У чому користь кімнатного термостата?

Тема у розділі 'Отопление и горячее водоснабжение - общие вопросы', створена користувачем Пітон, 2 лют 2012.

  1. ArtemKAD

    ArtemKAD Майстер

    Повідомлення:
    469
    Симпатії:
    79
    Адреса:
    Kiev
    По температуре теплоносителя обычно термостат есть в самом котле. Причем для не электрических котлов с этим параметром не советую баловаться - можете снизить эффективность и долговечность котла...
    Ну если у вас есть много лишних денег которые Вам не жаль выкинуть можете купить и его. Правда потом не удивляйтесь результату...:down: Как по мне эта примочка только на случай когда нет возможности установить комнатный термостат по референтному помещению (например при работе котла на многоквартирный дом).

    Добавлено через 16 минут 53 секунды
    Еще как дает. Типовая комната позволяет экономить "в среднем по дому". Причем эффективнее чем погодный термостат т.к. на температуру этого помещения влияет в т.ч. и состояние стен.
    Индивидуальное состояние остальных комнат учитывается индивидуальными комнатными термостатами регулирующими подачу теплоносителя в радиаторы.
     
    ole1886 подобається це.
  2. Пітон

    Пітон Друг Команда форуму

    Повідомлення:
    6.874
    Симпатії:
    12.735
    Адреса:
    з Київщини, з діда-прадіда
    Відповідь: У чому користь кімнатного термостата?

    Та я знаю що кімнатний термостат це звичайний вимикач. Чого підв’язуюсь до Т теплоносія: бо на власному прикладі переконався що підвищення Т води прямо пропорційна підвищенню споживання газу.
    Плюс термостату - автоматизація. Але за рахунок чого, які аргументи? Чув такі - теплоносій вихолодає швидше ніж повітря, відповідно котел менше вмикається для підтримки заданої Т теплоносія, менше працює насос, а значить мовляв менше споживається е/е і газу. Але ж це не так! Повітря дійсно вихолодає не так швидко, але й не так швидко нагрівається. Відповідно якщо котел нагріватиме повітря то й час нагріву збільшиться (за у мови сталої Т теплоносія), але оскільки час нагріву не зібльшуєть (котел же вмикається рідше) то це (швидший нагрів) досягається шляхом подачі у систему підвищеної Т води, а значить підвищеного споживання газу, тобто економія від рідшого вмикання "з’їдається" швидшим нагріванням. І термоголовки у даному випадку взагалі не грають ніякої ролі, можна просто поставити крани і мати той же ефект.
    При регулюванні Т теплоносія, коли вона стала (низька), для забезпечення нагріву доведеться збільшувати протік води (відкривати голови), можливо нагріватиметься не так швидко, але більш ефективно. Регулювання у цьому випадку бачу таким: голови налаштовуємо на вищу Т води, яка потрібна зранку і увечері коли всі вдома, вдень і вночі Т води має бути нижча, за рахунок цього досягнеться економія, оскільки навіть при вищій Т вона не вийде за рамки заданої, на відміну від звичайного термостата. І голови працюють ефективніше, бо Т води стала. До речі погодозалежна автоматика так і працює, тільки різниця у тому, що Т води підв’язана до показів датчика зовнішньої Т, тобто вища автоматизація.
    Я ж хочу підв’язатися до часу, бо й сам знаю коли має бути тепліше. Звісно при різких перепадах "за бортом" можливо доведеться втручатись, але ці перепади бувають не так і часто. Проблема у тому, що наявний котел (Wolf) не дозволяє задати параметри по часу, немає навіть день/ніч. А ставити автоматику за 400 еврів щоб продовжити життя котла при ціні котла у 700 еврів вважаю недоцільним.
     
  3. AKit

    AKit Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.012
    Симпатії:
    803
    Відповідь: У чому користь кімнатного термостата?

    Так кімнатний програматор і бере на себе ці фукції : підтримання постійної температури в приміщенні по годинно чи по хвилинно(залежить від можливостей програматора) не залежно від змін зовнішньої;
    позбавляє вас необхідності частого втручання в регулювання температури на котлі в ручну.
    Я це перевірив на власному досвіді.
    І як кажуть ,краще раз побачити ніж десять раз почути. Вартість кімнатного програматора 250-300 грн+ вартість провіда.Тобто якщо вам не підійде принцип його роботи, то втрати не такі вже великі,плюс його можна продати.
     
  4. andrew_b507

    andrew_b507 Стажер

    Повідомлення:
    8
    Симпатії:
    9
    Адреса:
    Городоцький район, смт.Великий Любінь
    Хочу поділитися з вами своїм невеликим досвідом використання кімнатного термостату.
    Є нежилий будинок 170м2, стіни неутеплені, горище утеплене приблизно на 70%. Установлено 2 котли: газовий Viessmann vitopend 100 24Кв та твердопаливний - КЧМ4. Відвідую будинок кілька разів на тиждень по кілька годин і розпалюю твердопаливний котел, а увесь інший час працює газовий. Так як ніхто тут ще не проживає, то і потреби комфортної (20-22 градуси) температури немає. При установці котла на мінімальний режим роботи за добу він споживав 24-26 м3 газу (це при зовнішній температурі -5 + 2)Cherna-facepalm Коли сильніший мороз, то доходило і до 30 м3 на добу.
    Перечитавши купу форумів та відгуків вирішив придбати собі кімнатний термостат. Так як ремонти вже всюди пороблені, вибір впав однозначно на безпровідні моделі, і після кількох днів порівнянь я зупинився на Auraton 2030 RTH. Підключив та настроїв його на температуру 16 градусів (не холодно і не жарко:)).
    Тепер котел вмикається набагато рідше, а найголовніше - середня витрата газу на добу коливається в межах 14-16 м3 на добу. Ну а якщо звечора 2-3 години попалити дровами, то використання газу падає до 8-10м3/добу.
    Так що можу підтвердити з власного досвіду, що кімнатний термостат дає непогану таки економію:Hi:
     
    Petko, Jonic, Voyutichi та ще 1-му подобається це.
  5. yroma

    yroma Майстер

    Повідомлення:
    46
    Симпатії:
    26
    Адреса:
    Львів
    @andrew_b507,
    Підтримую повністю. Темп. в будинку збалансував кількістю ребер в кімнатах.Ніяких термокранів на батареях, прості крани. Темп. в кімнатах однакова +\- 0.5градуса. Економія відбувається за рахунок: 1) Нічний режим(на 1-1,5градуса роблю холодніше. 2)Перепади темп. за бортом(похолодало-добавили темп. води, потепліло- забули збавити, поки не запекло в попу:)). 3)Десь тут на форумі писали що сама ефективна та довговічна робота котлів на 60-80% від їх потужності. 4) Ніхто не крутить котлом під себе(так було до терморегулятора, крутили всі під настрій)
     
  6. Инженер1987

    Инженер1987 Стажер

    Повідомлення:
    18
    Симпатії:
    3
    1) Климат-контроль всегда поддерживает комфортную температуру в помещении в независимости от погоды на улице (представьте ситуацию утром было -10 котел стоял на 60 град при этом в помещении к примеру 24 град, к обеду резко наступила оттепель на улице +2, котел остался на 60град при этом температура в комнате поднялась до 28, получается перерасход. Если бы стоял термостат такого бы не случилось, он бы контралировал 24 и котел бы просто не включился)
    2) Функция времени - таймер. Позволяет задавать на определенный периоды времени разную температуру это позволяет управлять обогревом согласно вашего ритма жизни. Если с 8 до 17 вы на работе то на этот период времени можно понизить температуру до 20Град, соответсвенно котел будет реже включаться и расходывать энергию.
    3) Реальная можно экономить до 30% . Цифра в 50% не реальна.
    Кому интересно ознакомиться с программаторами можно тут
     
  7. Пітон

    Пітон Друг Команда форуму

    Повідомлення:
    6.874
    Симпатії:
    12.735
    Адреса:
    з Київщини, з діда-прадіда
    Дякую за допис, з того часу вже минуло три роки ))

    Термостат поставив давно, тільки безпровідний ауратон працював некоректно, продавець сказав що це його конструктивна особливість, його продав і купив іншого виробника. Два сезони все було чудово, а в кінці цього березня заплющило, котел став вмикатись безсистемно. Не мав можливості розібратись, грішив на котла аж поки на Великдень не відєднав термостата приймач - стало норм. Буде відпустка щось може придумаю
     
  8. Инженер1987

    Инженер1987 Стажер

    Повідомлення:
    18
    Симпатії:
    3
    В нашей практике по ауратонам наименьший показатель брака пару случаев за 4 года. Я б их поставил на 1 место. Есть не официальные ауратоны с гарантией 6 месяцев, контора со Львова продает по ценам гараздо ниже официальных, может у вас ихний был. Вообще у ауратонов в алгоритме есть некоторые особенности которых нет у "китайчиков".
     
  9. Morfu1986

    Morfu1986 Підмайстер

    Повідомлення:
    79
    Симпатії:
    4
    Скажите пожалуйста как у вас с экономией газа после установки термостата?Хочу себе котел данко купить и поставить термостат.А то старый 23аогв жрал до 600 кубов зимой:(
     
  10. михаил58

    михаил58 Підмайстер

    Повідомлення:
    60
    Симпатії:
    19
    Адреса:
    Украина.г.Полтава.
    Инженер1987
    Смысл температурного комнатного термостата я понял в том. 1- Режим котла оптимальный , не заниженный по температуре .Что приводит к преждевременному выходу со строя теплообменника.Котел настенный турбированый, в моем случае. 2 - Термостат можно поставить хоть у самого котла .Только настроить на условную температуру.которая скажем нужна в определенной комнате. ВОТ конкретно не понял за счет чего экономия газа примером до 20%. Прошу объяснить.Подскажите пожалуйста какой комнатный термостат применить с котлом SOLLY H18F. Говорят на него нужен особенный какой то .Спасибо с ув.Михаил.
     

Поділитися цією сторінкою