Реставрація вхідних дверей своїми руками

Тема у розділі 'Деревообработка', створена користувачем Bohdan19, 14 лип 2015.

  1. Bohdan19

    Bohdan19 Бригадир

    Повідомлення:
    221
    Симпатії:
    188
    Доброго вечору, шановні співфорумчани. Близько 3-х років тому замовив на будинок виготовити гарні подвійні вхідні та задні дерев'яні двері. Знайшли знайомого столяра (навіть далекий родич) домовились про вигляд, форму, колір дверей, ціну та іннше. Матеріалом мала бути сибірська сосна. Фарбували двері фарбами Доктортекс, колір вишня. Виготовляли двері пів року, а може і більше, точно вже не памятаю. Двері у майстра вийшли гарними, та радість тривала не так довго. Через декілька днів помітили на зовнішніх задніх дверях хвойну смолу. Звісно, трохи засмутилис, але більше ніяких огріхів не виявили. Через пів року експлуатації, взимку, терміново необхідно було ущільнювати щілини між дверима та рамою - двері висохли, в хату стало сильно задувати. Купили гумові та паралонові ущільнювачі і вирішили проблему. Та на тому все не скінчилось. Собака вирвав частину з фільонки і двері трохи втратили естетичного вигляду.
    Через певний час зробили свою роботу і погодні умови (сонце, сніг, дощ та ін.) - двері вкрились тріщинами, причому досить пристойних розмірів, а фарба з лаком вицвіли, потріскали та почали лущитись. Саме тому вирішив привести обличчя будинку в нормальний вигляд.
     
  2. Zik_zik

    Zik_zik Майстер

    Повідомлення:
    100
    Симпатії:
    28
    доброго дня)
    Дуже хочеться побачити фото))
     
  3. Bohdan19

    Bohdan19 Бригадир

    Повідомлення:
    221
    Симпатії:
    188
    Та з інтернетом трохи проблеми, не можу завантажити фото. Як тільки ситуація покращиться - відразу викладу.
    А поки розповім трохи про послідовність робіт.
    Спочатку демонтував одну частину передніх дверей (двері складаються з ширшої та вужчої половинки), зняв замок, викрутив петлі, вибрав бокові штапики (верхній і нижній не pqjvys). Забув згадати, що раніше трохи засиліконив скло, бо воно ходило вверх і вниз та сильно через щілини дуло. Тепер такі заходи стали в перешкоді. При демонтуванні скло тріснуло. Довелось їхати за новим в місто.
    Насамперед залишки старої фарби та лаку зняв за допомогою будівельного фену та майстерка (він мені виявився зручнішим за шпатель). Далі стрічковою машинкою шкуркою з зерном 120 зашкурив до деревини де була можливісь. На узорних ділянках шкурив руками. Повністю стару фарбу зняти не вдалось. Через це двері вийшли з двома відтінками. Вібраційною шліфмашинкою та вручну дошкурював шкуркою з зерном 240 та 320. Тріщини зашпаклюва. Вирваний кусок дверей собакою відновив за допомогою шпаклівки. Після висихання шпаклівки знов шкурив, далі грунтував.
     
  4. woxhol

    woxhol Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.129
    Симпатії:
    1.088
    Адреса:
    ЛЬВІВ
    А з сибіру як мали привезти?:-D

    наскільки пам'ятаю це не фарби це імпрегновані засоби захисту які не мають сухого залишку,тобто не залишають захистного слою...а діють на деревину на клітинному рівні і то при певних умовах..

    Шпаклівка для тріщин і вмятин і аж ніяк не для "клонування" елементів,слід пам'ятати що дерево "дихає" а знатить збільшується і зменшується а шпаклівка після висихання ні і взагалі накладання шпаклівки грубими слоями то не кошерно і не практично бо вона і так відскочить...:vremya:
     
    Володимир П подобається це.
  5. Bohdan19

    Bohdan19 Бригадир

    Повідомлення:
    221
    Симпатії:
    188
    Та то слова майстра. Тепер я трохи майструю з дерева, а тоді взагалі:grabli::stena:
    Доктортекс ИР-013 Акриловый водный грунт-лак с антисептическим действием для защиты древесины. Щось таке. Стосовно фарб Maxima щось підскажете?
    Ну тут:-[, що зміг придумати. Двері не розбірні, фільонку міняти не став, та й нанесений шар шпаклівки не такий вже великий. Я поку засвоюю на основи столярного ремесла:rubanok::nozhovka:, а іноді буває і :stena::grabli:
     
  6. Bohdan19

    Bohdan19 Бригадир

    Повідомлення:
    221
    Симпатії:
    188
    Ось деякі фото дверей до реставрації:
    IMG_0751+.jpg IMG_0752+.jpg
    Це все, що вдалось завантажити за пів жня O=-
     
  7. Novell

    Novell Прораб

    Повідомлення:
    159
    Симпатії:
    252
    Адреса:
    Киев
    я так понял это что-то типа пенотекса только наше... на практике пинотекс на улице дольше года не держится.... а иркомовский так и подавно.... я ирком использую только на том чего не жалко =) .... надо брать какой-то лак с УФ защитой, яхтеный я думаю будет получше....
    сосна конечно это не лучший вариант для двери, а темболее для входной.....

    шпаклевка конечно не есть гуд, а еще и на сосне .... лучше вклеить по возможности кусочек дерева (шпонку) а уже потом зашпаклевать...

    на правом фото видно что филенка расклеилась :((( ее немишалоб склеить=) сама филенка в обвязку невклеюется поэтому можно попробывать просврлить стоевые по бокам до филенки вставить что-то и стянуть ремнями.... потом отверстия заклеить шкантами или еще чемто....

    вот мне тоже интересно что в ней может быть такого особенного, сосна и в африке сосна... я понимаю еще сибирскую ель там хоть какой-то рисунок есть....... набивают цену наверно, типа на вопрос а чего так дорого?? так сосна то сибирская!!....
    цены на столярную сосну не знаю, но слышал что она +/- как ольха.... но ольха это уже хоть дерево =)
     
  8. Bohdan19

    Bohdan19 Бригадир

    Повідомлення:
    221
    Симпатії:
    188
    Може хтось працював з фатбами та лаками Maxima? Коли підбирали колір під існуючі двері (щоб з коробкою дверей якомога менше відрізнявся), підібрали колір "горобина" 2 шари (Maxima acrylic woodcare product акриловий). Мені ж для отримання необхідного кольору довелось нанести 5 шарів O=-. Та це все пусте. Колір і відтінок був дуже схожий, а я задоволений. Та задоволення пройшло коли почав лакувати (Maxima acrylic yacht varnish поліуретановий-акриловий). Лак надзвичайно швидко утворював плівку на поверхні виробу. А коли я пробував рівномірно пензлем розтерти лак по дверях, лакова плівка скатувалась у комочки. Чи то температура дверей і лаку були високі, чи зкісточка була чистою лише на 99,99%, чи зырки так зыйшлисьrofl? Залишки лаку зняв ганчыркою та трохи зашлыфував дрыбнозернистою шкуркою, пысля чого полакував дешевим ірконовським панельним лаком - без комочків і нервів. Лак Maxima пробував наносити квітковим розпилювачем на обрізки - норма. Наступного дня пішов до продавця з претензією. Відкрили банку, спробували на обрізку - чудовий лак :-[,:radost:. Дива та й годі. Приїхав додому, полакував двері ще в 2 шари - норма. пилюки не було, правда купив новий пензель.
    Сьогодні та ж сама історія: на фарбу лягати відмовляється. Знов покрив іркомовським лаком, а вже поверх нього буду наносити максіма. Що роблю неправильно?! Попередні шари повністю висихають, пилюку ретельно витираю чистою ганчіркою, ще й зачекав поки температура впаде.
    Порадьте як правильно наносити, чи може не звязуватись з цим лаком, а взяти тріору?!
    Дякую.
     
  9. woxhol

    woxhol Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.129
    Симпатії:
    1.088
    Адреса:
    ЛЬВІВ
    Ніхто не порадить бо то комерційні продукти+відсутність малярного досвіду=незадовільний результат....Такі речі неодноразово обговорювались на форумах і висновок тут такий:1)старатись не робити того в чому нема досвіду,2)якщо дуже хочеться то робити багато викрасок і не на кусочках розміром сірникової коробки а на більших деталях,3)суворо дотримуватись рекомендацій на банках.
     
  10. земляк

    земляк Інженер

    Повідомлення:
    802
    Симпатії:
    867
    Адреса:
    трускавець
    Думаю,що в Африці важко буде знайти сосну;-)А якщо попрацюєте з сибірською сосною то зрозумієте різницю.
     
    Bohdan19 та slavko.malynovsky подобається це.

Поділитися цією сторінкою