Електрика на кухні

Тема у розділі 'Электрика и освещение', створена користувачем vitalijmobi, 4 лют 2013.

  1. vitalijmobi

    vitalijmobi Майстер

    Повідомлення:
    63
    Симпатії:
    61
    Адреса:
    Львів
    Підключення розеток на кухні

    Розташування розеток на кухні зазвичай співвідноситься з геометричними розмірами кухонних меблів. Розміри кухонних меблів, навіть виготовлених на замовлення, відповідають деяким стандартам. Висота кухонних столів звичайно становить від 80 до 90 сантиметрів. Відстань між стільницею і нижнім краєм верхніх модулів - 50-60 сантиметрів. Нижній край кухонної витяжки знаходиться на висоті 60-80 сантиметрів від плити. Кухонна меблі виготовляються на ніжках (зазвичай закритих цоколем) висотою 10-15 см.

    Сучасна кухня містить чимало електричних приладів.
    У першу чергу це велика стаціонарні побутова техніка:
    1. Духова шафа
    2. Електрична (іноді - склокерамічна) варильна поверхня, яка може бути або незалежною, або пов'язаною з духовою шафою єдиним блоком управління. Не треба забувати і про окремо стоїть плиту, яка містить в собі обидва цих пункту.
    3. Витяжка, яка може бути обладнана фільтром (зазвичай вугільним), що поглинає шкідливі домішки, що містяться в повітрі, або виводити забруднене повітря у витяжній колектор будинку.
    4. Холодильник (як окремостоячий, так і вбудовується в кухонні меблі).
    5. Посудомийна машина (знову ж таки може бути окремостояча або вбудовувана, фактично відрізняється тільки відсутністю корпусу і навішуванням фасаду (таких же, як і у всіх кухонних меблів дверцят).
    6. Іноді, особливо коли площа ванної кімнати не дозволяє, на кухні розміщують і пральну машину.
    Наступна частина споживачів електричної енергії - це побутова техніка середніх розмірів і потужності, яка іноді теж може бути вбудована в кухонні модулі - це мікрохвильова піч, кавоварки.
    Нарешті - це невеликі побутові прилади - електрочайник і аерогриль, тостери та ростери, міксери і м'ясорубки, блендери та кухонні комбайни тощо - та техніка, яка може спокійно перенесена з місця на місце для більшої зручності користування.
    Не варто забувати про меблеве освітлення, можливість установки телевізора і відеопрогравача, а також про деяких екзотичних енергоспоживачів - ящики з електричною системою відкриття і закриття, консолі для рідкокристалічного телеприймача.

    Чим відрізняються ці категорії споживачів електрики з точки зору підключення до електричної мережі? Перші дві - зазвичай постійно включені в розетку і, внаслідок цього, а також з точки зору електробезпеки, вимагають окремої розетки для кожного. Дрібна побутова техніка рідко коли працює вся одночасно, і звичайно для неї достатньо 3-5 розеток на всю кухню. Меблеве освітлення вимагає окремої розетки і (в разі відсутності на світильниках власних вимикачів) свого, окремого від загального освітлення кухні вимикача, наявного зазвичай біля входу на кухню або поряд з вимикачами основного освітлення.

    Повернемося до великої побутової техніки. Що б правильно вибрати електрообладнання (розетки, проводи й автомати живлення) під них - необхідно знати споживану потужність цих приладів. Вона вказується в технічних характеристиках кожного окремо взятого приладу в його паспорті, але зазвичай не виходить за межі таких значень:

    Варильна поверхня 5,5-8,5 кВт
    Електрична духовка 2-3 кВт
    Кухонна витяжка 100-300 Вт
    Холодильник 200-500 Вт
    Посудомийна машина 2-2,5 кВт
    Мікрохвильова піч без гриля 1,5-2 кВт
    Мікрохвильова піч з грилем 2-3 кВт.

    Щоб вибрати, наприклад, розетку - необхідно максимальну потужність приладу (візьмемо для прикладу - посудомийку) - розділити на 220 (напруга в нашій мережі). Отже, 2,5 кіловата ділимо на 220 Вольт - отримуємо 11,4 Ампера (це ми вжили закон Ома з курсу середньої школи). Тепер уважно дивимося на розетку - на кожній з них є позначення, на який максимальної сили струм вона розрахована - це цифри і велика А (наприклад - 10А - ця розетка не рекомендується для посудомийної машини, так як 10 менше вирахуваних нами 11,4 - треба купувати іншу, більш «потужну»).

    Тепер про розташування розеток. Деякі рекомендації:
    Розетка для варильної поверхні або електричної плити встановлюється таким чином, щоб верхня її межа знаходилася нижче нижнього краю меблів, тобто розміщується у вільному просторі утвореним меблевими ніжками. Поруч потрібно встановити розетку для електричної духовки.
    Розетки для підключення холодильника і посудомийної машини виконуються на висоті 30 сантиметрів від поверхні підлоги в безпосередній близькості від електричних приладів.
    Також не заважає нагадати, що для плити (духової шафи і варильної поверхні) і для посудомийної і пральної машин бажано встановити свої автомати живлення в загальному електрощитку квартири (керуючись при виборі потужності вищеописаної схемою).
    Розетка для витяжки виготовляється на висоті 2-2,5 метра від поверхні підлоги. Якщо витяжка вбудована - її можна закрити кухонним модулем, куди вона вбудована.
    Над кухонними столами на висоті 10-15 сантиметрів від стільниці або 5-10 сантиметрами нижче верхніх модулів виконуються розетки для живлення дрібних побутових приладів кухні.
    Розетки для кухонних світильників можна розташувати над верхніми модулями, приховуючи їх від очей.

    При проведенні повного ремонту кухонного приміщення роботи з прокладання електричної мережі проводять до початку всіх інших робіт з внутрішнього оздоблення приміщення: штукатурних робіт, малярних робіт, укладання кахельної плитки, ремонту стелі, складання кухонних меблів.

    До початку проведення робіт з виготовлення проводки на кухні, бажано мати план установки кухонних меблів, бажано узгоджений з фірмою виробником кухонних меблів.

    Всі роботи по монтажу електропроводки на кухні краще виконувати прихованим способом, шляхом штроблення стін. Електрика при невмілому поводженні з нею може бути дуже небезпечно як для людини, що вмонтовує проводку, так і для майбутніх користувачів електроприладів, підключених до цієї схеми. Тому, дбаючи про здоров'я себе та своїх близьких (не кажучи вже про турботу про дорогих побутових приладах) звертайтеся по приводу електротехнічних робіт до професіоналів, що спеціалізуються саме на цьому виді діяльності і володіє досвідом, спеціалізованим інструментом і, бажано, допуском до ЕТ робіт до 1000 Вольт
     
    elalex подобається це.
  2. elalex

    elalex Майстер

    Повідомлення:
    296
    Симпатії:
    70
    Адреса:
    Киев
    1.Бывают новые розетки на 10А?
    2.А если розетки варочной поверхности и духовки внизу около пола поломаются, как их ремонтировать? Я ставлю их за встраиваемой духовкой, хотя по некоторым правилам надо в соседнем отсеке
     

Поділитися цією сторінкою