Побутовий автоклав

Тема у розділі 'Своими руками - общие вопросы', створена користувачем wellfare, 16 лип 2013.

  1. Andrii_M

    Andrii_M Адміністратор Команда форуму

    Повідомлення:
    7.147
    Симпатії:
    5.906
    Адреса:
    Київ
    leshiy_40, ваші панянки мабуть знають за тушонку - стережуть. SPR
     
    Дед Хоттабыч та leshiy_40 подобається це.
  2. leshiy_40

    leshiy_40 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    8.806
    Симпатії:
    10.846
    Адреса:
    Зах. УкраЇна
    - зараз там вино закалапуцяне... (це їм точно не достанеться):)
     
    Andrii_M подобається це.
  3. Александр67

    Александр67 Стажер

    Повідомлення:
    15
    Симпатії:
    8
    Отвечаю: было объявление на Slando. Сейчас неактивно, не знаю почему, поройтесь в интернете. Я купил за 850 грн. + пересылка Новой почтой. Весчь! нужная! Делал тушенку из курей с фасолью, рисом. Лучше всего с фасолью; рис- как наполнитель - хуже. 20 бычков поймал, вот и бычки в томате, магазинным далеко по вкусу, нервно курят в сторонке. В общем- хавчик...
    Удачи.
     
  4. МІБ

    МІБ Майстер

    Повідомлення:
    66
    Симпатії:
    38
    Адреса:
    Днепропетровская
    Малий газовий балон, горловина з товстостінної труби більшої по діаметру від літрової банки раза в півтора, не висока, кільце-флянець та кришка такого ж зовнішнього діаметра товщиною мм з 10, кусок труби товстостінної 1/2 чи 3/4 дюйма, манометр, сосок металевий з камери. Кришку з флянцем та обрізку труби на горловину замовляємо токарю, якщо самі не того, потім йдемо до зварного - три шва ( балон - горловина, горловина флянець, труба товстостінна 1/2 чи 3/4 дюйма з краю балона вварена (знизу сплющена та заварена) для термометра - це в 90-х коштувало по 0,5 за шов "ітого" 1,5 л. В кришці болтів 8, думаю просвердлити можна і самому. Під манометр і сосок свердлимо і нарізаємо різьбу відповідну, вкручуємо те і те на епоксидці (держе!) Прокладка гумова товстенька, не дубова бажано, щоб можна втягнути. Термометр. Власне і все. Влазить або 10 літрових (два шари по 5) або 21 півлітрова (три шари по 7). Я думаю, це далеко не 1700, чи в кого як, гривень. Служить вже років 20 чи більше. Все, що плаває, хрюкає, мукає кукурікає може бути перероблене на дуже смачні, якісні продукти. Принцип один - досягти не менше
    120* С. і витримати певний час(бутулізм "знаєтє ли") і повільно охолодити. Ну це вже тема інша - процес і "рецепти". Нічого не вибухає ні в процесі ні потім. З приводу рецептів - що сам робив - опишу детально, якщо кому цікаво.
     
    Останнє редагування: 31 січ 2014
  5. Александр67

    Александр67 Стажер

    Повідомлення:
    15
    Симпатії:
    8
    Ви, пишіть, все цікаво... Особливо температура в 120 град. Як її досягти? як замірити? нагріваєтся автоклав нерівномірно - внизу т-ра вища, де полумья, по краям уже не та, а зверху, де термометр, взагалі, падає...а ми по термометру орієнтуємось...
     
    Останнє редагування: 1 лют 2014
  6. МІБ

    МІБ Майстер

    Повідомлення:
    66
    Симпатії:
    38
    Адреса:
    Днепропетровская
    Спочатку трохи теорії. Щоб досягти температури кипіння вище 100*С (в нашому випадку - не кипіння вже при 100*С йдуть різними шляхами. Можна робити сольовий розчин ( в старих радянських книжках по консервації це описано, наприклад в автора Кравцова), але нам цього мало - 120 цим способом аж ніяк. Ще з шкільних років, з уроків географії ми знаємо, що високо в горах вода кипить залежно від висоти (автоматично, читай, тиску атмосферного, який там нижчий) десь вже і при 80 з хвостиком. Значить йдемо зворотнім шляхом. Вірніше, вже давно, до нас з вами, до цього прийшли. Отже створюємо тиск. На практиці це виглядає так. Закатуємо баночки з сирим продуктом (баночка неповна на палець- півтора), здобреним спеціями (окрема тема, потім). Вставляємо в описаний вище автоклав на дні якого лежить перфорований круг з гуми (щоб дно вирівняти) півлітрові, наприклад, баночки. вони стають ромашкою - одна в центрі і шість по колу і так три шари. Заливаємо літньої температури водою на пару пальців вище верхнього ряду кришок. Іншими словами покриваємо водою всі банки. Бо я чув, де хто робить паром - не знаю. Закриваємо кришку, затягуємо болти - нахрест, по колу крепкенько. Накачуємо насосом я до 1,8 атм, думаю вистачить і 1,5. Зрозуміло, загодя конструкція має бути перевірена на герметичність. Ставимо на газову плитку (зручно регулювать). В трубку, що для термометра наливаємо трохи моторної оливи. Вставляємо термометр. Чекаємо. Тепер про температуру в різних точках автоклава. Ясна річ, цим можна знехтувати. Гаряча, з під конфорки йде (правильно, згадали фізику, вгору) і т. д. Не вдаючись в теорію, можу сказати, що за років з 20 банка з верхнього ряду нічим не відрізнялась від банки з нижнього ні на вигляд ні на смак. Далі, доводимо температуру до 120*С, тиск буде теж підніматись - це нормально. По досягнені вказаної t , прикручуємо і утримуємо t для півлітрової хвилин 35-40, літрова більше 45-50. Вимикаємо газ. Автоклав так і залишаємо на плитці ( хто гарячий буде хватать). Йдемо спати. Це в мене якось так проти ночі завжди виходить. Вранці, коли автоклав охолоне до тої температури, що заливали воду (для цього лили не холодну, а літню, щоб швидше), дуже повільно зтравлюємо повітря до нуля. Відкручуємо болти, знімаємо кришку. А там прекрасна тушонка, чи паштет, чи рибні консерви. Кришки в банках трохи втягнуті - те що треба. Витираємо банки і на поличку в кладовку. Кому було цікаво - мені приємно. І вибачаюсь перед тими, для кого це як 2+2.
     
    INHOTEP, Эдисон, taraspd та 7 іншим подобається це.
  7. Alllekkksandr

    Alllekkksandr Підмайстер

    Повідомлення:
    23
    Симпатії:
    47
    Адреса:
    Беларусь
    МІБ, Все правильно сказано. И я делаю точно так же. Правда давление накачиваю только одну атмосферу. И при температуре 118-120 градусов давление доходит до 3 атмосфер.
     
  8. Александр67

    Александр67 Стажер

    Повідомлення:
    15
    Симпатії:
    8
    Alllekkksandr
    Я, тоже давление накачиваю до 1 атм перед автоклавированием, и нормально.
    В отношении температуры- американцы, так те из своих автоклавов повыбрасывали термометры еще в 30 годах прошлого века. Ориентируются только по давлению, а америкосы не дураки, согласитесь...Автоклавы у них- красивые до невозможности...

    wWfbYBou.jpg
    Вот снимок манометра. Фото из интереснейшего сайта по консервированию, (не забанят, если укажу адрес?) http://forum.say7.info/topic53428.html. Предельное давление составляет 2 атм(!) выше срабатывает предохранительный клапан, при этом т-ра - 133 град.
    В целях безопасности, я тоже держу 3 атм.
    МIБ, мабуть ви праві, про температуру в різних точках автоклава. Можна знехтувати.
    Удачи!!
     
    Останнє редагування: 1 лют 2014
    Дед Хоттабыч подобається це.
  9. МІБ

    МІБ Майстер

    Повідомлення:
    66
    Симпатії:
    38
    Адреса:
    Днепропетровская
    Так, я повністю погоджуюсь - якщо 1 атм. дасть нам можливість нагріти воду без кипіння до 120 по Цельсію - то навіщо більше, це навіть з точки зору безпеки: менше буде зростати в кінці автоклавування. З приводу америкосів: теж варіант, але він в голові вже все контролює по тиску, а ми по температурі. Я думаю непогана була б штука така табличка: тиск - градуси, або градуси - тиск. Залежність же є. Ага заглянув на той сайт - є що почитати, дякую.
     
    Останнє редагування: 2 лют 2014
  10. Дед Хоттабыч

    Дед Хоттабыч Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.445
    Симпатії:
    4.857
    Александр67, Я наблюдалза показаниями термометра и манометра,а тушенку я делаю при 3,8 атм, При этом давлении Т=126градусов! 133 это нереально! Ну да ладно,этот форум я знаю,хороший,спасибо! Пользовался ими рецептами-получалось.:Hi:
     

Поділитися цією сторінкою