Полотенцесушитель (рушникоосушувач) своїми руками

Тема у розділі 'Сантехника, водоснабжение, канализация', створена користувачем kozakxlopak, 7 вер 2015.

  1. kozakxlopak

    kozakxlopak Стажер

    Повідомлення:
    15
    Симпатії:
    3
    Адреса:
    Володимир-Волинський
    Хочу зробити простий електричний рушникоосушувач, полотенцесушитель. В якості нагрівача хочу використати нагрівальний кабель, тому, що електричний тен це дорого. Підкажіть що це за кабель, чи в трубки слід заливати рідину таку як пропіленгліколь, чи щось подібне, чи можна покласти тен просто в трубу. Знайшов такий кабель http://prom.ua/p76545704-ten-gibkij-drenazhnyj.html і такий http://stopled.com.ua/ru/posts/11-samoreguliruyuschiysya-nagrevatelnyy-kabel-ot-99-grn. Не знаю в якому напрямку далі рухатись. Основна власне проблема з нагрівальним елементом.
    Підкажіть , що вибрати, чи дайте посилання на кабелі які самі використовували в своїх індивідальних проектах
     
  2. Testter

    Testter Інженер

    Повідомлення:
    1.102
    Симпатії:
    335
    Адреса:
    Львів
    Хм, цікаво. Можна використати нагрівальні елементи з прасок або ніхром. Щоб зменшити їх потужність (температуру) - з'єднати декілька послідовно та надійно гвинтами для отримання потрібної температури та нагріву.
    Але як їх електрично ізолювати? Або в стінку замурувати поблизу сушарки. Або в глину, кераміку.
    Можна під'єднати через 2-х клавішний вимикач з діодом (для двох режимів роботи - 50% та 100% нагрів). Але діод треба підбирати - чи то 5 ампер чи 10 ампер на 400 вольт.

    Є ще 2 варіанти - сушарка від гарячої води або сонячного колектора.

    Якщо в трубу налити води і всунути всередину кип'ятильник (наприклад, зверху труби), якось його закріпити - також сушарка вийде.

    Ще можна сушити на електрочайнику або над плитою або на балконі.
     
    Останнє редагування: 7 вер 2015
  3. Petko

    Petko Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.121
    Симпатії:
    3.683
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    Переглянути вкладення 116162
    Якщо корпус рушникосушки вже є в наявності, пропоную порухатись в щось епіцентроподібне у відділ з рушникосушками- там можна купити нагрівальний елемент такої як треба потужності зразу з регулятором, проводом і заглушками. По моєму, збочуватись з кабелями- це лишня трата часу, який теж вартує грошей. Зекономите сотню-другу, а натрахаєтесь з ними на тисячу :-D
    Готовий ТЕН з терморегулятором коштує 600-900 грн і вкрутити його- максимум півгодини роботи. А тут навіть за 400 з копійками знайшов: http://san-teh.lviv.ua/index.php?route=product/product&product_id=7833
    Кабелю ж метрів 5 треба, при ціні 100 грн\м, плюс пересилка, плюс днів зо два на мудрування з кріпленням та підключенням, плюс дизайн все одно гірший буде ніж в промислового виробу. Краще за тих два дня заробити 200-300 грн. На одні гроші вийде.

    Або економ-варіант: набити цвяхів в стіну, на них змійкою натягнути кабель, на нього повісити рушники і нехай сушаться- дешево і сердито :vo:
     

    Вкладення:

    Останнє редагування: 7 вер 2015
  4. Testter

    Testter Інженер

    Повідомлення:
    1.102
    Симпатії:
    335
    Адреса:
    Львів
    Так стара праска також підійде (з регулятором). На металобрухті бувають справні. Знайти гарний металевий лист або нержавійки і прикрутити праску гвинтами, тільки дірки просвердлити.

    Я не пробував. Це для експериментаторів. За світло потім прийдеться платити.

    Через гарячу воду (трубу подачі гарячої) - дешевше буде (потім, колись), тому що немає додаткових витрат (незначні тепловитрати води). Але обмеження з місцем розташування.
     
    Останнє редагування: 7 вер 2015
  5. kozakxlopak

    kozakxlopak Стажер

    Повідомлення:
    15
    Симпатії:
    3
    Адреса:
    Володимир-Волинський
    Про тен це добре, але ціна для мене завелика, а провода як на мене вистачить і 1,5 метра. Окрім того я не відкрив Америку, адже електричні полотенцесушителі є кількох видів, а саме з теном в середині, та нагрівальним кабелем, для тена потрібен регулятор оскільки споживання і нагрів є великими, а нагрівальний кабель споживає всього лиш від 30Ват на метр. Трубу візьму хромовану в меблевому магазині, вигну на металобазі. Якщо порахувати ціну, то труба 18мм. буде коштувати гривень 50 за 3 м., нагрівальний кабель, хай 100, вигнути трубу+20, вилка хай 20, і провід хай 20. Кріплення для труби 4 шт, хай по 10 грн. І того 250, Думаю аналогів на ринку не знайти. Згадав, то коли стоїть тен з регулятором, то в середині наскільки я знає повинен бути теплоносій.
     
  6. Petko

    Petko Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.121
    Симпатії:
    3.683
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    Шото мало віриться, що вдасться вигнути меблеву трубу без нагріву. Плюс шар хрому там дуууже тоненький- заржавіє за рік експлуатації. Краще вже нержавійку на тій же металобазі взяти і погнути. Якщо ж все вдасться- пришліть фото, хочу бачити )
     
  7. kozakxlopak

    kozakxlopak Стажер

    Повідомлення:
    15
    Симпатії:
    3
    Адреса:
    Володимир-Волинський
    Найшов отаке відео , буду пробувати
    --- добавлено: 7 вер 2015 у 23:00 ---
    Ок! Якщо буде кришитись, візьму звичайну мідну трубу, або ж стальну, яку пофарбую в білий колір
    --- добавлено: 7 вер 2015 у 23:09 ---
    Якщо на металобазі буде труба нержавійка то буде супер
     
    Останнє редагування модератором: 15 вер 2015
  8. Testter

    Testter Інженер

    Повідомлення:
    1.102
    Симпатії:
    335
    Адреса:
    Львів
    Потужність виходить 45 ват. Це 3 лампочки до холодильника по 15 ват. Розжарювання. Вони гріються. Світло+тепло. Це малий цоколь е14. Можна повісити декілька скляних плафонів - а на плафони (або біля) вішати рушники.

    Інший варіант - замість плафонів - скляні банки, наприклад літрові. З різьбою. Металеві кришки прикрутити до стіни. Або спочатку закріпити патрон та підвести провід. І закрутити банку зверху.
     
    Останнє редагування: 8 вер 2015
    Энки подобається це.
  9. Testter

    Testter Інженер

    Повідомлення:
    1.102
    Симпатії:
    335
    Адреса:
    Львів
    Холодильники бувають різних типів. Але всі мають радіатори, які гріються. Можна добре помити радіатор або його кожух та прилаштувати сушку на ньому або біля нього.
     
  10. Petko

    Petko Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.121
    Симпатії:
    3.683
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    Пропоную більш економний спосіб- сушити речі на капоті автомобіля: зразу після поїздки він теплий і тепло марно пропадає. Можна підключити до цього автомобілі сусідів- тоді рушників можна висушити набагато більше :-D
     
  11. Petko

    Petko Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.121
    Симпатії:
    3.683
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    Тоді, як остаточний варіант, я б вибрав гнуту змійкою поліровану нержавійку з кабелем всередині (без теплоносія, просто пропустити кабель, можливо навіть ще на металобазі, перед вигинанням, щоб потім не морочитись) Для більш естетичного вигляду на торцях труби нарізати різьбу і накрутити зверху сантехнічну заглушку (їх на базарі повно, в тому числі з нержавійки чи силуміну) , знизу- подібну заглушку з отвором, крізь який пропустити мережний шнур з вилкою. Кабель брати найменшої потужності- тоді не потрібен терморегулятор.

    Варіанти з залізною та мідною трубою я відкидаю- вони, хоч і дешевші, але хімічно більш активні, і під час експлуатації це обернеться іржавими чи зеленими плямами на уже випраних рушниках.

    Кріплення до стіни можна знайти в магазині меблевої фурнітури- там є купа симпатичних варіантів, наприклад, ось таких:
     

    Вкладення:

    Останнє редагування: 9 вер 2015

Поділитися цією сторінкою