Як визначити якість котлової води?

Тема у розділі 'Продам: Оборудование и инструмент', створена користувачем Юлія Моторна, 30 вер 2012.

  1. Юлія Моторна

    Юлія Моторна Підмайстер

    Повідомлення:
    32
    Симпатії:
    2
    Задумайтесь, скільки разів вам доводилося мерзнути через несправність вашого котла та на швидкоруч намагатися вирішити дану проблему.

    Щоб не потрапляти знов у таку ситуацію, краще завчасно попередити можливі "неприємні сюрпризи". Тож давайте розберемося, що ж саме виступає причиною зламу систем опалення та як можна цього запобігти?

    У цьому нам допоможе стаття "Перевірка котлової води. Як якість води впливає на роботу котла" завідувача лабораторії альтернативної енергетики та екологічних досліджень Українського державного науково-дослідного інституту «Ресурс», Олени Можаровської:
    http://www.labprice.ua/statti_pro_v...vodi_yak_yakist_vodi_vplivaye_na_robotu_kotla

    Вода є відмінним та легкодоступним теплоносієм, що широко застосовується у сучасних системах опалення. Проте слід не забувати, що вона є універсальним розчинником. Тому вода будь-якого типу, якщо вона не була попередньо хімічно очищена, буде містити розчинені солі (карбонати і бікарбонати кальцію, магнію, хлориди кальцію), розчинені та нерозчинені гази, завислі речовини. У результаті відбувається ржавіння металевих елементів системи опалення, а на теплообмінних поверхнях котла утворюється накип. Тільки уявіть собі, що при утворенні шару накипу товщиною у 2 мм перевитрати палива становлять 10%, а при товщині в 10 мм - 48%! Крім того утворені продукти корозії та накип викликають заклинення регулювальних елементів та зменшення прохідного перерізу водопровідних елементів системи опалення.

    Своєчасне контролювання складу води дасть змогу виявити проблеми та ліквідувати їх. Особливу увагу слід приділяти жорсткості води. А якщо ви використовуєте воду зі свердловини, то на додаток необхідно контролювати рН, вміст сполук заліза, нафтопродуктів, розчиненого кисню, умовний солевміст і питому електропровідність води.

    Для контролю вищезазначених параметрів, на сьогоднішній день на українському ринку представлені портативні та стаціонарні прилади для вимірювання якості котельної води.

    Стаціонарні або контролери дають змогу безперервно контролювати певний параметр та вчасно сповіщають про відхилення від необхідного діапазону значень. А прості у використанні портативні пристрої доцільно використовувати при вимірюванні обмеженої кількості параметрів. Так. наприклад, якщо Ви користуєтесь водопровідною водою, то контролювати необхідно лише її жорсткість.

    Для цього вам буде в нагоді солемір Ezodo TDS 6031. Вам тільки слід його включити та занурити в посуд із котловою водою. На дісплеї ви отримаєте значення жорсткості.

    Для котлів із температурою води не вище 115С0 максимально допустимі значення жорсткості складають 1,5 та 0,7 ммоль/л відповідно до температури нагріву води в 75 С0 та 100-115 С0. При використанні води зі свердловини, окрім жорсткості, необхідно контролювати рН води, її насичення киснем, електропровідність, загальний вміст солей. Спростити це завдання Вам допоможуть рН-метр Ezodo 5011 та рН контролер Ezodo 4801, які швидко встановлять рН котлової води, допустимий діапазон якого складає 6,5-8,5.

    Виміряти вміст розчиненого кисню у воді допоможуть оксиметри Ezodo 7031 та Ezodo PDO-408. Норма для даного показника складає не більше 0,05-0,1 мг/л (1).

    Якщо використовуються високонапірні котли, то додатковою вимогою до живильної води є встановлення максимально допустимого значення електропровідності, що складає 1,5-2 мкСм/см2 (при 25С0). Для визначення електропровідності використовують кондуктометр Ezodo 5021.

    У випадку, коли Ви не знаєте, який показник котлової води може викликати проблеми в роботі системи опалення чи у вас є необхідність контролювати одразу декілька параметрів, то варто звернути увагу на універсальні прилади для вимірювання, що дають змогу аналізувати одразу декілька параметрів.

    Наприклад, Ezodo CTS-406 дає можливість вимірювати електропровідність, жорсткість та вміст солей, а Ezodo PCT-407, окрім зазначених параметрів, встановлює ще й рН розчину. Слід також зазначити, що два останні прилади оснащені термометрами, що дає змогу контролювати температуру при якій проводяться виміри.

    Якщо Вам необхідна допомога у встановленні причин збою в роботі вашого котла, що пов'язані з якістю води і ви бажаєте отримати рекомендації щодо вирішення цієї проблеми звертайтесь у НСФ "Отава". Наші висококваліфіковані фахівці проведуть визначення хімічного складу води, встановлять усі можливі причини несправності та порадять Вам як запобігти проблем у подальшому. Ми потурбуємося, щоб ви почувалися затишно та комфортно цілий рік!

    1) Норми зазначені для котлів із температурою води не вище 115С0, відповідно до температури нагріву води в 75 С0 та 100-115 С0. Норми для інших типів котлів вказані у ДНАОП 0.00-1.08-94 «Правила будови і безпечної експлуатації парових та водогрійних котлів» (затверджено наказом Держнаглядохоронпраці № 51 від 26.05.94).
    Окрім того, у побутових умовах, коли використовують замкнуту систему опалення, холодного та гарячого водозабезпечення, якість води має також відповідати вимогам до питної води згідно з ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».
     
  2. Дед Хоттабыч

    Дед Хоттабыч Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.445
    Симпатії:
    4.857
    Re: Як визначити якість котлової води ?

    Вопрос, конечно, интересный! Взяли у вас прибор,померяли, поняли-вода фу.Что дальше делать? Понятно с котлом,а с проточной водой как быть? Ведь она давно уже желает быть лучше и госты уже давно пишут под то,что течет в кранах!:Hi:
     
    1 людині також подобається це.
  3. Andrii_M

    Andrii_M Адміністратор Команда форуму

    Повідомлення:
    7.147
    Симпатії:
    5.906
    Адреса:
    Київ
    Відповідь: Як визначити якість котлової води?

    А також хотілось би ще отримати відповіді на такі питання:
    Юлія Моторна, яка похибка вимірювалиних приладів вказаної марки?
    Яка ціна в порівннянні з конкурентами?
    Чому я, як споживач, маю купити саме Ezodo, а не аналог?
     
  4. Юлія Моторна

    Юлія Моторна Підмайстер

    Повідомлення:
    32
    Симпатії:
    2
    Похибка приладів марки Ezodo становить ± 1% від показників.
    Ціни починаються від 370 грн.(серія 5000)
    Перевагами приладів Ezodo є: висока точність, якість, водостійкість (моделях 6000 серії), електроди покриті графітом (електроди не окислюються), в комплект входять буферні розчини для налаштування приладу, гарантія 1 рік.
     
    1 людині також подобається це.
  5. Andrii_M

    Andrii_M Адміністратор Команда форуму

    Повідомлення:
    7.147
    Симпатії:
    5.906
    Адреса:
    Київ
    Відповідь: Re: Як визначити якість котлової води?

    Юлія Моторна, і якщо ще можна фото самих приладів в тему.

    ПС: фото можна прикріпити натиснувши кнопку "Загрузка".
    ПС2: також можете завантажити прайс у одному з популярних форматів натиснувши "Розширений режим" -- "Керування долученнями" (так можна додавати фото також)
     

Поділитися цією сторінкою