Прошу поради фахівців по опаленню!!!

Тема у розділі 'Отопление и горячее водоснабжение - общие вопросы', створена користувачем fill_nick, 23 лип 2010.

  1. fill_nick

    fill_nick Новачок

    Повідомлення:
    4
    Симпатії:
    0
    Адреса:
    Вінниця
    Маю пів будинку з трьома кімнатами (див прикріплений файл).
    За 4 метри від будинку у дворі є колодязь глибиною 14 метрів.
    Також до будинку є підведений газ, проте опалення в будинку вже немає 8 років (газ виключили за борги, але після сплати яких так і газ не включали, бо відбувся розподіл будинку на дві частини). Котла вже десь немає (раніше стояв димохідний радянський).

    Хочу у свою половину будинку підвести газ та воду. Але є такі питання:

    1. Кімнату у якій стояв котел ми розвалили для перепланування, самостійно (без дозволу) обрізали газову трубу, що підходила до кімнати де стояв котел. Крім того, трубу обрізали до газового лічильника, але після пломби газовщиків (газ у нас відключений і опломбований).
    В результаті у нас без дозволу обрізана газова труба після пломби, але до лічильника. Чи буде за це нам штраф? І чи потрібно робити новий проект газового господарства у будинку, якщо цей лічильник, що є оформлений на мене, а другій половині хати газ проводити не будуть?
    Нам у будь якому випадку треба існуючу систему опалення будинку міняти та робити її тільки на свою половину будинку. Чи можна просто зробити монтаж без проекту, газозварювальні роботи підприємцем, що має ліцензію, а потім запросити газовиків, що зірвали пломбу та включили нам газ?

    2. Який вибрати котел, якщо площа моєї половини будинку всього 50 метрів квадратних, а висота стелі 2,5 метри, за умови, що потрібна гаряча вода?
    Спочатку я думав брати двоконтурний котел, але його потужність дуже завелика для такої площі (24 кВт, меншу брати не рекомендують, бо котел не буде гарно прогрівати воду).
    То що брати: котел на 7 кВт та окремо газову колонку для води? Чи може купити бойлер? Котел якого виробника брати? Зараз схиляюсь до Термо бар, але продавці не рекомендують, кажуть, що із-за нього швидко забиваються труби та потрібно до нього ще кучу чого докупляти (носос, бачок і т.д.), в результаті чого краще брати щось іноземне. То що робити?

    3. Чи залишати старі радянські батерії (стальні, а не чавунні), якщо 8 років система опалення не функціонувала? Якщо купувати нові, то які краще купити, щоб було не дорого і більш-менш якісно?

    4. Які порекомендуєте труби на опалення? Якщо металопластикові, то можемо зробити все самі, якщо якісь інші, то у навряд чи.

    Наперед вдячний!
     

    Вкладення:

    • plan.jpg
      plan.jpg
      Розмір файлу:
      121,5 КБ
      Переглядів:
      184
  2. Пітон

    Пітон Друг Команда форуму

    Повідомлення:
    6.874
    Симпатії:
    12.735
    Адреса:
    з Київщини, з діда-прадіда
    1. Лічильник у вас чи у другій половині будинку? Якщо у вас (на ваше ім’я), то під час відключення газу мали записати покази лічильника. Якщо вони не змінилися то штрафу не буде, але вам потрібно буде відновити трубу до лічильника, якщо ви відновите її так само як вона була раніше - ніхто навіть не запитає (звичайно треба "замести сліди" як то пофарбувати :) ) Проект робиться по трубах і всіх газових приладах які до нього включені. Якщо в другу половину будинку газ проведений не був то його туди не ввімкнуть.
    Якщо ви встановлюватимете котел який суттєво відрізнятиметься від старого по показниках споживання газу - новий проект обов’язково, якщо долучатимуться прилади газоспоживання (наприклад колонка) - так само. Взагалі проект має бути, якщо у вас немає то можливо копія старого проекту є у газконторі. Якщо все є і дотримано правил то після погашення боргу газ ввімкнуть без проблем.
    2. Все залежить від ваших конкретних умов, двоконтурні беруть у 1-2-кімнатні квартири і все нормально, порадьтесь з тими хто буде відновлювати вам опалення або у магазині в якому збираєтесь купувати. Газова колонка потребуватиме зміни проекту на газ. До речі скільки людей проживатиме і який плануємий розхід гарячої води? Колонка має обмеження по продуктивності.
    3. Щодо радіаторів то перевірте в якому вони стані (розкрутіть, загляньте всередину), хоча якщо вони 8 років стояли то я б замінив на нові. На які - залежно від гаманця і уподобань, однозначно "добрих" і "поганих" немає.
    4. Якщо можете металопластиком зробити самі то у чому проблема - робіть beer Почитайте форум, проконсультуйтесь у місці де купуватимете, нема нічого нереального :vo:
     
  3. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Відповідь: Прошу поради фахівців по опаленню!!!

    добре попросити ( а краще знайти ОДНУ компетентну людину в газканторі) і все буде добре.
    то стальні викидайте. Не потрібно ризикувати. Вони і нові були не ахті..

    Ще одно: підлоги зривати будете?, це необхідно знати для проектування траси опалення будинку.
     
  4. fill_nick

    fill_nick Новачок

    Повідомлення:
    4
    Симпатії:
    0
    Адреса:
    Вінниця
    Re: Відповідь: Прошу поради фахівців по опаленню!!!

    Дякую за поради.
    Цікавить який котел купити. Брати вітчизняний парарипетний на 7 кіловат або іноземний настінний + бойлер?

    Підологу зривати не буду (бетон + смола + леноліум).

    Добавлено через 37 секунд
    Також цікавить які краще взяти труби (матеріал) та батареї.
     
  5. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Відповідь: Re: Відповідь: Прошу поради фахівців по опаленню!!!

    якщо є димохід - то гільзуйте його і купляйте навісний котел. Можна рекомендувати конденсаційний, якщо поставите собі окремо на гарячу воду бойлер вода-вода.
    Взагалі рекомендую купляти котел без функції підігріву гарячої. Для гарячої води купити бойлер на 80 літрів і гріти його котлом. Не будете залежні від якості води (тобто ваш котел не буде псуватись при жорсткій водопровідній воді).
    Марка котла: краще купити надійну фірму, але не дешеву. Зараз навіть вісмани дешеві бувають. Беріть вайлант - сервіс, гарантія, надійність..
    Парапетний котел - то тільки для останнього поверху у багатоповерхівках.
    якщо не зриватимете підлогу - тоді плінтусне проведення магістралей (закажете в столярів гарний плінтус), якщо стіни товсті - то можете заштробити в стіни.
    Якщо є гроші і плінтусна траса - бажано мідь, вона наймініатюрніша.
    Якщо економ - металопластик поліетиленовий.
    Батареї вибирайте з двох характеристик: вага одного вату потужності (це для однотипних радіаторів) і ціна одного вату (це загальний параметр). Вибирайте з більшою вагою і меншою ціною одного вату радіатора. За цими параметрами можете вибирати стальні панельні радіатори. Само собою, потужності радіаторів для порівняння беріть для однакових термоумов: Тподачі/Тзворотки/Т в приміщенні.
    Беріть Vogel&Noot - потужні радіатори з найменшою ціною за 1 ват. Найдешевший ват у радіаторів 22 типу бокове підключення висота 600 мм.
     
    2 користувачам це сподобалось.
  6. fill_nick

    fill_nick Новачок

    Повідомлення:
    4
    Симпатії:
    0
    Адреса:
    Вінниця
    А що скажете щодо вибору котла? Я орієнтувався на Термо Бар, так як він недорогий, є позитвні відзиви та й я з Вінницької області. Але він напольний. А Ви радите настінний. То який краще взяти, імпортний чи український?
     
  7. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Відповідь: Re: Прошу поради фахівців по опаленню!!!

    краще чавунний, вайлан, вісман, сайм, будерус, це з підлогових котлів.
    За українські нічого не скажу - немаю досвіду роботи з ними.

    Добавлено через 1 минуту 0 секунд
    може ще вольф - досить інтенсивно продають, тільки не знаю, як з сервісом..

    Добавлено через 1 минуту 40 секунд
    якщо дають гарантію не заморочливу - купляйте, може свої гроші відпрацює..
     
  8. fill_nick

    fill_nick Новачок

    Повідомлення:
    4
    Симпатії:
    0
    Адреса:
    Вінниця
    Re: Відповідь: Re: Відповідь: Прошу поради фахівців по опаленню!!!

    А яким чином котел буде гріти бойлер електричний? Ви маєте на увазі якось до нього приєднати рушникосушку чи батарею?
     
  9. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Відповідь: Re: Відповідь: Re: Відповідь: Прошу поради фахівців по опаленню!!!

    я маю на увазі бойлер з теплообмінником всередині. Краще постаратися і знайти такий бойлер з теплообмінником вода-вода. Їх продають виробники котлів, тому представлені вони не так широко в магазинах, як електричні бойлери (їх робити може майже кожен).
    Включаєте водогрійний бойлер у систему як звичайний опалювальний прилад, через термостатичний вентиль. Термостатичну головку до нього можна взяти з виносним капілярним датчиком, термобалон якого вставите у занурювальну гільзу бойлера (вона повинна бути вмонтована в бойлер).
    Я в себе зробив трохи простіше - поставив на термовентиль головку для контролю температури корпусу клапану, а термоклапан поставив на виході з теплообмінника бойлера. Контролюю температуру зворотки бойлера. Якщо вона висока - це означає, що вода в бойлері нагрілась, при досягненні 50С головка перекриває клапан, нагрів води в бойлері припиняється.
     
  10. AKit

    AKit Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.012
    Симпатії:
    803

Поділитися цією сторінкою