Сушильна камера своїми руками

Тема у розділі 'Наши работы', створена користувачем ЮРЕЦ К, 28 бер 2012.

  1. ЮРЕЦ К

    ЮРЕЦ К Бригадир

    Повідомлення:
    81
    Симпатії:
    147
    Адреса:
    Черкаська обл.
    Ось моя сушильна камера. Об'єм до 1 куб доски. Для особистих потреб хватає з головою. Зараз є деякі недоліки, але я постійно експерементую шукаючи кращі варіанти. Можливо хтось щось підскаже. В минулому році стояло водяне опалення. Недоліки. Взимку треба або зливати воду, або підтримувати в камері весь час плюсову температуру. Важко добитись високих температур. Навіть влітку більше 75-80 градусів технічно не можливо. Радіатори займають багато місця. Плюси. Був в мене котел шахтного типу. Об'єм бункера точно не памятаю приблизно 0,35 м.куб. Влазило 8 мішків опилок чи відходів. В основному топив дармовим паливом - це відходи від сг культур соя, сояшник інколи дрібні качанці від кукурузи. Горіло все - мокрі дрова, сипав навіть мусор пополам із землею. Підходив два рази в сутки - підсипать відходів 3-4 мішки і вигребти 15 л відро попелу. Опалював ним будинок майстерню і суш камеру. Влітку взагалі забував про нього покілька суток. Засипав, прикрив і він собі потихеньку димить і підтримує темп води на межі кипіння. Будинок і майстерня перекривались кранами. Згадував про нього тільки як відключали електро енергію - стоїть циркуляційний насос. Тоді це ЧП - адже загасити таку массу палива неможливо. Але зробив я цей котел в чорновому варіанті - з червоної цегли. І за три роки дії високих температур цегла почала сипатись. Тому восени купив простий стальний КСТ-16 (ну і прожора), а той прийшлось розваляти. Робити знову такий не було бажання, а в стальному виконанні часу і матеріалу. Тому в цьому році буду варити котел (але вагаюся між піролізним і шахтним. Ще була ідея котла з верхім горінням - про такий розкажу нижче, але вона відпала - багато мінусів.).
    Далі по сушильній камері. З водяним опаленням влітку дошка 50 сосна висихала за два тижні від 40 % до 9-10 % вологості. Зараз отоплюється піччю з верхім горінням. (наз бубафоня розробрена Афанасіем з Колими). Зроблена з газового балона і надіта рубашка, через яку примусово циркулює повітря за допомогою равлика від пічки опалення трактора. На фото видно труба для нагнітання гарячого повітря.

    [​IMG]

    З протилежного кінця камери забор повітря.
    [​IMG]

    Піч бубафоня.
    [​IMG]

    [​IMG]

    Закладка дров до нижнього рівня вихлопної труби.
    [​IMG]

    А це серце печі - піддувальна труба приварена до бліна з отвором. Щоб блін нещільно лежав на дровах і було місце для горіння приварені вуголки. По кругу бліна приварено бандаж - для того, щоб полумя притискалось до стінок балону.
    [​IMG]

    На верх дров кладу трісочки стружку або тряпочку в керосіні або солярці і підпалюю.
    [​IMG]

    Ось горить. Але сюди краще не заглядати.
    [​IMG]

    Горить в цій печі верхній шар дров - тому піч довгочасного горіння. Але ця слабенька. В гаражі стоїть така сама, але зроблена з 200 л бочки з під ГСМ товстостінна з часів СССР. Трохи не дороблена - немае бандажу на бліні і ущільнення кришки. Як дороблю ККД ще підніметься. Всім відомий булерян - відпочиває. Сутки на одній закладці - без проблем. Топив покищо тільки осиковими дровами. Ті, що важко розколоти, для КСТ-16 в бубафоньку влазять без проблем. Максимальна температура в гаражі була 52 градуси. При тому, що за бортом було близько нуля. Гараж в пів цеглини не штукатурений місцями дірки світяться. В дверях і воротах дірки по 2 см. Стеля підбита тільки ДВП. Як топив на криші розтавав сніг - капало з криші. На обдув ставив вентилятор, але можна зробити конвекційний кожух. У автора (не знаю правда чи ні) пічка горіла 3 суток. Правда бочка на 300 л і заряжена була твердою як камінь модриною (лиственница). В мене ще є дві бочки, тому попробую поміняти в сушильній камері на більшу. В пічці із балона як для мене - багато недоліків. Завтра виставлю фото пічки із бочки.

    В кого є стара, але ціла бочка - зробіть не пожалкуєте, тим більше, що зробити таке не дуже складно. Звичайно в житлових приміщеннях таку пічку ставити не можна. З балона я б не рекомендував - мені не сподобалась. Кому треба розміри - можу викласти.
     
    Аnatoliy, Andrii_M та orex_ подобається це.
  2. ЮРЕЦ К

    ЮРЕЦ К Бригадир

    Повідомлення:
    81
    Симпатії:
    147
    Адреса:
    Черкаська обл.
    Re: КІОТ ДЛЯ ІКОН

    Виставляю фото пічки з бочки.
    [​IMG]

    Кришка без ущільнення, тому придавив цеглою. Блін - також не дороблений - без бандажу.
    [​IMG]

    [​IMG]

    Внизу димової труби кран для зливу конденсатуі чистки.
    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Забув сказати. На першому фото на піддувальній трубі кружок для регулювання горіння.
     
    Аnatoliy, stol1ar, Andrii_M та ще 1-му подобається це.
  3. Тарас_09

    Тарас_09 Прораб

    Повідомлення:
    573
    Симпатії:
    280
    Адреса:
    Львівщина
    Відповідь: КІОТ ДЛЯ ІКОН

    ЮРЕЦ К,вас ще ніхто не звинувачував у плагіаті? (пічка бубафоні)?:-D :-D :-D
    Жартую beer. Все дуже сподобалось. Чудова сушильна камера!
     
    1 людині також подобається це.
  4. ЮРЕЦ К

    ЮРЕЦ К Бригадир

    Повідомлення:
    81
    Симпатії:
    147
    Адреса:
    Черкаська обл.
    Re: КІОТ ДЛЯ ІКОН

    Дякую!!! Ну який тут плагіат. Адже я зразу сказав, що ідея не моя, а Афанасія із Колими. І виставлена автором на одному форумі для всенародньої доробки і вдосконалення, а також повторення. При чому цілком безкоштовно. За що перед автором змімаю шляпу:Hi: і велике йому дякую. Я всього-навсього повторив найпростішу його модель своїми руками - за що добавив йому пошани і слави. А можливо ще когось зацікавит ця чудо пічь.
     
    1 людині також подобається це.
  5. opastu

    opastu Інженер

    Повідомлення:
    671
    Симпатії:
    529
    Адреса:
    край Черемоша й Прута
    Відповідь: КІОТ ДЛЯ ІКОН

    Доброго вечора.
    Виникло запитання по сушильній камері.

    Є одне коло примусової циркуляції гарячого повітря через піч у сушильну камеру.
    А от як відбувається відвід вологи з камери, щось не зрозумів. HELP.
     
  6. ЮРЕЦ К

    ЮРЕЦ К Бригадир

    Повідомлення:
    81
    Симпатії:
    147
    Адреса:
    Черкаська обл.
    Re: КІОТ ДЛЯ ІКОН

    Відвід вологи відбувається з нижньої частини камери через такі трубопроводи. Їх всього 3 шт. Зверху прикриваю простим склом. На попередніх фото видно їх в середині камери.
    [​IMG]

    Приток свіжого сухого повітря відбувається через лючок в равлику. Лючком регулюю кількість заміщеного повітря. Тобто повітря циркулює по колу і тільки частина його заміщується. Навколо пиломатеріалу повинно циркулювати гаряче але вологе повітря - для того, щоб зменшити розтріскування. В крутих суш камерах де все регулюється компютером є навіть функція подачі пару в камеру. В мене також є психрометр. Це два термометра - один сухий, другий вологий. Між ними є різниця в кілька градусів. Цю різницю стараюсь підтримувати по таблиці в залежності від температури, породи деревини, товщини пиломатеріалу. Але тільки приблизно - точно дуже складно. Фото не має так як віконечко трошки запотіло і на фото нічого не буде видно.[​IMG]

    [​IMG]

    Як повністю відкриваю лючок пар іде з усих щілин. Повезло - попався равлик з високою потужністю. Зараз роздумую над тим як вставити піч бубафоньку з бочки - але так, щоб з мінімальними втратами тепла.
    Переваги печі з бочки:
    1. Більші розміри дров.
    2. В кілька раз довше горіння.
    3. Вища температура.
    4. Більший діапазон регулювання температури.
    5. Легше вибирати попіл.Ось знайшов в попередніх фото.

    [​IMG]

    Правда термометрів не видно. Видно пляшку з водою, в яку опущено марлю, а марлею обмотано кінець термометра. Чим сухіше повітря в камері - тим інтенсивніше випаровується вода з марлі чим дужче охолоджує термометр і різниця термометрів буде найбільшою.
     
    Аnatoliy, Олег:), Батько та 2 іншим подобається це.
  7. Акурат

    Акурат Стажер

    Повідомлення:
    4
    Симпатії:
    1
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    Відповідь: Сушильна камера своїми руками

    Юра, ск затратили на матеріали і у скільки ціните свою ОРГАНІЗАТОРСЬКУ роботу у м.Івано-Франківську? (підсобники і зварники надаються)
     
  8. stol1ar

    stol1ar Майстер

    Повідомлення:
    116
    Симпатії:
    80
    Адреса:
    Рівненська обл. Млинів
    Молодець!!! Дуже зацікавила дана піч оскільки маю невеличку столярну майстерю , а на зимовий період практично всі роботи припиню бо приміщення не опалюється. До вас питання як до спеціаліста. Чи вистачить такої печі для опалення майстерні площею 56 м.2 який діаметр бочки і її висота.
     
  9. Аnatoliy

    Аnatoliy Бригадир

    Повідомлення:
    182
    Симпатії:
    161
    Адреса:
    Волинь
    Досить непогано!А прогріте повітря циркулює в камері по кругу певний час,чи відразу після проходу крізь штабель викидається назовні?У моїх знайомих сушка(велика правда)має додаткові вентилятори в камері,котрі створюють додаткову циркуляцію ,доки повітря наситеться парою,а лише після насичення ,,викидають,, назовні.Хотілось би почути вашу думку,чи ефективний для сушки булерян,оскільки недавно змурував собі подібну,ось таку:
    1.jpg

    та поки не випробував.Наразі планую докупити потужного електронагрівача.Сушити планую з порогу повітряної вологості.Який обєм палива у вас приблизно іде на один цикл?
    Ви використовуєе як нагнітач тракторну пічку?Якщо так,то яким чином живите електродвигун,адже він на 12В.Цікавлюсь,оскільки маю подібну від ЗІЛа,та не знаю як заживити від мережі.
     
    Andrii_M та nexset подобається це.
  10. ЮРЕЦ К

    ЮРЕЦ К Бригадир

    Повідомлення:
    81
    Симпатії:
    147
    Адреса:
    Черкаська обл.
    Я вважаю що багато чого залежить від утеплення приміщення.НА даний час опалюю цією піччю гараж ,в якому проводжу малярні роботи, розміром 6 на 4 м.Вище я писав про теплоізоляцію гаража.Бочка -звичайна сталева товтостінна з під ГСМ часів СССР розміри-діаметр-56 см. висота -88 см. Я думаю якщо пиміщення більш-менш утеплено нормально то її буде достатньо для підтримки нормальної робочої температури продовж доби.Але необхідно подбати про протипожежну безпеку(буває піч черврного кольору)В мене в майстерні стоїть водяне опалення.
    --- добавлено: Feb 17, 2013 2:21 PM ---
    Вибачте за затримку відповіді.Не дуже зрозумів запитання.Взагалі то я не спец посушильним камерам-просто шукаю оптимальний варіант .
     

Поділитися цією сторінкою