Водопровідна труба - як виключити проблему замерзання води взимку?

Тема у розділі 'Сантехника, водоснабжение, канализация', створена користувачем Odissey, 13 жов 2014.

  1. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    тоді беріть поліетиленову трубу, вона пластична і її не прорве за першу заморозку, але може не бути води. Організовуйте в морози невеликий протік через трубу..
     
    Odissey подобається це.
  2. AKit

    AKit Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.012
    Симпатії:
    803
    Опустіть трубу через підлогу , а потім під фундаментом виведіть.Так ніколи не замерзне.Бо все інше боюсь не захистить від замерзання.
     
  3. Odissey

    Odissey Інженер

    Повідомлення:
    734
    Симпатії:
    864
    Ще з входом в будинок можна зробити - подумаю над таким варіантом. З виходом не вийде.
     
  4. AOZ1

    AOZ1 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.158
    Симпатії:
    1.384
    Адреса:
    Киев Бортничи
    http://www.deviua.com/dph_10.html
    или аналоги.
    Если думаете что дорого, у меня сосед при -25 его бегал покупал и монтировал. Это реально дорого.
     
    ukrkamen та Odissey подобається це.
  5. bogdansv

    bogdansv Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.848
    Симпатії:
    1.987
    Адреса:
    Черкассы
    У меня ввод в дом воды идёт на глубине до 50 см, между сараем и домом стоит тройник и вода разходится на две стороны, и там и там под фундаментом входы в строения (фундамент не глубокий , ниже уровня земли гдето на 30см) . Это всё было сделано до меня , живу уже 4й год - не перемерзает.
     
    Odissey подобається це.
  6. Odissey

    Odissey Інженер

    Повідомлення:
    734
    Симпатії:
    864
    2 метра до 1 тыс. грн - интересный реальный вариант для решения проблемы, дорого, но доступно. Спасибо за наводку.
     
  7. bogdansv

    bogdansv Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.848
    Симпатії:
    1.987
    Адреса:
    Черкассы
    Если не смущает такой бюджет то здесь шире поле для обзора, можно обратится к электрикам чтоб посоветовали какойто маломощный тен , потом его проложить с трубой вместе в теплоизоляцией и чтоб контролировать температуру можно докупить трморегулятор любой с выносным датчиком. По деньгам получится намного дешевле и ограничение по длине использования не волнует практически. В этом варианте вижу ряд плюсов - греет только тогда когда есть необходимость , терморегулятор в межсезонье можно использовать в других целях.
     
    Odissey подобається це.
  8. kilrasch

    kilrasch Стажер

    Повідомлення:
    27
    Симпатії:
    6
    Підтримую що під фундаментом ,але з свого досвіду :якщо не вийде під фундаментом то можна і через фундамент,але ні в якому разі не закладати цеглою тому що мороз пройде в землю по фундаменту і також у приміщенні відступити від фундаменту теж замерзне.В фундамент і під фундаментом вставте трубу більшого діаметра,а внеї вже саму водяну трубу і утепліть.Я пробував утепляти мінеральною ватою і пінопластом не підходить із за мишей.В ваті роблять гнізда а пінопласт їдять і роблять ходи.Я брав балончик піни і задував, піну не чіпають напевно ядовита.А далі утепляв труби мінеральною ватою там вже не страшно мишей.Саме небезпечно це фундамент і не в морози ,а у відлигу після морозів.
     
    Odissey подобається це.
  9. gup_1978

    gup_1978 Майстер

    Повідомлення:
    185
    Симпатії:
    58
    Маю близько 40 м пластикової труби, яка прокладена над землею (вздовж паркану). По ній перекачую каналізацію. Проблема схожа, тому напишу ті проблеми, з якими стикався за 3 роки.
    1. Якщо пластикова труба замерзне - розморозити її дуже важко. В мене кілька разів перемерзала. Трубі то нічого не було, але не допомагало ні поливання кип'ятком, ні залив його в саму трубу. Труба ізольована лише стандартною ізоляцією (в народі "презервативами" називають). Пам'ятайте головне - тепоізоляція не гріє! Вода в трубі градусів 10 максимум, а якщо на вулиці мінус 20, то через певний час той запас тепла який є у води просочиться через будь-яку ізоляцію і вода почне замерзати (якщо вода стоїть). Невеликий рух води проблему не завжди вирішить. Подивіться на річку зимою - чим спокійніша течія - тим товщий лід. Не замерзають тільки гірські ріки, які мають бухливу течію. Так і тут. Спочатку почнесть намерзання вздовж стінок і буде поступово йти до центру труби. Вся може і не перемерзне, але відкривши кран побачити тененьку цівочку води. І пройде досить багато часу, поки потік води прогріє лід.
    2. Я поставив підігрів труби. Знизу труби прикріпив кабель, який залишився від комплекту теплого полу (коли купляв, неправильно вказав площу, довелось купляти інший комплект, а цей так і не здав назад. Пригодився). Особливого сенсу теж не дало. Пластик досить погано проводить тепло. Можливо, якщо поставити добру ізоляцію (100-150 мм) то і допоможе.
    3. Недавно провів останню модернізацію (сподівась, що вирішить проблему). Довелось помучатись, але я запхнув той кабель всередину труби. Тобто, якщо і замерзне, то гріти буде безпосередньо лід.

    У Вас досить короткий відрізок трубопроводу. Зокопувати я його б не став. Все одно ділянка від виходу із стіни до входу в землі (та ще деякий відрізок у землі) буде промерзати. А довбати відмостку, а потім землю при мінус 20 щоб розігріти трубу - задоволення так собі. Знайти гріючий кабель на таку довжину можна, але вийде досить дорого. Не критично звичайно, але є мінус. Чи не вимкнуть світло в сильний мороз, а якщо вимкнуть, то на який час (чи не замерзне). Тобто кошти вкладені, а замерзнути все одно може.
    Я б зробив так. Трубу водопроводу проклав у футлярі із труби більшого діаметру, а вже футляр утеплив 150 мм утеплювачем. Для чого це:
    1. Між трубою і футляром буде повітряний прошарок, який також є добрим ізолятором.
    2. Якщо станеться саме неприємне і труба в аномальний мороз перемерзне, то в міжтрубний простір можна (на вибір) або залити кип'яток (на одному кінці заливаєте, на іншому потихеньку зливається охолоджена вода) або продувати гарячим повітрям (фен). Відповідно до прийнятого варіанту передбачити патрубки.
     
    gorar, resident45, Расомаха та 2 іншим подобається це.
  10. gorar

    gorar Підмайстер

    Повідомлення:
    39
    Симпатії:
    19
    Якщо трохи пошукати то і не такий дорогий той кабель. це напевно найпростіший варіант.
    Хоч варіант з двома трубами таки надійніший.

    Я напевне би зробив з дешевим нагрівальним кабелем та труба в трубі. Труба з водою обовязково пластикова (не розлізеться при замерзанні)
     

Поділитися цією сторінкою