаю ,починаю нервувути ,але десь зо 10 сек на табло вибило помилкуЕ26-блокування насосу, і котел став-работаєт однако.Коли влітку він працює тільки на підігрів води, то це чистий старт-стопний режим(діти мучать постійно і навіть пів склянки води буруть з теплого крана, хоч тепла не встигає добігти:bratan:)але ніколи не блокується.У випадку чавунних батарей маю підозру що насос забивається не так сажою, як накипом ,бо води багато і як правило вона жорстка.

    Так ,але прямої залежності немає, бо часто і нульовий насос при першому пускові заблокований (необкатаний стартує холодним) і новий блокується після довгих простоїв(закисають підшипники)
    Старий же блокується не так через знос підшипників, як через те, що в нього був час засратись накипом.
    Дуже старого з великим зносом підшипників не шкода як і згорить(і у цьому випадку виправдане його вертіння постійно до кінця сезону)Але є пряма залежність ресурсу насосу від його режиму роботи.
    Тому умовами при яких можна ставити кімнатний термостат до простого котла такі: 1.Насос буде запускатись термостатом хоч раз на добу.Якщо більше то- 2.Насос обладнаний захистом по струму.Усі інші відносяться і до систем без термостата(якжо ви хочете щоб він прослужив)
    1.На насосі висить табличка *перевір чи пустився насос на початку сезону*:-D
    2. Система заповнена *мякою*водою.
    3.Ви знаєте що таке ТО і профілактика
    Тому кожний має вирішувати все під свої умови.Це як з авто, що вигідніше? :дешева стара волга з великою витратою, чи недешевий мінівен з малою,aбо глушити двигун мінівена якщо ви застрягли в пропці ,чи не глушити волгу бо заводиться через раз.Кожен вирішує сам:mathematic:.
     
    don ivan, Володимир П, Энки та ще 1-му подобається це.

Поділитися цією сторінкою