Вияснимо технічне питання калорийності природнього газу

Тема у розділі 'Отопление и горячее водоснабжение - общие вопросы', створена користувачем Voyutichi, 24 лют 2014.

  1. gam-ua

    gam-ua Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.146
    Симпатії:
    684
    Адреса:
    Чернігівська обл. Ічня
    тут мені із облгазу прийшла розсилка. пишуть: в 2016 році Відчутно збільшилося споживання газу в побуті - майже на 46,4 млн куб.м, що становить 15%. Також наростила об`єми промислова сфера - приблизно на 10 млн кубометрів або 11%.

    цифри вкурили? якщо люди гіпотетично почали більше палити бо перестали економити через наявність субсидій. ТО. підприємства почали більше споживати газу бо його калорійність нижча на 11%. а температуру виробничих процесів треба витримувати.

    а ви тут розвели демагогію про колориметри і мікровимірювання. мегатонами треба мірять. там похибка 0,0десятих. і так при заявленій калорійності 8200-11%=7298.

    а от у бюджетників споживання лишилося без змін. бо там жосткі ліміти і можна до грудня взагалі не топити.

    хотя в компанії пояснення простіше: "На зростання споживання газу в побуті вплинули холодні погодні умови, та особливості системи субсидування, які фактично стимулюють надлишкове споживання газу. Що стосується промисловості, то в основному це пов`язано з сезонними роботами зерносушильних підприємств, яких з кожним роком стає дедалі більше. "
    --- добавлено: 31 січ 2017 у 17:32 ---
    а я то думаю, чого в мене котел завжди був на 2, а тепер на 4.
     
    Останнє редагування модератором: 8 лют 2017
    Бригадир та WalterCV подобається це.
  2. 482

    482 Прораб

    Повідомлення:
    273
    Симпатії:
    435
    Если есть свободное время,в личных целях, иногда занимаюсь дистилляцией,точнее ректификацией.Но я не о том,надо было мне высчитать мощность газовой конфорки,на которой идет перегон.На хомдистилер нашел формулу по которой можно рассчитать реальную мощность газовой конфорки.
    Берем емкость(кастрюлю) наливаем в нее допустим ровно 5 литров воды.Замеряем ее температуру(начальная Т1),накрываем крышкой,включаем конфорку на полную мощность и засекаем время,к примеру 10 минут.По истечении 10 минут,замеряем температуру конечную Т2.Далее по формуле считаем:
    Р=5000*(Т2-Т1)*4,1868/600
    Думаю понятно,что:
    Р - мощность в ваттах
    5000мл - это обьем воды
    Т2 - конечная температура воды
    Т1 - начальная температура воды
    600 сек- это наших 10 минут
    Считал два раза,с разными термометрами,с разным обьемом и в разных емкостях,в результате у меня получается в среднем 1000Вт или 1кВт.Нашел паспорт на газовую плиту,там в тех.данных указано,что номинальная мощность этой конфорки(диаметр 100мм) 1,85-2,2кВт,т.е. в два раза больше.Спрашивал там же на форуме,может какая-то ошибка,уверяют что нет,погрешность может быть,но не настолько и это и есть реальная мощность моей газовой конфорки.Должно быть в среднем 2 кВт,а в реалии 1кВт.Не берусь,что-то утверждать,возможно я заблуждаюсь и возможно все эти расчеты не верны,но вот такие цифры у меня получились.
     
    Останнє редагування: 7 лют 2017
    sanykrimea та WalterCV подобається це.
  3. sanykrimea

    sanykrimea Firewall Команда форуму

    Повідомлення:
    25.885
    Симпатії:
    82.186
    Есть же ж стандарты на газовые плиты - мабуть там должна быть указана формула расчёта паспортной мощности горелки?

    А то китайцы, например, в паспортах автомобильных акустических колонок пишут "100500 мегаватт в тротиловом эквиваленте", а на самом деле ети колонки не способны посадить аккумулятор 6СТ60 в течении суток
     
  4. 482

    482 Прораб

    Повідомлення:
    273
    Симпатії:
    435
    У меня в паспорте плиты нет формулы расчета,но указано потребление газа при этой номинальной мощности,она(конфорка) должна при мощности 1,8-2,2кВт потреблять где-то 1,85кг/ч.Насколько я знаю,даже без расчетов,что мощность средней конфорки(75мм) на разных плитах,в среднем должна быть где-то 1,5кВт.
     
    Останнє редагування: 7 лют 2017
    WalterCV подобається це.
  5. sanykrimea

    sanykrimea Firewall Команда форуму

    Повідомлення:
    25.885
    Симпатії:
    82.186
    Тексты стандартов (ГОСТ, ДСТУ) мабуть есть же ж в открытом доступе.
    И в паспорте должны быть указаны стандарты, каковым плита соответствует

    А то производитель считает мощность по общепринятой формуле, а потребитель - по своей, личной.
    Отсюда и недоразумения
     
  6. Бригадир

    Бригадир Заслужений майстер

    Повідомлення:
    10.968
    Симпатії:
    7.147
    Адреса:
    Одесса
    Самогоноварением.:-D
     
    482 подобається це.
  7. 482

    482 Прораб

    Повідомлення:
    273
    Симпатії:
    435
    Перешел с сухопарника на колонну,т.е. из самогонщиков в ректификаторы,вот так по серьезному.
     
    LOGR та sanykrimea подобається це.
  8. gam-ua

    gam-ua Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.146
    Симпатії:
    684
    Адреса:
    Чернігівська обл. Ічня
    Куда ділась можность? не врахували похибку на КПД каструля-комфорка. ну і каструлю можна взять діаметром 10 см, а можна взять 0,5 м. можна взять алюмінь, а можна взять стал.

    я вже десь на форумі рахував теплотворність газу. хто найде, тому респект. просто нам всім можна взять і провести один тест по всій країні. розбіжність покаже відмінність у калорійності по регіонах.
     
    482 подобається це.
  9. gam-ua

    gam-ua Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.146
    Симпатії:
    684
    Адреса:
    Чернігівська обл. Ічня
    годі чмирити газоводомутні компанії за якість газу.
    Перші результати аналізу якості газу на Чернігівщині: калорійність на 8% перевищує вимоги держстандарту

    Газотранспортні компанії Чернігівської області ініціювали проведення публічного аналізу якості природного газу, що надходить до споживачів Чернігівщини. В ході прес-туру журналісти мали нагоду ознайомитися з маршрутом проходження блакитного палива від магістрального газопроводу високого тиску до кінцевого споживача, перевірити систему на герметичність та переконатися, що змінити склад газу на етапі його транспортування неможливо.

    До споживачів Чернігівської області природній газ спершу транспортується магістральними газопроводами високого тиску ПАТ «Укртрансгаз». Згодом, він потрапляє до системи розподільних мереж «Чернігівгазу», де на спеціальних газорегуляторних пунктах (ГРП) тиск природного газу понижується до середнього та низького. На цьому етапі здійснювати будь-які технічні маніпуляції з природнім газом неможливо, адже система розподільних газопроводів є герметичною і втручання в її роботу може призвести до аварії або вибуху.

    «Газ в мережах постійно знаходиться під тиском та рухається в одному напрямку. Будь-яке втручання в роботу системи може мати вибухонебезпечні наслідки. Якщо ж таке втручання відбувається в роботу ГРП, то спрацьовують запобіжні клапани і обладнання автоматично відключається. Внаслідок цього, цілий район міста або село залишаться без газу», - розповів головний інженер «Чернігівгазу» Олександр Качкарда.

    Для перевірки якості природного газу фахівці газотранспортних компаній провели позачерговий відбір проб в двох точках – на газорозподільній станції в м. Чернігові та у побутового споживача. Щоб порівняти сертифікати за результатами двох аналізів та провести незаангажовану перевірку якості газу, ПАТ «Чернігівгаз» залучило до проведення експертизи незалежних фахівців з державної лабораторії «Укрметртестстандарт». Фахівці провали відбір газу з фотофіксацією пробовідбірників і ідентифікаційних пломб та доставили ємкості на експертизу до лабораторії у Києві.

    «Якість природного газу на території Чернігівської області постійно контролюється спеціальними лабораторіями, які атестовані з урахуванням всіх нормативних документів. Щорічно вони перевіряються територіальними органами Департаменту технічного регулювання Мінекономрозвитку», - додає начальник служби ГРС Чернігівського ЛВУМГ Олег Бут.

    Перші результати, отримані від лабораторії Чернігівського ЛВУМГ свідчать про те, що властивості природного газу, відібраного з магістрального газопроводу, відповідають всім держстандартам. Зокрема, теплота згорання, від якої залежить якість газу і що найчастіше турбує споживачів, дорівнює 8237 ккал/м куб. Цей показник майже на 8% перевищує стандарт ГОСТу і є одним з найвищих в Україні.

    Тим не менш скарги на неналежну якість газу продовжують надходити. Аби у споживачів не виникало сумнівів, потрібно щоб розрахунки велись не за використані кубометри газу, а за калорії: теплотворну здатність енергоресурсу, як це давно відбувається в Європі. В такому випадку питання щодо якості газу більше виникати не будуть, адже споживач сплачуватиме не за обсяг ресурсу, а за якість отриманого товару.

    Відповідні зміни вже оприлюднені Нацкомісією в Постанові № 84 від 26.01.2017 р. «Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКП щодо запровадження на ринку природного газу використання одиниць енергії». Документом передбачено, що разом з обсягом спожитого палива в кубометрах, у рахунках за газ буде вказано розмір використаного ресурсу в енергетичних одиницях, тобто кіловатах (кВт/год), гігакалоріях (Гкал) та мегаджоулях (МДж/м3).

    Для інформації. Результати експертизи газу незалежної лабораторії ДП «Укрметртестстандарт» будуть оприлюднені після надання протоколів вимірів.
     
  10. Vladimir1966

    Vladimir1966 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.110
    Симпатії:
    710
    Адреса:
    с. Нові Петрівці
    Ви самі то хоть іноді читайте то що розміщуєте.
    В статті ж прямим текстом написано, що вона для баранів, в яких туго з географією
     

Поділитися цією сторінкою