Як вибрати твердопаливний котел

Тема у розділі 'Продам: Товары и материалы', створена користувачем Юра Консультант, 14 бер 2016.

  1. Юра Консультант

    Юра Консультант Підмайстер

    Повідомлення:
    79
    Симпатії:
    9
    В наш час ми у зв’язку з сильним подорожчанням природнього газу багато людей зіткнулося з питанням переходу на більш дешевий вид опалення свого приміщення. Хтось поставив декільказонний електролічильник, хтось тепловий насос, але більшість вирішило перейти на простий та перевірений віками вид опалення – тверде паливо.

    І тут у багатьох людей виникла нова проблема - як правильно підібрати Твердопаливний Котел (далі ТК). І справді, не дивлячись на наймовірно великий вибір ТК на ринку, справді якісник котлів не так і багато, зате рекламних слоганів про високе КПД, малі тепловтрати і т.д. Тому я, як людина що досить багато знає про ТК не тільки з книжок і інструкцій, вирішив написати на що насправді потрібно звертати увагу при виборі ТК щоб не бути кучегаром – трубочистом і не викинути гроші на вітер.

    Щоб ви трішки чіткіше розуміли про що я пишу я постараюсь виділити основні проблеми з якими стикаються реальні власники ТК :

    -Тривалість горіння 2-5годин ( просто практично не відходиш від котла )

    -Постійно забивається димохід, ТК

    -«Плаче» ТК

    -Прогорів / Потік ТК

    -Котел «димить»

    -Не нагріває до потрібної температури / не тримає температуру

    -котел «роздуло»

    Це не усі, але мабуть основні проблеми, які виникають в основному від банальної некомпетентості продавців, інколи горемайстрів, але перш за все через наївність і лінивість їх власників, що не потратили трішки свого часу щоб знайти хороших (перевірених) майстрів та хороший ТК, я б радив ці речі шукати окремо (хоча до майстрів звісно потрібно прислухатись) бо нажаль в наш час часто навіть дійсно дуже хороші майстри радять котли по відкатам, хоча це не завжди найгірший вибір, але зазвичай точно не найкращий.

    Отже з чого почати ??? Звісно з самих надійних джерел – власників ТК яких ви особисто знаєте і які користуються ТК не менше 3 років, просто розпитайте їх що до чого, спробуйте самі, при можливості, покористуватись тим ТК в них у дома, щоб хоча б мати уявлення що це таке, але ніколи не слухайте що ТК це лише морока та витрати, це означає що у свій час вони самі не розібрались. ТК при правильному виборі, встановленні та користуванні – чудова річ яка несе тепло та економію – у наших умовах просто «кричущу». В ідеалі знайти знайомих які вклали не дуже великі кошти, які не підкидають паливо частіше 2-3 разів на добу при температурі на дворі до 10 градусів морозу, та не чистять стінки котла частіше 1 разу на місяць (якщо користуються паливом з низькою вологістю), в яких нічого не димить, не капає, не смирдить і т.д – якщо ви їх знайшли то можете сміливо брати і котел і майстрів що його встановлювали. Якщо ні, то спробую вам допомогти, я сам продаю ТК, тому й добре знаю всі «уловки» конкурентів, але мені дуже хочеться написати цю статтю об’єктивно, щоб ви – в якому регіоні б ви не жили – перейшли на тверде паливо і робили нашу країну все більш енергонезалежною, а себе багатшими.

    При виборі ТК спочатку потрібно вирішити який вид твердого палива ви будете використовувати (дрова, вугілля, пелети, торфобрикети, тирсобрикети, тирсу і т.д), я зупинюсь на основних - вугіллі і дровах.

    Якщо це вугілля (або інше паливо з великою тепловіддачею та мінімальною ( до10%) вологістю- наприклад тирсобрикети)– вам пощастило – можете сміливо брати будь-який стальний котел ( з стінкою камери згоряння не менше 4мм та «водяною рубашкою» по всьому периметру камери згоряння), або чугунний ( великим мінусом таких котлів є чутливість до різниці температур, обов’язково врахуйте при встановленні) і камерою згоряння не менше 50літрів на 100м.кв площі ( пам’ятайте що казок не буває, не можна з 1 лимона вижати 1 літр соку, так само і з твердим паливом) і потужністю 1кіловат на 10м.кв.

    З деревом (особливо вологість якого більше 25%) все набагато складніше, тому що там де вологість там і конденсат, а де конденсат там і проблеми.Тому я раджу такі параметри для вибору: - Не ведіться на «багатоходові» котли з яких нібито не втікає тепло ( насправді це діє лише для вугілля і іншого палива без вологості) якщо палите деревом то ті канали дуже швидко забиваються продуктами згоряння, коли котел працює на великих температурах ( більше 75 градусів ) це відбувається просто з невеликою відстрочкою.

    -Не беріть ТК в якому поганий доступ до всіх стінок камери згоряння і всіх ходів де проходять димові гази ( наприклад котли в яких колосники це труби в декілька рядів ) – їх в будь-якому випадку рано чи пізно прийдеться чистити.

    -Не беріть котел спираючись на так звані Кіловати – хоча чомусь багато людей щиро вірять в формулу 1кВт на 10м.кв ( вона звісно правильна, але тільки якщо паливо дійсно буде видавати розрахункову кількість енергії – це занадто складно) хоч дуже мало виробників пишуть на якому паливі вони вимірюються ( це діє для вугілля, а дерево має набагато нижчу тепловіддачу ), важко навіть порадити ( для тих котлів які я продаю я знаю на яких площах як вони працюють), але я б знайшов реального власника такого котла якого ви уподобали на приблизно таку саму площу як і у вас і розпитав скільки часу на якому паливі та при якому температурному режимі він працює, або хоча б подивитись відеоогляди цього котла на реально працюючих приміщеннях ( але в відео має бути обов’язково вказано модель котла, площа, тривалість горіння на одному завантаженні, яке паливо використовується ) знаючи це можна приблизно розрахувати яку потужність того котла потрібно брати.

    -Ніколи не беріть ТК з великим запасом потужності на тому паливі яким ви зібрались користуватись- це не газ який можна подати дозовано і погасити(запалити) без зусиль в любий момент ( в кінцевому результаті він буде працювати не на своїй потужності - з нього буде текти конденсат рікою, паливо буде погано вигоряти, буде забиватись димохід і т.д.)

    -Не беріть котел з камерою згорання менше 60літрів на 100м.кв площі, якщо не хочете бути кочегаром.

    - Не звертайте уваги на показники КПД і інші незрозумілі показники які ви самі не зможете ніколи перевірити, насправді в нормальних котлах він приблизно однаковий, а щоб його підвищити варто потурбуватися про нормальне паливо, димохід, температурний режим роботи, правильне підключення – от це дійсно важливо.

    -Котел має бути зроблений з якісних матеріалів -сталь не менше 4мм в камері згорання, в водяній рубашці котел має бути багаторазово стянутий, зручні завантажувальні дверцята, і бажано щоб це все було видно.

    -Не купуйте котел попередньо не оглянувши відгуки з конкректними даними (обов’язково вказано модель котла, площа, тривалість горіння на одному завантаженні, яке паливо використовується), краще відео, а ще краще в живу.

    Досить про погане, все таки дозволю собі порадити декілька котлів які дійсно вже багато років якісно працюють– пам’ятайте що не так важливо який виробник, як сам принцип горіння та матеріали. Наприклад якби я збирався опалювати приміщення тирсою, вуглем, я б брав котел по типу «свічка» мені в них не подобається тільки що завантажувати їх трішки проблемно ( не дуже зручно, але до усього привикаєш, зате 1 раз на добу ( якісні представники цієї групи і по матеріалам і по збірці це на мою думку SWaG, Сandle,Віта-клімат і інші, навіть багато саморобок дуже достойного виконання, але дивіться на матеріали) а «всеядний» котел ( дрова любої вологості, тирсобрикети, торфобрикети і т.д. в перемішку, хоч і в свічках воно все горить) я б рекомендував котел нижнього прямого горіння ( насправді тління ) по типу Вомер http://vomer.org.ua/ він дуже простий в використанні і обслуговуванні, горить до 14-16год на одному завантаженні і головне перевірений ( як і свічки), недоліки – не засипеш одну тирсу чи вугілля, пелети –тільки в перемішку з дровами, хоч це скоріше особливість чим недолік ( але знову повторюю – є багато аналогів і зовсім не варто думати що всі вони погані – подивіться, пощупайте, з майстром під’їдьте, ще краще з реальними власниками поговоріть, все таки не шоколадку за 20 грн вибираєте). Я не можу стверджувати що всі остальні котли не варті уваги- багато точно варті, просто я не бачив щоб інші більше 3 років ефективно працювали ( котли які горять на дровах до 6год я просто не враховую в своєму розумінні до нормальних котлів), зате непрацюючих та прогорівших (потікших) бачив безліч, отже дивіться порівнюйте, думайте – все таки ваші гроші, але не думайте що чим дорожче тим краще, повірте в ТК це зовсім не працює, але й дешевші 7000грн навіть на малі будинки я б навіть не дивився – на чомусь точно зекономили. Я б не купував дуже дорогий котел і найдорожчу «обв’язку», бо краще ті кошти вкласти в паливо, на практиці тільки на різниці в ціні можна пропалити до 5 років, пам’ятайте що продавцю вигідно побільше вам «впарити».

    Ще що можу порадити – спеціаліста вибирайте не по рекламі, а по рекомендаціям друзів чи родичів ( краще щоб 2-3 знайомим хоча б 5 років назад зробив опалення яке досі чудово працює). Ще дуже важливо димохід - в ідеалі – від 6м, кругле січення і добре утеплений з ревізією (майже герметичною). Для закритих систем завжди робіть «мале коло» - що це - вам майстер розкаже. Бажано ставте насос навіть для відкритих систем з природньою циркуляцією, він не пошкодить.

    Так, ніби усе, дякую що дочитали ))) Я все в статті викладав з власного досвіду, можливо в чомусь і помилився, готовий до дискусії, не судіть строго, але якщо бачите помилки в моїх судженнях – дуже прошу напишіть, помилки – шлях до самовдосконалення.

    На кінець хочу всім побажати вибрати якісний, практичний, надійний котел, який вам прослужить багато багато років, і зекономить багато багато грошей )))
     
  2. ЮраНовик

    ЮраНовик Прораб

    Повідомлення:
    662
    Симпатії:
    437
    @Юра Консультант, Форум называется Краина Майстрив , ты какую цель преследуешь .
     
  3. gjkzr

    gjkzr Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.677
    Симпатії:
    1.698
    Адреса:
    Украина
    Очень хороший совет .
    Хотелось бы увидеть ваш котел

    через хотя бы год работы .
    Интересуют элементарные показатели . Это дым во время работы , температура дымогазов и общее состояние котла .
     
  4. Юра Консультант

    Юра Консультант Підмайстер

    Повідомлення:
    79
    Симпатії:
    9
    Сам колись вибирав котел, зараз продаю, захотілось написати статтю про вибір котла з власного досвіду, можливо комусь допоможе ))).
     
  5. Виталий Л

    Виталий Л Інженер

    Повідомлення:
    439
    Симпатії:
    755
    Адреса:
    кременчуг
    Ви думаєте що простих користувачів цікавить яка температура димових газів ? Їх цікавить ціна, витрата палива, час горіння і щоб в хаті тепло було. А сама краща реклама то циганське радіо .
     
  6. Юра Консультант

    Юра Консультант Підмайстер

    Повідомлення:
    79
    Симпатії:
    9
    Відео на сайті подивіться http://vomer.org.ua/, скоро багато буде. Диму немає. 80 л дров - 12 год. роботи в середньому на твердих породах- 90-130 м.кв будинки - якщо грубо то десь так.
     
  7. gjkzr

    gjkzr Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.677
    Симпатії:
    1.698
    Адреса:
    Украина
    Конечно это нас интересует в первую очередь . И многих пользователей так же . Простаков все меньше и меньше
     
    bogdan_1983 подобається це.
  8. Юра Консультант

    Юра Консультант Підмайстер

    Повідомлення:
    79
    Симпатії:
    9
    100%, точніше і не скажеш.
     
  9. gjkzr

    gjkzr Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.677
    Симпатії:
    1.698
    Адреса:
    Украина
    Подобный ответ я и ожидал .
    В отличии от вас такой котел я видел в работе еще в 2008 году . Поэтому прекрасно знаю как он работает .
    Чем он отличается от КСТ - ничем ( кроме увеличенной топки ).
    Дымит конечно как паровоз - другого не дано .
    Как вы его заставляете гореть 12 часов - только вам известно.
    --- добавлено: 14 бер 2016 у 23:50 ---
    Конечно не скажешь . Но лохов как то все меньше и меньше .
    Даже по этим параметрам ваш котел будет далеко сзади .
    Кроме разве что

    Ведь отопление и чайником можно нагреть .
     
    Останнє редагування модератором: 22 бер 2016
    silverneo подобається це.
  10. Юра Консультант

    Юра Консультант Підмайстер

    Повідомлення:
    79
    Симпатії:
    9
    Ваша думка це ваша, але я оперую фактами, а що ви там яку недоробку бачили я не знаю. Спорити не хочу бо по досвіду майстра не переспориш, хіба що даси йому поставити свій котел і він сам впевниться, так я своїх і переконав. Ви встановлюєте котли ?
    --- добавлено: 14 бер 2016 у 23:56 ---
    і 12 годин це середня тривалість а не максимальна.
     
    Останнє редагування модератором: 22 бер 2016

Поділитися цією сторінкою