Своїми руками Креслення саморобного ТТ котла 20 kW

Тема у розділі 'Твердотопливные котлы', створена користувачем peps08, 21 лют 2014.

  1. mikola-s

    mikola-s Підмайстер

    Повідомлення:
    49
    Симпатії:
    20
    Адреса:
    Днепропетровск
    --- добавлено: 18 мар 2014 в 16:56 ---
    так я пеерплутав. Це не вплыва на весь процес? вперше бачу в таких конструкціях щоб первинне повітря йшло з 1-го отв. Доречі де можна подивитись фото вашого котла? в ваших темах фото не загружаються
     
    Останнє редагування модератором: 26 бер 2014
  2. vovazz25

    vovazz25 Майстер

    Повідомлення:
    119
    Симпатії:
    31
    Адреса:
    ямполь, винницкой обл.
    Насправді там два отвори, просто на фото не видно. Альбому з фотографіями мого котла в мене не має.
     
    Останнє редагування модератором: 26 бер 2014
  3. SergeyS

    SergeyS Стажер

    Повідомлення:
    11
    Симпатії:
    6
    Адреса:
    Украина
    А скажіть будь-ласка, хто робив такого котла: скільки дров можливо завантажити за один раз і на який час роботи цього завантаження вистачає? Загорівся ідеєю змайструвати собі ТТ котла, а на якому зупинитись - не можу визначитись..... Хочеться, щоб і не дуже великий був, і водночас потужності вистачало (живу у власному будинку, 120 м.кв. опалювальної площі, одноповерховий), і не бути кочегаром біля нього (щоб завантаження вистачало на 6-8 годин, в ідеалі на 12-24....... )
     
  4. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    SergeyS, я би порадив підійти до питання "не бути кочегаром" трохи з іншого боку:. не наполягати на досягненні великої тривалості горіння за рахунок завантаження великої кількості палива, а за рахунок накопичення тепла і подальшого його використання за потребою.
    Завантажений великою кількістю палива котел не може міняти свою потужність в залежності від потреб системи.
    Тобто котел повинен горіти на максимальній потужності, на яку він розрахований (розмір пальника, площа теплообміну).
    Вплинути на генеровану котлом потужність якимось раціональним способом немає можливості, тверде паливо - це не газ з труби, кількістю якого можна плавно регулювати потужність. В твердопаливному котлі кількість генерованого газу жорстко прив'язана до розмірів форсунки (певній потужності котла відповідає форсунка з певними розмірами) і найефективніше спалювання генерованого з дерева газу відбувається у дуже вузьких межах по потужності. Спроба вивести роботу котла поза ці межі приводить до втрат (недопалювання) деревного газу. Тобто розтягнути час тління в котлі ви можете, але ККД котла зменшиться на дуже багато: дрова зотліють, а тепла не отримано.
    Кращий варіант (з ширшим вибором котлів) є спарка: твердопаливний котел+ акумулятор тепла.
    Тут алгоритм підбору обладнання простий: вираховуєте, скільки тепла максимально потрібно вашому будинку за період, на протязі якого ви не хочете підходити до котла.
    Під цю кількість тепла підбираєте величину акумулятора, а вже під величину акумулятора підбираєте такий котел, одного завантаження паливом якого було б достатньо для повного прогріву (до 100С) акумулятора і плюс до того щоб було достатньо потужності котла для компенсації тепловтрат будинку за час, поки акумулятор завантажується теплом.
    Розгляньте такий варіант..
     
    Владмир, dempp, Алекс Иваныч та 7 іншим подобається це.
  5. peps08

    peps08 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.525
    Симпатії:
    2.661
    Адреса:
    м. Лохвиця Полтавська обл.
    SergeyS, я цілком підтримую Voyutichi. Коли я зробив свого котла то сподівався що це все. Виявилося що це тільки початок. Без акумулятора тепла це не робота. Підтримую і те що котел повинен бути з запасом потужності для зимових пікових навантажень. І не потрібно гнатися за надмірною тривалістю роботи. Ефективний час роботи котла 4-6 годин. :Hi:
     
    Александрhtcgrn та садівник подобається це.
  6. SergeyS

    SergeyS Стажер

    Повідомлення:
    11
    Симпатії:
    6
    Адреса:
    Украина
    Та я ніби то і не проти, що з ТА система більш стабільніша.... Але ж вступають в дію багато додаткових факторів: місце, матеріали, час, затрачений на виготовлення, і найголовніше - кошти...
    На даний час маю саморобний котел під дрова, а-ля "бубафоня", зроблений як кажуть "из того, что было" 2 роки назад. Коли робив - єдиною метою було склепати щось таке, щоб швидко, не особливо затратно і газ економило... Підключив в систему опалення я його також далеко не по всіх канонах і правилах: послідовно з настінним "Junkers"-ом, в якому вмонтований циркуляційний насос. "Холодна" вода з обратки йде в твердопаливний котел, а "гаряча" з нього вже насосом подається в настінний і далі в систему опалення. Логіка така: доки горять дрова - настінний котел просто перекачує воду насосом, а коли дрова прогоріли - Юнкерс газом гріє в штатному режимі. Знаю, що реалізована мною схема дуже далека не те що, від ідеалу, а навіть здорового глузду. Але вона працює. І на карман приємніше, не дивлячись навіть на подорожчання газу.... Але звичайно ж є і "косяки", на які не звертати увагу неможливо. Це і зручність завантаження дров, і можливість їх же ДОзавантаження при потребі , і як це не дико для вас звучить, тривалість роботи на одній загрузці... В моєму випадку дрова завантажувати не зовсім зручно (хоча і зробив бокову дверку); дозавантажити теоритично можливо, але на практиці стараюсь цього не робити, бо диму буде повна хата; тривалість роботи можна сказати що влаштовує (в залежності від того, що завантажено від 6 годин на "ватних" дровах типу тополь-верба до 8 годин на дуб-акація), але хотілось би більше... Тому і приглядаюсь до різних моделей твердопаливників, зважую всі за і проти. Розумію, що дрова і газ - дуже різні енергоносії і неможливо дрова так плавно регулювати як газ. Але... Певний об`єм дров=певна кількість тепла. Цією кількістю можна нагріти 100 літрів води за 1 годину до 100 градусів. А можна нею ж нагрівати ці ж 100 літрів, але до 60-65 градусів, але вже на протязі 2 годин. (Без ніяких претензій до точності, всі цифри чисто для порівняння)
     
    ivanverh подобається це.
  7. peps08

    peps08 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.525
    Симпатії:
    2.661
    Адреса:
    м. Лохвиця Полтавська обл.
    Збираюся для батьків в село зробити цього котла:) Можливо перероблю колосники. Щоб подача вторинного повітря підігрівалась через них. Пропоную варіант для обговорення.:Hi:Це тільки ідеяbravo
    Котел PEPS-08-20-5 колосники варіант2.jpg
     
    Уркін, Lermk, mandriy722 та ще 1-му подобається це.
  8. SergeyS

    SergeyS Стажер

    Повідомлення:
    11
    Симпатії:
    6
    Адреса:
    Украина
    Досить цікавий варіант, але реалізувати складнувато буде (не кажу що неможливо, але складно - так).
    Для того, щоб забезпечити достатню кількість вторинного повітря необхідна певна сумарна площа його виходу. Якщо робити трубками великого діаметру - повітря не встигатиме прогрітись до необхідної температури, відповідно вся затія втрачає сенс. Якщо ж робити з тоненьких трубок - автоматично необхідно збільшити їх кількість (для досягнення необхідної площі), а це потягне за собою багато праці. Крім того, товщина стінок трубки має бути достатньою для того, щоб витримати теплове навантаження, але водночас не занадто товстою для теплопередачі. В ідеалі - тонкостінна трубка з жаротривкого матеріалу.
    Я абсолютно не критикую ідею, навпаки - дуже сподобалася. Якщо є матеріал і час - гадаю варто спробувати.
     
    StepM подобається це.
  9. peps08

    peps08 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.525
    Симпатії:
    2.661
    Адреса:
    м. Лохвиця Полтавська обл.
    amasis15, як справи з будівництвом котла ?
     
  10. mikola-s

    mikola-s Підмайстер

    Повідомлення:
    49
    Симпатії:
    20
    Адреса:
    Днепропетровск
    4-6 маловато... А може хтось відповісти: с примусовым довше працюе?
     

Поділитися цією сторінкою