Піч електро-дров'яна теплоакумулююча

Тема у розділі 'Отопление и горячее водоснабжение - общие вопросы', створена користувачем viktor_sh, 27 лип 2015.

  1. viktor_sh

    viktor_sh Стажер

    Повідомлення:
    23
    Симпатії:
    13
    11.JPG
    Пропоную для обговорення і реалізації проект теплоакумулюючої електро -дров'яної печі для власного будинку, як альтернативу твердопаливному і газовому котлу.
    Особливістю проекту є використання печі, як потужного багатофункціонального теплоакумулятора.
    Враховуючи коєфіцієнт зниження до нічного тарифу, доцільним є максимальне використання електроенергії для опалення саме у нічний період. Дрова використовуються в основному для отримання насолоди від спостереження за полум'ям під час різкого похолодання або при відключенні електроенергії. Конструкція передбачає можливість застосування вмонтованого у піч теплообмінника, який з'єднується із системою гарячого водопостачання будинку, або використовується, як потужний конвектор. У випадку застосування на будинку сонячних колекторів піч може досить ефективно використовуватись і, як додатковий теплоакумулятор.
     
    Останнє редагування: 27 лип 2015
    Petko, Руслан_77_ та leshiy_40 подобається це.
  2. leshiy_40

    leshiy_40 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    8.806
    Симпатії:
    10.846
    Адреса:
    Зах. УкраЇна
    Колись на початку 90-х їздив до тітки в Польщу(аж на той кінець), то у неї в кімнаті було щось подібне, але сугубо електричне. Про різні тарифи ми тоді і не догадувалися, вони вночі гріли, а в день грілися. Старе як світ, хоча ...
     
  3. viktor_sh

    viktor_sh Стажер

    Повідомлення:
    23
    Симпатії:
    13
    Світ не старий, а безкінечний. А Ваша тітка просто мудра господиня. У Польщі давно шуткують, що у них є дві атомних електростанції - одна Рівненська, а друга Хмельницька. Тому і гріються "електрогрубою" ті хто по хитріше. А в Україні нажаль бовдурять людям голову всяким непотрібом замість того, щоб навчити користуватись правильно електроенергією.
    А на мою думку, для власного будинку сучасна багатофункціональна піч та ще й електро-дров'яна досить непогана альтернатива газовим і твердопаливним котлам.
     
  4. leshiy_40

    leshiy_40 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    8.806
    Симпатії:
    10.846
    Адреса:
    Зах. УкраЇна
    Сперечатися не буду, все можливо.
    Але у мене нескінчена кількість дармової низькокалорійної деревини. Думаю, що хто спромігся на власне помешкання, то і на дрова стягнеться, але як альтернатива, то може бути і електрика.
     
  5. pechnik_sl

    pechnik_sl Стажер

    Повідомлення:
    11
    Симпатії:
    2
    viktor_sh,
    Как это электро-дровяная печка? В чем фишка?
     
  6. viktor_sh

    viktor_sh Стажер

    Повідомлення:
    23
    Симпатії:
    13
    pechnik_sl,
    Особливість у тому, що піч рівнозначно працює на дровах і електроенергії в залежності від економічної доцільності.
     
  7. pechnik_sl

    pechnik_sl Стажер

    Повідомлення:
    11
    Симпатії:
    2
    А можно по подробнее? На фото вроди печка. Это один вариант или возможны другие варианты? Как фунциклирует не понятно?
     
    Petko подобається це.
  8. viktor_sh

    viktor_sh Стажер

    Повідомлення:
    23
    Симпатії:
    13
    pechnik_sl,
    На фото найбільш вживаний варіант - типова симетрична ковпакова піч з камерою для випічки і двома каналами по обидві сторони. Двері камери для випічки, при необхідності можна розвернути на протилежну сторону. Камера для випічки фактично виконує функцію камери догоряння газів, які по симетричним каналам по боках опускаються в низ і перетікають у канали, що ведуть до верхнього ковпака. Така схема дозволяє найбільш ефективно організувати процес горіння палива.
    Ядро печі (топочна камера, камера для випічки, канали і ковпак з перекриттям) викладається з шамотної цегли. Теплоакумулююча зовнішня оболочка викладається із якісної повнотілої цегли. Між ядром печі і теплоакумулюючою оболочкою прокладується шар базальтового картону. В цьому нічого нового немає.
    Відмінним є поєднання дров'яної печі і електричного нагріву. Як Ви кажете це"фішка".
    В режимі споживання електроенергії застосовується конвективний нагрів повітря у ядрі печі і теплопередача до теплоакумулюючої оболочки, яка в подальшому забезпечує помірний обігрів примішення.
     
    pechnik_sl подобається це.
  9. pechnik_sl

    pechnik_sl Стажер

    Повідомлення:
    11
    Симпатії:
    2
    А как быть с другими конструкциями попроще? На счет электрообогрева конечно.
     
  10. viktor_sh

    viktor_sh Стажер

    Повідомлення:
    23
    Симпатії:
    13
    Звичайно, електронагрів при бажанні можна зробити в багатьох конструкціях печей, але потрібно зрозуміти для чого це? Я рекомендую досить енергоефективний спосіб опалення власного будинку, при тому зі всіма сучасними атрибутами. Тому краще всього орієнтуватись на дизайн і конструкцію сучасних печей, до яких на сьгоднішній день можна віднести ковпакові печі , печі з противотоком і каміно-печі, які також можна зробити як ковпаковими, так і по принципу противотоку. Чому?
    Тому, що в таких печах легко виконати оптимальні розміри топочної камери, передбачити камеру для випічки , яка в свою чергу виконує роль камери догоряння газів і якщо ми подамо туди повітря, то практично наблизимось до ефекту піролізного горіння. Для того, щоб досягнути максимального ефекту потрібно топочну камеру розмістити між каналами у ядрі печі із шамотної цегли. Шамотна цегла має дуже хороші властивості теплопередачі і стійкість до високих температур. Проміжна оболонка з базальтового картону допомагає досягати і тримати високу температуру і помірно передавати її в подальшому до теплоакумулюючої оболонки з повнотілої якісної глиняної цегли, яка має гірші показники теплопередачі ніж шамотна цегла, але краще зберігає тепло , тому і виконує роль теплоакумулюючої оболонки. Все це дозволяє організувати найсприятливіший рівномірний обігрів приміщення на протязі тривалого часу після протопки печі.
    Тепер на рахунок функції електрообігріву. Для її ефективної роботи потрібні ті ж самі умови, що і для дровяного опалення, які перераховані вище. Тому що електрообігрів, оптимально, повинен працювати на максимальній потужності тільки у нічний період, коли діє нічний коефіцієнт зниження до нічного тарифу, а далі піч працює в режимі теплоакумулятора помірно віддаючи комфортне тепло.
    Коротше, ми отримуємо подвійний ефект високоефективного нагріву і акумуляції теплової енергії на двох видах палива - дровах і електроенергії, які доповнюють одне одного в одній конструкції.
     

Поділитися цією сторінкою