Купуємо хату в селі! Запрошую на толоку...

Тема у розділі 'Строительство дома - общие вопросы', створена користувачем Михайло Маломитницький, 6 вер 2016.

  1. Михайло Маломитницький

    Михайло Маломитницький Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.173
    Симпатії:
    5.354
    Адреса:
    м. Миронівка Київська обл.
    Доброго всім вечора! Розпочну на правах господаря, може хтось приєднається...drel
    Сьогодні цілий вечір намагався з'ясувати для себе як в перспективі утеплити і облицювати фасад хатинки.
    Все більше сумнівів викликає варіант утеплення пінопластом з наступним оздобленням під короїд. Те, до чого вже приступив шановний Whisker. Чекати зиму, щоб зрозуміти як поведе себе глина під ПП, довго. І здається мені, що результат проявиться тільки після кількох сезонів.
    Вичитав як один інженер-будівельник утеплив "нашу" хату тою ж глиною. Встановив вертикально дошку 150х30 ребром до стіни з кроком 50 см. Вийшла обрешітка-опалубка. Закріпив до обрешітка горизонтально листки ДВП по периметру і заливав розчин глини в "кармани". Потім закріпив наступний ряд-знову залив. Потім обшив сайдингом.O=-
    --- добавлено: 14 вер 2016 у 21:30 ---
    Несподівано для себе згадав свої заробітки в московщині...
    Останній рік жив і працював на дачі в свого давнього знайомого і друга із місцевих бізнесменів. Будинок будувався по не знайомій для мене каркасній технології. Якщо коротко: стіни монтувались з каркасу брусом 150х50. Виглядало як решітка з вікнами розміром під кам'яну вату (60х80). В ці віконця закладалась вата в три шари (150 мм). З середини кріпилась пароізоляція. Зовні - менбрана. Внутрішня обшивка-ГКЛ, вагонка. А от зовні він планував обшивати пластиковими панелями під камінь чи цеглу. Зразки цих панелей мені потрапляли на очі.
    Так от. Чи може бути в нашому випадку оптимальним рішенням така схема. Робимо каркас із брусків 100х50 з кроком 60 см. горизонтальні перемички кріпляться через 80 см. (Насправді розміри мають бути на 1см меньше, щоб пласти кам'яної вати лягали (ставали) щільно до дерева). В каркас закладається утеплювач. Все дихає і не дає нахолоджуватись глиняним стінам. Оздоблювати (закривати) все це можна сайдингом чи тими ж ПВХ панелями під цеглу, камінь чи що там. Можливо, обрешітку можна зробити з бруска 100х40мм. :lulka:
     
    Останнє редагування модератором: 22 вер 2016
  2. Михайло Маломитницький

    Михайло Маломитницький Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.173
    Симпатії:
    5.354
    Адреса:
    м. Миронівка Київська обл.
    Ще одна проблема яка вимагає негайного рішення. Через тиждень-другий буду закладати фундамент під веранду (розширення) і під гараж. Гараж плануємо побудувати в "притик" до стіни хати на протилежному від веранди куті (по діагоналі на плані). Це щоб зекономити одну стіну і місце. Цікавить ось що: як обійти традицію, згідно якої фундамент повинен вистоятись зиму, а вже потім на ньому зводиться стіна? Хочеться стіни вивести до морозів і снігу. Щоб можна було сховати машину від опадів. Чи можна, як це зробити і чи встигну? Розумію, що авантюризмом пахне, але ж дуже хочеться...bunt
     
  3. Whisker

    Whisker Інженер

    Повідомлення:
    770
    Симпатії:
    1.982
    Адреса:
    Київ
    Так, поїхали по пунктах:

    Вертикаль на будь-якій стіні виводиться так:
    1. Закручуємо по кутах 4 шурупи.
    2. Натягуємо зліва і справа шнурок вертикально, щоб утворилися дві букви І.
    3. Перевіряємо вертикаль, закручуючи або викручуючи шурупи зверху або знизу.
    4. Натягамо третю нитку горизонтально, щоб утворилася буква Н. ЇЇ зручно чіпляти на канцелярських скріпках, тоді легко рухати.
    5. Підкручуючи шурупи і перевіряючи вертикальний рівень, якомога ближче "притискаємо" площину з ниток до стіни. Рухаючи горизонтальну нитку, перевіяємо, щоб вона не чіпляла горби.
    6. Потім по тих нитках ставимо металічні маяки та рівняємо стіну штукатуркою.

    Оптимальною товщиною буде така, коли швидкість зростання бюджету на утеплення буде не більше швидкості росту економії. Тобто, це все має окупитись за визначенний термін, який явно менше строку служби конструкції. Якщо не окупиться - нема сенсу робити. Простіше вкласти ці гроші десь в інше місце і тупо платити за тепло стільки, стільки виходить. При цьому товщина має бути така, щоб на стіні в умовах місцевого клімату не зловити точку роси.
    Оскільки це вирахувати дуже складно, призначаємо просте рішення правильним - 100мм в умовах України (будь яка область) не дасть точку роси у будь-якій стіні, хоч з картону.
    Готуємо гроші на таку роботу і все.

    Я взяв 50 мм з таких причин:
    1. Такий шар по розрахункам не дає точку роси на стіні з глини товщиною 20 см навіть при -25 та вологості у 80%.
    2. Я не можу сказати, що ми сильно мерзнемо. Але, якщо знаєте, у селі часто може намести снігу під самі вікна. Це додатковий шар утеплення, тому цого не відкидають від стін. Але коли воно почне танути, то стіна з невідкинутим снігом гарантовано намокне. Тому шар 50мм буде саме тим захистом від намокання, бо пінопласт не боїться води.
    Ось тому я відмовився і від вати, хоча книжка пише, що глина через вату дихатиме.
    Раніше на хуторі стіни утепляли так - сухою кукурдзою або очеретом. Це дуже дешево. Але я не маю бажання і часу ходити до ставка, рубати очерет, сушити та обкладати їм стіни.

    Я міг набити каркас з бруска, не рівняючи стіни. По ньому вже кріпити пенопласт. Але я не дуже вірю, що цей повітряний прошарок буде герметичним. Повітря шикарний утеплювач, якщо воно не рухається.
    Будь який отвір винесе все тепло на вулицю. Тому краще без нього.

    Не знаю. Побачимо. Планую часто провітрювати. Та ми і так часто шастаємо з хати у двір навіть зимою.
    Я не гордий, можу і вирізати.
     
    Володимир П подобається це.
  4. Михайло Маломитницький

    Михайло Маломитницький Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.173
    Симпатії:
    5.354
    Адреса:
    м. Миронівка Київська обл.
    Дуже вдячний за розгорнуту відповідь! Я займаюсь ремонтами, тому багато що мені відомо вже, але ж ми тут не одні, тому Ваш труд і час всім на користь!:vo: Вже маю кілька варіантів утеплення, але коли починаєш думати про фінансову сторону, розум завертає до пінопласту. Але ж? Кругом всі переконують, що пінопласт для глини-зло! Говоримо зараз про утеплення зовні будинку з наступним оздобленням короїдом чи фарбою...:stena:
     
  5. buddybuild

    buddybuild Заслужений майстер

    Повідомлення:
    5.307
    Симпатії:
    6.176
    Адреса:
    Черкассы
    зробіть фундамент та облицюйте стіни шлакоблоком простіночним. витрати 13 шт\м2 де 55 шт на звичайний автоприцеп. потім на шлакоблок причепите любий утеплювач. цоколь = цегла тільки керамічна 5 рядів або бетон.
    через кожні 3 ряди шлакоблоку:
    а) цвяхи л=200 мм в глину, 2 шт\мп
    б) вздовж і особливо на кутах кладки прокладіть проволоку д=4-6 мм. бажано рифлену ВР1,
    в) розчином запечатуємо шов між блоками та стіною

    як нема надійного фундаменту під хатою то зробіть.
     
  6. Whisker

    Whisker Інженер

    Повідомлення:
    770
    Симпатії:
    1.982
    Адреса:
    Київ
    Якщо не знаєте що робити - не робіть нічого, доки не буде достатньої інформації для остаточного рішення.
    Подивіться ще раз пост 15 теми - я раджу просто нормально зайти в зиму. Якраз на місяць роботи. Наскільки я зрозумів, ви ще не переїхали, а через місяць реально можуть бути і сніг і заморозки - будівельний сезон завершується.
    Візьміть зошит і зробіть детальні розрахунки майбутніх забаганок. Отримаєте бюджет.

    А якщо реально
    то рішення може бути абсолютно протилежним. Тобто поруч будувати маленьку, але нову хату з рівними стінами. Під неї і планувати радіатори, котел, утеплення, двері і все що плануєте міняти у старій хаті. В результаті може вийти дешевше і швидше. Шифер зі старої хати може навіть піти на нову. А стару хату розберете на глину і дрова. Дровами можна буде 2 зими грітися. Нештукатурена нова коробка буде мати такий самий рівень комфорту як і стара, хоч і побілена хата.
     
    Romek_ та Володимир П подобається це.
  7. buddybuild

    buddybuild Заслужений майстер

    Повідомлення:
    5.307
    Симпатії:
    6.176
    Адреса:
    Черкассы
    8 мужиків толокою підливають хату за 2 робочих дні.
     
  8. Михайло Маломитницький

    Михайло Маломитницький Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.173
    Симпатії:
    5.354
    Адреса:
    м. Миронівка Київська обл.
    Хлопці! На нову хату мене нічого не сподвигне! Хіба що несподіваний спадок десь з Америки чи Канади...rofl
     
  9. Михайло Маломитницький

    Михайло Маломитницький Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.173
    Симпатії:
    5.354
    Адреса:
    м. Миронівка Київська обл.
    Все - сьогодні оформили договір купівлі-продажу! Приймаю вітання. Господарі виїдуть на днях.:akordeon:
    Ще раз про утеплення нашої хати. Два дні носився з ідеєю обмуровки газобетоном. І утеплювач і конструктивний матеріал. Потрібно нарощувати (розширювати) фундамент, а заодно і утеплити його. Газобетон відшпатлювати і пофарбувати фарбою з мінеральними добавками, бажаною такою, щоб дихала.
    Кажуть, що потрібно між стіною та газобетоном класти мінвату, але я ще не знаю, яка технологія процесу (як фіксувати, потрібно чи ні всілякі паробар'єри, чи не мокрітиме?).
    Сьогодні вдалось поспілкуватись із професіоналом в сферу утеплення фасадів. Він рекомендує в нашому випадку використати ОСБ для створення основи під утеплювач. Тобто, влаштовуєм обрешітку із дерев'яних рейок, на неї кріпим ОСБ, а вже його обклеюємо утеплювачем (вата чи пінопласт). Далі-варіанти оздоблення. Тут приваблює те, що відпадає необхідність розширювати фундамент. Які будуть думки з цього приводу?
    Сьогодні вже попередньо домовився про вивіз гною на город. У нас купити його практично неможливо, а тут оголошення в газеті. Везуть десь із Черкаської області. Тона виходить біля 200 гривень. Думаю варто погодитись...:mathematic:
     
  10. Vudracom

    Vudracom Прораб

    Повідомлення:
    1.090
    Симпатії:
    238
    Адреса:
    Львів
    @Михайломаломитницький, оснвуу під утеплювач??? А між осб і стіною повітря тощо ви будете утеплювати????
    Писав раніше: обрешітка, між неї мінвата вибраної Вами товщини, вітробарєр, контробрешітка а от на неї можна магнезитову плиту та обробити короїдом. Можна пошукати плити вже під камінь, цеглу чи дерево декоровані але рахувати ціну треба.
    --- добавлено: 16 вер 2016 у 21:01 ---
    Наприклад гугл видав
    http://www.cyclone.kiev.ua/siding.php?gclid=CPPvxdS7lM8CFYfbcgod1UIGFw
    --- добавлено: 16 вер 2016 у 21:03 ---
    http://postroika.kiev.ua
     
    Останнє редагування модератором: 24 вер 2016
    oksan2006 подобається це.

Поділитися цією сторінкою