Зарядний пристрій автомобільного акумулятора

Тема у розділі 'Своими руками - отчеты', створена користувачем алхімік, 26 лют 2013.

?

Голосуєте за цю тему?

Голосування закрито 18 кві 2013.
  1. Так

    100,0%
  2. Ні

    0 голосів
    0,0%
  1. земляк

    земляк Інженер

    Повідомлення:
    802
    Симпатії:
    867
    Адреса:
    трускавець
    В мене зарядне (також саморобне) служить вже років 30.Пережило три авто+2 синових.Вторичка намотана дротом 0,8 або 1,0 це 2-3мм2(точно не пам’ятаю).5 ампер видає без напрягу.Правда тепловідводи на діоди значно серйозніші.При нагоді сфотографую.
    --- добавлено: Feb 28, 2013 8:39 PM ---
    То напевно було б правильно
     
    Мирослав подобається це.
  2. DVAL

    DVAL Інженер

    Повідомлення:
    429
    Симпатії:
    522
    Адреса:
    м. Вознесенськ
    в мене також щось аналогічне с 91 року :)
     
  3. земляк

    земляк Інженер

    Повідомлення:
    802
    Симпатії:
    867
    Адреса:
    трускавець
    Все просте- надійне.:vo:Я правда пробував робити автоматичне відключення на базі реле при досягненні на акумуляторі напруги здається 14,8в.Але настройка спрацьовування реле річ маруднаПобавився і рішив не заморочуватись такими дурницями.Тепер вечером включив,зранку прийшов виключив і порядок.Практика показує,що як не крути а більше трьох років акумулятор служити не хоче.У всякім випадку надійно-може підвести в самий непідходящий момент.
     
  4. Мирослав

    Мирослав Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.206
    Симпатії:
    4.272
    Адреса:
    м. Ужгород
    В молодості я вирішив питання десульфатації значно простіше:
    ЛАТР - понижуючий трансформатор на приблизно 15 вольт 2-3 ампера змінного струму - один діод на 5-10 ампер і параллельно йому включений опір на 100 Ом 2 Вт - амперметр - акумулятор. Струм зарядки виставлявся на рівні 1,5-2 Ампера з допомогою ЛАТРа.
     
    buddybuild подобається це.
  5. andrij64

    andrij64 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    6.381
    Симпатії:
    6.893
    Адреса:
    Стебник
    Якщо акумулятор новий, то це ще не так страшно. Але якщо акумулятор вже якийсь час експлуатувався, то падіння зарядного струму до нуля може призвести до недозаряду акумулятора. А це теж скорочує термін експлуатації. Тому краще цей критерій не застосовувати.:Hi:
     
  6. Мирослав

    Мирослав Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.206
    Симпатії:
    4.272
    Адреса:
    м. Ужгород
    DVAL, приємно зустріти колегу на форумі beer.
     
  7. алхімік

    алхімік Майстер

    Повідомлення:
    117
    Симпатії:
    40
    Постараюсь розтавити всі крапки над і.Дана зарядка нічим не відрізняється від заряджаням автомобільним генератором прямо на авто.Погодьтесь,левова частка заряду дає саме авто.Що стосується дроселя.включається послідлвно між Тр,і діодовим мостом,за принципом „реостата”.Я краще буду користуватись таким,ніж „крутим китаєцем”!І ще одне,якщо не має голови на плечах,не допоможе жоден автоматичний пристрій!
    Не приймати за образу.
     
    Andrii_M подобається це.
  8. Andrii_M

    Andrii_M Адміністратор Команда форуму

    Повідомлення:
    7.147
    Симпатії:
    5.906
    Адреса:
    Київ
  9. Мирослав

    Мирослав Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.206
    Симпатії:
    4.272
    Адреса:
    м. Ужгород
    Шановний алхімік, мова йде про те, що у своїй конструкції Ви виходите з неправильних уявлень.

    Бортова напруга (напруга заряду АКБ) в автомобілі стабілізована. Це функція реле-регулятора, яке може бути або окремо, або в складі генератора. Як я вже писав, рівень напруги 13,8-14,2 вольт.
    Дроссель не впливає на постійний струм (хіба що згладжує пульсації), тобто у Вас це звичайний активний опір. Але! для забезпечення великих стумів заряду (аналогія з зарядкою від генератора) потрібно намотати дроссель дротом досить великого діаметру, тому його активний опір буде незначний hello, а відводи від кожного витка - неефективні.

    У Вашій (на фото) конструкції відсутні елементи регулювання і контролю сили струму або напруги, тому ця зарядка може працювати добре лише при невеликому діапазоні напруг у розетці, і то при умові удачно підібраної кількості витків у обмотках. В певних умовах вона просто небезпечна для АКБ.
    Щоб вона стала більш-менш нормальною, потрібно, наприклад, включити в коло після діодного моста амперметр і живити її від мережі через автотрансформатор - ЛАТР або простий радянський побутовий. Контроль струму заряду по амперметру, регулювання - через ЛАТР.

    Що до шини в 10 мм.кв. Діаметри дроту в залежності від струму в трансформаторах розраховувались по спеціальним номограмам, але як орієнтир приймається значення 2 А на мм. кв. Недостатній рівень струму у Вас скоріше всього викликаний невірним співідношенням витків обмоток (закон Ома для повного кола).

    Я теж не задоволений китайською якістю виготовлення, але з схемотехнікою у них, як правило, все гаразд. Сам уже понад двадцять років працюю з напівавтоматичним зарядним з стабілізацією струму ще радянського виготовлення, по сучасним критеріям - це напівпрофесійний прилад.

    Не буду більше Вас втомлювати зауваженнями, і настійливо прошу Адміна скоригувати тему згідно пропозиціям в повідомленні №20, позаяк автор теми вводить недосвідчених читачів в оману і нервово реагує на критику.
    --- добавлено: Mar 1, 2013 7:58 AM ---
    О, тема створена, дякую! Ще прохання навести лад з розподілом дописів.
     
    Urasik, andrij64, Владимир2408 та ще 1-му подобається це.
  10. Владимир2408

    Владимир2408 Майстер

    Повідомлення:
    59
    Симпатії:
    48
    Адреса:
    Киевская обл.
     

Поділитися цією сторінкою