Замена счетчиков воды

Тема у розділі 'Сантехника, водоснабжение, канализация', створена користувачем Igorrius, 4 лип 2014.

  1. Igorrius

    Igorrius Майстер

    Повідомлення:
    84
    Симпатії:
    33
    Адреса:
    Киев
    Вы уже в курсе?

    всех, у кого счетчику воды более 3 лет, обяжут за свой счет их менять.

    всё как всегда, производители счетчиков дали кому надо на лапу, и вуаля:

    добрая часть украинцев обязаны покупать и устанавливать их.


    кто знает , каков межповерочный интервал у водных счетчиков и законно ли такое обязалово?
     
  2. Бригадир

    Бригадир Заслужений майстер

    Повідомлення:
    10.968
    Симпатії:
    7.147
    Адреса:
    Одесса
    Igorrius, ты ШО первый раз?
     
  3. Igorrius

    Igorrius Майстер

    Повідомлення:
    84
    Симпатії:
    33
    Адреса:
    Киев
    переведите на русския язык пожалуйста
     
  4. Andrii_M

    Andrii_M Адміністратор Команда форуму

    Повідомлення:
    7.147
    Симпатії:
    5.906
    Адреса:
    Київ
    Вроде 2 года, точно не помню.

    У меня счетчики стоят более 10 лет и никто не собирается их менять, да никто и не требует. Главное чтобы исправно давал показания (для этого и проводится проверка).
     
  5. sanykrimea

    sanykrimea Firewall Команда форуму

    Повідомлення:
    25.883
    Симпатії:
    82.186
    Межповерочный интервал устанавливается решением Держспоживстандарту и указывается в паспортах счётчиков. У счётчиков воды - 3-4 года.
    "...
    Стаття 1.
    Основні терміни та їх визначення
    ...
    повірка засобів вимірювальної техніки - встановлення придатності засобів вимірювальної техніки, на які поширюється державний метрологічний нагляд, до застосування на підставі результатів контролю їх метрологічних характеристик;​
    ...
    Стаття 28. Повірка засобів вимірювальної техніки
    ...
    3. Порядок подання фізичними особами, що не є суб'єктами підприємницької діяльності, - власниками засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань якими використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію, газ і воду) на періодичну повірку цих засобів та оплати за роботи, пов'язані з повіркою, встановлюється Кабінетом Міністрів України. Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) зазначених засобів вимірювальної техніки здійснюються за рахунок підприємств і організацій, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.
    ...
    "

    Счётчики подлежат замене либо по результатам поверки (непригодность к использованию) либо по окончанию срока службы (каковой не может быть менее 12 лет и указывается в паспорте):


    ЗАТВЕРДЖЕНО
    постановою Кабінету Міністрів України
    від 8 квітня 2009 р. N 332
    "...
    5.
    Засоби вимірювальної техніки у разі їх застосування у сфері поширення державного метрологічного нагляду вводяться в обіг у разі проведення:
    державних випробувань і затвердження типу засобів вимірювальної техніки, призначених для серійного виробництва в Україні або ввезення на територію України партіями, та повірки під час випуску з виробництва;
    процедури визнання результатів випробувань і затвердження типу засобів вимірювальної техніки - для засобів вимірювальної техніки, виготовлених у державах - учасницях Угоди про взаємне визнання національних еталонів, сертифікатів про калібрування і вимірювання, які видаються національними метрологічними інститутами;
    державної метрологічної атестації засобів вимірювальної техніки, що не призначені для серійного виробництва в Україні або ввезення на її територію партіями.
    Періодична повірка, встановлення, обслуговування та ремонт, зокрема демонтаж, транспортування, монтаж, засобів вимірювальної техніки, вимоги до яких визначені у додатках 1-4 до цього Технічного регламенту, проводяться за рахунок коштів підприємств, організацій та установ, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.
    ...

    Додаток 1
    до Технічного регламенту
    ВИМОГИ
    до лічильників води​
    ...​
    10. Конструкція лічильника повинна забезпечувати:
    ...
    середній строк служби не менш як 12 років.
    ...
    "

    Если счётчики, произведённые после 8 апреля 2009 года массово бракуются метрологией, то причина может быть либо в метрологии, либо в нарушении производителем требований Технического регламента (опять же по вине метрологии, допустившей ввод таких счётчиков в оборот)
     
    Останнє редагування: 4 лип 2014
    Oleg_V, vs220, Andrii_M та ще 1-му подобається це.
  6. Igorrius

    Igorrius Майстер

    Повідомлення:
    84
    Симпатії:
    33
    Адреса:
    Киев
    так закон вышел же !!!


    теперь хочешь - не хочешь, обязан за свои деньги осуществить замену.

    когда эти упыри из водоканала уже нажрутся тех денег?

    неужели в тарифы на воду не заложена замена счетчиков воды?
     
  7. Бригадир

    Бригадир Заслужений майстер

    Повідомлення:
    10.968
    Симпатії:
    7.147
    Адреса:
    Одесса
    Конечно заложена. Только как всегда по прошествии времени умалчивают.
    А договора на водоснабжение и водоотведение кто нибудь видел? Или как в нашей стране принято, если хоть раз заплатил, значит признал "договор" о поставке воды.
     
  8. sanykrimea

    sanykrimea Firewall Команда форуму

    Повідомлення:
    25.883
    Симпатії:
    82.186
    Чиновник КМДА уверяет, что не заложена:

    (с)
    Но это, по видимому, проблема самой КМДА, никак не потребителей - по закону оплачивать поверки и замены должен поставщик
     
    Igorrius подобається це.
  9. Бригадир

    Бригадир Заслужений майстер

    Повідомлення:
    10.968
    Симпатії:
    7.147
    Адреса:
    Одесса
    У нас тут частник "Инфокс" рулит. Сделали похитрее - создали на своей территории "Сервисный центр", который "поверяет" счетчики, а на деле - ходят по домам и продают бумажки по цене нового счётчика.
     
  10. sanykrimea

    sanykrimea Firewall Команда форуму

    Повідомлення:
    25.883
    Симпатії:
    82.186
    [​IMG]

    8 липня 2014 року Антимонопольний комітет України надав Київській міській державній адміністрації рекомендацій про вжиття заходів для врегулювання питань, пов’язаних з повіркою квартирних засобів обліку води, з метою усунення умов для вчинення суб'єктами господарювання порушень законодавства про захист економічної конкуренції.


    До органів Антимонопольного комітету України надходять численні звернення від споживачів щодо неправомірних, на їх думку, дій житлово-експлуатаційних організацій з питань повірки квартирних засобів обліку води.

    Так, жителі м. Києва отримали попередження про необхідність «до 1 липня 2014 року забезпечити повірку квартирних засобів обліку води, які експлуатуються понад 3 роки. В разі не проведення повірки розрахунки за водопостачання будуть здійснюватися за нормами споживання або за будинковими приладами обліку води».

    Зазначені повідомлення переважній більшості споживачів надійшли вперше (не зважаючи на експлуатацію лічильників протягом значно більшого періоду). На сьогодні, враховуючи стислий термін здійснення повірки лічильників та наявність лише 5 підприємств, які надають відповідну послугу, як споживачі, так і ці підприємства з огляду на обмежені потужності, не спроможні здійснити повірку в установлені у повідомленнях терміни.

    Неприйняття показів квартирних лічильників може призвести до необґрунтованих нарахувань за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, оскільки споживачі будуть змушені сплачувати за значно більшу кількість води, тим більше за умов різкого підвищення тарифів. Водночас, зважаючи на середні показники використання, по факту такий обсяг води не споживатиметься.

    Аналіз нормативно-правової бази свідчить про право споживача на періодичну повірку засобів обліку та вказує на обов’язок виконавця проводити періодичну повірку квартирних засобів обліку та контролювати міжповіркові інтервали. Витрати на повірку мали бути передбачені регулятором у відповідному тарифі.

    Бездіяльність як виконавців послуг (невиконання своїх обов’язків, визначених нормативно-правовими актами щодо здійснення контролю міжповіркових інтервалів та забезпечення повірки засобів обліку води), так і КМДА (не проведення конкурсу з визначення виконавців послуг з повірки та не створення правових засад організації фінансування робіт, пов’язаних з повіркою квартирних засобів обліку), може призвести до ущемлення інтересів споживачів та, відповідно, до порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

    За умов існування конкуренції на ринку споживач мав би можливість у разі не виконання виконавцем своїх обов’язків відмовитися від його послуг та обрати іншого виконавця, який дотримуватиметься норм законодавства.

    Натомість, за умов відсутності конкуренції на ринку її роль має виконувати державний регулятор.

    Для житлово-комунальної сфери міста Києва органом регулювання є виконавчий орган Київської міської ради – Київська міська державна адміністрація.

    З метою запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції та недопущення перекладання на населення наслідків бездіяльності виконавців послуг, а також нарахування споживачам плати за не спожиту ними воду, Антимонопольний комітет України рекомендував Київській міській державній адміністрації вжити заходів щодо врегулювання питань, пов’язаних з повіркою квартирних засобів обліку води, зокрема:

    встановити порядок (механізм) та джерела фінансування забезпечення повірки засобів обліку води;

    визначити такі терміни (строки) здійснення повірки квартирних засобів обліку, які б не призводили до ущемлення інтересів споживачів та забезпечити інформування про це споживачів у передбачений законодавством спосіб.

    (с) АМКУ
     

Поділитися цією сторінкою