Навіс над ганком власноруч

Тема у розділі 'Строительство дома - общие вопросы', створена користувачем Юлік111, 30 жов 2014.

  1. Юлік111

    Юлік111 Підмайстер

    Повідомлення:
    71
    Симпатії:
    17
    Привіт всім форумчанам!
    Якщо не стоїть завдання спорудити самий екстравагантний навіс в окрузі, можна взяти за основу поданий варіант. Це буде не найдорожче рішення, крім того, воно має істотну перевагу в порівнянні з багатьма іншими - досить просту конструкцію. Остаточний вибір в будь-якому випадку залежить від конкретної ситуації.

    naves-nad-kryltsom.jpg

    Підготовчі роботи:
    Каркас навісу має габарити 990x1505x1830 мм. Складається він з дев'ятнадцяти деталей, виготовлених із соснових брусків. Зібрано каркас на шипових з'єднаннях, врубках в пів-дерева, а під крокви в брусках верхньої обв'язки обрані пази.

    До дерев'яної стіни несучі бруски кріплять потужними шурупами-глухарями, а до бетонної або цегляної - за допомогою анкерних болтів з дюбелями. До початку робіт потрібно оцінити:

    - чи достатньо місця для установки навісу (особливо, якщо над вхідними дверима є вікно або звис даху дуже низький), а також чи є доступ, щоб встановити верхні елементи покрівлі і надійно загерметизувати її стик зі стіною;
    - чи не будуть які-небудь конструктивні елементи будинку заважати кріпленню несучих брусків;
    - чи впишеться навіс по стилю і пропорціям в архітектурне рішення всього будинку.

    Монтаж несучих елементів навісу.
    Виконавши необхідні попередні обміри в зоні установки навісу, розмічають положення кріпильних отворів
    на стіні, свердлять їх і при необхідності вносять корективи в конструкцію каркаса навісу. З урахуванням цього виготовляють деталі каркаса, випилюють і підганяють їх сполуки, свердлять отвори під глухарі. Закріпивши несучі вертикальні бруски на стіні, з'єднують з ними бічні елементи верхньої обв'язки, які відразу ж підпирають укосинами.

    Після цього бічні елементи з'єднують перемичками і над настінної перемичкою монтують опорну раму кроквяної конструкції. Завершують роботу установкою крокв, які кріплять саморізами до опорній рамі, верхньої обв'язки і один до другу- До крокв прибивають обрешітку, що відповідає обраному покрівельного матеріалу. В даному випадку - це чотири ряди дощок, прибитих до лагів, яких достатньо для укладки чотирьох рядів піщано-цементної черепиці. Нижній край даху спирається на верхню обв'язку. Оскільки пристінна частина нової споруди знаходиться під широким звисом даху будинку, ущільнювати стик покрівлі із стіною немає необхідності.

    [​IMG]
    1.На підготовлені деталі каркасу до збірки наносять в декілька шарів покриття, яке захистить їх від впливу УФ-випромінювання, пошкодження комахами і гнилі. Крім того, обробка додасть деталям завершеного і привабливого вигляду.
    2. На стіні олівцем або фломастером розмічають положення кріпильних отворів. Розмітку роблять так, щоб встановити навіс симетрично щодо дверного отвору.
    З. За допомогою дриля або перфоратора в стіні свердлять отвори відповідного діаметру під шурупи-глухарі або під дюбелі (залежно від матеріалу стіни). Свердління потрібно виконувати перпендикулярно площині стіни, щоб уникнути проблем при монтажі несучих деталей каркасу.
    4. Несучі бруски каркасу прикріплють до стіни першими, закручуючи шурупи-глухарі (або болти) гайковим ключем. З лицьового боку отвори в брусках попередньо зенкуют під головки шурупів.
    5. Підготовлені бічні елементи верхньої обв'язки збирають з несучими брусками і нижніми укосинами на колючкуватих з'єднаннях, посиленими саморізами.
    6. Поперечки з'єднують з бічними елементами верхньої обв'язки врубкой впівдерева і стягують саморізами, які вкручують зверху, щоб знизу їх не було видно.

    [​IMG]

    7. Потім на тильній перемичці збирають на колючкуватих з'єднаннях опорну раму кроквяної конструкції і кріплять її до стіни за допомогою рамних дюбелів.
    8. Спочатку встановлюють крокви, що примикають до стіни. Верхні кінці укладають на опорну раму, а нижні - на бічні елементи верхньої обв'язки і прикручують саморізами.
    9. Завершують збірку каркаса установкою укорочених бічних крокв, які вгорі стикують з кутовими кроквами посередині останніх так, щоб укорочені крокви і примикають до стіни лежали в одній площині.

    [​IMG]
     
    Останнє редагування модератором: 30 жов 2014
    Andrii_M, sanyan, Splitter та ще 1-му подобається це.
  2. Splitter

    Splitter Прораб

    Повідомлення:
    355
    Симпатії:
    324
    Адреса:
    Харьковская обл. г. Первомайский
    недавно такой ставил:
    козырек 01.jpg козырек 02.jpg козырек 03.jpg козырек 04.jpg козырек 06.jpg
    все что надо - сварочник, профтруба 20*20, 50*50(на стойки), профлист и два дня времени. Гнул вручную.
     
    Юлік111, blossem та Andrii_M подобається це.
  3. blossem

    blossem Прораб

    Повідомлення:
    754
    Симпатії:
    334
    Адреса:
    Черниговская обл. г.Новгород-Северский
    А процес подробнее.
     
  4. Splitter

    Splitter Прораб

    Повідомлення:
    355
    Симпатії:
    324
    Адреса:
    Харьковская обл. г. Первомайский
    Процесс простой. У меня на воротах в качестве столба 140-я труба. Приварил к ней упор и ручками, ручками. На асфальте мелом нарисовал в масштабе 1:1 дуги и к ним прикладывал. Понятно, что роликовым трубогибом проще и быстрей, но у меня его пока нет.
     
    sanyan та blossem подобається це.
  5. Yriy Babiychuk

    Yriy Babiychuk Стажер

    Повідомлення:
    28
    Симпатії:
    4
    Юлік111, Splitter, просто , плотник любит дерево а сварщик любит железо. А красиво так и так.
     
    Юлік111 та sanyan подобається це.

Поділитися цією сторінкою